Tøybleier på 1-2-3:
Slik blir tøybleier like lett som engangsbleier
|
|
|
|
Hvert barn i Norge bruker 5000 bleier i løpet av sitt liv, sier forbrukerstatistikken. Ikke rart miljøaktivitsten i oss får dårlig samvittighet...
Og mens gjenbruksbølgen av hjemmelagde klær og arvet tøy skyller over oss, er det fortsatt stor motvilje til ta tøybleier i bruk.
Silje Nilsen Lauksund er tøybleieentusiast, og eier av nettbutikken eddabedda.com. Hun mener skrekkhistorier fra foreldre kan være noe av grunnen til at folk ikke tør å begi seg ut på tøybleiene.
I tillegg må være nøye med vaskingen dersom tøybleier faktisk skal være mer miljøvennlig enn engangsbleier, i følge Framtiden i våre hender.
- Mange har foreldre som har brukt tøybleier på sine barn, og som syns det var tungvint. Derfor får de også høre om hvor slitsomt og gammeldags det er.
- Sannheten er at tøybleiene ikke er de samme i dag, som dem var da foreldrene våre var unge, mener hun.
Sammen med Silje har vi satt i sammen en guide for å vise hvor lett det faktisk kan være å være miljøvennlig, hvis man bare har et system å forholde seg til.
Dette trenger du:
- Rundt 25 tøybleier, slik at du har litt ekstra å gå på.
- Rispapir til innlegg i bleiene.
- Våtposer til oppbevaring av brukte bleier.
Flere fylker kan støtte deg med enten en gratis prøvepakke på rundt 7 bleier, eller gir deg refusjon på mellom 500 og 1000 kroner ved fremvisning av kvittering. Ta kontakt med helsestasjonen du går på for å finne ut hvilken løsning det er der du bor. Når det kommer til hvilken type tøybleie du skal begynne med, så finnes det en tøybleie som er ganske lik engangsbleiene.
– For nybegynnere er alt-i-ett-bleier helt supre. Det er de som likner mest på engangsbleiene, og er enklest i bruk. Ofte har de borrelås som gjør dem enkle å tilpasse, og ta på. Bleiene er klare til bruk, og trenger ikke ekstra tøyinnlegg, slik som enkelte andre typer, forteller Nilsen Lauksund.
Rydd plass:
Lag deg et koselig område ved stellebordet hvor du kan legge rene bleier, rispapir og henge våtposen til brukte bleier. Det kan også være lurt å ha en søppelbøtte til rispapiret med bæsj/tiss på. Utvalget av tøybleier er stort. Gjør deg et søk på nettet, og du vil finne bleier i rosa, blått, grønt, og brunt. Med dyremotiver og sopper, i striper, og med prikker.
Slik bytter du bleie:
HOLD ORDEN: Det viktigste er at du lager et system på badet som gjør alt lett tilgjengelig. © Christine Gullerud Larsen
Når barnet har bæsjet, tar du rispapiret med bæsjen ut og kaster det i søpla. Tidligere har det vært sagt at rispapir med avfall kan kastes rett i do, men flere kommuner har nå sagt nei til dette. Putt den brukte bleien i våtposen (som er luktfri). Vask og gjør klar barnet ditt til å få på seg ny bleie. Ta bleia og legg rispapiret i bunnen. Fest bleien med borrelåsen slik du vanligvis gjør med engangsbleiene. Ready to go!
Når våtposen med bleier er full, åpner du glidelåsen og slenger den inn i maskinen. Man trenger heller ikke å vente med å vaske bleiene til maskinen er full av bleier.
– Det er fullt mulig å vaske et par bleier på kokevask sammen med håndklær, sier Silje.
Les også:
Gjør det stort på smått: Norske barneklær