Du gjetter aldri hva dette huset er laget av

GJENBRUK: Dette unike huset er blant annet bygget av materialer som gamle tannbørster, gulvtepperester og metervis med jeans. © FOTO: BBM Sustainable Design Architects
GJENBRUK: Dette unike huset er blant annet bygget av materialer som gamle tannbørster, gulvtepperester og metervis med jeans. © FOTO: BBM Sustainable Design Architects

Lei av å ta ut søpla? Bruk det til å bygge hus, da vel.

«One man's trash is another man's treasure» er uttrykket som har blitt virkelighet på universitetsområdet ved University of Brighton i Storbritannia. Her har man nemlig bygget et helt hus utelukkende av søppel.

Det er øko-arkitekt og direktør ved arkitektkontoret BBM Sustainable Design , Duncan Baker-Brown, som - i samarbeid med universitetets bachelor-grad studenter - står bak det kreative og banebrytende prosjektet Waste House, som de siste ukene har høstet oppmerksomhet verden over.

- Waste House er et forsøk på å bevise ikke bare at man kan bygge noe ut av ting som ikke er beregnet som byggematerialer , men også at det faktisk går an å lage en permanent bygning ut av søppel, forklarte Baker-Brown nylig til design- og arkitekturnettstedet Dezeen.

- Det har vært mange liknende prosjekter hvor man har bygget skur eller midlertidige bygninger av søppel, men å gå gjennom hele prosessen med å søke byggetillatelse, og følge reelle byggelover, der var vi nok først ute.

Levende laboratorium

Ifølge universitetet er det spesielle prosjektet et forsøk på å lage et slags levende laboratorium, hvor både studenter ved universiteter - og også besøkende - kan få oppleve hva øko-arkitektur også kan bety og være, og å se bedre hva man faktisk kan bruke avfall til.

- Waste House forsker på strategier for å bygge er moderne, lavenergi og permanent bolighus, hvor mer enn 85% av byggematerialene brukt kommer fra byggeplasser og vanlig husholdsavfall, skriver universitetet på sine nettsider.

- Når huset er fullstendig ferdigstilt kommer det til å være Storbritannias aller første bærekraftige hus som har fått energimerke "A".

Unikt øko-hus i Brighton.

GAMLE GULVFLISER: Trash House tar i bruk søppel og overskuddsmaterialer fra private hus, byggeplasser og annen industri. © FOTO: BBM Sustainable Design Architects

Vil vise hva søppel egentlig er

- Waste House er den første permanente bygningen i Storbritannia som er laget av søppel, tiloversmaterialer og brukt plast fra byggeplasser, andre industrier og hjemmene våre, bekrefter Baker-Brown til Bonytt.no.

- Ideen er å teste utholdenheten til disse undervurderte resurssene over de kommende år, og universitetets Faculty of Science & Engineering har satt opp målere i husets ytre vegger for å teste dette og sjekke hvordan det går med bygningen fremover.

Arkitekten forklarer at et av prosjektets hovedmål var å bevise at det er ikke noe som er søppel, bare "ting som befinner seg på feil sted."

Prosjektet, som i tillegg fungerer som et permanent nytt designverksted og studiesenter for universitetets mange arkitektur og ingeniørstudenter, er et samarbeid mellom arkitektene, studenter og frivillige.

"The House That Kevin Built"

I 2008 laget BBM Sustainable Design, i samarbeid med den kjente arkitekten og programlederen på Storbritannias Channel 4, Kevin McCloud, øko-huset "The House That Kevin Built" for TV programmet Grand Designs. Dette var Europas første prefabrikkerte hus som var laget nesten utelukkende av økologiske bærekraftige materialer.

Sjekk hva dette huset er bygget av.

BANEBRYTENDE: Huset som ligger på universitetsområdet til University of Brighton, brukes i undervisningen av design- og arkitektstudenter som et "levende laboratorium" ifølge arkitektene. © FOTO: BBM Sustainable Design Architects

Waste House.

LEVENDE LABORATORIUM: Mang en engelsk skoleklasse har vært innom byggeprosjektet for å se hva man faktisk kan gjøre med ting vi tenker på som søppel. © FOTO: BBM Sustainable Design Architects

«The House That Kevin Built» ble satt opp for bare to dager som et prosjekt, men hele 6000 mennesker kom innom for å se på det unike huset i løpet av disse dagene, noe som fikk BBM Sustainable Design til å komme på tanken med å sette opp noe slik som dette på en mer permanent basis, og la enda flere mennesker se og lære av prosjektet.

Siden 2009 har University of Brighton jobbet med å få bygget en versjon av "The House That Kevin Built" på sitt universitetsområde, og i 2012 kom prosjektet endelig i gang. Og nå, mer enn 20000 gamle tannbørster, 2 tonn brukte jeans, 4000 DVD etuier, 2000 kassetter og 2000 brukte gulvfliser senere er Waste House en realitet.

Mastergrad i bærekraftig design

Lærere og studenter ved universitetet drar allerede stor nytte av prosjektet, og Waste House vil også være tilgjengelig for skoleklasser, kommunale besøkende og andre høyere utdanningsinstitusjoner som ønsker å lære mer om grønne byggeteknikker og øko-arkitektur.

- Vi kommer til å arrangere work-shops og andre arrangementer hvor både kunstnere, designere, byggemestere, forskere og andre kan komme å lære av oss og av Waste House, forklarer Baker-Brown, som selv underviser i arkitektur ved universitetet,

- Målet er selvsagt å takle den enorme utfordringen vi står ovenfor når det gjelder å finne måter å redusere ressursbruk og avfall på, og virkelig se effekten dette har på planeten vår.

Slik bygget de hus av søppel.

GAMLE TANNBØRSTER: Waste House er bygget for å være ekstremversjonen på hva man egentlig kan gjøre med materialer man regner som avfall. © FOTO: BBM Sustainable Design Architects

Bygget hus av søppel.

ISOLASJON: Du visste kanskje ikke at du kunne bruke olabuksene du ikke lengre passer til å isolere huset ditt? © FOTO: BBM Sustainable Design Architects

Vil inspirere fremtidens byggmestere

Brightons Waste House vil bevise at materialer man før ikke engang hadde vurdert å bruke i husbygging faktisk kan benyttes, og vil være like effektive som andre og mer konvensjonelle byggematerialer. For ikke å snakke om mer miljøvennlige.

- Her snakker vi teknologi på høyt nivå. forklarer Baker-Brown.

- Vi vil teste innovative grønne byggemåter og materialer, og vil hele tiden måle hvor effektive og funksjonelle disse er. Målet er også å gjøre slik at tiden på byggeplasser reduseres, og å bevise at isolasjon kan være noe annet enn det i dag er, og likevel fungere minst like bra.

Tannbørstene som blant annet er brukt som isolasjon i vegger kommer fra First og Business Class passasjerer på flygninger inn og ut av Gatwick-flyplassen i London.

- Dette er tannbørster som kun har vært brukt én eneste gang, og som ville endt opp som søppel hadde de ikke kommet hit, forklarer arkitekten.

- Ideen er også å vise studenter at man bør planlegge ventilasjon og isolasjon som en del av designet av huset, og vi har latt dette våre eksponert her slik at alle kan se hvordan det fungerer og hva som egentlig skjer på innsiden av veggene.

Huset er høstet massiv oppmerksomhet allerede, men er ikke per i dag en bærekraftig løsning for folk flest, påpeker Baker-Brown.

- Det finnes jo per i dag ikke noe sted å hente 20 000 brukte tannbørster på, for eksempel, men målet her er å vise og inspirere. I tillegg vil vi jo med tiden og når vi begynner å få resultat fra målinger se hvor effektive tannbørster faktisk er i å isolere vegger. Det kan jo hende at det viser seg at dette faktisk ikke er den beste løsningen, og da må vi tenke nytt igjen.

Trash House ved University of Brighton.

"INGENTING ER SØPPEL": Bare ting som befinner seg på feil sted, mener arkitektene bak dette unike huset. © FOTO: BBM Sustainable Design Architects

Godt budskap, men...

Sivilingeniør og seniorrådgiver hos SINTEF Byggforsk, Hanna J. Larsen, tror Waste House i Brighton sprer et godt budskap og er et fantastisk verktøy for undervisning, men er mer skeptisk til at man faktisk - og særlig i et norsk klima - kan bygge hus av olabukser og gamle tannbørster.

- Det er jo flott å vise verden, og kanskje særlig studenter, at vi som samfunn har et enormt forbruk av produkter, og at veldig mye er bruk og kast, forklarer Larsen til Bonytt.no.

- Men jeg tror nok ikke det er realistisk å faktisk bruke disse materialene, som tannbørster og gamle videokassetter, i hus som man skal bo og leve i.

Sivilingeniøren forklarer at man i Norge i dag benytter seg mye av resirkulerte materialer når man skal bygge hus og bygninger, men at disse har blitt gjenvunnet og måttet passere strenge sikkerhetskrav for å kunne brukes.

- Vi har strenge tekniske krav til både byggematerialer og isolering i Norge, men vi har absolutt de siste årene blitt flinkere og flinkere til å ta i bruk resirkulerte materialer når vi bygger nytt. Mange var skeptiske til dette til å begynne med, men teknologien som brukes har utviklet seg enormt mye på få år, og nå er det helt vanlig å benytte seg av denne typen byggematerialer, og man vet at egenskapene er like som de man finner i nye materialer.

I Norge har vi et noe tøffere klima enn det de er vant til i Storbritannia, og Larsen tror nok de har helt andre regler og begrensninger når det gjelder isolering enn det vi har å forholde oss til.

- Selv om isolering i all enkelhet dreier seg om å fange luft og få den til å stå stille, så har vi i Norge også strenge krav til materialer som brukes utenpå husene, og man skal ta høyde for både slagregn, fukt og frost.

Slik bygget de hus av søppel.

VIL INSPIRERE FREMTIDENS HUSBYGGERE: Trash House skal få deg til å tenke annerledes om søppelet ditt. © FOTO: BBM Sustainable Design Architects

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:35 Boris' far sier sønnen trenger mye hvile11:08 70 ble smittet på bursdagsfest i Sverige: – Kjennes som om vi var på Ground Zero10:28 En av tre sykepleiere har opplevd brudd på smittevernreglene på jobb10:22 Ti år siden presidentflystyrten i Russland – søker fortsatt etter ledetråder09:19 Ny forskning: Virusspredning skyldes menneskelig aktivitet08:47 Slik kan viruset spre seg08:35 Nær 40 prosent redde for å sende barna tilbake i barnehage og skole07:41 Festing, råning og bålbrenning på starten av påskeferien07:13 Støre: – Vi må redde mennesker fra å gå til grunne06:10 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:38 To bilister skutt mot i Oslo – politiet ser etter ukjente gjerningspersoner05:28 Krisepakken til amerikansk luftfart snart landet05:04 6.244 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 8404:41 Mann drept i Norrköping i Sverige04:06 Oljeprisen faller markant mens oljestatene forhandler om kutt04:00 Fauci: Færre sykehusinnleggelser i USA03:16 Opec-landene og Russland enige om kutt i oljeproduksjonen02:55 Trump i oljesamtaler med Russland og Saudi-Arabia02:14 Eldre mann til sykehus etter voldshendelse i Drammen01:23 Politiet refser bålbrenning i Oslo-marka01:22 16,8 millioner amerikanere har mistet jobben på tre uker23:34 Tenåring fra Sarpsborg omkom i MC-ulykke i Enebakk22:29 EU-landene enige om krisepakke til en verdi av 500 milliarder euro22:27 Norske borgere flys hjem fra fjerne strøk21:23 Pinks sønn (3) corona-smittet: – Jeg har aldri bedt så mye til Gud i mitt liv20:59 Mann siktet etter Ålesund-brann20:47 Svenskene koser seg i påskesola: – Direkte uansvarlig20:30 Mann i 50-årene varetektsfengslet etter hyttebrann i Finnmark20:23 Boris Johnson ligger ikke lenger på intensivavdeling20:11 Dronning Margrethe: – Jeg tror ikke jeg har ti år igjen19:42 Over 100 biler på rånetreff i Sørlandsparken bekymrer politiet19:36 Tenåring omkom i MC-ulykke i Enebakk19:02 Motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23 Reuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20 Ny dyster rekord i New York18:18 To nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47 Hundre italienske leger har mistet livet17:30 Brannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29 Stavanger-mann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02 – Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28 6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42 Pågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37 Kronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07 – På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51 Siv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31 106 døde i Sverige siste døgnet14:11 Omstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46 Drapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45 Sør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10 Manchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10 Ukjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10 Arkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45 Mann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42 FIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56 Xi advarer mot mulig ny smittebølge08:36 Nent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18 80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09 To menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21 Trump gjentok kritikken av WHO07:00 Slik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00 FHIs corona-app kommer like over påske06:45 Sjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo
Siste nytt
11:35VerdenBoris' far sier sønnen trenger mye hvile11:08Verden70 ble smittet på bursdagsfest i Sverige: – Kjennes som om vi var på Ground Zero10:28NorgeEn av tre sykepleiere har opplevd brudd på smittevernreglene på jobb10:22VerdenTi år siden presidentflystyrten i Russland – søker fortsatt etter ledetråder09:19VerdenNy forskning: Virusspredning skyldes menneskelig aktivitet08:47Helse og livsstilSlik kan viruset spre seg08:35NorgeNær 40 prosent redde for å sende barna tilbake i barnehage og skole07:41NorgeFesting, råning og bålbrenning på starten av påskeferien07:13NorgeStøre: – Vi må redde mennesker fra å gå til grunne06:10NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:38NorgeTo bilister skutt mot i Oslo – politiet ser etter ukjente gjerningspersoner05:28VerdenKrisepakken til amerikansk luftfart snart landet05:04Norge6.244 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 8404:41VerdenMann drept i Norrköping i Sverige04:06VerdenOljeprisen faller markant mens oljestatene forhandler om kutt04:00VerdenFauci: Færre sykehusinnleggelser i USA03:16VerdenOpec-landene og Russland enige om kutt i oljeproduksjonen02:55VerdenTrump i oljesamtaler med Russland og Saudi-Arabia02:14NorgeEldre mann til sykehus etter voldshendelse i Drammen01:23NorgePolitiet refser bålbrenning i Oslo-marka01:22Verden16,8 millioner amerikanere har mistet jobben på tre uker23:34NorgeTenåring fra Sarpsborg omkom i MC-ulykke i Enebakk22:29VerdenEU-landene enige om krisepakke til en verdi av 500 milliarder euro22:27NorgeNorske borgere flys hjem fra fjerne strøk21:23KulturPinks sønn (3) corona-smittet: – Jeg har aldri bedt så mye til Gud i mitt liv20:59NorgeMann siktet etter Ålesund-brann20:47VerdenSvenskene koser seg i påskesola: – Direkte uansvarlig20:30NorgeMann i 50-årene varetektsfengslet etter hyttebrann i Finnmark20:23VerdenBoris Johnson ligger ikke lenger på intensivavdeling20:11VerdenDronning Margrethe: – Jeg tror ikke jeg har ti år igjen19:42VerdenOver 100 biler på rånetreff i Sørlandsparken bekymrer politiet19:36NorgeTenåring omkom i MC-ulykke i Enebakk19:02NorgeMotorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23VerdenReuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20VerdenNy dyster rekord i New York18:18NorgeTo nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47VerdenHundre italienske leger har mistet livet17:30NorgeBrannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29NorgeStavanger-mann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02Verden– Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28Verden6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42NorgePågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37NorgeKronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07Penger– På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51NorgeSiv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31Verden106 døde i Sverige siste døgnet14:11VerdenOmstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46NorgeDrapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45Helse og livsstilSør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10SportManchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10VerdenUkjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10NorgeArkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45NorgeMann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42SportFIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56VerdenXi advarer mot mulig ny smittebølge08:36SportNent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18Norge80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09NorgeTo menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21VerdenTrump gjentok kritikken av WHO07:00Helse og livsstilSlik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00NorgeFHIs corona-app kommer like over påske06:45NorgeSjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12VerdenErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus