Parforhold

Fire holdninger som skader parforholdet

HOLDNINGER: Grunnen til at det er så viktig å være forsiktig med kritikk og angrep i et parforhold, er fordi vi kan aktivere fryktsystemet hos partneren uten å ville det. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
HOLDNINGER: Grunnen til at det er så viktig å være forsiktig med kritikk og angrep i et parforhold, er fordi vi kan aktivere fryktsystemet hos partneren uten å ville det. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Ender i skilsmisse i 91 prosent av tilfellene.

Phd. John M. og Julie Gottman ved The Gottman Institute, mener å kunne forutse med 91 prosent sannsynlighet om et par - heterofilt, homofilt eller lesbisk - vil leve lykkelige alle sine dager eller ei, bare ved å lytte til en konfliktfylt samtale og annen interaksjon mellom partene i sitt «kjærlighetslaboratorium».

Fire skadelige holdninger

Forsøkene i kjærlighetslaboratoriet viser at bare et ord for mye, en aldri så liten hånlig grimase som bare så vidt er synlig for en observatør, er nok til å øke hjerterytmen hos den det er rettet mot.

Mimikken din avslører deg, og setter igang kroppslige reaksjoner hos partneren.

Et aldri så lite stikk på rett sted kombinert med aldri så lite forakt, kan få hjerterytmen til å øke til 110 slag i minuttet.

Hjerterytmen hos en mann ligger normalt på omkring 70 og hos kvinner på omkring 80 slag i minuttet.

Negativ spiral

- Varsellampen begynner å blinke når par går inn i en negativ spiral med sterk personkritikk som går over i forakt, der foraktens signatur nettopp er «den hånlige grimasen», forklarer Odd Haugstad, psykologisk pedagogisk rådgiver og aktuell med boken Parforholdet: Utfordringer og muligheter (Pedagogisk forlag 2013).

- Har man lett etter negative ting hos partneren lenge nok, er det sånn at selv om partneren prøver å komme med noe positivt, så blir også dette forsøket mistenkeliggjort. Innen tre år, ifølge Gottman, vil paret i 91 prosent av disse tilfellene gå fra hverandre, sier Haugstad, som tidligere har fortalt klikk.no hvordan man kan unngå å komme inn i en negativ sirkel.

Truet av kroppsspråk

Det er særlig menn som er utsatt for det Gottman kaller «følelsesmessig oversvømmelse».

Når fysiologien aktiveres på denne måten, «drukner» de i følelsene sine og reagerer utelukkende med forsvar og angrep, uten å søke en løsning eller et svar på situasjonen fordi «oversvømmelsen» midlertidig stenger tilgangen til den hjernedelen som er ansvarlig for å finne gode løsninger, den kognitive hjernen (prefrontal korteks).

Den «emosjonelle hjernen» snakker ikke med ord eller tall, men jobber med et «digert lager» av «erfaringsbaserte, følelsesfargede opplevelser».

Den jobber parallelt med den kognitive hjernen, slik at en reaksjon kan skje raskt hvis det trengs.

- Dermed kan vi for eksempel få hjertebank eller begynne å svette når noen himler med øynene eller stønner av utålmodighet eller viser med kroppsspråket at de er kritiske til oss – fordi det går så raskt å vurdere det som «trussel», sier Sørnes.

Prefrontal korteks og «limbisk system»

Hvis en sjekk forteller oss: «Dette her er deilig og bra for meg», skilles det ut hormoner som gjør oss glade og tilfredse, og vi kan slappe av

Hvis det derimot er «noe på gang som er ubehagelig, skummelt eller kjempefarlig» går vurderingen av det som er «negativt og dermed potensielt «dødelig» for oss så raskt, at vi kan føle kroppens reaksjon før vi forstår at det har skjedd noe som ikke er bra for oss.

- For å forstå hva som har skjedd trenger vi den kognitive hjernen som leverer forklaringer med ord og tall (prefrontal korteks). Denne prosessen går mye saktere, denne hjernedelen jobber lineært og ikke parallellt som den «emosjonelle hjernen», sier Sørnes.

Trigger «fryktsystemet»

Det man vil unngå, ifølge Gottman, er de fire såkalte «apokalyptiske ryttere», det er fire holdninger som jevner alle relasjonsmuligheter med jorden: Kritikk, angrep, motangrep og total tilbaketrekking («flukt»).

Saken fortsetter under bildetHÅNLIG: Varsellampen bør begynne å blinke når par går inn i en negativ spiral med sterk personkritikk og «hånlige grimaser». ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock HÅNLIG: Varsellampen bør begynne å blinke når par går inn i en negativ spiral med sterk personkritikk og «hånlige grimaser». ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

- De «fire apokalyptiske ryttere» kan fungere som triggere for å sette i gang «fryktsystemet eller den emosjonelle vurderingsfunksjonen», sier Sørnes.

Frykten for å bli avvist, ikke være god nok, ikke være elsket eller miste tilhørigheten, det å plutselig stå alene, er innebygget i oss mennesker.

Denne frykten er ganske velbegrunnet når vi ser 12.000 år tilbake i tid. Da var det nemlig farlig å stå helt alene og miste tilhørigheten til flokken.

I tillegg er det slik at vi lærer å balansere følelsene våre gjennom relasjonen til andre. Det vil si at uten noen som kan hjelpe oss med å regulere negative følelser, står vi temmelig alene og dette gjør vondt.

Kritikk og angrep

Den «emosjonelle hjernen» er mye mer sensitiv i forhold til å vurdere potensiell fare og avvisning og er finstemt i forhold til å sanse negative konsekvenser, mer enn den er i stand til å se de gode tingene som gjør oss lykkelige og tilfredse.

- Grunnen til at det er så viktig å være forsiktig med kritikk og angrep i en viktig parrelasjon, er nettopp fordi vi kan aktivere fryktsystemet hos partneren vår uten egentlig å ville det, sier Sørnes.

- Problematisk blir det også at vi kommuniserer: «Du er ikke god nok, du tilfredsstiller ikke mine krav og mine ønsker», sier psykologen.

Fire skadelige holdninger:

Dette er Gottmans fire «Apokalyptiske ryttere» som er ødeleggende for parforholdet:

1. Kritikk

Den første rytteren er kritikk, det å kritisere i stedet for å komme med en klage eller en anmodning. F.eks. «Nå er du forsinket igjen. Du tenker bare på deg selv.» Det synes å være mye vanskeligere å si akkurat hvordan vi ønsker at det skal være, selv om vi blir øyeblikkelig takknemlige når noen faktisk henvender seg til oss på en følelsesmessig måte i stedet.

2. Forakt

Gottmans andre rytter er den mest voldelige og den farligste for vår limbiske balanse, nemlig forakt. Forakt kommer til uttrykk i fornærmelser, fra de mildeste eller slu fornærmelser som f.eks. «Din oppførsel er upassende», til klassiske, mer voldsomme som «Stakkars deg, du er jo helt dum», eller «Stakkars fyr», eller det helt enkle, men ikke desto mindre sårende uttrykket «Du er latterlig». Sarkasme kan også gjøre vondt.

Saken fortsetter under bildetFRYKT: Frykten for å bli avvist, ikke være god nok, ikke være elsket eller miste tilhørigheten, det å plutselig stå alene, er innebygget i oss mennesker. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock FRYKT: Frykten for å bli avvist, ikke være god nok, ikke være elsket eller miste tilhørigheten, det å plutselig stå alene, er innebygget i oss mennesker. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

3. Motangrep

Under angrep reagerer den emosjonelle hjernen først med kamp eller flukt. Men, problemet med motangrepet er at det bare fører til to mulige utfall, uavhengig av hva konflikten dreier seg om. I verste fall bidrar det til å øke konflikten: motstanderen blir såret av mitt angrep og setter inn sterkere skyts, som skjer når ektefeller går i tottene på hverandre.

4. Total tilbaketrekking

Total tilbaketrekking er en spesialitet blant menn som kvinner finner svært irriterende. Ofte er dette den siste fasen før forholdet går helt i oppløsning, enten det dreier seg om ekteskap eller profesjonelt arbeid. Etter flere uker eller måneder med kritikk, angrep og motangrep, velger den ene parten «flukt» og forlater slagmarken.

LES OGSÅ:

Dette er vendepunktet i alle parforhold

Slik takler dere samlivets fem største utfordringer

Dette avslører psykopaten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:02 Mexicos president: Har blitt enig med Trump om oljeavtale15:40 Tre kamerater har knekt koden for helleristningene15:11 OL-topp kan ikke garantere at Tokyo-lekene blir arrangert i 202115:08 En person alvorlig skadd etter trafikkulykke i Nordland14:15 Politier frigir navn på mann som omkom i kiteulykke i Sirdal13:47 Therese Johaug: – Det er vondt å ikke kunne være med familie13:09 Mens verden frykter pandemi - sprer Kim Jung-un frykt12:50 Oslo-brannvesenet vurderer totalforbud mot bål og grilling11:35 Boris' far sier sønnen trenger mye hvile11:08 70 ble smittet på bursdagsfest i Sverige: – Kjennes som om vi var på Ground Zero10:28 En av tre sykepleiere har opplevd brudd på smittevernreglene på jobb10:22 Ti år siden presidentflystyrten i Russland – søker fortsatt etter ledetråder09:19 Ny forskning: Virusspredning skyldes menneskelig aktivitet08:47 Slik kan viruset spre seg08:35 Nær 40 prosent redde for å sende barna tilbake i barnehage og skole07:41 Festing, råning og bålbrenning på starten av påskeferien07:13 Støre: – Vi må redde mennesker fra å gå til grunne06:10 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:28 Krisepakken til amerikansk luftfart snart landet05:04 6.244 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 8404:41 Mann drept i Norrköping i Sverige04:06 Oljeprisen faller markant mens oljestatene forhandler om kutt04:00 Fauci: Færre sykehusinnleggelser i USA02:55 Trump i oljesamtaler med Russland og Saudi-Arabia01:23 Politiet refser bålbrenning i Oslo-marka01:22 16,8 millioner amerikanere har mistet jobben på tre uker23:34 Tenåring fra Sarpsborg omkom i MC-ulykke i Enebakk22:29 EU-landene enige om krisepakke til en verdi av 500 milliarder euro22:27 Norske borgere flys hjem fra fjerne strøk21:23 Pinks sønn (3) corona-smittet: – Jeg har aldri bedt så mye til Gud i mitt liv20:59 Mann siktet etter Ålesund-brann20:47 Svenskene koser seg i påskesola: – Direkte uansvarlig20:30 Mann i 50-årene varetektsfengslet etter hyttebrann i Finnmark20:23 Boris Johnson ligger ikke lenger på intensivavdeling20:11 Dronning Margrethe: – Jeg tror ikke jeg har ti år igjen19:42 Over 100 biler på rånetreff i Sørlandsparken bekymrer politiet19:36 Tenåring omkom i MC-ulykke i Enebakk19:02 Motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23 Reuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20 Ny dyster rekord i New York18:18 To nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47 Hundre italienske leger har mistet livet17:30 Brannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29 Stavanger-mann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02 – Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28 6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42 Pågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37 Kronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07 – På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51 Siv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31 106 døde i Sverige siste døgnet14:11 Omstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46 Drapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45 Sør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10 Manchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10 Ukjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10 Arkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45 Mann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42 FIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56 Xi advarer mot mulig ny smittebølge08:36 Nent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18 80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09 To menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21 Trump gjentok kritikken av WHO07:00 Slik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00 FHIs corona-app kommer like over påske06:45 Sjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske
Siste nytt
16:02VerdenMexicos president: Har blitt enig med Trump om oljeavtale15:40Helse og livsstilTre kamerater har knekt koden for helleristningene15:11SportOL-topp kan ikke garantere at Tokyo-lekene blir arrangert i 202115:08NorgeEn person alvorlig skadd etter trafikkulykke i Nordland14:15NorgePolitier frigir navn på mann som omkom i kiteulykke i Sirdal13:47NorgeTherese Johaug: – Det er vondt å ikke kunne være med familie13:09VerdenMens verden frykter pandemi - sprer Kim Jung-un frykt12:50NorgeOslo-brannvesenet vurderer totalforbud mot bål og grilling11:35VerdenBoris' far sier sønnen trenger mye hvile11:08Verden70 ble smittet på bursdagsfest i Sverige: – Kjennes som om vi var på Ground Zero10:28NorgeEn av tre sykepleiere har opplevd brudd på smittevernreglene på jobb10:22VerdenTi år siden presidentflystyrten i Russland – søker fortsatt etter ledetråder09:19VerdenNy forskning: Virusspredning skyldes menneskelig aktivitet08:47Helse og livsstilSlik kan viruset spre seg08:35NorgeNær 40 prosent redde for å sende barna tilbake i barnehage og skole07:41NorgeFesting, råning og bålbrenning på starten av påskeferien07:13NorgeStøre: – Vi må redde mennesker fra å gå til grunne06:10NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenKrisepakken til amerikansk luftfart snart landet05:04Norge6.244 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 8404:41VerdenMann drept i Norrköping i Sverige04:06VerdenOljeprisen faller markant mens oljestatene forhandler om kutt04:00VerdenFauci: Færre sykehusinnleggelser i USA02:55VerdenTrump i oljesamtaler med Russland og Saudi-Arabia01:23NorgePolitiet refser bålbrenning i Oslo-marka01:22Verden16,8 millioner amerikanere har mistet jobben på tre uker23:34NorgeTenåring fra Sarpsborg omkom i MC-ulykke i Enebakk22:29VerdenEU-landene enige om krisepakke til en verdi av 500 milliarder euro22:27NorgeNorske borgere flys hjem fra fjerne strøk21:23KulturPinks sønn (3) corona-smittet: – Jeg har aldri bedt så mye til Gud i mitt liv20:59NorgeMann siktet etter Ålesund-brann20:47VerdenSvenskene koser seg i påskesola: – Direkte uansvarlig20:30NorgeMann i 50-årene varetektsfengslet etter hyttebrann i Finnmark20:23VerdenBoris Johnson ligger ikke lenger på intensivavdeling20:11VerdenDronning Margrethe: – Jeg tror ikke jeg har ti år igjen19:42VerdenOver 100 biler på rånetreff i Sørlandsparken bekymrer politiet19:36NorgeTenåring omkom i MC-ulykke i Enebakk19:02NorgeMotorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23VerdenReuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20VerdenNy dyster rekord i New York18:18NorgeTo nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47VerdenHundre italienske leger har mistet livet17:30NorgeBrannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29NorgeStavanger-mann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02Verden– Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28Verden6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42NorgePågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37NorgeKronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07Penger– På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51NorgeSiv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31Verden106 døde i Sverige siste døgnet14:11VerdenOmstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46NorgeDrapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45Helse og livsstilSør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10SportManchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10VerdenUkjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10NorgeArkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45NorgeMann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42SportFIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56VerdenXi advarer mot mulig ny smittebølge08:36SportNent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18Norge80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09NorgeTo menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21VerdenTrump gjentok kritikken av WHO07:00Helse og livsstilSlik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00NorgeFHIs corona-app kommer like over påske06:45NorgeSjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12VerdenErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus