Kreftfremkallende akrylamid:– Matindustrien gjør ikke nok
Pommes frites og potetgull inneholder fortsatt mye av giftstoffet akrylamid, viser ny test. – Industrien må gjøre mer for å redusere innholdet, mener Forbrukerrådet.
Akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning ved temperaturer over 120 ºC, når man baker, steker eller griller. Særlig i stivelsesrike produkter som for eksempel potet- og kornbaserte matvarer vil det dannes akrylamid.
Undersøkelser i flere land har vist at potetchips, pommes frites og enkelte typer kjeks inneholder mest akrylamid, men stoffet er også påvist i mindre mengder i kaffe, brød, lompe og andre stekte matvarer.
Generelle råd:
- Spis variert og balansert
- Reduser inntak av stekt og fritert mat
- Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket
- Unngå hardsteking av maten og følg stekeanvisningen nøye
Spesielle råd ved tilberedning av stekte poteter:
- Ikke stek potetene hardt. Stopp steking/fritering når potetene har en gyllen gul farge, ikke la de bli brune.
- Stek større potetbiter. Akrylamid dannes først og fremst i overflaten på potetene.
- Skylling eller blansjering (kort oppkok) av potetene før steking og baking vil redusere dannelse av akrylamid.
Kilde: Mattilsynet / Matportalen
Da forskere ved Stockholms universitet i 2002 påviste giftstoffet akrylamid i stekt mat, vakte oppdagelsen stor internasjonal oppmerksomhet, og skremte både forbrukere og mattilsyn verden over.
Stoffet er kreftfremkallende og kan i større mengder også skade nervesystemet, fosterutvikling og menns sædproduksjon.
Siden 2002 har reduksjon av akrylamid i mat vært på agendaen i EU. Likevel er det fremdeles høye nivåer av stoffet i produkter på det norske markedet.
Potetprodukter som pommes frites og potetgull, er tidligere påvist som verstinger, og en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at de fremdeles inneholder mye akrylamid.
– Dette er vanlige produkter, og det er særlig bekymringsfullt at barn eksponeres og utsettes for økt kreftrisiko, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet i en pressemelding.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Stekt og grillet mat kan være farligere enn antatt
– Gjør ikke nok
De senere årene er det utviklet teknologi for å redusere innholdet av akrylamid i potetprodukter.
Les mer: Norsk forskning kan gi sunnere chips
Forbrukerrådet mener mye tyder på at matvareindustrien er avventende med å ta denne i bruk.
– Det er kritikkverdig at industrien ikke gjør mer for å redusere innholdet av et dokumentert farlig stoff når det finnes billige og effektive metoder for dette, sier Gunstein Instefjord i meldingen.
Les også: – Salt er verre enn røyking
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vil studere rapporten
Som tabellen nederst i artikkelen viser, kom Maaruds potetgull type Paprika dårligst ut i Forbrukerrådets test, med hele 2232 mikrogram akrylamid per kilo.
Produsenten sier at de vil studere rapporten fra Forbrukerrådet nøye:
– Hundrevis av målinger viser at potetgull i snitt ligger på cirka 650ppb i 2013 og 2014. Akrylamidnivået påvirkes spesielt av potettype og sukkerinnhold, og nivået er mer variabelt mot slutten av sesongen. Maarud tar akrylamid meget alvorlig og lanserer i høst ny patentert teknologi vi er alene om som reduserer nivåene med ytterligere 35-50 prosent, sier Kenneth Hamnes i Maarud AS ifølge VG.
Artikkelen fortsetter under annonsenOgså Burger King sier til avisen at de jobber med rutinene for tilbereding i sine restauranter, fordi de er klar over at akrylamidinnholdet påvirkes av svært små endringer.
Brød og kaffe
I en foreløpig risikovurdering som EUs mattrygghetsorgan EFSA sendte ut på høring tidligere i sommer, konkluderes det at inntak av akrylamid i mat gir mulig økt kreftrisiko. Grunnlaget er funn av svulster og genskader i dyrestudier.
Ifølge EFSA er kaffe, friterte poteter, kjeks, knekkebrød, brød og noen typer babymat viktige akrylamidkilder i EU. Ifølge Folkehelseinstituttet kommer det største akrylamidinntaket i Norge fra brød, knekkebrød og kaffe.
En rapport fra 2012 fra EFSA viste at nivåene av akrylamid i de fleste vurderte matvarekategoriene ikke hadde endret seg fra tidligere år.
Resultatene fra Forbrukerrådets test:
Matvare | Produsent | Akrylamid (mikrogram per kilo) |
---|---|---|
Pommes Frites | Max | 296 |
Pommes Frites | Burger King | 616 |
Pommes Stripes* | Eldorado | 558 |
Pommes Frites Ekspress* | RIMI | 168 |
Potetchips Salt | Kims | 463 |
Potetgull Paprika | Maarud | 2232 |
*) Tilberedt etter anvisning på pakken før sendt til analyse
Kilde: Forbrukerrådet