Meny

Virke: Høyere matpriser skyldtes godt grillvær

Prishoppet vi så i juli var et resultat av at nordmenn koste seg med grillmat i det fine været, sier direktør for dagligvare i bransjeorganisasjonen Virke Ingvill Størksen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Det var det fine grillværet – og ikke dagligvarekjedenes ønsker om større fortjeneste – som førte til høyere priser i sommer, mener bransjen selv.

Onsdag kom Statistisk sentralbyrå med ferske tall for utviklingen i matvareprisene. Etter en økning på 3,2 prosent fra juni til juli, falt prisene med 1,3 prosent den siste måneden.

– Prisnedgangen er som forventet. Prishoppet vi så i juli var et resultat av at nordmenn koste seg med grillmat i det fine været, sier direktør for dagligvare i bransjeorganisasjonen Virke Ingvill Størksen.

Hun sikter til at mange nordmenn ferierte hjemme i år. Forbruket av såkalte høyverdivarer, som for eksempel grillmat, økte og dette har trukket prisindeksen opp.

Les også: – Rart at de rødgrønne ikke støtter Listhaug

– Snevert grunnlag

Ifølge SSB er prisfallet fra juli til august noe større enn gjennomsnittet de siste fem årene. Like fullt mener Størksen at landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) anvendte et snevert analysegrunnlag da hun på sensommeren kalte inn dagligvarebransjen og leverandørindustrien til møter for å få en forklaring på den største prisøkning på en enkeltmåned siden 1982.

– Man må se på prisutvikling over en lengre periode, da kommer naturlige sesongvariasjoner med. Da ser vi hele bildet, sier Størksen.

Til forskjell fra Listhaug som mener konkurransen er for dårlig i dagligvarebransjen, hevder Virke tvert imot at butikkene bidrar til å holde prisene lave.

– Ser man på hele det siste året har matindustriens priser til dagligvarehandelen generelt sett økt mer enn prisene forbruker betaler. Det er markedskreftene og konkurransen i dagligvaresektoren som holder prisene nede – ikke Listhaug, sier Størksen, som inntil nylig var nestleder for Senterpartiets stortingssekretariat.

– PR-show

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum slo allerede mandag fast overfor NTB at SSB-statistikken ville vise et fall i matvareprisene. Han beskrev Listhaugs møter med bransjen som et rent PR-show.

– Prisene øker i sommerferien og synker ved skolestart når forbrukerne igjen er mer opptatt av hverdagsrutiner og butikkenes priskampanjer setter inn for alvor, sa Vedum.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) svarte ved å peke på at møtene kom i stand som følge av et ekstraordinært stort prishopp fra juni til juli.

– Jeg visste at dette ikke skyldtes jordbruksavtalen, og da var det naturlig å be bransjen om en forklaring, sa hun.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus