Forsker: Dette har vi advart mot

Nå er det dokumentert at den fremmede arten Iberiasneglen/ brunskogsneglen/ mordersneglen parrer seg med svartskogsneglen. Foto: Karsten Schnack /NTB scanpix.
Nå er det dokumentert at den fremmede arten Iberiasneglen/ brunskogsneglen/ mordersneglen parrer seg med svartskogsneglen. Foto: Karsten Schnack /NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er rene orgien i hagen, forteller Bergensmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pål Dybvik i Blomsterdalen i Bergen forteller lørdag til bt.no at det er rene orgier i hagen hans i sommer.

— Snegleparingen er i full gang. Strengt tatt har jeg observert dette allerede fra midten av mai, men nå er det fullt kjør og rene orgien i hagene våre, forteller Dyvik.

Men det er ikke bare brunsnegle på brunsnegle. Dybvik har observert noe som forskerne har advart mot lenge.

Parrer seg med norske snegler

SNEGLEEKSPERT: Erling Fløistad er forsker ved Bioforsk på Ås. Han sier at antallet snegler i år vil bli styrt av hvor mange som overlevde vinteren, antall egg som ble lagt i fjor og hvordan været blir i løpet av våren. Foto: Erling FløistadSNEGLEEKSPERT: Erling Fløistad er forsker ved Bioforsk på Ås. Han sier at antallet snegler i år vil bli styrt av hvor mange som overlevde vinteren, antall egg som ble lagt i fjor og hvordan været blir i løpet av våren. Foto: Erling Fløistad

— Ut over selve hovedfargen, som varierer mye hos iberiaskogsneglene, er det tydelig at disse «turtelduene» er helt forskjellige arter, sier Dyvik, og peker blant annet på formen og fargen på pustehullet hos sneglene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsker ved Bioforsk Plantehelse, Erling Fløistad, sier til BT at krysningen mellom de to artene er noe det har vært advart mot.

- Observasjonen er ingen sensasjon, men noe man i årevis har advart mot kan skje, forteller forskeren.

En av grunnene til at forskere har vært kritiske til spredningen av Iberiasneglen, er at den brune arten fortrenger svartskogsneglen, ifølge Fløistad.

Må være flere

Ifølge forskerne hjelper det ikke at du tar tak alene.

– Det holder ikke at noen få hageeiere setter i gang jakt, man må sette i gang en dugnad, understreker Fløistad til Klikk.no/ABCNyheter.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torstein Mo har gjort de samme erfaringene.

– Det må en dugnad til. I vårt nabolag utenfor Molde arrangerte vi et møte det ene året hvor 40 boligeiere møtte. Året etter kom det bare fire, fordi de fleste hadde blitt kvitt sneglene, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mo har i ettertid flyttet fra Molde til Drammens-området, og startet en ny sneglekrig, som han sier.

For sent å ta tak nå

På nettsidene til Bioforsk har de gitt forslag til flere typer sneglefeller. «Sneglefeller skal tiltrekke snegler og kan gi et bilde av den aktive sneglebestanden i hagen eller andre områder.

Det er forskjellige typer feller en kan bruke, poenget er å tiltrekke sneglene til fellen for så å sørge for at de ikke stikker av før de enten plukkes opp eller drepes på stedet», utdyper de på sine nettsider.

SNEGLEDUGNAD: Sibilagronom Torstein Mo har drevet med sneglejakt i mange år. Han mener det mest effektive er at flere går sammen i en snegledugnad. Foto: PrivatSNEGLEDUGNAD: Sibilagronom Torstein Mo har drevet med sneglejakt i mange år. Han mener det mest effektive er at flere går sammen i en snegledugnad. Foto: Privat

Men Mo med flere sverger kun til nematoder.

– Da brunskogsneglen kom til Norge, var det uten sine naturlige fiender, som blant annet nematoder. Derfor måtte vi introdusere sneglene for parasittene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hos oss fikk vi kontroll over dem. Og av de skadedyrene jeg har jobbet med, er brunskogsneglen den enkleste, så man skal ikke fortvile. Det er overkommelig å bli kvitt dem, men det må altså en dugnad til, sier Mo.

Men dersom man skal ha størst effekt med bruk av nematoder, må man sette i gang nå på våren.

Så da er det bare å fjerne de som er i hagen og begynne planleggingen av en snegledugnad til våren.

Les mer: Slik fjerner du brunsneglene