Barn og kosthold:

Elly spiser det som foreldrene spiser

ET PALEOLIV: Sara har spist paleomat i fem år, og gir sin datter den samme maten. En typisk frokost for Elly (17 md.) kan bestå av egg, søtpotet og blåbær. (Foto: Picasa)
ET PALEOLIV: Sara har spist paleomat i fem år, og gir sin datter den samme maten. En typisk frokost for Elly (17 md.) kan bestå av egg, søtpotet og blåbær. (Foto: Picasa)

Elly (17 md.) spiser kun «steinalderkost», og har aldri smakt kake eller is.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Elly sitt kosthold:
 • Eggeplomme
 • Kraftkokte grønnsaker
 • Økologisk smør
 • Hjemmelaget leverpostei
 • Avocado
 • Bananpannekaker
 • Søtpotetmos med masse smør
 • Pølser fra Grøstad Gris
 • Chocolate chili
 • Blåbær
 • Lammekjøtt
 • Alt av frukt og grønnsaker
 • Smør, tidvis ost og yoghurt naturell.

Aldri barneyoghurter - for mye sukker!

Aldri spist kake eller is, ikke smakt heller.

Kilde: Blogger og forfatter, Sara Lossius

Blogger og forfatter Sara Lossius ga denne måneden ut boka «Paleo: sunnere, sterkere og slankere med en naturlig livsstil», og ligger allerede på bestselgerlista.

Paleolivet baseres på noe som kalles «steinalderkost» hvor kostholdet består av så ren og naturlig mat som mulig, minst mulig sukker og en høyere andel av sunt fett. Sara og hennes samboer Jon har spist paleomat i fem år og viderefører matgleden til datteren. Elly (17 md.) spiser blant annet ikke pulvergrøt eller barnemat på glass.

Skeptisk til grøt

- Elly har utelukkende fått paleomat, som er et naturlig kosthold, bestående av grønnsaker, kjøtt, fugl, fisk, egg, frukt, nøtter og frø. Tidvis får hun også litt fete melkeprodukter, men paleo er hovedkostholdet hennes. Vi lager all maten fra bunnen av. Det vil si at hun aldri har fått grøt, kjøpe-smoothier eller middagsmat på glass. Jeg spiser hovedsakelig paleo selv, og det gjør min samboer Jon også, selv om han i større grad spiser annen mat også, forteller Sara til Foreldre & Barn.

Hun er skeptisk til pulvermat med tilsatte vitaminer og mineraler, og mener at kornprodukter kan være irriterende på fordøyelsesystemet, noe Sara ønsker å unngå.

- Elly har jevnlig avføring, den lukter svært sjeldent og hun har aldri hatt vondt i magen, sier Sara.

- Det er ingen lavkarbodiett

- Jeg tror at flere ville valgt som oss hvis de visste mer om kosthold og hvor enkelt det er å gi samme mat som de selv spiser. Jeg savner mer informasjon fra det offentlige – det skulle vært mer fokus på at det fint går å gi de små annen mat enn grøt. Hvis man er litt bevisst på hva man gir de små av mat, mener Sara.

- Vi gir henne svært variert mat og det er viktig å påpeke at paleo ikke nødvendigvis er en lavkarbodiett. Elly spiser for eksempel frukt og bær hver dag. Søtpotet er også en god kilde til karbohydrater. For å dekke Elly sitt behov for jern og og viktige vitaminer får hun servert eggeplomme nesten hver dag. Hun er glad i all slags kjøtt og fisk. Og hun spiser grønnsaker kokt i kraft, som er en kilde til kalsium.

Mineraler, fettsyrer og vitaminer i en naturlig form

- Det er mange grunner til at vi gir henne kun denne maten. I det daglige fokuserer Jon og jeg å ha et kosthold som er rikt på næringsstoffer, og som inneholder sunne fettsyrer, mineraler og vitaminer. Et kosthold basert på mye korn er fattig på dette sammenliknet med et mer paleobasert kosthold. Små barn i er i rivende utvikling, og vi ønsker å gi henne mineraler, fettsyrer og vitaminer i en naturlig form. Hvorfor er grøt med tilsatte mineraler bedre enn å få de mineralene du trenger fra naturlige ingredienser, spør Sara retorisk.

Foreldrene er også veldig glad i mat og det sosiale med mat. Dette ønsket de at datteren skulle ta del i tidlig.

- Vi ville aldri blandet ut pulver med vann for å kose oss med mat til et måltid, og så dermed ikke noen grunn til at hun skulle kose seg nevneverdig med et slikt måltid, utdyper Sara.

Babystyrt mattilvenning

Da Sara gikk gravid med Elly kom hun over noe som het babystyrt mattilvenning. Teorien gikk ut på at babyen er først klar for mat når den viser interesse for det selv. Deretter skal barnet selv spise maten, som er skåret opp i biter.

- Vi synes dette virket spennende og har i stor grad fulgt det. Hun begynte å vise interesse for mat rett etter at hun ble seks måneder. Vi startet dog med smaksprøver litt før det, i form av lettkokt økologisk eggeplomme. Eggeplommen er nemlig en supermatvare for de små: fettløselige vitaminer, kolesterol og mettet fett, akkurat som brystmelken inneholder mye kolesterol og mettet fett!

Elly har spist alle måltidene med Sara og Jon i ettertid og spiser for det meste nå på egen hånd. Hun har en god finmotorikk med skje og gaffel, noe Sara tror skyldes hennes tidlige erfaring med å spise egen mat.

- Har vi fisk og brokkoli og potetmos til middag spiser hun det. Det krever ikke så mye av tiden vår siden vi ikke lager egen mat til henne.

La babyen smake på alt

Skal få egen mat med i barnehagen

Sara og hennes samboer har bestemt seg for at Elly kun skal få paleomat i barnehagen, og de vil sørge for å sende henne med mat hver eneste dag.

- Vi er heldigvis vant til dette fra dagmamma og fra dager vi har vært ute hele dagen. Vi har ikke snakket med barnehagen om kostholdet, men vi skal lage et skriv og ta en prat når hun begynner og følge dem opp. Etter hvert vil hun nok kanskje ønske å spise litt mer som de andre barna, det får vi ta som det kommer, sier Sara.

- Noen kjører for strenge dietter

Hanne Hennig Havdal, ernæringsfysiolog hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter, har ikke lest boken til Sara, men er generelt skeptisk til å sette barn på strenge dietter og utelate næringsrike matvarer fra kostholdet.

- Først vil jeg si at det er veldig fint at man velger å lage mat fra bunnen av til hele familien. Da får man en god oversikt over hva man spiser. Men dersom man velger å la barna følge et spesielt kosthold må foreldrene være ekstra nøye på god oppfølging slik at man er sikker på at barna får i seg alle de næringsstoffene og den energien de trenger for å kunne vokse og utvikle seg slik de skal. Et barn som for eksempel går på en streng lavkarbodiett hvor man utelater det meste av fullkornsprodukter vil kunne risikere å ikke få i seg tilstrekkelig med fiber dersom foreldrene ikke er påpasselige, forklarer hun.

Grøt er bra til frokost

Dersom foreldre ønsker å unngå de ferdigproduserte grøtene er det ingenting i veien for å lage grøten selv. For barnehagebarn er havregrøt kokt på melk en god start på dagen.

Spis grøten sammen med en vitamin C kilde, som for eksempel noe frukt, dette vil hjelpe kroppen å absorbere jernet. Spiser barnet et måltid med matvarer som inneholder en god del havre eller bygg vil det få i seg det som heter betaglukaner. Dette vil bidra til å begrense blodsukkerøkningen etter måltidet.

Sunn bursdagsfrokost

- Helsedirektoratet sine kostholdsråd er fine å følge for både barn og voksne - de viser også til en sannsynlig sammenheng mellom inntak av fullkorn og redusert risiko for kreft i ende- og tykktarmen, hjerte- og karsykdom, metabolsk syndrom og diabetes type 2, sier Hanne Hennig Havdal.

Les mer:

Næringen barnet ikke kan unnvære

Oppskrifter på sunn og god mat til babyen

Bare barnemat

Denne saken ble først publisert på Klikk.no

Personvernpolicy