Meny

Her er høstens matnyheter

FRYST OMELETT: Nå kan du få fryst omelett, i 5-pakk og to smaksvarianter. Kan varmes, eller spises tint og kald. Foto: NORTURA

15. september kommer det hundrevis av nye matvarer i hyllene.

Tre ganger i året ryddes hyllene i dagligvarebutikkene for å gjøre plass til nye produkter: Det er i februar, mai og september.

Totalt sett er det gjerne snakk om et tusentalls «nye» varer hver gang, men du skal være oppmerksom på at det ikke nødvendigvis er snakk om tusen fullstendig nye varer, som lanseres. Ofte er det kun snakk om relanseringer, pakningsendringer og ny design.

Sesongvarer er også noe som går jevnlig inn og ut av sortimentet, og selv om det blir presentert som en nyhet så hadde du den kanskje til middag på samme tid i fjor.

Øverst i saken kan du se noen av nyhetene som kommer i butikkene til 15. september. Noen av dem har muligens også blitt sniklansert, og du har kanskje allerede sett dem i butikken.

Les også: Stor test av karbonadedeig

Høstens nyheter

Blant høstens nyheter finner vi ferdige omeletter fra Prior, som du altså kan ta rett ut av fryseren. Du kan varme den eller bare spise den ferdig tint, og produsenten sier den skal passe godt for eksempel i matpakken.

For noen år tilbake prøvde Prior seg på en litt annen omelettvri, ferdig pisket omelettrøre på kartong. Vi testet det dengang, og var ikke veldig imponert.

Dette produktet ble også tatt ut av sortimentet, noe som skjer med produkter som ikke selger godt nok.

Les også: Ikke sluk mat-løgnene

Butikkjedenes egne merkevarer

I tillegg til de klassiske merkevareprodusentene, har også de ulike matkjedene sine egne produkter, som bransjen kaller «egne merkevarer». Dette er for eksempel Coops «Smak forskjellen»-serie og Rema 1000 sin «Norsk NÅ»-serie.

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, forteller til Dinside at de har 92 nylanseringer nå i høst.

- Hovedsatsingene er på Smak forskjellen, hvor vi ser at kundene etterspør sunne høykvalitetsvarer - og at vi tar med en del av grillsuksessene våre videre ut i vinteren, sier Kristiansen.

20 av kjøttproduktene fra grillserien flyttes over i helårssortimentet hos Coop, blant annet spareribs og urtemarinert fårefilet.

– Det er svært uvanlig at så mange sesongvarer flyttes over i helårssortimentet, men disse produktene har solgt usedvanlig bra, så det er tydelig at de virkelig har slått an hos kundene våre, sier Hege Berg-Knutsen, ansvarlig for egne merkevarer hos Coop.

– Dessuten går det faktisk an å grille året rundt, det er det flere og flere som oppdager, sier hun.

Les også: Enhver.no sjekker prisene for deg

Det skal være sunt

Februarslippet av dagligvarer er tradisjonelt preget av sunne tankebaner etter julefråtsingen. Men også nå i høst ser bransjen at sunnhetstrenden fortsetter. Flere av aktørene Dinside har vært i kontakt med, kan fortelle om produkter som kommer som følge av fokus og etterspørsel etter sunne matvarer. Prior kommer for eksempel med skinnfrie kyllinglår i stekepose - som de sier gjenspeiler et forbrukerbehov og økende fokus på sunn og proteinrik mat.

Coop forteller om økt etterspørsel etter sunne kvalitetsvarer, og kommer med flere produkter der innenfor sin egen merkevare «Smak forskjellen». Og Fjordland forteller at de har økt mengden grønnsaker i 11 av sine ferdigmiddager.

Selv innenfor tradisjonelt usunne matvarer har de fokus på sunnhet.

– Vi vet vi at mange ønsker å være bevisste på hva de får i seg, selv om de ønsker å kose seg litt ekstra. I dette lanseringsvinduet kommer vi derfor med flere produkter med en litt sunnere ernæringsprofil. Nye Crisps er en serie bølgechips fra KIMs som er laget av fullkorn, og har et lavere kaloriinnhold og lavere andel fett enn tradisjonell chips, forteller Marthe Bogerud Schomacker, senior kommunikasjonsrådgiver i Orkla Confectionery & Snacks Norge.

Les også: Tenk deg om før du blindt følger alle kjøkkentriks

Kine Søyland i Norgesgruppen bekrefter også trenden om sunne matvarer.

– Det vi kanskje ser aller best nå, er at nå begynner vi å kunne se praktiske konsekvenser av ønsker hos forbruker, om sunnhet, økologisk mat, mindre salt. Nå begynner vi å se at leverandørene har tatt fatt i dette. Produktutvikling tar jo litt tid, og det er således et etterslep der, men nå begynner vi å se at de overordnede trendene gjør seg gjeldende i produktene. Det er sunnere nyheter eller sunnere varianter av allerede eksisterende produkter, sier Søyland til Dinside.

– Det er fortsatt en trend at ting skal være kjapt og lettvint, det er både mat i farta og raske middager - den trenden lever i beste velgående. Vi ser også at leverandørene har lyttet til forbrukerne som ønsker seg valgmuligheter i forhold til premiumprodukter, sier Søyland videre.

Les også: Testvinneren er som snacks, testtaperen smaker mugg

Når noe nytt skal inn, må noe annet ut

GOURMETMAT: Kråkeboller er blitt gourmetmat. Den spises rå, og rognen er levende når den tas ut og serveres. (Foto: Troms Kråkeboller/Bent Raanes Sørensen)GOURMETMAT: Kråkeboller er blitt gourmetmat. Den spises rå, og rognen er levende når den tas ut og serveres. (Foto: Troms Kråkeboller/Bent Raanes Sørensen)

Når hundrevis av nye varetyper skal inn, betyr det også at noe må ut av hyllene. Det som tas ut av hyllene, er selvsagt produkter som ikke har solgt godt nok.

Det er imidlertid ikke alle aktørene innenfor dagligvarebransjen som har like stor åpenhet rundt hvilke produkter som fjernes fra hyllene, som de er når det kommer til nyhetene som skal inn i butikkhyllene.

Blant produktene som forsvinner, er for eksempel Fjordland Express thai kyllinggryte, som heller ikke fikk veldig gode skussmål da Dinside smakstestet nyhetene innenfor ferdigmiddager i vår. Det er selvsagt også mye annet som forsvinner, dette kan du lese mer om i en senere artikkel på Dinside.

Har du tips til produkter som du ser har forsvunnet fra hyllene? Tips journalisten eller skriv det i debatten nedenfor.

Les også: Smakstest av ferdigmiddager

Kråkeboller og lokalprodusert øl

KRÅKEBOLLER I BUTIKK: Sea Urchin Farm kultiverer Drøbakkråkeboller på Finnøy i Ryfylke. Produsenten lover at de vil være til salgs i spesialforretninger i de store byene i høst. (Foto: Sea Urchin Farm)KRÅKEBOLLER I BUTIKK: Sea Urchin Farm kultiverer Drøbakkråkeboller på Finnøy i Ryfylke. Produsenten lover at de vil være til salgs i spesialforretninger i de store byene i høst. (Foto: Sea Urchin Farm)

Innovasjon Norge forteller i en pressemelding at kråkeboller og lokalbrygget øl er to av høstens store trender. Kråkeboller skal være luksusmat på linje med gåselever, fordi det kun er 15-20 gram spiselig innhold per kråkebolle.

De fleste har vel sett kråkeboller i sjøen langs kysten, og du kan spise både den røde og den grønne kråkebollen, som er de vanligste i Norge, men den røde skal ifølge kjennere ikke smake spesielt godt. Det finnes oppdrettsanlegg som kultiverer kråkeboller i Norge, og det er kanskje disse du vil møte på matbordet i høst. Men det er kanskje mer mat for gourmetrestauranter.

Lokalbrygget øl har vært på sterk fremmarsj en god stund, og denne trenden skal altså fortsette.

Se Dinsides ølskole: Slik får du ølet til å smake best mulig

Og hvit geitost i stedet for brun.

Alle nyhetene kommer samtidig

Vareslippet er felles for hele bransjen, og tidspunktene for dette er regulert i en egen standard, satt av bransjen selv.

Noe av bakgrunnen for de felles datoene for produktslipp, er å bidra til færre tomme hyller, og for å unngå unødvendige kostnader, retur og «ukurans», det vil si varer som ikke kan brukes.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 Uaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Helikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong
Siste nytt
19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkUaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenHelikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus