Slik redder du en våt mobil

Redd våt mobil. (Fotomontasje: Tek.no)
Redd våt mobil. (Fotomontasje: Tek.no)

Dette kan faktisk fungere.

Glemt å legge fra deg mobilen før du hoppet i bassenget? Dette er prosedyren som faktisk kan fungere:

1. Skru av telefonen så fort som mulig. Dette for å forhindre kortslutning (hvis det ikke allerede er for sent). Ta ut batteriet hvis du kan, det samme gjelder minnekort og simkort.

2. Tørk telefonen. Tidkrevende, men det kan gi resultater. Tørk bort fukten du kan se med et håndkle. Sug ut det du klarer av vann fra telefonens åpninger med en støvsuger med smalt endestykke, alternativt et sugerør.

3. La telefonen hvile på en seng av ukokt ris i 48 timer før du slår den på igjen. Roter telefonen en gang iblant under tørketiden, men ikke rist den. Ser du antydninger til fukt etter 48 timer må du forlenge tørketiden. Hvis ikke kan du nå prøve å slå den på igjen.

Blir det liv i telefonen igjen, anbefaler vi å umiddelbart lagre alt du har av verdi på telefonen. Selv om alt virker normalt med en gang, kan fukt føre til skader uker og måneder etter møtet med vann. (Tek.no)

Saken fortsetter under bildetVantablack (Foto: Tek.no) Vantablack (Foto: Tek.no)

Svartere enn natta

Dette materialet absorberer 99,9 prosent av alt lys – og er svartere enn noe annet.

Materialet, kalt Vantablack, er så svart at tredimensjonale objekter fremstår helt flate for dem som ser på. Vantablack er skapt av en gruppe britiske forskere. Navnet er egentlig en forkortelse for Vertically Alignet Carbon Nanotube Alloys (VANTENE).

Men før du tar turen til din lokale billakkerer og ber om få doningen lakkert i Vantablack, må du vite at materialet neppe blir å få kjøpt i butikkhyllene. Forskerne ser for seg at Vantablack skal benyttes i for eksempel sensitivt fotograferingsutstyr, hvor behovet for å redusere lysrefleksjon mest mulig er avgjørende. (Tek.no)

Saken fortsetter under bildetThe Coolest. (Foto: Produsenten) The Coolest. (Foto: Produsenten)

Kickstarter kjølebag

Det kan nesten virke som om Kickstarter er vår tids Klondyke-fenomen, der hvem som helst har muligheten til å tjene seg rike. Utvikler Ryan Grepper har konstruert kjølebagen The Coolest, og har allerede fått inn fem millioner dollar (rundt 30 millioner kroner) på Kickstarter. Og det med over 40 dager igjen av kampanjen.

Det han trengte for å realisere ideen var 50.000 dollar.

The Coolest skiller seg fra ordinære kjølebager ved at den har en innebygd blender, som gjør at du kan mikse margaritas og smoothies på stranden. Det er opptrekker på siden, og du kan kutte opp frukt og grønnsaker på medfølgende skjærebrett. Det er også plass til tallerkener og bestikk. Selvsagt er her også innebygde høyttalere, så du kan koble opp mobilen via bluetooth, og her er USB-port til lading av telefonen. Bagen selv er utstyrt med et 18 volt oppladbart batteri for å drive det hele. Prisen, når den kommer i salg i USA, er anslått til 299 dollar – cirka 1850 kroner. (Tek.no)

Saken fortsetter under bildetThe Coolest. (Foto: Produsenten) The Coolest. (Foto: Produsenten)

Ny eier kan se bildene dine

Har du solgt Android-mobilen din, er det en fare for at den nye eieren kan se bildene dine – selv om du har slettet dem.

Det viser seg nemlig at slettet materiale på Android-mobiler kan hentes fram igjen med relativt enkle midler. PC- og mobilsikkerhetsselskapet Avast kjøpte 20 brukte mobiltelefoner på nettet, hvorav alle var blitt tilbakestilt via Androids innebygde fabrikkinnstillingsfunksjon. Deretter prøvde de, med det de beskriver som «relativt enkle midler», å hente fram slettet innhold. På de 20 telefonene fikk Avast fram blant annet over 40.000 bilder, inkludert 1500 av barn, 750 av helt eller delvis avkledde kvinner, 250 nakenbilder av menn, én fullført lånekontrakt og en rekke eposter, meldinger og søkeresultater. (Tek.no)

Saken fortsetter under bildetNorsk Ordbok Norsk Ordbok

UiO vil ikke oppdatere

Universitetet i Oslo vil ikke lenger ha oppdateringsansvaret for Norsk Ordbok, melder Forskning.no. 19. språkforskere ved UiO, som har hatt ansvaret for å oppdatere ordboken, har fått beskjed om at denne oppgaven forsvinner fra nyttår. Hva som skjer med Norsk Ordbok fra 1. januar 2015 er uvisst.

Kulturdepartementet mener at UiO ikke uten videre kan fraskrive seg ansvaret for å oppdatere ordboken, ettersom de har fått midler tiltenkt nettopp dette arbeidet. Universitetet er på sin side tydelige på at de, i samråd med Kulturdepartementet, ønsker å overlevere arbeidet til en annen aktør, men foreløpig har ingen meldt sin interesse. (Tek.no)

Personvernpolicy