Prematur baby:Emily ble født i uke 28

TØFF START: Emily vokser mye, men foreldrene forbereder seg på at hun lenge vil ligge tre måneder etter i utvikling, fordi hun er født tre måneder for tidlig. © Privat
TØFF START: Emily vokser mye, men foreldrene forbereder seg på at hun lenge vil ligge tre måneder etter i utvikling, fordi hun er født tre måneder for tidlig. © Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Maja fikk akutt svangerskapsforgiftning måtte Emily se dagens lys 12 uker før termin. Det ble en tøff start.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er slutten av mars for litt over to år siden, og våren er i emning. Maja og Tommy van Wallinga fra Sande i Vestfold venter sitt første barn, og det er fremdeles rundt tre måneder til de skal bli foreldre.

Maja skal på rutinekontroll hos jordmor, da det viser seg at ikke alt er som det skal. Hun blir derfor lagt til observasjon på Sykehuset i Vestfold i 27. svangerskapsuke.

– De var usikre på om det var starten på en svangerskapsforgiftning. Legene var i hvert fall innom to ganger på hvert sitt skift, da sjekket de reflekser, overfølsomhet og blodtrykk, minnes Tommy.

4400 barn fødes for tidlig i Norge hvert år. Disse har krav på ekstra hjelp og oppfølging.

Maja blir dårligere og dårligere, og det blir tydelig at hun har svangerskapsforgiftning. Det blir om å gjøre holde babyen i magen så lenge som mulig, men uten at det ble fare for Majas liv og helse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Du merker ikke at du har sykdommen

Kunnskap hjalp

– Hver time telte og hadde mye å si. Jo lenger, jo bedre.

Vi fikk en omvisning på nyfødtintensiven og ble forberedt på at vi kom til å få et for tidlig født barn. Det å få komme på avdelingen i forkant betød mye, forteller Tommy.

Han er imponert over hvor godt de blir ivaretatt.

Saken fortsetter under bildet I GODE HENDER: Emily blir nøye overvåket, hele døgnet. © Privat I GODE HENDER: Emily blir nøye overvåket, hele døgnet. © Privat

– Vi fikk for eksempel vite at babyen ville gå ned i vekt, og informasjon om respirator. Bare å vite slike ting i forkant, gjør alt enklere. Det gjorde oss veldig trygge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Babyen i magen får også lungemodningssprøyter.

Les også: Slik rengjør du frukt og bær

Ble dårligere

Maja blir stadig dårligere, og overvåkes hele tiden. Hun har vann i kroppen, så mye at øynene er vanskelige å åpne.

Hver time er viktig for barnet som er i magen. Jo lenger inne i mors liv, jo bedre. Hele tiden blir det vurdert om det er forsvarlig å holde babyen der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi får god informasjon om hvorfor ting skjer. Så blir Maja skikkelig dårlig. Hun har alle tegn på alvorlig svangerskapsforgiftning. Hodepine og høyt blodtrykk, minnes Tommy.

Les også: Verdens høyeste trehus

Saken fortsetter under bildet KJEMPER: Hun skulle hatt 12 uker til i magen, men Emily kom etter bare 28 uker. © Privat KJEMPER: Hun skulle hatt 12 uker til i magen, men Emily kom etter bare 28 uker. © Privat

Gynekologen som har fulgt Maja og Tommy blir tilkalt. Hun har fri, men reiser til sykehuset likevel.

–Jeg sto med en klut på panna til Maja, og det var kaos inne i rommet. Maja visker til og med til meg at hun ikke tror hun klarer mer, og jeg har aldri sett henne så dårlig før. Ewa (gynekologen red.anm) kommer etter 15 minutter.

– Som en engel kommer hun inn i alt kaoset, legger Maja til.

Fredag morgen, 6. april blir Emily født etter et hastekeisersnitt.

– Vi hadde hørt på forhånd at det er vanlig at de ikke skriker, men i det hun kommer ut skriker hun. Det var et godt tegn, sier pappaen stolt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var med under hele keisersnittet, siden Maja selv var våken.

Les også: Dette skjer når du blir brun

Artikkelen fortsetter under annonsen

850 gram

Den lille jenta så dagens lys etter 28 uker i mors liv. Hun skulle vært der i 12 uker til. Litt over én kilo tung (1055), og 36 centimeter lang var den lille hjerteknuseren. Men hun raste kjapt ned i vekt, noe foreldrene var forberedt på.

På det minste var hun bare 850 gram.

– Hun hadde en del vann i lungene, og fikk etter hvert et større og større oksygenbehov. Men vi følte oss trygge. Legen diskuterte alle avgjørelser med flere. Alt som blir gjort var nøye vurdert.

For Maja, som selv var innlagt etter keisersnittet og svangerskapsforgiftningen, blir det en annerledes start på mammarollen.

– Jeg måtte spørre - hva er sjansene for at det ikke går bra?

– Akkurat nå ser det ut til at det er gode sjanser for at hun overlever, får Maja til svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg husker ikke så mye fra den dagen, sier Maja.

Les også: Slik skader alkoholen deg

Sykehuset ble et hjem

Den lille familien tilbragte mange uker i fjerde etasje på Sykehuset i Vestfold. Et av avdelingens fem familierom var Maja og Tommys hjem i omtrent ti uker.

– Plutselig hadde det gått en uke uten at vi hadde vært utenfor døra på sykehuset. Da fant vi ut at det var lurt å ta en spasertur hver dag for å få frisk luft, ler de to.

Saken fortsetter under bildet GOD HJELP: Maja og Tommy van Wallinga synes det har vært tøft til tider, men oppholdet de har følt seg trygge på sykehuset. © Privat GOD HJELP: Maja og Tommy van Wallinga synes det har vært tøft til tider, men oppholdet de har følt seg trygge på sykehuset. © Privat

Midt i sykdommen og kampen har den nybakte moren likevel en god opplevelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Alt var så proft, alle jobbet sammen, og jeg så at systemet fungerer, sier Maja.

– Jeg følte aldri hun var i livsfare, selv om det var kritisk og hun kunne ha dødd. Det gikk ikke opp for meg hvor alvorlig det var, før etterpå, sier Tommy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik unngår du sommerplagene

Mange lyspunkt

Foreldrene forteller om første gang de kunne holde datteren i armene. Og da hun kunne flyttes fra lukket til åpen kuvøse.

De forteller om rommet der bilder av fortidligfødte barn som nå har blitt både ett og to år henger på veggen.

– Det er styrkende å se og lese historier fra familier som har vært gjennom dette før. Når man står midt oppi det, er det vanskelig å forestille seg at de blir store, sier Maja og Tommy.

Vogna og bilsetet står fremdeles ubrukt på sykehusrommet. Familie og venner har stilt opp og hjulpet dem med å få alt på plass. Hjemme i Sande står nå barnerommet klart.

Les også: 1 av 4 snakker heller om sex enn om økonomi

En god opplevelse

Historien om Emilys start på livet er dramatisk, men det har vært en bra opplevelse for Maja og Tommy.

– Det var tøft å se den lille kroppen. At det var hardt og vanskelig var en del av det, men det hjalp oss at leger og sykepleiere har vært så positive hele tiden, mener Tommy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er Emily, ifølge sine foreldre, som to-åringer flest. Hun går i barnehage og er faktisk større i størrelse enn barn på hennes alder.

- Hun er en solstråle og sjarmerer alle hun møter, forteller Tommy stolt.

Les også:

Advarer mot stadig kortere liggetider

Vi kårer årets jordmor - send inn din kandidat!

Ny trend: Fotoshoot på fødestua

Saken fortsetter under bildet

Saken fortsetter under bildet 2 ÅR: Emily har blitt 2 år og lever akkurat som sine jevnaldrene. © Privat 2 ÅR: Emily har blitt 2 år og lever akkurat som sine jevnaldrene. © Privat

Denne saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no