Styr unna disse potetene

GIFTIGGRØNN: Er potetene grønne tvers igjennom er det bare å kaste. (Foto: ALL OVER PRESS)
GIFTIGGRØNN: Er potetene grønne tvers igjennom er det bare å kaste. (Foto: ALL OVER PRESS)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse potetene blir fortere grønne, og da skal de ikke spises.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nypoteter hører sommeren til for mange. Og i år starter sesongen rekordtidlig med poteter i salg både fra Rogaland, Sørlandet, Vestfold og Frosta i Trøndelag.

Det er sortene Juno, Solist og Berber som er i salg nå, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Men har du lagt merke til at nypotetene ofte får et uheldig grønnskjær allerede før du har kjøpt dem i butikken?

Ikke kjøp potet med deg hjem fra utlandet

Nye, rene, lyse poteter mest utsatt

Mattilsynet har tidligere påvist at andelen grønne poteter er høyere i butikkenes utvalg av hvite og vaskede potetsorter, enn når potetene er uvaskede eller har rødt skall. Fargen på skallet og det tynne jordlaget på uvaskede knoller beskytter rett og slett mot lyset som setter igang prosessen som gjør potetene grønne.

Danske Politiken har tidligere omtalt at nypoteter er ekstra utsatt på grunn av det tynne skallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slapp salat? Her er redningen

Ikke spis de grønne

Det er klorofyll som gjør poteter grønne. Men grønnfargen er også et tegn på at den har utviklet giftstoffer som kalles glykoalkaloider. Giftstoffene hoper seg som regel opp på samme sted som klorofyllet, og er egentlig til beskyttelse mot skadegjørere.

De kan også gi hodepine, feber, diaré, oppkast og magesmerter hos mennesker. Får du i deg store mengder, kan du også oppleve forbigående balanseproblemer og synsforstyrrelser, opplyser Mattilsynet.

Blir de fort dårlige? Slik vasker du frukt og bær - og får dem til å holde lenger. E

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

r poteten bare litt grønn er det ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt greit å skrelle eller skjære bort det grønne og spise resten. Har potetene ligget lenge i lys, og blitt mer eller mindre grønne helt gjennom, er det bare å kaste dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smaker potetene bittert og beskt, kan det også være tegn på for stort innhold av glykoalkaloider. Da bør de ikke spises.

Hva om poteten har lilla flekker?

Sjekk før du kjøper, og oppbevar dem riktig

I og med at stadig flere poteter i butikken leveres vasket, og ligger utsatt for lys, er det gode grunner til å se nøye på potetene før du handler. Vær spesielt obs på nypoteter som er vasket og lyse i skallet.

Beskytt potetene mot støt under transport og lagring. Vel hjemme bør potetene oppbevares mørkt og ved 5-6 graders varme.

Nypoteter skal vaskes godt, men ikke skrelles før tilbereding.

Flere tips: Slik oppbevarer du frukt, bær og grønnsaker