Ventilator på kjøkkenBli kvitt matos-lukten

VELG RIKTIG: Å velge riktig ventilator er viktigere enn du kanskje tror. Her får du tipsene du trenger. Illustrasjonsfoto: Skovdal/colourbox.com
VELG RIKTIG: Å velge riktig ventilator er viktigere enn du kanskje tror. Her får du tipsene du trenger. Illustrasjonsfoto: Skovdal/colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å velge riktig ventilator er viktigere enn du kanskje tror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En skikkelig kjøkkenvifte skal fjerne matlukt, fett og damp. Den skal heller ikke blåse matlukt inn til naboen eller skape trekk.

Men mange oss har vel likevel blitt plaget av irriterende stekeos som oppstår under matlagingen. Og det er ikke bare ubehagelig, det kan til og med være potensielt farlig.

– Ja, eksponering for matos kan gi uheldige helseeffekter, forteller yrkeshygieniker ved HMS-avdelingen på NTNU, Ann Kristin Sjaastad.

Sjaastad, som har skrevet doktorgrad om eksponering for matos, forteller videre at blant annet er stekeos blitt klassifisert som «sannsynligvis kreftfremkallende» av International Agency for Research on Cancer (IARC).

– Og vi har klart å påvise forekomst av kjente kreftfremkallende stoffer i stekeos fra biffsteking.

– Det er mye som kan spille inn (type mat, stekemetode), men det er klart at ventilasjonsforholdene er av stor betydning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dårlig inneklima kan gjøre deg syk

Plassering av ventilator

Kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp forklarer at du må være påpasselig og nøye med plassering av ventilatoren.

– Den bør alltid plasseres direkte over kokesonene, enten i skap, fritthengende eller bygget inn i taket. Det finnes motoriserte modeller som er felt ned i benkeplaten, men dette er utenom det vanlige og ikke spesielt effektivt.

– Selve motoreffekten varierer og har selvsagt en del og si. Effekten på viften måles i m3/h (luftmengde/tid). Alle modeller nå til dags har også et fettfilter og her er det stor sett snakk om vaskbare metallfilter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kullfilter i ventilator

Når det gjelder omlufting bør du ifølge Schmidt vurdere følgende:

– Der det ikke er mulig å få luften ut kan luften resirkuleres via et kullfilter. Her har det kommet bedre og bedre løsninger på markedet de siste årene. Disse løsningene velges av mange i dag, både fordi det gjør monteringen svært enkel, men også fordi det er mer energivennlig ettersom varm luft ikke blåses ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Velg riktig ventilator

Nedenfor har Schmidt listet opp fire punkter for deg som skal velge ventilator av hensyn stekeos/matos.

1. Kapasitet. Er ventilatoren kraftig nok til å bytte ut luften i rommet mitt. Hvor mange kubikk luft klarer den å skifte per time?

2. Filter. Må være et forhold mellom kapasitet og filter. Hjelper ikke å ha stor kapasitet hvis fettfilteret ikke er godt nok til å ta opp fett. (noen leverandører har ti lag med filter i fettfilteret, andre leverandører har to lag).

3. Utluftslange eller omluft. Er det mer enn tre meter med slange fra ventilator til yttervegg, bør du plusse på effekten (m3/t)

4. Plassering. Plasser ventilatoren etter anbefalte mål i brukermanualen.

Hva mener kokken?

– Gode ventilatorer er viktig for å dra lukt og os ut av rommet og ut i det fri, påpeker kokk Benny Pedersen ved Egon Byporten.

– I noen boligsameier er det imidlertid ikke lov å føre luften ut i kanaler eller vegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forklarer videre at i slike boligsameier brukes det ventilatorer med kullfilter som tar det meste, men at mye av osen da blir tilbakeført til rommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En ventilator må jo ikke bare være pen, men også gjøre nytten den er kjøpt til å gjøre.

Pedersen råder deg til å sjekke at den er større enn selve kokeområdet og at den suger nok luft(antall m3 i timen).

– Er ventilatoren praktisk og enkel og rengjøre? Vask og vedlikehold er en viktig faktor, og mange må nok bli flinkere til å vaske fettfilter, og skifte eventuelt kullfilter.

Steker ved for høy temperatur

– Når du skal lage mat må du ha 100 prosent fokus på matlagingen. Dette for å ha full kontroll på temperaturer under steking og koking, understreker Pedersen.

Han tror at mange generelt har det litt travelt, og derfor ofte bruker for høy temperatur både ved steking i panne og i ovn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette fører ofte til at maten brenner seg og unødvendig os/røyk dannes.

Skal du steke med olje bør du ifølge kokken bruke en olje som har høyt røykpunkt(som tåler varmen).

- «Spretter» oljen i pannen kan en skje margarin sammen med oljen dempe dette.

Lukten setter seg

All mat lukter, og noe lukter mer enn annet.

Kokken understreker at du ikke må slutte å lage mat av den grunn.

– Lukten setter seg på vegger og tak, og disse må vaskes jevnlig for å fjerne svevestoffene som setter seg fast.

– Jevnlig lufting er jo også viktig, spesielt for de som må bruke kullfilter. Luftfriskere er jo en enkel løsning, men vil vel bare maskere problemet for en tid.

Etter nyttår blir det krav om energimerking av ventilatorer. Dette gjør sammenligningen av de ulike modeller mye enklere. Les mer her.

Les også:

Når vasket du disse sist?

Sjekk om du vasker for mye

Rengjøring: Har du hørt om dette supermiddelet?

Artikkelen ble først publisert på klikk.no