Meny

Når sjalusi ødelegger forholdet

SJALUSI: Atferd knyttet til sjalusi varierer mye, fra at man klarer å skjule det utad til omfattende kontrollatferd, beskyldninger, verbal aggresjon og i de alvorligste tilfellene voldelig atferd. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
SJALUSI: Atferd knyttet til sjalusi varierer mye, fra at man klarer å skjule det utad til omfattende kontrollatferd, beskyldninger, verbal aggresjon og i de alvorligste tilfellene voldelig atferd. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Her er ekspertens råd mot sykelig sjalusi.

Sjalusi handler om angsten for å bli forlatt og for å bli lurt. Den som har lavt selvbilde og mangler selvtillit, vil mye lettere oppleve situasjoner som «farlige», står det å lese i boken «Sjalusi – kjærlighetens skyggesider» skrevet av psykolog Arne Repål.

Ditt eget sjalusi-problem

– Sjalusi i vid forstand av ordet, favner en opplevelse av å bli satt til side, av det å ikke lenger være i sentrum. Når sjalusi er knyttet til parforhold, omfatter den frykten for at partneren skal være utro. Sjalusi kan være rettet mot en tredje part i form av personer partneren omgås, tidligere kjæreste eller mot andre mennesker generelt, sier forfatter og psykolog Arne Repål.

Styrkegrad varierer fra det milde (normale) til det sykelige.

Atferd knyttet til sjalusi varierer også mye, fra at man klarer å skjule det utad til omfattende kontrollatferd, beskyldninger, verbal aggresjon og i de alvorligste tilfellene voldelig atferd. Ekstrem, sykelig sjalusi kan føre til drap og voldshandlinger, og det er viktig å komme seg ut av slike forhold snarest mulig.

Erkjenne problemet

Følelser knyttet til sjalusi omfatter særlig fortvilelse, nedstemthet, sinne og uro.

– Endring av sjalusifølelser og uhensiktsmessig atferd knyttet til denne krever at den som lider av den tar ansvar for følelsen og erkjenner at den først og fremst er hans eller hennes eget problem, sier Repål.

Man kartlegger tanker, følelser og atferd knyttet til sjalusi og jobber med å bevisstgjøre og endre på disse.

Hva tenker man, hva utløser disse tankene, er det grunnlag for dem, hvilke følelser utløses, alternative tanker og hva opprettholder dem?

Alternativ sjalusi-strategi

Vedkommende må få en forståelse av at overdreven sjalusi kan være knyttet til urimelige krav om kontroll, uhensiktsmessige tankemønstre og feilaktig tolkning av situasjoner.

– Refleksjon rundt atferd knyttet til sjalusi er hensiktsmessig. For øker det sjansen for å beholde partneren om man er utspørrende, kommer med beskyldninger, er kontrollerende og så videre?, utfordrer Repål.

Det anbefales å prøve ut alternative strategier: Positiv oppmerksomhet. Med positiv oppmerksomhet menes de tingene den som sliter med sjalusi gjorde den gang han eller hun ble sammen med partneren sin.

– Som jeg pleier å si til pasienter: Partneren din valgte deg neppe fordi du kommer med beskyldninger, er utspørrende, kontrollerende, surmulende og så videre. Hva gjorde du den første tiden? De fleste kommer da på ting som å kjøpe en blomst i ny og ne, foreslå å gjøre ting som partneren liker, komme med komplimenter og slike ting, sier Repål.

Sjalusirelatert bekymringtenkning

På sikt er målet å redusere den sjalu partnerens opplevelse av sjalusi i situasjonen, men dette tar noe lengre tid.

Denne prosessen handler blant annet om å redusere sjalusirelatert bekymringstenkning, en aktivitet som ofte bidrar til å vedlikeholde og øke sjalusifølelser.

Bekymring kan føre både til angst og sjalusi, sier Sverre Urnes Johnson, psykolog og doktorgradsstipendiat ved Angstavdelingen, Modum Bad og Universitetet i Oslo.

Det er viktig å skille mellom tankeaktiviteten, bekymring for at partneren er utro, og konsekvensen - nemlig sjalusi og angst.

– I mange tilfeller blir man kun opptatt av følelsen sjalusi, uten å være bevisst hva som opprettholder den. Det er imidlertid noe man kan gjøre for å håndtere bekymringer knyttet til sjalusi på egenhånd, gitt at man selv har erkjent at sjalusien er overdreven og urimelig, sier Urnes Johnson, og skisserer:

1. Bli oppmerksom på egen bekymring rundt sjalusi. Mange går rundt å bekymrer seg uten at de er prosessen bevisst.

2. La være å agere på bekymringen. Forsøk heller å rette oppmerksomheten tilbake på den aktiviteten du bedrev før bekymringene plaget deg. Det vil si å unngå å stille spørsmål som «hvorfor kommer disse tankene?» og «hva hvis bekymringen aldri blir borte?». Dette er eksempler på grubling og bekymring som vi vet kan forlenge negative følelser.

3. Ikke fortvil hvis du føler at du ikke klarer å legge bort bekymring og grubletanker. Overdreven bekymring og grubling er noe som kan behandles. Søk hjelp hvis du opplever at dette mestrer du absolutt ikke på egenhånd.

Fem råd mot sjalusi:

1. Snakk med partneren

Dersom du erkjenner at det er du som har et problem vil det å snakke åpent med din partner om det kunne være en stor lettelse for begge parter.

Selv om man fortsatt sliter med sin sjalusi kan en slik erkjennelse skape håp om bedring både hos deg selv og din partner.

2. Redusere sjalusi-situasjoner

Det andre du kan gjøre er å bli bevisst hvilke situasjoner som vanligvis utløser sjalusi.

Er det noe du kan gjøre for å redusere disse? Det kan være å drikke mindre alkohol eller prøve å redusere kontrollatferd som bare bidrar til å forsterke uroen.

3. Bli bevisst varselsignaler

Sjalusi kan oppstå akutt, men oppstår ofte gjennom en prosess av det du ser, hva du tenker om det og kroppslige aktiveringer.

Før følelsen har slått ut i full blomst kan det være varselsignaler som gir deg et hint om at den er i anmarsj. Dersom du fanger opp slike varselsignaler tidlig i prosessen kan det for noen være lettere å være kritisk til egne tanker enn når sjalusien blomstrer for fullt.

4. Ikke reagere på følelsen

Uansett om du makter å redusere følelsen noe eller ikke, vil det være et viktig bidrag dersom du lar være å gjøre noe i forhold til partneren din. Det innebærer å ikke komme med beskyldninger eller starte en utspørring.

Det å la være å agere i forhold til sjalusifølelsen kan være vanskelig, men dersom man har en økt bevissthet om problemet er det mulig.

5. Redusere sjalusi-opplevelsen

En mer langsiktig prosess er å endre egne tankemønstre: På sikt er målet å redusere den sjalu partnerens opplevelse av sjalusi i situasjonen, som tar noe lengre tid.

- I mange kommuner tilbys også kurs i mestring av depresjon, som gir gode teknikker for å stoppe overdrevne bekymringstanker (herunder også sjalusi), og hvor man lærer seg å finne mer hensiktsmessige tankemønstre, sier Ove Heradsveit, psykolog og leder av hjelptilhjelp.no, en nettside med et ideelt formål om å gjøre det enklere å lete etter psykisk hjelp.

- Andre ganger kan det være riktig å oppsøke familievernkontoret, for at man som par får hjelp til en bedre kommunikasjon og til å skape et tryggere parforhold som er mindre preget av sjalusi.

Ved en sykelig grad av sjalusi vil det kunne oppstå parforhold som i realiteten er sterkt preget av vold. Såkalte sinnemestringstilbud kan være en god hjelp i slike tilfeller. Her bør særlig «Sinnemestring Brøset», et kommunalt behandlingstilbud på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet.

Rådene er utarbeidet av psykolog Arne Repål, men forkortet av redaksjonen.

Artikkelen ble først publisert av klikk.no.

Les også:

Dette er vendepunktet i alle parforhold

Slik takler dere samlivets fem største utfordringer

Dette avslører psykopaten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:13 Titusener marsjerer i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning
Siste nytt
13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:13NorgeTitusener marsjerer i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52Verden63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus