Fare for lyn? Dra ut støpslene

DRA DEN UT! Nei, det hjelper ikke å skru den av. Skal du være sikret mot skader fra overspenningsnedslag under lyn- og tordenvær, må du ut med pluggen. (Illustrasjonsfoto: colourbox.com)
DRA DEN UT! Nei, det hjelper ikke å skru den av. Skal du være sikret mot skader fra overspenningsnedslag under lyn- og tordenvær, må du ut med pluggen. (Illustrasjonsfoto: colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

3.000 PC-er blir årlig ødelagt på grunn av lyn. Og det ligger an til rekordmange i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør- og Østlandet opplevde et voldsomt regn- og tordenvær natt til tirsdag, og mer er i vente.

Med lyn- og tordenvær følger også lyn- og tordenskader på inventar. Og her er det spesielt datamaskiner som er mest utsatt.

En tidligere beregning fra Gjensidige viser at cirka 3.000 PC-er årlig blir ødelagt på grunn av lyn.

- I tillegg til PC-er og utstyr tilknyttet disse er det kjøleskap, frysere, TV og musikkanlegg som er mest utsatt for skader. I år, som er en av de verste tordenværsesongene de siste ti årene, vil sannsynligvis dette øke, forteller Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige Forsikring, til Dinside.

- Vil øke drastisk i årene fremover

Forsikringsbransjens fellesorganisasjon, Finans Norge, melder om en 20 prosents økning i lynskader i løpet av første halvår 2014, sammenliknet med samme periode i 2013. Erstatningsutbetalingene økte med 27 prosent, til 61 millioner kroner første halvdel av 2014, mot 48 millioner kroner etter samme periode i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det stopper ikke der.

- På grunn av klimaendringene forventes både hyppigere og kraftigere tordenvær i årene som kommer. Dette gjør at lynskadene vil øke drastisk i fremtiden, uttaler Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige Forsikring, til Dinside.

Gjensidige har alene registrert 1.900 skader med erstatninger for 40 millioner kroner for perioden 1. juni og frem til 6. august, og det meste de har registrert på en dag, er 235 saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tryg har ennå ikke tall klare for august, men kommunikasjonssjef Ole Irgens sier til Dinside at de regner med et par millioner kroner i ekstra utbetalinger som følge av lyn og torden i august.

Nei, du bør ikke bade når det lyner

Dra ut kontakter

Lyn kan skape ustabilitet og overspenning i det elektriske anlegget, og ved store overspenningsinnslag kan man til og med oppleve at det gnistrer i veggkontakten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overspenning kan skade alt som står tilkoblet i en stikkontakt, også ladere som står tilkoblet selv om de ikke er i bruk. Du bør derfor dra ut alt av elektronikk som kan skades.

Og det er ikke slik at lynet må slå ned eller i nærheten av huset ditt, for at overspenningen skal trenge inn i akkurat ditt hus. Overspenningene søker nemlig til jord, og vil vandre langs ledningsnettet til de kommer inn i husinstallasjoner og finner en vei til jord der.

- I de fleste tilfeller medfører overspenningen at det gnistrer ut av stikkontakter og at elektrisk utstyr får skader. Det er verdt å merke seg at hver gang en overspenning raser gjennom et hus vil ledninger, kontakter og koblingsbokser bli svekket. Dette kan føre til brann uker eller måneder etter at anlegget ble utsatt for overspenningen, forteller Rysstad i Gjensidige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det hjelper altså ikke å skru av apparatene, de må fysisk kobles fra.

- Det beste rådet er å trekke ut alle kabler når tordenværet nærmer seg; Både strømledninger og eventuelle nettverkskabler bør trekkes ut. Også antennekabler til TV og telefonledninger bør kobles fra, oppfordrer Ole Irgens i Tryg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær også oppmerksom på lading av elbiler. Disse skal riktignok lades fra uttak som har overspenningsvern, men ifølge forsikringsbransjen er nok det tryggeste å trekke ut kontakten til elbilen også. Rysstad i Gjensidige sier til Dinside at de ikke kjenner til skade på bilens motor som følge av dette.

- Men ladeenheten er langt mer utsatt og kan få skade. Dette er så langt sjeldent, forteller Rysstad.

Overspenning- og pluggvern

Det er påbudt med overspenningsvern i alle nye boliger, men det kom først i 2010. Bor du i en eldre bolig, er det altså ikke sikkert at dette er installert i ditt hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan imidlertid etterinstalleres.

- Overspenningsvern i sikringsskap, i tillegg til pluggvern foran fintfølende elektronikk som PC, TV/dekodere er det viktigste, forteller Odd Rød, fagdirektør brann i Gjensidige.

Ett eller to pluggvern i tillegg til vernet i sikringsskapet er det optimale for en husinstallasjon. Ifølge Gjensidige, er flere hundre tusener norske hjem uten overspenningsvern - og er dermed sårbare for lynskader. De hevder at samfunnet årlig kunne spart store verdier hvis dette var på plass.

- Pluggvern bør være forsikringsgodkjent, men dessverre er flertallet ikke det, sier Rød. Mange vern som ikke er godkjent vil fungere dårlig i det norske strømnettet. De kan faktisk virke mot sin hensikt; de kan starte en brann, uttaler han.

Les også: Advarer mot ubrukelige overspenningsvern

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flest skader i Hordaland

Det er i Hordaland de har fått de mest omfattende materielle skadene, fulgt av Akershus, Rogaland og Østfold. Ifølge Rysstad i Gjensidige, er Oslo, Bergen og Rakkestad kommunene med flest skader.

- Enda er tordenværsesongen ikke over, og dette er "prisen" vi må betale for det utrolig varme og fine været vi har. Det kulminerer som regel med kraftige tordenvær, uttaler Rysstad. For det er altså sommermånedene som tradisjonelt har stått for flest lynskader her i landet.

Har du forsikringen i orden?

En forsikringsskade som følge av overspenning etter lyn- og tordenvær, vil gå på den ordinære hus- og innboforsikringen, og har altså ingenting med naturskadeforsikringen å gjøre. Og det er bra for deg, ettersom egenandelen på skader etter naturskader kan være opptil det dobbelte av egenandelen på din vanlige hus- og innboforsikring.