Apple best på miljøhensyn

BEDRE: Dagens mobilprodukter er blitt bedre med tanke på miljøhensyn, mener Greenpeace. (Foto: PER ERVLAND)
BEDRE: Dagens mobilprodukter er blitt bedre med tanke på miljøhensyn, mener Greenpeace. (Foto: PER ERVLAND)

Men fortsatt er det langt igjen før elektronikkbransjen kan kalle seg "grønn".

Gjør elektronikkbransjen nok for å gjøre sine produkter mijøvennlige? Dette har Greenpeace sett nærmere på.

De har gransket 16 store elektronikkselskaper og undersøkt hva de gjør for å fjerne giftige kjemikalier fra sine produkter, minske energiavtrykket og bygge holdbare leverandørkjeder.

Deres rapport viser at Apple er best i klassen når det gjelder å minske miljøpåvirkningen.

Les også hvilke deodoranter du bør unngå.

Apple best på miljø

- Apple gir en forsmak på hva selskap kan gjøre for å rydde opp elektronikkmarkedet som er ansvarlig for store miljømessige fotavtrykk. Til tross for noe fremgang, gjenstår mye å gjøre før selskapene kan tilby kundene grønne mobiler, laptoper og TV-apparater, sier Therese Jacobson, økotoksikolog Greenpeace Norden i en pressemelding.

Følgende selskaper er undersøkt av Greenpeace: Acer, Apple, Dell, HCL, HP, Lenovo, LGE, Nokia, Panasonic, Philips, RIM, Samsung, Sharp, Sony, Toshiba og Wipro.

Mer miljøvennlige mobiler

Siden 2006, da Greenpeace gjennomførte sin første granskning av elektronikkprodusentene, har det skjedd store forbedringer, ikke minst på mobilmarkedet.

Blant annet skal Samsung, Nokia og Apple ha sørget for at halvparten av markedet når er fri for de verste giftene, nemlig PVC og bromerte flammehemmere. Apple er imidlertid det eneste selskapet som har fjernet giftene ikke bare fra selve mobilen, men også fra kabler og annet tilbehør. Samtidig påpeker Greenepeace at mye gjenstår før de elektroniske produktene vi finner i butikkhyllene, vil kunne kalles grønne.

Også i te kan man finne rester etter giftige stoffer

Samsung fjerner ikke problematiske stoffer

I motsetning til på mobilfronten, hvor det er gjort store fremskritt, er det ikke gjort en like god jobb på TV-fronten. Ifølge Greenpeace-rapporten er ingen av selskapenes TV-apparater er frie for PVC og bromerte flammehemmere.

De skriver blant annet at Samsung nå har gått bort fra tidligere forpliktelser om å fjerne disse stoffene fra sine TV-apparater.

Ifølge Miljøstatus.no kan bromerte flammehemmere ha alvorlige effekter både for helse- og miljø. Blant annet kan enkelte av disse stoffene være fruktbarhetsreduserende, fosterskadelige eller gi skader på nervesystemet.

Vi har kontaktet Samsung, for å få deres reaksjon på Greenpeace-rapporten. De gir følgende kommentar på mail:

«Samsung Electronics setter stor pris på Greenpeace' innsats for å beskytte miljøet. I løpet av det siste tiåret har vi redusert bruken av bromerte flammehemmere og PVC betraktelig i en rekke produkter. I mobiltelefoner, MP3-spillere og harddisker blir stoffene ikke lenger brukt. Vi fortsetter arbeidet med å redusere bruken av disse stoffene i TV-er, som er en langsiktig utfordring for hele bransjen. Vi forplikter oss fortsatt til å skape miljøvennlige produkter, løsninger og teknologier.»

Derfor skal du ikke kaste den gamle mobilen i søpla

Personvernpolicy