Slik bygger du terrasse

LETT: Å bygge terrasse er lettere enn mange tror. (Foto: BRYNJULF BLIX)
LETT: Å bygge terrasse er lettere enn mange tror. (Foto: BRYNJULF BLIX)

Hvilken vei skal bordene ligge, og hvor tett?

Platting, terrasse eller patio? Dekk er det også noen som kaller det. Men de består alle av plank som ligger ved siden av hverandre og hviler på solide tverrliggere.

Det finnes mange forskjellige typer materialer man kan bruke, som alle har forskjellig utseende, egenskaper og krav til behandling og vedlikehold. Vi har tidligere skrevet om noen alternativer, artikkelen finner du her.

Gå for det rimeligste

Men det aller rimeligste i innkjøp og det materialet som er tilgjengelig over alt er trykkimpregnerte terrassebord av tre.

Meterprisen for 28 x 120 millimeter ligger under 10-eren for den rimeligste kvaliteten hos de rimeligste trelastutsalgene.

De moderne komposittløsningene eller varmebehandlede alternativene koster mange ganger så mye, godt over hundrelappen per løpemeter.

Ønsker man en terrasse som ser ut som et stuegulv krever det store investeringer i materialer og vedlikehold.

Senker man derimot de estetiske kravene noe, kan en terrasse av rimelige trykkimpregnerte bord vare i flere tiår med årlig vedlikehold og stell, og det mener vi holder for de aller fleste. Vår egen terrasse har vi nå hatt i tyve år, og den vil fortsatt holde i mange år.

Men hvordan skal bordene ligge?

Som kjent er trær omtrent runde i tverrsnitt, mens trematerialer stort sett har fire hjørner. Konsekvensen av dette er at årringene i treverket lager en bue når vi ser inn mot endeveden i terrassebordene.

Siden tre er et materiale som påvirkes av fukt og varme vil terrassebordene kunne krumme seg noe når de blir påvirket av regn og sol.

Derfor har det vært hevdet at de bør legges «riktig vei» med årringene som en U, slik at krummingen får det høyeste punktet på midten. Da skal vannet renne av og ned i sprekkene mellom materialene i stedet for å bli liggende nede i «dalen».

De lærde strides

Men både de lærde og menigmann strides om både det faglige og viktigheten av dette. Terrassebord og trelast har så mange variable parametre at mange har gått bort fra denne anbefalingen. Ser man på endeveden i en typisk stabel med terrassebord hos trelasthandleren er det stor variasjon i strukturen på årringene.

De er mer eller mindre tette, krumme og kommer fra alle deler av stammen på store eller mindre trær. Dessuten er mengden kvist ofte svært varierende, det samme gjelder sprekkdannelser.

 (Foto: BRYNJULF BLIX)

ULIKT: Endeveden - svært varierende.

(Foto: BRYNJULF BLIX)

Dermed er det nesten umulig å forutse om og i hvilken grad akkurat dine terrassebord vil krumme seg etter som årene går. Derfor har mange valgt en ganske åpenbar og svært enkel løsning: Legg terrassebordene med den peneste siden opp.

 (Foto: BRYNJULF BLIX)

STAMMETILHØRIGHET: Årringene i treet varierer sterkt med hvor i stammen det kommer fra.

(Foto: BRYNJULF BLIX)

Hvor tett skal de ligge?

Det er ikke bare hvilken side som skal opp som har vært et evig tema for diskusjon, men også hvor tett terrassebordene skal legges når man bygger. Ferske, trykkimpregnerte materialer er svært fuktige og vil krympe en del når de tørker.

Det gjør at avstanden mellom dem blir større etter som årene går.

Vår gamle terrasse hadde opprinnelig tre millimeter avstand mellom bordene, i dag 20 år senere snakker vi om et mellomrom på rundt centimeteren.

 (Foto: BRYNJULF BLIX)

AVSTAND: En gammel terrasse har fått god avstand mellom bordene.

(Foto: BRYNJULF BLIX)

Det er ikke all trykkimpregnert trelast som er like fuktig, det avhenger av hvor fersk den er og hvordan produksjon, distribusjon og lagring har foregått.

Hvor fuktig materialet er merker du ganske fort så snart du håndterer bordene og når du begynner å sage eller skru. Da kommer fuktigheten fram. Vekten er også en god pekepinn. Hvis du for eksempel har et tilsvarende terrassebord liggende i garasjen, som har fått tørke i noen år, kjenner du tydelig forskjell på vekten når du sammenligner med et ferskt trykkimpregnert eksemplar.

Fuktigheten i et over fire meter langt terrassebord kan fort utgjøre noen kilo.

Dersom du har med helt ferske og fuktige materialer å gjøre, kan du legge bordene tett i tett.

Når de tørker vil de krympe litt og du får passe sprekker mellom bordene.

TETT: Fuktige terrassebord kan legges tett. (Foto: BRYNJULF BLIX)

TETT: Fuktige terrassebord kan legges tett.

(Foto: BRYNJULF BLIX)

Dersom du har tørre materialer kan du bruke en tommestokk eller tilsvarende tykk flis som mal til avstanden mellom bordene. Da vil du ha litt å gå på hvis bordene skulle svelle ut dersom de tiltrekker seg mye fuktighet i perioder.

Terrassebordene er jo sjelden rette

Uansett om du vil legge terrassebordene tett eller med avstand mellom, så vil du fort erfare at de færreste er helt rette. De krummer mer eller mindre i alle retninger, og er du riktig uheldig får du bord som er en kombinasjon av banan og propell ...

At de er litt vridd er minst vrient. Det løser seg når du skrur fast bordene. Det som er mest utfordrende, spesielt hvis du jobber alene, er bord som er buet i fasongen, og må presses på plass.

Det er svært vanskelig å både presse og skru samtidig.

Løsningen er en tvinge som er vendt om slik at den presser utover i stedet for innover. Legger du bordene med krummingen slik at de alltid må presses mot midten er det bare å sørge for mothold, med en kloss eller andre terrassebord. Legger du ut alle bordene først. og fester det ytterste (i retningen du jobber mot) midlertidig, har du alltid mothold for tvingen.

 (Foto: BRYNJULF BLIX)

REDSKAP: To tvinger gjør det enkelt å presse bordene på plass.

(Foto: BRYNJULF BLIX)

 (Foto: BRYNJULF BLIX)

ENKELT: To tvinger gjør det enkelt å presse bordene på plass - også på midten.

(Foto: BRYNJULF BLIX)

Det meste effektive verktøyet når du skal skru terrasse er skruautomaten. Du får ikke bare gipsskruer, men også forskjellige typer terrasseskruer på bånd. Skruingen blir da nesten en lek.

 (Foto: BRYNJULF BLIX)

GJØR JOBBEN: Skruautomat er et supert verktøy når du skal skru terrasse eller andre oppgaver som krever mange skruer.

(Foto: BRYNJULF BLIX)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:26 Fem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18 Svensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37 Fire døde på nederlandsk cruiseskip19:21 Oddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13 EU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36 Serviceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23 Mann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18 Derfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40 Historisk høy oppslutning om Trump17:39 Syklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14 «Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13 Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45 Ødegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40 Giske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33 Oljeprisen på det laveste siden 200316:22 Norge henter ikke hjem soldater16:02 WHO starter coronastudie i Norge15:39 Skiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35 Italienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32 Gamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58 Nytt system for distribusjon av verneutstyr14:48 Høyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38 Økende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21 Nkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21 Jensen-saken tatt opp til doms14:19 Coronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15 Yngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01 Sverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01 Avsporing på Dovrebanen13:50 Kina stenger grensene for utlendinger13:31 Narkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57 Nye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56 Budsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46 Dødstallet i Spania stiger12:45 Solberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31 Boris Johnson er smittet av coronaviruset12:20 Regjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19 Regjeringen forlenger dagpengeperioden11:57 Høy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46 Kvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37 Nødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36 Tallet på døde øker i Iran11:25 Storsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19 Mann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18 Titusener av turister strandet i Asia10:54 Over 1.000 coronasmittede i Russland10:53 Norway Chess utsatt til oktober10:52 Krekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48 India kutter renten for å stimulere økonomien10:42 Oppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42 Nesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25 Politet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07 Solid børsoppgang i Tokyo10:07 Oslo Børs faller fredag10:06 23-åring døde i kajakkulykke på Mjøsa09:44 Kunde fikk ikke kjøpt truser fordi de ligger på belgisk side09:14 Jordmorforbundet beroliger gravide som har corona-frykt09:13 To barn og en mann funnet døde i brennende bil i Sverige09:11 Regjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter09:10 FA avbryter seriespill og annullerer resultater09:08 NHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter09:07 LO: – Viktig å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk09:07 Listhaug: Krisepakke gir for lite svar09:06 Vedum vil ha mer langvarig kriseordning09:05 Bankene får ansvar for å fordele krisepenger07:49 Coronakrisen kan gi restskatt neste år07:07 Roper varsko over tapt pengestøtte06:54 Neppe VM-kamp for Carlsen i desember06:43 Maduro advarer USA etter siktelse om narkosmugling06:14 Hareide positiv til SVs postforslag06:11 Trondheim forbyr utleie av bysykler og elsykler – andre byer tilskynder bruk05:50 Dette skjer i dag05:44 16-åring i Frankrike død etter koronasmitte05:42 Norge dømt i Leila Bayat-saken05:35 Dette skjedde i natt05:30 USA jobber febrilsk for å skaffe nok sykehussenger05:30 Koronahjelp til bedrifter: Mest til de med yrkesforbud05:00 Coronaviruset kan knuse håpet i Sudan04:43 Stortingspresidenten ber nordmenn kutte hytteklagingen04:21 Brundtland om corona: «en varslet katastrofe»03:57 Snøskred stenger veien til Magerøya i Finnmark03:23 Jakten på smittevernutstyr driver prisene opp02:40 Ett nytt tilfelle av innenlandsk koronasmitte i Kina siste døgn02:08 Trump vil ha ulike restriksjoner fra sted til sted01:53 Kommune-Norge krever koronagaranti fra staten01:30 Regjeringen snur – vil ikke tillate voldsforbrytere å sone hjemme01:00 Sjømatnæringen ber om at russisk luftrom åpnes for laks23:20 Reagerer på studentenes krisehjelp: – Som å pushe på dem lån23:18 Nordmann dømt til 13 års fengsel for knivdrap i Latvia22:56 Gravide Karen (39) er coronasyk: – Jeg kjemper for barnet mitt22:50 Busselskap permitterer 120 sjåfører22:42 Tre døde funnet i brennende bil i Sverige22:22 «Crocodile Dundee»-stjerne døde av corona22:03 USA har nå flest registrerte coronatilfeller i verden21:49 Naturens varsku til en selvtilfreds sivilisasjon21:30 Raymond Johansen krever egen krisepakke for Oslo20:49 Nybø vil gi tilsyn mer tid til å se på fusjoner20:49 DN: Den nye oljefondssjefen har formue på Caymanøyene20:44 Bielsa barberer lønnsslippen for å hjelpe Leeds-ansatte20:27 Flere følger FNs oppfordring om våpenhvile under pandemien
Siste nytt
20:26NorgeFem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18NorgeSvensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37VerdenFire døde på nederlandsk cruiseskip19:21Helse og livsstilOddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13Helse og livsstilEU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36NorgeServiceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23NorgeMann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18NorgeDerfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40NorgeHistorisk høy oppslutning om Trump17:39NorgeSyklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14Helse og livsstil«Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13NorgeMärtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45SportØdegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40PengerGiske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33NorgeOljeprisen på det laveste siden 200316:22NorgeNorge henter ikke hjem soldater16:02NorgeWHO starter coronastudie i Norge15:39SportSkiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35VerdenItalienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32SportGamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58Helse og livsstilNytt system for distribusjon av verneutstyr14:48NorgeHøyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38SportØkende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21PengerNkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21NorgeJensen-saken tatt opp til doms14:19Helse og livsstilCoronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15NorgeYngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01Helse og livsstilSverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01NorgeAvsporing på Dovrebanen13:50VerdenKina stenger grensene for utlendinger13:31VerdenNarkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57SportNye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56PengerBudsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46VerdenDødstallet i Spania stiger12:45PolitikkSolberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31PolitikkBoris Johnson er smittet av coronaviruset12:20ReiseRegjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19PengerRegjeringen forlenger dagpengeperioden11:57NorgeHøy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46NorgeKvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37PengerNødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36VerdenTallet på døde øker i Iran11:25SportStorsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19NorgeMann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18ReiseTitusener av turister strandet i Asia10:54VerdenOver 1.000 coronasmittede i Russland10:53SportNorway Chess utsatt til oktober10:52PolitikkKrekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48PengerIndia kutter renten for å stimulere økonomien10:42NorgeOppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42PengerNesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25MotorPolitet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07PengerSolid børsoppgang i Tokyo10:07PengerOslo Børs faller fredag10:06Norge23-åring døde i kajakkulykke på Mjøsa09:44VerdenKunde fikk ikke kjøpt truser fordi de ligger på belgisk side09:14Helse og livsstilJordmorforbundet beroliger gravide som har corona-frykt09:13VerdenTo barn og en mann funnet døde i brennende bil i Sverige09:11PengerRegjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter09:10SportFA avbryter seriespill og annullerer resultater09:08PengerNHO-sjefen: – En tsunami over norske bedrifter09:07PengerLO: – Viktig å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk09:07PolitikkListhaug: Krisepakke gir for lite svar09:06PolitikkVedum vil ha mer langvarig kriseordning09:05PengerBankene får ansvar for å fordele krisepenger07:49PengerCoronakrisen kan gi restskatt neste år07:07PengerRoper varsko over tapt pengestøtte06:54SportNeppe VM-kamp for Carlsen i desember06:43VerdenMaduro advarer USA etter siktelse om narkosmugling06:14NorgeHareide positiv til SVs postforslag06:11NorgeTrondheim forbyr utleie av bysykler og elsykler – andre byer tilskynder bruk05:50NorgeDette skjer i dag05:44Verden16-åring i Frankrike død etter koronasmitte05:42NorgeNorge dømt i Leila Bayat-saken05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenUSA jobber febrilsk for å skaffe nok sykehussenger05:30NorgeKoronahjelp til bedrifter: Mest til de med yrkesforbud05:00VerdenCoronaviruset kan knuse håpet i Sudan04:43PolitikkStortingspresidenten ber nordmenn kutte hytteklagingen04:21Helse og livsstilBrundtland om corona: «en varslet katastrofe»03:57NorgeSnøskred stenger veien til Magerøya i Finnmark03:23NorgeJakten på smittevernutstyr driver prisene opp02:40VerdenEtt nytt tilfelle av innenlandsk koronasmitte i Kina siste døgn02:08VerdenTrump vil ha ulike restriksjoner fra sted til sted01:53NorgeKommune-Norge krever koronagaranti fra staten01:30NorgeRegjeringen snur – vil ikke tillate voldsforbrytere å sone hjemme01:00NorgeSjømatnæringen ber om at russisk luftrom åpnes for laks23:20NorgeReagerer på studentenes krisehjelp: – Som å pushe på dem lån23:18NorgeNordmann dømt til 13 års fengsel for knivdrap i Latvia22:56Helse og livsstilGravide Karen (39) er coronasyk: – Jeg kjemper for barnet mitt22:50PengerBusselskap permitterer 120 sjåfører22:42VerdenTre døde funnet i brennende bil i Sverige22:22Kultur«Crocodile Dundee»-stjerne døde av corona22:03VerdenUSA har nå flest registrerte coronatilfeller i verden21:49StemmerNaturens varsku til en selvtilfreds sivilisasjon21:30PengerRaymond Johansen krever egen krisepakke for Oslo20:49PolitikkNybø vil gi tilsyn mer tid til å se på fusjoner20:49PengerDN: Den nye oljefondssjefen har formue på Caymanøyene20:44SportBielsa barberer lønnsslippen for å hjelpe Leeds-ansatte20:27VerdenFlere følger FNs oppfordring om våpenhvile under pandemien

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus