Her blir det forbudt å grille på tur

PICNIC? Da må du ta med deg noe annet enn grillmat: Flere kommuner innfører totalforbud mot grilling i og nær skog og mark, på grunn av brannfare. (Foto: KRISTIN SØRDAL)
PICNIC? Da må du ta med deg noe annet enn grillmat: Flere kommuner innfører totalforbud mot grilling i og nær skog og mark, på grunn av brannfare. (Foto: KRISTIN SØRDAL)

Flere kommuner innfører forbud mot grilling i og nær skog og mark.

Tørt vær over lang tid betyr stor brannfare. Derfor har flere kommuner nå innført totalforbud mot grilling og bålbrenning både i og nær skog og mark.

- Det er forbud mot all slags grilling i og nær skog og mark, men hjemme i hagen kan du selvsagt grille, sier Bjørn Aage Sørensen, brannsjef i Sarpsborg, til Dinside. Sarpsborg er én av mange kommuner som har innført forbud mot grilling.

Les også: Vi har testet billige piknik-griller

Alle typer griller

Sørensen understreker overfor Dinside at forbudet gjelder all slags grilling, uansett hva slags grill du har - så lenge det er i eller i nærheten av skog og mark.

Det betyr at du kan glemme å grille både med engangsgrill og piknik-grill - og uansett om du griller med kull eller gass.

- Ja, i utgangspunktet har vi sagt at det er et totalforbud. Dette er fordi det er voldsomt tørt, og om folk er uforsiktige, vil det kunne antenne kun på grunn av varmen, sier Sørensen.

Forbudet varer til det kommer nedbør av betydelig mengde.

- Det meldes litt regn på torsdag, men dete er så lite at det vil ikke ha noen betydning. Så er det meldt varmt og tørt den neste uka, og da blir det ikke mye bedre, sier Sørensen.

Les også: Test av engangsgriller

Her er det forbudt

Sarpsborg er en av flere kommuner som har innført totalforbud mot grilling og bålbrenning. Med det varslede tørre og varme været, ser det ut til at det kan bli begrenset med sankthansbål på Østlandet.

Østfold politidistrikt melder på Facebook nemlig at både Fredrikstad og Hvaler kommuner har innført totalforbud mot bålbrenning og grilling i skog og mark - altså i tillegg til Sarpsborg.

Også Moss, Rygge, Råde, Våler, Vestby, Nesodden, Frogn, Ås, Enebakk, Oppegård og Ski kommuner har innført bål- og grillforbud i og i nærheten av skog og utmark.

De spesifiserer engangsgriller, men herunder gjelder altså ifølge brannsjef Sørensen alle typer turgriller.

Sjekk brannfaren der du bor

Det er et generelt forbud mot åpen ild i skog og mark i perioden mellom 15. april og 15. september. Kommunene kan imidlertid innføre totalforbud også til andre tider, eller som nå til å gjelde også griller.

Noen kommuner har egne grillplasser: Sjekk om forbudet gjelder også der, i din kommune. Du kan finne informasjon om dette på kommunens nettsider eller hos det lokale brannvesenet.

Meterologisk institutt beregner også skogbrannfaren på rundt 100 steder rundt om i landet. Du kan sjekke området der du bor, på skogbrannvarselet hos Yr.no.

Det er meldt om skogbrannfare og til dels stor skogbrannfare i hele Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, og deler av Østfold, Vest-Agder, Oppland og Hedmark.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus