Juli er tid for fornying og vedlikehold

HAGENS GULL: Når du klipper gresset, skal du ta vare på avfallet. Det kan bli verdifullt både som en ugressbekjemper og som strø i blomsterbedene for å holde på fuktigheten. (FOTO: Alexander Berg)
HAGENS GULL: Når du klipper gresset, skal du ta vare på avfallet. Det kan bli verdifullt både som en ugressbekjemper og som strø i blomsterbedene for å holde på fuktigheten. (FOTO: Alexander Berg)

Juli er feriemåned i hagen og det har sine utfordringer.

Elin Nordlis tips til frodig julihage:
- Blomsterampler gir et fargerikt inntrykk; heng de gjerne ved inngangspartiet eller der du vil markere «velkommen inn til meg!» Eksempler på hengende planter er Petunia og småpetunia (Calibrachoa), slyngpelargonium, Bacopa, Lobelia og Verbena - Jevn vanning gir det flotteste plantene. Ikke la de tørke så mye at bladene henger ut før du vanner. Husk å bruke flytende gjødsel i vannet en gang i uken hvis du ikke blander inn gjødsel i jorden. - Skal du på ferie, spør om naboer, familie eller venner om de kan vanne for deg. Må plantene klare seg selv mens du er borte, sett dem i skyggen og ikke under tak. Skal du være borte bare et par dager, kan du sette en brusflaske oppned oppi jorden i krukkene. - Klipp ned visne blomsterstilker i blomsterbed. Da vil plantene bruke mindre kraft på å danne frø, mange vil komme med mye blomster, og blomsterbedet vil se penere ut.

Hagen i juli er åstedet både for fornyelse og bevaring. I juli har mange av vårblomstene blomstret av. I juli er det også tid for ferie for mange og hagen trenger hjelp til å komme seg gjennom tre uker med fravær av pleie.

Den som er litt opptatt av hagen sin vil gjerne at den skal se fin ut selv når man reiser på ferie, og selv om mange av vårblomstene har blomstret av.

Det er ikke så mange tiltakene som skal til. Blant annet noe så enkelt som ikke å kaste gressavfallet etter klippingen, for det kan blant annet brukes til å hindre at ugress vokser opp i bedene og kjøkkenhagen.

"Et lag med avispapir, og litt gressklipp oppå der – og det blir mye mindre ugress i kjøkkenhagen", skriver Anne Kari Skjørdal på sin blogg på nettsidene til Hageland. Hun driver også bloggen Hagebo.

- Gressavklippet fungerer også godt i større krukker, forteller hun til klikk.no.

- Gressavklipp er i det hele tatt for verdifullt til at man bare kan kaste det.

Les også: Form din egen hageidyll

Sett krukkene i skyggen

En av utfordringene med feriehagen, er vanningen. Kommer det regn, vil det redde mange av vekstene. Og dersom man kan alliere seg med en nabo, er man sikret. Men dersom man ikke har noen som kan vanne og man er redd for at det skal bli tørt, er det likevel noen tiltak man kan gjennomføre for å redde blomstene, blant annet dersom de står i krukker.

- Store krukker kan man flytte til et skyggefullt sted. Det vil redusere faren for at blomstene tørker ut. Trikset med gressavklipp oppe på jorden vil også hjelpe mot uttørking.

Når det gjelder blomster man har innendørs, og som kanskje trenger vann nesten hver dag, mener Skjørdal at man bare skal la dem visne.

- Selv om man har en nabo som kan vanne, kan det bli en for stor jobb for han eller hun. Det beste kan derfor være å la blomstene visne og kjøpe nye når man returnerer fra sommerferien.

Men dersom man likevel vil gjøre et forsøk på å redde inneblomstene, kan de ifølge Skjørdal settes i et vindu mot nord, og sette potten på en bit oasis.

- Med oasis i potteskjuleren kan man fylle på mere vann, og oasisen vil fungere som et vannlager for planten.

I en e-post til klikk.no tipser Elin Nordli i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) om at man kan bruke en brusflaske. "Skal du være borte bare et par dager, kan du sette en brusflaske opp ned oppi jorden i krukkene", skriver hun og legger til at man også kan samle de plantene som må vannes ofte i skyggen inne i rommet.

- Du kan også ta av pyntepottene og sette plantene oppi en vask eller i badekaret med litt vann i bunnen.

Les også: Vakker, men svartelistet

Knipe av avblomstrede

Ønsket om å ha en hage som blomstrer tidligst mulig, har sine ulemper på den måten at når juli kommer har mange av dem avblomstret.

- Det man da bør gjøre er å knipe av alle de visne blomstene. Da lager ikke blomsten frø, men nye blomster i stedet, forklarer Skjørdal.

Dersom det dreier seg om knopper fra fremmede arter, kan det være fornuftig å kaste de avklippede toppene i avfallet. Dette for å unngå uheldig spredning av dem.

Ikke vann plenen og løs opp jorden i bedene

Det danske forbrukernettstedet bolius.dk råder til å løse litt opp i jorden rundt stauder og roser. Bruk gjerne et greip til det. "Så regnvand får bedre mulighed for at trænge ned til rødderne", skriver de.

De råder også til å klippe greset forsiktig før man drar på ferie. En klippehøyde på fire til fem centimetere er passende skriver de. Derimot skal man ikke vanne gresset før man stikker på ferie. Årsaken, forklarer bolius.dk, er at gressrøttene helst skal søke i dybden på jakt etter vann, men det gjør de ikke om det vannes, og det vil igjen svekke gresset.

Gode juliblomster

Tar man en tur på plantesentrene og spør om hvilke blomster som passer i julihagen, vil man få mange svar. Anne Kari Skjørdal har flere favoritter.

- Margeritter er en fin sommerblomst, og jeg er spesielt glad i Bacopa. Den står veldig fint og blomstrer lenge. Og så har du blant annet Petunia, Pelargonium og Verbena som er klassiske sommerblomster. I juli blomstrer også rosene, og mange av de remonterende sortene blomstrer helt til frosten kommer.

Elin Nordli trekker frem flere planter som passer godt i julihagen: Nemesia, Pyntekorg, Ridderspore.

- Men det aller viktigste er å velge etter hjertet, utdyper hun og tipser om å velge ut et fargetema, eller bare én type blomst per krukke.

Og med sommerblomstene i krukker og bed, vil du ifølge Nordli ha blomster som holder koken hele sommeren ut.

- De gir virkelig mye igjen for vannet vi gir dem, legger hun til.

Nordli sier at dersom man har en stor krukke, kan den fint ha en oppstammet plante eller en klatreplante i midten, som for eksempel Blodbeger, oppstammet Margeritt eller erteblomster.

Hun forteller at generelt kan alle typer sommerblomster settes ut i juli.

- Det kommer nye ferdige blomster til butikken hver uke og alle vil blomstre resten av sommeren. Stauder som blant annet Karpatklokke, Rosestorknebb og Salvie passer fint sammen og blomstrer lenge, og vil se bra ut også utover i august.


Les også:

Lettstelte sommerblomster

Disse blomstene må stå i solen

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus