Kreftfremkallende akrylamid:– Matindustrien gjør ikke nok

VERSTING: Maaruds Potetgull Paprika kom dårligst ut i Forbrukerrådets test, med svært høyt nivå av akrylamid. Også de andre testede produktene inneholder mye av det kreftfremkallende stoffet. Foto: Forbrukerrådet
VERSTING: Maaruds Potetgull Paprika kom dårligst ut i Forbrukerrådets test, med svært høyt nivå av akrylamid. Også de andre testede produktene inneholder mye av det kreftfremkallende stoffet. Foto: Forbrukerrådet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pommes frites og potetgull inneholder fortsatt mye av giftstoffet akrylamid, viser ny test. – Industrien må gjøre mer for å redusere innholdet, mener Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mattilsynets råd for å redusere inntak av akrylamid

Akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning ved temperaturer over 120 ºC, når man baker, steker eller griller. Særlig i stivelsesrike produkter som for eksempel potet- og kornbaserte matvarer vil det dannes akrylamid.

Undersøkelser i flere land har vist at potetchips, pommes frites og enkelte typer kjeks inneholder mest akrylamid, men stoffet er også påvist i mindre mengder i kaffe, brød, lompe og andre stekte matvarer.

Generelle råd:

  • Spis variert og balansert
  • Reduser inntak av stekt og fritert mat
  • Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket
  • Unngå hardsteking av maten og følg stekeanvisningen nøye

Spesielle råd ved tilberedning av stekte poteter:

  • Ikke stek potetene hardt. Stopp steking/fritering når potetene har en gyllen gul farge, ikke la de bli brune.
  • Stek større potetbiter. Akrylamid dannes først og fremst i overflaten på potetene.
  • Skylling eller blansjering (kort oppkok) av potetene før steking og baking vil redusere dannelse av akrylamid.

Kilde: Mattilsynet / Matportalen

Da forskere ved Stockholms universitet i 2002 påviste giftstoffet akrylamid i stekt mat, vakte oppdagelsen stor internasjonal oppmerksomhet, og skremte både forbrukere og mattilsyn verden over.

Stoffet er kreftfremkallende og kan i større mengder også skade nervesystemet, fosterutvikling og menns sædproduksjon.

Siden 2002 har reduksjon av akrylamid i mat vært på agendaen i EU. Likevel er det fremdeles høye nivåer av stoffet i produkter på det norske markedet.

Potetprodukter som pommes frites og potetgull, er tidligere påvist som verstinger, og en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at de fremdeles inneholder mye akrylamid.

– Dette er vanlige produkter, og det er særlig bekymringsfullt at barn eksponeres og utsettes for økt kreftrisiko, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stekt og grillet mat kan være farligere enn antatt

– Gjør ikke nok

De senere årene er det utviklet teknologi for å redusere innholdet av akrylamid i potetprodukter.

Les mer: Norsk forskning kan gi sunnere chips

Forbrukerrådet mener mye tyder på at matvareindustrien er avventende med å ta denne i bruk.

– Det er kritikkverdig at industrien ikke gjør mer for å redusere innholdet av et dokumentert farlig stoff når det finnes billige og effektive metoder for dette, sier Gunstein Instefjord i meldingen.

Les også: – Salt er verre enn røyking

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil studere rapporten

Som tabellen nederst i artikkelen viser, kom Maaruds potetgull type Paprika dårligst ut i Forbrukerrådets test, med hele 2232 mikrogram akrylamid per kilo.

Produsenten sier at de vil studere rapporten fra Forbrukerrådet nøye:

– Hundrevis av målinger viser at potetgull i snitt ligger på cirka 650ppb i 2013 og 2014. Akrylamidnivået påvirkes spesielt av potettype og sukkerinnhold, og nivået er mer variabelt mot slutten av sesongen. Maarud tar akrylamid meget alvorlig og lanserer i høst ny patentert teknologi vi er alene om som reduserer nivåene med ytterligere 35-50 prosent, sier Kenneth Hamnes i Maarud AS ifølge VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Burger King sier til avisen at de jobber med rutinene for tilbereding i sine restauranter, fordi de er klar over at akrylamidinnholdet påvirkes av svært små endringer.

Brød og kaffe

I en foreløpig risikovurdering som EUs mattrygghetsorgan EFSA sendte ut på høring tidligere i sommer, konkluderes det at inntak av akrylamid i mat gir mulig økt kreftrisiko. Grunnlaget er funn av svulster og genskader i dyrestudier.

Ifølge EFSA er kaffe, friterte poteter, kjeks, knekkebrød, brød og noen typer babymat viktige akrylamidkilder i EU. Ifølge Folkehelseinstituttet kommer det største akrylamidinntaket i Norge fra brød, knekkebrød og kaffe.

En rapport fra 2012 fra EFSA viste at nivåene av akrylamid i de fleste vurderte matvarekategoriene ikke hadde endret seg fra tidligere år.

Resultatene fra Forbrukerrådets test:

Matvare

Produsent

Akrylamid (mikrogram per kilo)

Pommes Frites

Max

296

Pommes Frites

Burger King

616

Pommes Stripes*

Eldorado

558

Pommes Frites Ekspress*

RIMI

168

Potetchips Salt

Kims

463

Potetgull Paprika

Maarud

2232

*) Tilberedt etter anvisning på pakken før sendt til analyse

Kilde: Forbrukerrådet