Unngå å installere unødvendig programvare med Unchecky

HOLDER DENNE UNNA: Ask-søkelinjen er en av de mest forhatte verktøylinjene som sniker seg inn på datamaskinen via andre programinstallasjoner. Med Unchecky kan du enklere stoppe den fra å bli installert. Foto: Kirsti Østvang
HOLDER DENNE UNNA: Ask-søkelinjen er en av de mest forhatte verktøylinjene som sniker seg inn på datamaskinen via andre programinstallasjoner. Med Unchecky kan du enklere stoppe den fra å bli installert. Foto: Kirsti Østvang

Smart gratisprogram som kan spare deg for mye bry.

Uønskede programmer havner på PC-en din på en rekke forskjellige måter. Noen følger med når du kjøper datamaskinen - såkalt «bloatware», mens andre installeres uten at du - eller foreldrene dine - kanskje er klar over det.

Såkalt «bundleware» har vært et problem i mange år. Vi snakker om programmer som prøver å snike inn annen programvare eller annet skrot under selve installasjonen, typisk ved at de har en sjekkboks som er automatisk krysset av for at du ønsker å installere dem.

Følger man ikke godt nok med, eller er klar over hva det i det hele tatt innebærer, er det fort gjort å havne i søppelprogramfella.

Programmene og verktøylinjene er ikke nødvendigvis farlige, men det finnes noen som er laget for å spionere på nettaktiviteten din, presentere pop-up-reklame i tide og utide, og sende deg til sider du slett ikke har hatt intensjoner om å besøke.

Kjøpt ny datamaskin?

Avkrysser og advarer

Unchecky er et gratisprogram som kan komme godt med i så måte. Den overvåker tredjepartsprogrammene du installerer, og hvis et program prøver å installere noen unødvendige programmer, vil den fjerne det nødvendige krysset for deg automatisk, skriver amerikanske PC World.

Saken fortsetter under bildetFØLGER MED FOR DEG: Ved første øyekast er det ikke lett å se hva Unchecky gjør. Men den lever opptil navnet, og avkrysser sjekkbokser for programmer du ikke vil ha på PC-en. Foto: Kirsti ØstvangFØLGER MED FOR DEG: Ved første øyekast er det ikke lett å se hva Unchecky gjør. Men den lever opptil navnet, og avkrysser sjekkbokser for programmer du ikke vil ha på PC-en. Foto: Kirsti Østvang

Hvis boksen er krysset av, vil du også få en advarsel om at du er i ferd med å installere et uønsket program, slik at du får en ekstra sjanse til å avslå tilbudet før det er for sent.

Alt du trenger å gjøre for å komme i gang er å laste ned og installere Unchecky herfra. Det ligger og jobber i bakgrunnen, så du trenger ikke å tenke på det engang.

Saken fortsetter under bildetADVARER DEG: Unchecky kan også gi deg beskjed når du er i ferd med å installere et «potensielt uønsket program», altså søppelprogram. Foto: Kirsti ØstvangADVARER DEG: Unchecky kan også gi deg beskjed når du er i ferd med å installere et «potensielt uønsket program», altså søppelprogram. Foto: Kirsti Østvang

Verktøyet har ingen andre innstillingsmuligheter enn at du kan velge språk. Fra administrasjonsprogrammet kan du også få oversikt over hvor mange sjekkbokser som er avkrysset og advarsler som er vist.

Er skaden allerede skjedd? Slik fjerner du de uønskede verktøylinjene

Hvordan holder du uønskede programmer vekk fra PC-en? Del dine tips i kommentarfeltet under!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus