Meny

Når kan barna gå alene til skolen?

Slik lærer du barna å mestre skoleveien alene

KLAR FOR Å GÅ ALENE? Det finnes ingen bestemt alder der alle barn er klare for å gå til skolen alene. Det viktigste er at de har lært seg å ferdes trygt i trafikken. Foto: Colourbox.com
KLAR FOR Å GÅ ALENE? Det finnes ingen bestemt alder der alle barn er klare for å gå til skolen alene. Det viktigste er at de har lært seg å ferdes trygt i trafikken. Foto: Colourbox.com

Grugleder du deg til den dagen barna skal begynne å gå til skolen alene? Her er noen tips å ta med på veien.

Bli trygg på skoleveien:
  • Følg først barna til skolen, gjerne i følgegrupper med andre barn.
  • Bruk tid på å lære barna trafikkreglene og hvordan man skal ferdes trygt i trafikken. Barn blir lett uoppmerksomme og har ofte vansker med å bedømme fart og avstand.
  • Barn kan være vanskelige å få øye på i trafikken. Sørg for at de bruker refleks, helst refleksvest.
  • Lær barna at de må bruke både syn og hørsel for å orientere seg i trafikken. Biler kan komme fort, selv om de ikke synes.
  • Lær barna at de må vente med å krysse gaten til bilene har stoppet helt, ikke bare saktnet farten.
  • Gi barna gradvis mer ansvar på skoleveien når dere går sammen.
  • Når barna viser at de husker reglene uten at du minner dem på det, og virker trygge og fornøyde, er de klare for å prøve seg alene.
  • Begynn gjerne med noen prøveturer, der du går et stykke bak barnet på skoleveien og kan gripe inn om nødvendig.

(Kilder: Trygg Trafikk og helsesøster Rigmor Solberg)

Det kommer alltid en tid hvor man som forelder må slippe litt taket og tørre å stole på at minsten kan klare seg alene der ute i den store verden.

Og skoleveien er gjerne en slik anledning , hvor vi får prøvd oss i forhold til vår egen vurderingsevne. For det er vi som må ta det endelige valget, om minsten er klar for å gå alene til skolen eller ei.

– Det er vanskelig å si noe helt konkret siden det er så mange hensyn å ta når det gjelder barn og skolevei. For det første er det veldig forskjell på både skoleveien og på hvor modne barna er, så man kan ikke si hvilken alder barna bør være i, sier helsesøster ved Majorstua skole, Rigmor Solberg.

– Noen barn er mindre engstelige og blir tidligere ansvarsfulle enn andre, og evner å få med seg hva som skjer rundt dem - både i forhold til trafikk og generelt i omgivelsene. De kan ta egne vurderinger og vimser ikke rundt i trafikken, fortsetter hun.

Les også: Hodelusen er tilbake

Må kunne følge med på omgivelsene

Solberg mener at forutsetningen for å la et barn gå alene til skolen, er at det forstår trafikkregler og følger med på omgivelsene sine.

– For barn som bor i en storby som Oslo finnes det flere muligheter enn at foreldrene kjører dem. De kan ta buss, trikk og t-bane, men dette er også noe som skal læres. Jeg vet at mange ved vår skole har valgt å bruke følgegrupper, der foreldre samarbeider og bytter på å følge en gruppe barn til skolen. Det har fungert bra, sier hun.

Helsesøsteren oppfordrer foreldre til å gå sammen med barna sine slik at de lærer seg trafikkregler sammen med dem. For selv om det er stor forskjell på en svært traffikert vei ved en byskole og en landlig vei ute på bygda, er prinsippet det samme: Barna må være modne for å gå alene.

– Vi anbefaler og oppfordrer barn og foreldre til å gå eller sykle til skolen, siden dette skaper en tryggere skolevei for alle, samt at barn har godt av å bevege seg. Og selv etter 30 år som helsesøster har jeg aldri hørt om at noen av elevene har vært utsatt for en trafikkulykke på skoleveien - heldigvis! sier Solberg.

Les også: Skole sender elevene til bunns

Vanskelig å bedømme fart og avstand

Trygg Trafikk ønsker også at barn skal få gå til skolen, men understreker at det ikke bare er å sende dem avgårde.

– De yngste skolebarna har ofte lett for å miste fokus og bli distrahert, og de kan også være vanskelig å få øye på i trafikken. Barn forstår ikke alltid konsekvensene av det de gjør, og det er heller ikke enkelt for dem å bedømme fart og avstand. Derfor er det viktig at foreldre bruker tid på å forberede dem på skoleveien, sier rådgiver Ida Neergaard i Trygg Trafikk.

Hun poengterer at det ikke finnes en bestemt alder der barna er klare siden alle barn er ulike. Som regel kjenner foreldrene barna sine best og vet når de er modne nok for et slikt ansvar.

I tillegger det store forskjeller på skoleveiene - alt fra sterk trafikk til landlige omgivelser, lyskryss til skogsstier. I noen tilfeller er det kanskje for langt å skulle gå til skolen i det hele tatt, og dette er noe foreldrene må ta stilling til aller først.

– Er det i det hele tatt mulig å la barnet gå til skolen? Eller er det eventuelt slik at man kan kjøre barnet til et sted, hvor de kan gå fra? I alle tilfeller må man gå sammen med dem en stund for å la dem bli kjent med veien, sier Neergaard.

Lær dem å bruke sansene

Før du sender barna dine alene på skoleveien, må de vite hvor de skal gå, og at det er viktig å bruke sansene sine, som syn og hørsel, for å orientere seg i trafikken. Hva skal de se etter?

– Det aller viktigste å lære dem er at de alltid må stoppe når de skal krysse en vei, for å se og lytte om det kommer biler. Hørsel er viktig fordi det kan komme biler eller andre kjøretøy som man ikke alltid kan se. De kan for eksempel være gjemt bak et hus, en bakketopp eller lignende. Bilene kan komme i stor fart, og barn er vanskeligere å få øye på fordi de er små av vekst. Lær barna at de skal vente helt til bilen har stoppet, det holder ikke at sjåføren bare har sakket farten, sier Neergaard.

 FARLIG Å GÅ? Den største trusselen mot barnas trafikksikkerhet på skoleveien, er faktisk foreldre som kjører barna i stedet for å la dem gå. Foto: Colourbox FARLIG Å GÅ? Den største trusselen mot barnas trafikksikkerhet på skoleveien, er faktisk foreldre som kjører barna i stedet for å la dem gå. Foto: Colourbox

Det aller beste er å si til barna at de skal få øyekontakt med sjåføren, slik at barna vet helt sikkert at hun eller han har blitt sett.

Gradvis kan barna få mer og mer ansvar, etterhvert som de er klare for det. En løsning kan være å følge etter på avstand de første gangene, slik at du har mulighet til å gripe inn.

Vær en god rollemodell

– Det er også viktig at barna er synlige, så bruk refleks, spesielt nå om høsten og etterhvert vinterstid. På vinteren er det lurt om foreldrene nok en gang går sammen med barna på skoleveien. Det er for å forklare at mørket og høye brøytekanter kan gjøre dem vanskelige å få øye på, og at veibanen er glatt, så sjåførene bruker lengre tid på å stanse. Husk at man som forelder er barnas trafikklærer, så vær bevisst på å være en god rollemodell, oppfordrer Neergaard.

Hun foreslår også å samarbeide med andre foreldre som bor i nærheten om å lage følgegrupper, slik at foreldrene kan bytte på å følge barna.

– Man kan ta opp dette på et foreldremøte på skolen, for eksempel. Avtal med noen andre i nabolaget om sted og klokkeslett å møtes, og så la det gå på rundgang. Lag egne rutiner, som passer for alle. Det er veldig hyggelig for barna også å ha flere å gå sammen med. Etterhvert kan barnegruppen gå alene uten voksne, foreslår hun.

Tryggere når barna ikke blir kjørt

Trygg Trafikk ønsker at flest mulig barn skal gå eller sykle til skolen og ikke bli kjørt. Dette er fordi nettopp foreldrenes bilkjøring i skoleområdet skaper utrygghet for barna og kan skape potensielt farlige situasjoner.

– Det er det beste for alle om barna kan gå eller sykle, også på grunn av helsegevinster ved mer bevegelse. Det å gå alene til skolen handler om å mestre en utfordring. Men la dem få tid, og vurder om de er modne nok. Barn er flinke til å huske regler, og gjentakelse øker læringen. Når de viser at de husker reglene, uten at du minner dem på det, og virker trygge og fornøyde, er det en god indikator på at de er klare, avslutter hun.

Les også:

Når kan barn sykle til skolen?

Slik blir du kvitt lus

– La barna gå selv

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta04:28 Sergey Kaydalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:09 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd
Siste nytt
05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta04:28NorgeSergey Kaydalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse03:56VerdenEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:09VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus