Få orden på kjøleskapet

SAMLE PÅLEGGET: Sånn bør det se ut i kjøleskapet. Vet du hvorfor? © FOTO: Marit Aaby Vebenstad
SAMLE PÅLEGGET: Sånn bør det se ut i kjøleskapet. Vet du hvorfor? © FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Sjekk de 11 punktene.

Når ekspertrådet for å spare tusenlapper er å handle kun én gang i uka , fyller det seg lett opp i både kjøkkenskap, fryser og kjøleskap. Mange stapper nok bare maten inn i kjøleskapet der det er plass. Pålegg, kjøtt og grønnsaker side om side. Idéen om storhandling er fin den, men om dere følger dette trikset er det ekstra viktig å organisere kjøleskapet på riktig måte.

Hvis ikke kan maten med dårligst holdbarhet bli skjøvet bakerst og blir ikke funnet igjen før den er uspiselig.

Sånt blir det matsvinn av.

Forebygge matsvinn

Fordelen med et ryddig kjøleskap er ikke bare at det ser innbydende ut. I tillegg unngår du for eksempel at fire pakker kjøttpålegg er åpnet på en gang. Det forebygger matsvinn.

Plasserer du maten riktig og passer på at den er godt innpakket vil du kunne redusere du matsvinnet med 25 prosent vil du kunne sparer flere tusen kroner i året. I følge matvett.no, en organisasjon som jobber for å redusere matsvinnet i samfunnet, kaster vi nordmenn 46,3 kilo hver.

Det første du bør gjøre er å sjekke at temperaturen i kjøleskapet holder mål.

Ideell kjøleskaptemperatur er mellom 2 og 4 grader. Det første du bør gjøre er å sjekke om kjøleskapet ditt holder denne temperaturen.

- Hvis ikke bør du justere temperaturen i kjøleskapet. Det er det aller viktigste og det er faktisk sjelden at folk har riktig temperatur. De fleste har det mye varmere, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i matvett.no.

kjøkken, hvitevarer, kjøleskap, oppbevaring av mat, rengjøring

ROT: Grønnsaker bør oppbevares i egen boks. Men pass på at det ikke blir pakket for tett. © FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Les bruksanvisningen

Hun forteller at hvor mye varmen stiger i kjøleskapet avhenger litt av typen kjøleskap og om det er et gammelt eller nytt kjøleskap.

- Mitt råd er å lese bruksanvisningen og bli kjent med ditt kjøleskap. Da kan du plassere maten i de sonene som er tilpasset maten. Noen av de nye kjøleskapene har for eksempel fuktbevarende skuffer.

Det er mange fordeler med et nytt kjøleskap. Maten kan fort holde seg en uke lenger og på denne måten sparer du fort inn penger. Et stort og oversiktlig kjøleskap kan også være bra, spesielt for en stor familie,.

- Men er det stappfullt vil det øke temperaturen. Har du storhandlet kan det være lurt å trykke inn "boostknappen" for å få det raskt kjøling igjen.

God plass og oversikt

God plass, riktig temperatur og oversikt over matvarene er stikkord.

Anne Marie Schrøder har gode råd til hvordan man kan sortere og få et oversiktlig kjøleskap:

- All mat bør ha fast plass. Pålegg bør plasseres i plastbeholder. Og du bør vite hvor alt er. En åpen boks med tacosaus og syltetøy kan plasseres sammen, gjerne bakerst siden det kanskje ikke brukes så ofte. Da mister du ikke så lett oversikten.

Hjemme hos kommunikasjonssjefen har de en liste på kjøkkenbenken der alle familiemedlemmene skriver opp når noe er brukt opp. De kjøper aldri inn nye matvarer før det står på lista. På denne måten unngår de å ha fire bokser rømme stående.

Men hvor bør så de ulike matvarene plasseres i kjøleskapet – og hvorfor?

Her er sjekklista:

1. En grunnregel er at det er kaldest nederst, og derfor bør fisk og kjøtt oppbevares nederst. På denne måten vil maten holde seg lenger. Melk og andre meieriprodukter bør også oppbevares kaldt.

2. Drikke som juice og melk kan stå i døra i nye kjøleskap. Tidligere trodde det var kuldetap i døren, men det er kaldt nok i nye kjøleskap. Gevinsten er lenger holdbarhet når tingene oppbevares riktig. Et tips er å bevare holdbarheten på maten i stedet for å være så opphengt i utløpsdatoen.

3. Pålegget bør ligge i hylla over kjøttet og fisken bør på. Kjøp gjerne en egen plastskuff som du kan oppbevare pålegg i. Har du et nyere kjøleskap med grønnsaksskuff, bør frukt og grønt oppbevares her. Hvis ikke bør det plasseres oppe.

4. Egg behøver ikke stå i kjøleskap, med mindre du vet det ikke skal brukes på en ukes tid. I kjøleskapet oppbevares eggene best langt oppe i kjøleskapet.

5. Middagsrester bør kjøles ned raskt og ikke stå for lenge i romtemperatur. Det er også fint om den er tett pakket. Sett gjerne på en lapp med dato før matrestene plasseres i fryser eller kjøleskap.

6. Noe grønt skal aldri inn i kjøleskapet, med mindre det er overmodent. Dette gjelder tomater, avokado og all frukt fra sydligere strøk. Alt dette bør oppbevares i romtemperatur. Blir mangoen eller bananen overmoden kan den skrelles og legges i frysen. Moden frukt er perfekt til søt smoothie.

7. Mat skal stort sett ikke ha for mye luft, da blir den fort tørr og dårlig. Men ting skal ikke være presset sammen. Grønt trenger fukt, men presset sammen utvikler fukten seg til mugg. Derimot kan du si at slapp salat fortjener et isbad, så tørking og plassering i en tett pose i kjøleskapet. Når det gjelder frukt og grønt er dette noe man bør handle oftere enn andre varer, fordi det er vanskelig å oppbevare dem riktig. Blir gulrøttene liggende nederst med mange tunge ting oppå vil det bli mugg.

8. Putt salaten i en pose med knute på toppen og stikk hull i plasten. På denne måten får salaten nok luft og vil ikke mugne.

9. Skriv opp når det er tomt for en matvare - ikke bare lag handleliste når du skal på butikken.

10. Kjenn ditt kjøleskap. Les bruksanvisningen.

11. Involver alle i husstanden til å bidra til kjøleskapet. Barn blir gjerne veldig engasjert i slike oppgaver. De blir de beste politimestre, ifølge Anne Marie Schrøder.

Planlegg innkjøpene

Kjøtt og fisk må ha det kaldere enn grønnsaker. Det er i den nedre delen av et kjøleskap det er kaldest. I moderne kjøleskap er det separate soner og skuffer for kjøtt, fisk og grønnsaker.

- For å få et oversiktlig kjøleskap mener hun det er smart å planlegge innkjøpene sine og sjekke hva man allerede har for å unngå å kjøpe dobbelt opp. Hvis ikke er det lett å miste oversikten, sier Katrin Ohlander, pressekontakt i Bosch til klikk.no

Hun råder til å rydde kjøleskapet med jevne mellomrom.

- Ha alltid pålegget i en skuff i midten av kjøleskapet og ha faste plasser til annen mat. En dag i uka kan du lage middag av restene, for eksempel restetorsdag. Hver torsdag, før du handler inn til helgen, kan du lage middag av restene før kjøleskapet fylles på nytt, tipser Katrin Ohlander.

På denne måten reduserer du matsvinnet ved at du slipper å kaste mat. Fordelen er at du vet hva du har hjemme og det er lettere å planlegge.

Ikke glem vasken

Ja, et delikat kjøleskap krever også god rengjøring.

- Det er klart at det er viktig å rengjøre kjøleskapet med jevne mellomrom. Tre til fire ganger i året bør være et minimum for å rengjøre hele kjøleskapet fra topp til bunn, har Bjarne Andersen-Gott hos Total Renhold i Oslo tidligere uttalt til klikk.no

Det kan gjøres på to måter: Både ved behov, når noe har blitt sølt, eller mat har gått av og har begynt å lukte, og også som en regelmessig del av rengjøringen.

- Der hvor det oppbevares ferskvarer og hvor det søles kan det raskt oppstå både lukt og ikke minst bakterier.

Les mer:

Slik rengjør du kjøleskap og fryser

De 10 største kjøkkentabbene

Så ofte bør du vaske kjøleskapet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Coronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55 5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnsen fortsatt på sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros
Siste nytt
13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilCoronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55Norge5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnsen fortsatt på sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus