Barn, ferie og alkohol:

Drikker du foran barna?

SOMMER, SOL OG ALKOHOL? Barn tar ikke skade av at foreldrene drikker et glass vin til maten i ferien. Men du bør stoppe etter ett glass, råder ekspertene. Foto: Colourbox.com
SOMMER, SOL OG ALKOHOL? Barn tar ikke skade av at foreldrene drikker et glass vin til maten i ferien. Men du bør stoppe etter ett glass, råder ekspertene. Foto: Colourbox.com

Du trenger ikke ha dårlig samvittighet om du drikker et glass vin til maten når barna er tilstede, beroliger ekspertene. Men hold deg til ett glass.

Vin eller brus? 5 råd for godt alkovett:
  • Bestem på forhånd om – og hvor mye – du vil drikke når barna er tilstede.
  • Barn merker endringer i oppførsel tidligere enn vi tror. Drikk derfor litt mindre enn du selv vurderer som greit.
  • Sørg for at det er flere anledninger i løpet av ferien uten alkohol enn med.
  • Bli ikke beruset når du er sammen med barn. Barn og fyll er aldri greit.
  • Ser du et barn som har det vanskelig på grunn av andre voksnes alkoholbruk, så ta kontakt med barnet og tilby trygghet.

Barn tar ikke skade av å se at foreldrene nyter et glass vin. Det er noe helt annet enn å misbruke alkohol, sier psykologspesialist Bettina Sunde ved Psykologteamet i Asker.

Nordmenn drikker stadig mer alkohol. De siste 20 årene er alkoholforbruket vårt økt med 40 prosent, og særlig kvinner drikker mer enn tidligere.

Foreldre.no spurte våre lesere: Er det ok å drikke vin til maten når barn er til stede?

Ja, var svaret fra 72 prosent. 12 prosent svarte klart og tydelig nei.

Alkohol og barn hører ikke sammen, det synes de fleste av oss. Å gå på fylla mens barna er med, er det de færreste som gjør.

Men det er jo godt med et lite glass rosévin til lunsjen? Eller en kald øl i sola etter å ha badet? Og er det egentlig så farlig om man koser seg med et glass vin til middagen?

– Noen barn blir engstelige

Psykolog Bettina Sunde mener det er vanskelig å sette en absolutt grense for hva som er rett og galt når det gjelder å drikke alkohol med barna til stede.

– Barn tar ikke skade av at foreldrene drikker et glass vin til maten, hvis deres erfaring er at foreldrene stopper etter ett glass og ikke drikker så mye at de forandrer seg. Da er det helt ok, sier hun.

Les også: Ny drikkekultur bekymrer Folkehelseinstituttet

Hvis barna derimot har erfart at foreldrene ikke stopper etter ett glass, er saken en helt annen.

– Barn som har opplevd utrygghet i forbindelse med at foreldrene drikker alkohol, som har erfart at foreldrene endrer væremåte og ikke stopper etter det ene glasset, vil bli engstelige i det samme det første vinglasset settes på bordet. Da bør man styre unna helt, sier hun.

Stor forskjell på ett og tre glass

For mange voksne er det en del av feriestemningen å kunne ta seg et glass vin eller øl i sola. Det er ikke nødvendigvis skadelig for barna, men Sunde mener det er viktig å ha et bevisst forhold til hvor mye man drikker.

– Foreldre trenger ikke ha dårlig samvittighet for å drikke et glass vin til maten. Men her er det viktig å snakke om ett glass vin. Ikke tre. Mange vil kanskje tenke at det ikke er så nøye, men det er det. Barna reagerer raskt på at vi oppfører oss annerledes, og føler seg utrygge fordi foreldrene plutselig oppfører seg på en annen måte enn de er vant til, sier hun.

Les også: Én av fem har sett sjefen beruset i jobbsammenheng

Hun tror de fleste voksne undervurderer hvordan vi endrer oss når vi har drukket, og hvor lite som skal til før barna merker det.

– Vi drikker som regel mer i ferien enn ellers. Vi drikker gjerne vin til maten hver dag, både til lunsj og til middag. Det gjør vi ikke i løpet av en vanlig arbeidsuke, påpeker Sunde.

Hennes erfaring er at de fleste foreldre er flinke og har et bevisst forhold til at alkohol og barn ikke hører sammen.

Der det kan glippe, er i ferien.

– Da blir det oftere til at man deler en flaske i stedet for å ta ett glass hver. Det trenger ikke være så ille hvis man er i kjente, trygge omgivelser på hytta. Men på ferie i Syden der barna ikke kjenner noen andre voksne, ikke husker hva hotellet heter eller i hvilken retning det ligger, og heller ikke kan språket, da kan barna fort bli veldig engstelige og utrygge, sier Sunde.

Usikker på om du drikker for mye sammen med barna? Denne testen kan gi deg en pekepinn på om du bør sette bort glasset litt oftere.

– Spør barna

Barn trenger at de og foreldrene har samme fokus, mener psykologen. Hvis foreldrene blir mer opptatt av å sitte til bords og drikke vin enn å følge med på at barna har det bra, er det en situasjon mange barn misliker.

– Barn trenger å være trygge på at foreldrene passer på dem og kan hjelpe dem hvis det trengs. Det kan jo være lurt å spørre barna: Syns de det ble dumt da dere drakk vin til lunsj i går? Er svaret ja, bør du ta dem på alvor, sier Sunde.

Les også: Pass på promillen

Etter hvert som barna blir større og mer selvstendige, er det lett å tenke at man som forelder kan slappe mer av. Men foreldre må huske på at de er rollemodeller, poengterer Sunde.

– Hvis tenåringene dine er vant med at det er greit å drikke seg småbrisen gjennom feriedagene, må du regne med at de følger ditt eksempel, slår hun fast.

Kan gi dårlige sommerminner

TENK DEG OM PÅ FORHÅND: Kari Randen, leder i alkovett-organisasjonen Av og til, råder foreldre til å bestemme på forhånd om og hvor mye de vil drikke når de er sammen med barna. Foto: Irene Sandved Lunde TENK DEG OM PÅ FORHÅND: Kari Randen, leder i alkovett-organisasjonen Av og til, råder foreldre til å bestemme på forhånd om og hvor mye de vil drikke når de er sammen med barna. Foto: Irene Sandved Lunde

Kari Randen er leder i kampanjeorganisasjonen Av og til, som jobber for alkovett og redusert alkoholbruk i situasjoner der det kan være farlig eller gå ut over andre. Hun mener det viktigste er at foreldre har et bevisst forhold til alkohol når de er sammen med barna.

– Vårt hovedbudskap til foreldre er at de på forhånd tenker gjennom og bestemmer seg for om de skal drikke alkohol når de er sammen med barna, og i så fall hvor mye. Det er mye vanskeligere å vurdere det etter tre glass vin, sier hun.

Les også: Oslofolk har dårligst alkoholholdninger til sjøs

Barn merker at vi er påvirket av alkohol mye raskere enn vi voksne tror, minner hun om. Og det vi voksne kan synes er god stemning og en morsom kveld, oppfattes ikke nødvendigvis slik av barna.

– Det er mange barn som har fått dårlige sommerminner på grunn av foreldrenes alkoholbruk. Tenk deg at du er fire år og på ferie i et land der du ikke kjenner noen og ikke kan språket, og så blir de to menneskene som skal være tryggest i verden plutselig helt forandret. Det kan oppleves veldig dramatisk, påpeker Randen.

Les også: Slik påvirker alkoholen følelsene dine

Det viktigste for barn er trygge rammer, uansett om de er hjemme eller på ferie, poengterer Randen.

– Husk at ferien skal skape god stemning både for store og for små. Derfor er det viktig å utvise alkovett når man er sammen med barna, sier hun.

Les også:

Tre enkle ingredienser gir barna en perfekt sommer

Test deg selv: Hvor bør din familie dra på ferie?

Hjelp, vi skal på ferie!

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus