Den dumme smartklokka

LOVER MYE: Kreyos lover blant annet at den skal fungere sammen med Windows-telefoner. Det gjør den ikke. (Foto: KREYOS)
LOVER MYE: Kreyos lover blant annet at den skal fungere sammen med Windows-telefoner. Det gjør den ikke. (Foto: KREYOS)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreyos er historien om folkefinansieringens mørke side.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Folkefinansiering

Å delta på crowdfunding innebærer alltid en risiko, så ikke betal mer penger enn du har råd til å miste.
  • Hele systemet er basert på tillit. Som bidragsyter må du altså stole på at gründerne/opphavsmennene holder det de lover og ikke seiler under falskt flagg.
  • Selv om innsamlingsmålet nås og prosjektet settes i gang, er det fortsatt ikke sikkert at du får det ferdige produktet. Husk at nettsidene som viser fram tjenestene/prosjektene alltid tar forbehold om at også de kan bli lurt av svindlere. Risikoen er altså din.
  • Selv om produktet blir realisert, og du faktisk får det, er det ikke sikkert at det virker slik det skal: Det kan for eksempel være defekt, mangle funksjoner eller ha en svakere materialkvalitet enn lovet. Sjansen for å få penger tilbake om dette skulle skje er minimal.

Det er ingen hemmelig at folkefinansierings-nettsider som Indiegogo og Kickstarter byr på en risiko for de som vil finansiere et prosjekt.

For å ta det positive først: Blir ikke et prosjekt fullfinansiert, er det klare spilleregler for hva som så skal skje. Da skal alle de som har støttet prosjektet automatisk få pengene sine tilbake, som du kan se av Kickstarters regler.

Advarsler

I tillegg kommer alle prosjektene med advarsler om hva som kan skje i forhold til forsinkelser og endringer av produktet underveis. Du kan altså risikere å betale for et produkt som slettes ikke var det du forespeilet deg og du kan få det mye senere enn det som var lovet . Som tilfellet var, og fortsatt er, med Kreyos-smartklokka på Indiegogo.

For få prosjekter har vel lovet så mye, og innfridd så lite som som Kreyos-klokka, som fortsatt selges på Kre yos hjemmesider:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Den skal være vanntett ned til fem meter. Brukere forteller at det kommer vann inn i klokka selv etter en dusj.
  • Den har et innebygget pedometer som ikke fungerer fordi klokkens vibreringsfunksjon hele tiden aktiverer pedometeret.
  • Batteriet skulle vare i syv dager. Brukere sier at det varer i 24 timer.
  • Det ble lovet den skulle fungere med Windows-telefoner via en egen app, men den appen har ennå ikke dukket opp.
  • Det ble også lovet at den skulle kunne gjøre en rekke ting via flere apper man kunne laste ned, men brukere sier klokken bare har plass til én app.
  • Og det mange mener er den verste svikten: Klokken viser feil tid såfremt den ikke er koblet via Bluetooth til mobilen din. En bruker rapporterte at klokken viste tiden fra i går kveld, og måtte parre den med mobilen for å få den til å vise riktig tid igjen.

Saken fortsetter under bildetELSKER IKKE VANN: Flere av de som har mottatt klokken rapporterer om at den tar inn vann selv etter en kjapp dusj. (Foto: KREYOS)ELSKER IKKE VANN: Flere av de som har mottatt klokken rapporterer om at den tar inn vann selv etter en kjapp dusj. (Foto: KREYOS)

Flere alarmklokker burde ha ringt

Det andre som burde ha satt i gang alarmklokken hos de 11.723 menneskene som finansierte klokken, er den absurd lave målsummen på 100.000 dollar, den absurd lave prisen for de som var tidlig ute, kun 100 dollar, og den ditto absurd korte tiden før man skulle få klokken i hånda: tre måneder.

For å si det sånn: De 5000 første som betalte for klokken i fjor sommer har fortsatt ikke fått den, og de som har fått den, slakter den ned i gjørma én etter én.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiasko og oppvask

Flere tech-nettsider har skrevet om fiaskoen, som her og her, og vist bilder av Steve Tan, en grunderne, poserende med en Ferrari og et annet bilde hvor han poserer foran en haug med shoppingbagger fra dyre butikker. Bilder, viser det seg, som ikke har noe med Kreyos-pengene som har strømmet inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetEILAKTIGE BESKYLDNINGER: Noen nettsider insinuerte at dette bildet viste at Kreyos-grunder Steve Tan hadde brukt pengene fra prosjektet til å kjøpe seg en Ferrari. Det var ikke sant. (Foto: KREYOS/FACEBOOK)EILAKTIGE BESKYLDNINGER: Noen nettsider insinuerte at dette bildet viste at Kreyos-grunder Steve Tan hadde brukt pengene fra prosjektet til å kjøpe seg en Ferrari. Det var ikke sant. (Foto: KREYOS/FACEBOOK)

Forsvar

Steve Tan prøver å forsvare seg så godt han kan på Kreyos sin Facebook-side, uten at han møter så mye sympati blant de som fortsatt ikke har fått klokken sin - ei eller blant de som har fått den.

Hva har man så lært av denne historien? Jo, vær forsiktig med pengene dine og ikke minst bør du utvise en solid dose skepsis til mye av det du ser på folkefinansieringssidene. Og kanskje Dinside heller bør skrive mindre om morsomme ting på disse sidene og heller mer om produkter du faktisk får kjøpt i butikken?

Har du hatt en negativ opplevelse med et kjøp på en folkefinansieringsside? Har du hatt en positiv opplevelse? Del gjerne historien med oss i kommentarfeltet under.