Meny

Rengjøring kjøkken

Sjekk om du vasker feil vei

IKKE TA SMULENE FØRST: Vet du hvilken rekkefølge kjøkkenet skal vaskes i? FOTO: Trine Jensen
IKKE TA SMULENE FØRST: Vet du hvilken rekkefølge kjøkkenet skal vaskes i? FOTO: Trine Jensen

Du begynner vel ikke med dette når du vasker?

Klapper du deg selv på ryggen etter god innsats når du har vasket huset? Ikke så fort nå, det kan nemlig hende at du har gjort det helt feil . For visste du at når det kommer til kjøkkenet, så har faktisk rekkefølgen du vasker i ikke bare noe å si, men kan være det som utgjør forskjellen mellom et rom som rent og et rom som er direkte helsefarlig?

Å vaske kjøkkenet i en bestemt rekkefølge er noe man er svært strenge med på profesjonelle kjøkken, men som kanskje ikke helt utføres med samme punkt-og-prikke rutine når man tar helgevasken på kjøkkenet hjemme.

- På profesjonelle kjøkken opererer man med soner og rekkefølge, både når det gjelder selve tilberedelsen av maten, men også rengjøringen, forklarer Charlotte Sagvik hos Citymaid HHJemmeservice AS til Klikk Bolige.

- Dette er nettopp fordi man skal være sikker på at det har blitt vasket overalt, men også fordi man skal være bevisst på å vaske de skitneste stedene til sist, slik at man ikke sprer med seg bakterier, søppel og matsøl utover til andre deler av kjøkkenet.

Den gode nyheten er at ifølge nettstedet Real Simple trenger ikke vaskerutinen ta verken for lang tid eller være spesielt komplisert. Slik gjør du:

1. Rydd kjøkkenbenken

Rydd benken slik at har plass til å både gjøre jobben og få vasket. Finn et annet sted enn kjøkkenbenken til oppbevaring av post, kokebøker og barnas skolearbeid.

2. Fyll vasken

Fyll kjøkkenvasken med varmt vann og tilsatt litt oppvaskmiddel. Ha i alle ting som trenger å ligge litt i bløt.

Saken fortsetter under bildetRYDD BENKEPLATEN: Kost smuler ned på gulvet og gjør det rent og ryddig på denne overflaten, da får du bedre oversikt over hva du har vasket og hva som er igjen. FOTO: Trine Jensen RYDD BENKEPLATEN: Kost smuler ned på gulvet og gjør det rent og ryddig på denne overflaten, da får du bedre oversikt over hva du har vasket og hva som er igjen. FOTO: Trine Jensen

3. Tøm kjøleskapet

Tøm hele kjøleskapet, og kast alt som har gått ut på dato. Vask så det tomme kjøleskapet.

- Begynn nederst og jobb deg oppover, forklarer nettsiden.

- Tørk først ut smulene med en tørr klut og la dem falle på gulvet. Så sprayer du på et rengjøringsmiddel som kan brukes inne i kjøleskapet.

Sagvik forklare:

- Det er mye matsøl som kan lure i kjøleskapet, så å vaske både regelmessig og grundig er viktig her, spesielt med tanke på matsmitte og bakterier.

4. Tørk støv øverst først

Det er smart og begynne på toppen, så slipper du å irritere deg over smuler og støv som faller på et gulv som er nyvasket. Tørk støvet av toppen av både kjøkken- og kjøleskap, og ellers alle områder som er høyt oppe.

5. Vask overskap

Vask alt som er på veggen, fra overskap til ting som faktisk er festet fast på veggen.

- Overskap har som regel mye fettsprut på undersiden, og så husk på å vaske her, forklarer Sagvik.

- Ta ut alt som befinner seg der inne, og vask i vei.

Saken fortsetter under bildetKJØLESKAPSSKUFFEN: Det blir lettere å vaske kjøleskapet om du venner deg til å oppbevare ulike matvarer separert. FOTO: Trine Jensen KJØLESKAPSSKUFFEN: Det blir lettere å vaske kjøleskapet om du venner deg til å oppbevare ulike matvarer separert. FOTO: Trine Jensen

6. Vask mikrobølgeovnen

Plasser en skål med vann og noen dråper sitron inne i mikroen og skru den på. La denne stå å koke et par minutter, og det vil være som en lek etterkant å vaske ut av både fastbrent melk og stygge tomatsausflekker. Dampen fra vannskålen løsner skitt og søl fra veggene i mikroen.

7. Spray rengjøringsmiddel på koketoppen

Bruk en spray som er mild nok til å brukes på områder hvor man tilbereder mat.

8. Fyll oppvaskmaskinen

Fyll oppvaskmaskinen og sett denne på. Håndvask ting du har kjøkkenvasken nå.

9. Tørk av koketoppen

Bruk en tørr klut til å tørke alle smuler ned på gulvet, det er mye mer effektivt å samle opp disse til slutt.

OBS: Bytt klut etter å ha vasket her, du vil ikke spre fett fra komfyren rundt om til andre overflater.

Saken fortsetter under bildet Rengjøring kjøkken FOTO: Trine Jensen Rengjøring kjøkken FOTO: Trine Jensen

10. Vask kaffetrakter, brødrister, blender og alle andre mindre kjøkkenmaskiner

Bruk et allrengjøringsmiddel som tåler å bli brukt et sted der hvor mat tilberedes.

11. Skrubb benkeplaten

Husk også på kjøleskapdøren, fronten på vaskemaskinen. Pass på å få med håndtak og kanter. En gammel tannbørste er ypperlig for å få bukt med skitt som gjemmer seg i sprekker og gummilister.

12. Vask underskap

Vask alle underskap med en varm og fuktig klut.

13. La vannet i vasken renne ut

Etter at vannet har rent ut, skyller du vasken med varmt vann. Tørk av kraner og håndtak.

14. Ta ut søppelet

Knytt søppelposen sammen og ta den ut. Bruk også noen sekunder på å vaske ut av selve søppelspannet.

15. Kost gulvet

Bruk tid på å få med deg alle smuler, husk på listekanter og under kjøleskap og komfyr. Avslutt med å moppe gulvet.

- Bruk så varmt vann som du klarer, og vanlig grønnsåpe, råder Sagvik.

Skitnere enn man tror

Ifølge en studie den internasjonale helse- og santitærorganisasjonen NSF International nylig gjennomførte, så er de fleste private kjøkken faktisk langt skitnere enn man tror, og bakterier som både salmonella og e-coli kan ligge på lur.

- Å vite at kjøkkenet vaskes skikkelig når det vaskes er ekstremt viktig, bekrefter Sagvik.

- Husk på at dette er et rom hvor man både tilbereder rått kjøtt og så i neste nu pakker matpakker til barna. Å vite at man har det rent og at det er vasket godt nok, er noe alle burde ha kontroll på.

Dropp antibakterielle produkter

Det kommer stadig flere produkter på markedet som er merket som antibakterielle, og dette gjelder særlig rengjøringsprodukter beregnet på kjøkken og baderom, de to rommene i boligen hvor man naturlig nok kanskje utsettes for aller flest potensielt skadelige bakterier.

Men disse skal du styre langt utenom, råder ekspertene.

- Det meste av vanlig rengjøring i hjemmet kan helt fint gjøres uten å måtte benytte seg av spesielt kjemisk belastende vaskemidler, forklarer rådgiver i Fremtiden i våre hender og tidligere miljørådgiver og fagansvarlig i Grønn Hverdag, Håkon Lindahl, til Klikk Bolig.

- Mange driver nesten med kjemisk krigføring mot støv og skitt i huset sitt, og ikke bare er dette strengt tatt ikke nødvendig, det kan få alvorlige konsekvenser også.

Rådgiver i Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Petter Elstrøm, tror også mange lider av bakterifrykt.

- Dette skapes i stor grad og opprettholdes av de som produserer vaske- og rengjøringsmidler, og til slutt tror forbrukerne at man MÅ ha alle de ulike produktene, det ene sterkere enn det ande, for å få det rent.

Såpe og vann holder som regel helt fint mener Elstrøm.

- I sitt forsøk på å fjerne de bakteriene mange er så redde for, så tar man jo også knekken på de harmløse, "snille" bakteriene som skal være til stede, enten det gjelder på kroppen eller i miljøet rundt deg. Bakterier konkurrerer seg imellom, både når det gjelder plassen og den næringen som er tilgjengelig for dem, og fjerner man de bakteriene som i utgangspunktet er lette å fjerne, som jo er de som dør raskest, vil jo de potensielt skadelige bakteriene få mye større spillerom.

Saken fortsetter under bildetREKKEFØLGE: Kan du reglene for hvordan kjøkkenet skal vaskes? FOTO: Trine Jensen REKKEFØLGE: Kan du reglene for hvordan kjøkkenet skal vaskes? FOTO: Trine Jensen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Stortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast
Siste nytt
17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkStortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus