Her er høstens matnyheter

FRYST OMELETT: Nå kan du få fryst omelett, i 5-pakk og to smaksvarianter. Kan varmes, eller spises tint og kald. Foto: NORTURA

15. september kommer det hundrevis av nye matvarer i hyllene.

Tre ganger i året ryddes hyllene i dagligvarebutikkene for å gjøre plass til nye produkter: Det er i februar, mai og september.

Totalt sett er det gjerne snakk om et tusentalls «nye» varer hver gang, men du skal være oppmerksom på at det ikke nødvendigvis er snakk om tusen fullstendig nye varer, som lanseres. Ofte er det kun snakk om relanseringer, pakningsendringer og ny design.

Sesongvarer er også noe som går jevnlig inn og ut av sortimentet, og selv om det blir presentert som en nyhet så hadde du den kanskje til middag på samme tid i fjor.

Øverst i saken kan du se noen av nyhetene som kommer i butikkene til 15. september. Noen av dem har muligens også blitt sniklansert, og du har kanskje allerede sett dem i butikken.

Les også: Stor test av karbonadedeig

Høstens nyheter

Blant høstens nyheter finner vi ferdige omeletter fra Prior, som du altså kan ta rett ut av fryseren. Du kan varme den eller bare spise den ferdig tint, og produsenten sier den skal passe godt for eksempel i matpakken.

For noen år tilbake prøvde Prior seg på en litt annen omelettvri, ferdig pisket omelettrøre på kartong. Vi testet det dengang, og var ikke veldig imponert.

Dette produktet ble også tatt ut av sortimentet, noe som skjer med produkter som ikke selger godt nok.

Les også: Ikke sluk mat-løgnene

Butikkjedenes egne merkevarer

I tillegg til de klassiske merkevareprodusentene, har også de ulike matkjedene sine egne produkter, som bransjen kaller «egne merkevarer». Dette er for eksempel Coops «Smak forskjellen»-serie og Rema 1000 sin «Norsk NÅ»-serie.

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, forteller til Dinside at de har 92 nylanseringer nå i høst.

- Hovedsatsingene er på Smak forskjellen, hvor vi ser at kundene etterspør sunne høykvalitetsvarer - og at vi tar med en del av grillsuksessene våre videre ut i vinteren, sier Kristiansen.

20 av kjøttproduktene fra grillserien flyttes over i helårssortimentet hos Coop, blant annet spareribs og urtemarinert fårefilet.

– Det er svært uvanlig at så mange sesongvarer flyttes over i helårssortimentet, men disse produktene har solgt usedvanlig bra, så det er tydelig at de virkelig har slått an hos kundene våre, sier Hege Berg-Knutsen, ansvarlig for egne merkevarer hos Coop.

– Dessuten går det faktisk an å grille året rundt, det er det flere og flere som oppdager, sier hun.

Les også: Enhver.no sjekker prisene for deg

Det skal være sunt

Februarslippet av dagligvarer er tradisjonelt preget av sunne tankebaner etter julefråtsingen. Men også nå i høst ser bransjen at sunnhetstrenden fortsetter. Flere av aktørene Dinside har vært i kontakt med, kan fortelle om produkter som kommer som følge av fokus og etterspørsel etter sunne matvarer. Prior kommer for eksempel med skinnfrie kyllinglår i stekepose - som de sier gjenspeiler et forbrukerbehov og økende fokus på sunn og proteinrik mat.

Coop forteller om økt etterspørsel etter sunne kvalitetsvarer, og kommer med flere produkter der innenfor sin egen merkevare «Smak forskjellen». Og Fjordland forteller at de har økt mengden grønnsaker i 11 av sine ferdigmiddager.

Selv innenfor tradisjonelt usunne matvarer har de fokus på sunnhet.

– Vi vet vi at mange ønsker å være bevisste på hva de får i seg, selv om de ønsker å kose seg litt ekstra. I dette lanseringsvinduet kommer vi derfor med flere produkter med en litt sunnere ernæringsprofil. Nye Crisps er en serie bølgechips fra KIMs som er laget av fullkorn, og har et lavere kaloriinnhold og lavere andel fett enn tradisjonell chips, forteller Marthe Bogerud Schomacker, senior kommunikasjonsrådgiver i Orkla Confectionery & Snacks Norge.

Les også: Tenk deg om før du blindt følger alle kjøkkentriks

Kine Søyland i Norgesgruppen bekrefter også trenden om sunne matvarer.

– Det vi kanskje ser aller best nå, er at nå begynner vi å kunne se praktiske konsekvenser av ønsker hos forbruker, om sunnhet, økologisk mat, mindre salt. Nå begynner vi å se at leverandørene har tatt fatt i dette. Produktutvikling tar jo litt tid, og det er således et etterslep der, men nå begynner vi å se at de overordnede trendene gjør seg gjeldende i produktene. Det er sunnere nyheter eller sunnere varianter av allerede eksisterende produkter, sier Søyland til Dinside.

– Det er fortsatt en trend at ting skal være kjapt og lettvint, det er både mat i farta og raske middager - den trenden lever i beste velgående. Vi ser også at leverandørene har lyttet til forbrukerne som ønsker seg valgmuligheter i forhold til premiumprodukter, sier Søyland videre.

Les også: Testvinneren er som snacks, testtaperen smaker mugg

Når noe nytt skal inn, må noe annet ut

GOURMETMAT: Kråkeboller er blitt gourmetmat. Den spises rå, og rognen er levende når den tas ut og serveres. (Foto: Troms Kråkeboller/Bent Raanes Sørensen)GOURMETMAT: Kråkeboller er blitt gourmetmat. Den spises rå, og rognen er levende når den tas ut og serveres. (Foto: Troms Kråkeboller/Bent Raanes Sørensen)

Når hundrevis av nye varetyper skal inn, betyr det også at noe må ut av hyllene. Det som tas ut av hyllene, er selvsagt produkter som ikke har solgt godt nok.

Det er imidlertid ikke alle aktørene innenfor dagligvarebransjen som har like stor åpenhet rundt hvilke produkter som fjernes fra hyllene, som de er når det kommer til nyhetene som skal inn i butikkhyllene.

Blant produktene som forsvinner, er for eksempel Fjordland Express thai kyllinggryte, som heller ikke fikk veldig gode skussmål da Dinside smakstestet nyhetene innenfor ferdigmiddager i vår. Det er selvsagt også mye annet som forsvinner, dette kan du lese mer om i en senere artikkel på Dinside.

Har du tips til produkter som du ser har forsvunnet fra hyllene? Tips journalisten eller skriv det i debatten nedenfor.

Les også: Smakstest av ferdigmiddager

Kråkeboller og lokalprodusert øl

KRÅKEBOLLER I BUTIKK: Sea Urchin Farm kultiverer Drøbakkråkeboller på Finnøy i Ryfylke. Produsenten lover at de vil være til salgs i spesialforretninger i de store byene i høst. (Foto: Sea Urchin Farm)KRÅKEBOLLER I BUTIKK: Sea Urchin Farm kultiverer Drøbakkråkeboller på Finnøy i Ryfylke. Produsenten lover at de vil være til salgs i spesialforretninger i de store byene i høst. (Foto: Sea Urchin Farm)

Innovasjon Norge forteller i en pressemelding at kråkeboller og lokalbrygget øl er to av høstens store trender. Kråkeboller skal være luksusmat på linje med gåselever, fordi det kun er 15-20 gram spiselig innhold per kråkebolle.

De fleste har vel sett kråkeboller i sjøen langs kysten, og du kan spise både den røde og den grønne kråkebollen, som er de vanligste i Norge, men den røde skal ifølge kjennere ikke smake spesielt godt. Det finnes oppdrettsanlegg som kultiverer kråkeboller i Norge, og det er kanskje disse du vil møte på matbordet i høst. Men det er kanskje mer mat for gourmetrestauranter.

Lokalbrygget øl har vært på sterk fremmarsj en god stund, og denne trenden skal altså fortsette.

Se Dinsides ølskole: Slik får du ølet til å smake best mulig

Og hvit geitost i stedet for brun.

Alle nyhetene kommer samtidig

Vareslippet er felles for hele bransjen, og tidspunktene for dette er regulert i en egen standard, satt av bransjen selv.

Noe av bakgrunnen for de felles datoene for produktslipp, er å bidra til færre tomme hyller, og for å unngå unødvendige kostnader, retur og «ukurans», det vil si varer som ikke kan brukes.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket01:28 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro
Siste nytt
03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket01:28VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus