Tøybleier på 1-2-3:

Slik blir tøybleier like lett som engangsbleier

BLEIETÅRN: Det antas at norske barn bruker 5000 bleier bleier hver før de blir tørre. Med tøybleier blir i alle fall ikke søppehaugen så stor! Thinkstock

Kast fordommene i bleiebøtta.

Visste du at:
  • Det tar 450 år å bryte ned en engangsbleie i naturen?
  • Statistisk viser det seg at tøybleiebarn slutter tidligere med bleier, en engangsbleiebarna?
  • Du kan selge de brukte bleiene på nettet, når du ikke har tøybleiebarn lenger?
  • Flere som bruker tøybleier har opplevd at barna ikke lenger får bleieutslett, eller sopp?

Hvert barn i Norge bruker 5000 bleier i løpet av sitt liv, sier forbrukerstatistikken. Ikke rart miljøaktivitsten i oss får dårlig samvittighet...

Og mens gjenbruksbølgen av hjemmelagde klær og arvet tøy skyller over oss, er det fortsatt stor motvilje til ta tøybleier i bruk.

Silje Nilsen Lauksund er tøybleieentusiast, og eier av nettbutikken eddabedda.com. Hun mener skrekkhistorier fra foreldre kan være noe av grunnen til at folk ikke tør å begi seg ut på tøybleiene.

I tillegg må være nøye med vaskingen dersom tøybleier faktisk skal være mer miljøvennlig enn engangsbleier, i følge Framtiden i våre hender.

- Mange har foreldre som har brukt tøybleier på sine barn, og som syns det var tungvint. Derfor får de også høre om hvor slitsomt og gammeldags det er.

- Sannheten er at tøybleiene ikke er de samme i dag, som dem var da foreldrene våre var unge, mener hun.

Sammen med Silje har vi satt i sammen en guide for å vise hvor lett det faktisk kan være å være miljøvennlig, hvis man bare har et system å forholde seg til.

Dette trenger du:

- Rundt 25 tøybleier, slik at du har litt ekstra å gå på.

- Rispapir til innlegg i bleiene.

- Våtposer til oppbevaring av brukte bleier.

Flere fylker kan støtte deg med enten en gratis prøvepakke på rundt 7 bleier, eller gir deg refusjon på mellom 500 og 1000 kroner ved fremvisning av kvittering. Ta kontakt med helsestasjonen du går på for å finne ut hvilken løsning det er der du bor. Når det kommer til hvilken type tøybleie du skal begynne med, så finnes det en tøybleie som er ganske lik engangsbleiene.

– For nybegynnere er alt-i-ett-bleier helt supre. Det er de som likner mest på engangsbleiene, og er enklest i bruk. Ofte har de borrelås som gjør dem enkle å tilpasse, og ta på. Bleiene er klare til bruk, og trenger ikke ekstra tøyinnlegg, slik som enkelte andre typer, forteller Nilsen Lauksund.

Rydd plass:

Lag deg et koselig område ved stellebordet hvor du kan legge rene bleier, rispapir og henge våtposen til brukte bleier. Det kan også være lurt å ha en søppelbøtte til rispapiret med bæsj/tiss på. Utvalget av tøybleier er stort. Gjør deg et søk på nettet, og du vil finne bleier i rosa, blått, grønt, og brunt. Med dyremotiver og sopper, i striper, og med prikker.

Slik bytter du bleie:

HOLD ORDEN: Det viktigste er at du lager et system på badet som gjør alt lett tilgjengelig. © Christine Gullerud Larsen HOLD ORDEN: Det viktigste er at du lager et system på badet som gjør alt lett tilgjengelig. © Christine Gullerud Larsen

Når barnet har bæsjet, tar du rispapiret med bæsjen ut og kaster det i søpla. Tidligere har det vært sagt at rispapir med avfall kan kastes rett i do, men flere kommuner har nå sagt nei til dette. Putt den brukte bleien i våtposen (som er luktfri). Vask og gjør klar barnet ditt til å få på seg ny bleie. Ta bleia og legg rispapiret i bunnen. Fest bleien med borrelåsen slik du vanligvis gjør med engangsbleiene. Ready to go!

Når våtposen med bleier er full, åpner du glidelåsen og slenger den inn i maskinen. Man trenger heller ikke å vente med å vaske bleiene til maskinen er full av bleier.

– Det er fullt mulig å vaske et par bleier på kokevask sammen med håndklær, sier Silje.

Les også:

Gjør det stort på smått: Norske barneklær

Designklær til barn har blitt helt vanlig

Slik får barna god arbeidsmoral

Personvernpolicy