Kake som tar kaka

FRANGIPANE: Denne nydelige sommerkaka gjør ære på nyplukkede bringebær. Foto: Carl Martin Nordby

Kjær kake har mange navn. Frangipane er ett av dem.

Hellig vin

Tekst: Knut-Espen Misje

Få ting passer så godt til mandelbaserte kaker som italienske Vin Santo.

Saftig mandelkake med silkemyk sabayonne og bringebær har klare referanser til Italia. Derfor har jeg valgt ut en italiensk vin, en Vin Santo fra Toscana, denne uka.

Vin Santo betyr «hellig vin» og har mest sannsynlig fått dette navnet fordi vinen historisk ble brukt som nattverdsvin i den katolske kirken. Vintypen lages mange steder i Italia i dag.

Toskansk Vin Santo er som oftest laget av de to hvite druetypene Trebbiano og Malvasia, som tørkes før pressing og lagres i mange år i små eiketønner før vinen tappes på flaske.

Vær oppmerksom på at det ikke er vanlig å kontrollere temperaturen eller å toppe opp fatene underveis, så Vin Santo er stilmessig et meget variabelt produkt.

Vinene blir veldig forskjellige både fra år til år og fra produsent til produsent – så før du kjøper, må du gjøre noen undersøkelser. Noen viner er søte med lav alkohol, andre relativt tørre med høy alkohol, og enkelte minner om oksiderte sherryer og madeiraer med nøttete og innimellom litt «funky» aromabilder.

Det viktigste aspektet for at vinens stil skal passe til Øyvinds kake, er at den er søt nok til å fremstå som søt selv etter møtet med kaken. Ukens anbefaling, Tenuta Cantagallo Millarium Vin Santo Riserva 2008 (varenr. 4748602, kr 275, bestillingsutvalg), har dyp, flott, ravlignende farge og intens duft av mandler, nøtter og karamell med noen lettere toner av syltet sitrus og friske røde bær. Den høye alkoholen (15,5 %) og den høye sødmen (155 gram per liter) gir rikelig med fylde og sukker til å matche kaken og den luftige sausen.

Nå som vi er godt inne i sommeren, tar bringebærene tar over stafettpinnen etter jordbærene som «det aller beste jeg vet». Og da gjelder det å finne så mange måter som mulig å spise disse røde (og i noen tilfeller gule), søte, fantastiske aromabombene på. Bringebær passer perfekt til sorbeer, drikker, is og dessertsauser. De er heller ikke dumme i lette sommersalater, der den friske syrligheten kommer til sin rett. Og ikke minst: Bringebær passer perfekt som et dryss over nybakte kaker.

En enkel og god kake som fortjener selskap av nyplukkede bringebær, er frangipane. Dette er en veldig enkel kake å lage. Den inneholder malte mandler, noe som skiller den smaksmessig fra mange andre kaker. Mandlene kan man male selv, eller man kan kjøpe ferdig mandelmel i enkelte butikker.

Mens kaka står i ovnen, kan du piske sammen en luksuriøs videreutvikling av eggedosis som du bruker som kaketopping. Luksuseggedosisens fine navn er sabayonne. I sabayonne bruker man kun eggeplommer, som skal piskes sammen med melis og en eller annen form for smak over vannbad til de tykner. Som smak i denne sabayonnen har jeg brukt litt av mandellikøren Amaretto. Likørens mandelsmak passer veldig godt til både frangipanen og bringebærene. Har du ikke Amaretto liggende, kan du i et nødstilfelle bruke litt hvitvin og noen dråper mandelessens i stedet.

Dette blir en prima dessert til deg og syv sommervenner. Og når kaka er fortært, er det bare å glede seg til solbærene er modne. Den er nemlig den neste «det beste jeg vet»-råvaren som dukker opp.

Ingredienser (6-8 personer):

Frangipane:

 • 250 smør, romtemperert
 • 50 g honning
 • 120 g sukker
 • 120 g brunt sukker
 • 4 egg
 • 150 g mandelmel
 • 110 g mel
 • 2 ts bakepulver

Sabayonne:

 • 2 eggeplommer
 • 50 g Amaretto
 • 50 g melis
 • 1 ss sitronsaft

Til slutt:

 • 5 ss pisket krem

Dryss:

 • 300 g nyplukkede bringebær

Fremgangsmåte

Frangipane: Romtemperer smøret, og pisk det hvitt sammen med sukker og honning i en kjøkkenmaskin. Tilsett ett og ett egg til massen er helt sammenpisket. Rør in mandelmel, mel og bakepulver til slutt. Kle en form med bakepapir og fordel deigen jevnt utover i et 3 cm tykt lag.

Bak kaka på 160 grader i ca. 30 minutter, eller til den har satt seg i kjernen. La den avkjøle seg til romtemperatur før du skjærer den opp i firkantede biter på 7x7 cm. Legg en kakebit på hver tallerken, og topp med en solid skje med Amaretto-sabayonne.

Amarettosabayonne: Finn frem en liten stålbolle og en god visp. Ha i eggeplommer, melis, Amaretto og sitronsaft. Visp dette litt luftig før du setter bollen over en kjele med kokende vann. Nå dannes det damp under bollen, noe som gjør at eggene etter hvert oppnår en temperatur rundt 70 grader under kontinuerlig pisking. Da vil eggene tykne til en flott, luftig krem. Hell nå ut det kokende vannet av kjelen og erstatt det med iskaldt vann. Sett bollen over igjen, og pisk til sabayonnen er nede i 30 grader. Dette høres kanskje voldsomt ut, men det er ikke store porsjonen, så hele prosessen skal ikke ta mer enn 10-15 minutter. Når sabayonnen er kald og man er klar for å spise, blander man inn 4 ss stivpisket krem. Dryss over så mange bringebær du vil.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus