Tøybleier på 1-2-3:Slik blir tøybleier like lett som engangsbleier

BLEIETÅRN: Det antas at norske barn bruker 5000 bleier bleier hver før de blir tørre. Med tøybleier blir i alle fall ikke søppehaugen så stor! Thinkstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kast fordommene i bleiebøtta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Visste du at:
  • Det tar 450 år å bryte ned en engangsbleie i naturen?
  • Statistisk viser det seg at tøybleiebarn slutter tidligere med bleier, en engangsbleiebarna?
  • Du kan selge de brukte bleiene på nettet, når du ikke har tøybleiebarn lenger?
  • Flere som bruker tøybleier har opplevd at barna ikke lenger får bleieutslett, eller sopp?

Hvert barn i Norge bruker 5000 bleier i løpet av sitt liv, sier forbrukerstatistikken. Ikke rart miljøaktivitsten i oss får dårlig samvittighet...

Og mens gjenbruksbølgen av hjemmelagde klær og arvet tøy skyller over oss, er det fortsatt stor motvilje til ta tøybleier i bruk.

Silje Nilsen Lauksund er tøybleieentusiast, og eier av nettbutikken eddabedda.com. Hun mener skrekkhistorier fra foreldre kan være noe av grunnen til at folk ikke tør å begi seg ut på tøybleiene.

I tillegg må være nøye med vaskingen dersom tøybleier faktisk skal være mer miljøvennlig enn engangsbleier, i følge Framtiden i våre hender.

- Mange har foreldre som har brukt tøybleier på sine barn, og som syns det var tungvint. Derfor får de også høre om hvor slitsomt og gammeldags det er.

- Sannheten er at tøybleiene ikke er de samme i dag, som dem var da foreldrene våre var unge, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med Silje har vi satt i sammen en guide for å vise hvor lett det faktisk kan være å være miljøvennlig, hvis man bare har et system å forholde seg til.

Dette trenger du:

- Rundt 25 tøybleier, slik at du har litt ekstra å gå på.

- Rispapir til innlegg i bleiene.

- Våtposer til oppbevaring av brukte bleier.

Flere fylker kan støtte deg med enten en gratis prøvepakke på rundt 7 bleier, eller gir deg refusjon på mellom 500 og 1000 kroner ved fremvisning av kvittering. Ta kontakt med helsestasjonen du går på for å finne ut hvilken løsning det er der du bor. Når det kommer til hvilken type tøybleie du skal begynne med, så finnes det en tøybleie som er ganske lik engangsbleiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For nybegynnere er alt-i-ett-bleier helt supre. Det er de som likner mest på engangsbleiene, og er enklest i bruk. Ofte har de borrelås som gjør dem enkle å tilpasse, og ta på. Bleiene er klare til bruk, og trenger ikke ekstra tøyinnlegg, slik som enkelte andre typer, forteller Nilsen Lauksund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rydd plass:

Lag deg et koselig område ved stellebordet hvor du kan legge rene bleier, rispapir og henge våtposen til brukte bleier. Det kan også være lurt å ha en søppelbøtte til rispapiret med bæsj/tiss på. Utvalget av tøybleier er stort. Gjør deg et søk på nettet, og du vil finne bleier i rosa, blått, grønt, og brunt. Med dyremotiver og sopper, i striper, og med prikker.

Slik bytter du bleie:

HOLD ORDEN: Det viktigste er at du lager et system på badet som gjør alt lett tilgjengelig. © Christine Gullerud Larsen HOLD ORDEN: Det viktigste er at du lager et system på badet som gjør alt lett tilgjengelig. © Christine Gullerud Larsen

Når barnet har bæsjet, tar du rispapiret med bæsjen ut og kaster det i søpla. Tidligere har det vært sagt at rispapir med avfall kan kastes rett i do, men flere kommuner har nå sagt nei til dette. Putt den brukte bleien i våtposen (som er luktfri). Vask og gjør klar barnet ditt til å få på seg ny bleie. Ta bleia og legg rispapiret i bunnen. Fest bleien med borrelåsen slik du vanligvis gjør med engangsbleiene. Ready to go!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når våtposen med bleier er full, åpner du glidelåsen og slenger den inn i maskinen. Man trenger heller ikke å vente med å vaske bleiene til maskinen er full av bleier.

– Det er fullt mulig å vaske et par bleier på kokevask sammen med håndklær, sier Silje.

Les også:

Gjør det stort på smått: Norske barneklær

Designklær til barn har blitt helt vanlig

Slik får barna god arbeidsmoral