– Derfor damper vi e-sigaretter

DAMPER: Tonje Skillebæk bruker e-sigaretten innendørs både hjemme og på jobb, og hevder både helsa og økonomien har nytt godt av overgangen fra røyk til damp. Foto: Fred Magne Skillebæk
DAMPER: Tonje Skillebæk bruker e-sigaretten innendørs både hjemme og på jobb, og hevder både helsa og økonomien har nytt godt av overgangen fra røyk til damp. Foto: Fred Magne Skillebæk
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksrøykere mener å spare både penger og helse, men får ikke kjøpt utstyret i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg begynte for litt over ett år siden, grunnet helse, samt et ønske om å slutte. Som de fleste røykere nok har. Dypt der inne.

Det forteller Tonje Skillebæk. Det siste året har hun vært en av stadig flere dampere her til lands: Folk som ikke røyker tobakk, men inhalerer damp fra en elektronisk sigarett.

E-sigarett-utstyr uten nikotin fås kjøpt i Norge, men som Dinside har forklart er salg av nikotinholdige e-sigaretter ulovlig her til lands. De er likevel fullt lovlige å kjøpe på nett fra EØS-land, om man bruker dem som et legemiddel for røykestans.

– Jeg begynte i januar etter at broren min overbeviste meg i juleferien. Jeg hadde allerede kuttet hverdagsrøyken, men ville bli helt røykfri. Det har jeg nå blitt, etter at jeg startet med e-sigarettene, forteller meddamperen Bjørn Andreas Maurseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er en e-sigarett, og hvordan fungerer den? Forklaringen får du her!

«Voldsomme mengder»

KOMMER HIT: Det er Tollvesenet som best ser Norges forbruk av e-sigaretter. Kontorsjef Jon Aspelund, til venstre, kaller mengden «voldsom». Foto: All Over PressKOMMER HIT: Det er Tollvesenet som best ser Norges forbruk av e-sigaretter. Kontorsjef Jon Aspelund, til venstre, kaller mengden «voldsom». Foto: All Over Press

Ingen vet nøyaktig hvor mange nordmenn som gjør som Maurseth og Skillebæk, da salget skjer utenfor norsk kontroll. Undersøkelser hevder det kan dreie seg om rundt 40.000 personer.

– Vi har ikke statistikk på det, men det kommer voldsomme mengder. Det har vokst voldsomt de siste to, tre åra, forteller kontorsjef Jon Aspelund i Tollvesenet i Oslo og Akershus til Dinside.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mye, at de har gitt opp å sjekke legeerklæringen man egentlig må ha for å dokumentere at man bruker e-sigaretten for røykestans.

– Har Tollvesenet noe syn på hvorvidt e-sigaretter bør legaliseres i Norge?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, det har vi ikke. Vi prøver bare å gjøre det så enkelt og greit innenfor reglene som settes, svarer Aspelund, som mener dagens regler er for kompliserte.

Alt om det norske e-regelverket – er det lovlig å dampe innendørs, og kan alle kjøpe dem?

Saken fortsetter under bildetDAMPER: Bjørn Andreas Maurseth har blitt helt røykfri etter å ha gått over til e-sigaretter. Typen han bruker ser ut som tradisjonelle sigaretter, og fylles ved å bytte ut det som ser ut som filteret, men egentlig er en tank med dampvæske. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeDAMPER: Bjørn Andreas Maurseth har blitt helt røykfri etter å ha gått over til e-sigaretter. Typen han bruker ser ut som tradisjonelle sigaretter, og fylles ved å bytte ut det som ser ut som filteret, men egentlig er en tank med dampvæske. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Fått bedre helse

I Norge sitter Helse- og omsorgsdepartementet i disse dager og utreder hvorvidt forskningen er god nok for å tillate e-sigaretter her til lands. Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har allerede gitt ut sin egen en rapport hvor de går inn for legalisering, og kaller dingsene for en potensiell «helserevolusjon».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet man prøver å enes om er hvor skadelige e-sigarettene er, og hvor godt de fungerer for røykeavvenning. Og uansett hvor god dagens forskning er, vet vi lite om langtidsvirkningene ennå, da hele konseptet er såpass ferskt.

Samtidig sitter Skillebæk og Maurseth med hver sin e-sigarett, og mener kroppene deres har nytt godt av overgangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har sikkert påvirket helsa positivt på flere måter, men det mest merkbare er bedre kondisjon, forteller Maurseth.

– Helsa? Slutt på hosting, tungpustethet, piping i brystet og ikke minst lukt. Strålende! smiler Skillebæk.

Lovlig å nekte ansatte å røyke i arbeidstiden – til og med lovlig å ikke ansette røykere!

Sparer 25.000 kroner året

I ALLE FORMER: E-sigaretter kan være store, som denne, og like små som vanlige sigaretter, som den Maurseth bruker. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeI ALLE FORMER: E-sigaretter kan være store, som denne, og like små som vanlige sigaretter, som den Maurseth bruker. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe som ikke krever spesielt nøye forskning, er de økonomiske fordelene ved e-sigaretten. For den er svært mye rimeligere enn tobakk.

  • Tidligere røykte Skillebæk rundt 15 sigaretter om dagen; altså rundt 275 20-pakninger i året. Med dagens pris på rundt 100-lappen for én 20-pakning, betalte hun potensielt 27.500 kroner i året.
  • E-sigarett-startsettet kostet en engangssum på 350 kroner. Fordamperen («atomizer») koster henne 36 kroner hver syvende uke. Væsken koster 33 kroner for litt over én ukes forbruk. Dette utgjør rundt 2.300 kroner det første året.
  • På ett år har dermed Skillebæk spart over 25.000 kroner ved å gå fra røyk til damp. For mange er det en hel månedslønn.

– Ampullene jeg bruker koster rundt 100 kroner for en fempakning, som igjen tilsvarer rundt åtte 20-pakninger. Så det er klart det er penger å spare, sier Maurseth.

Med denne løsningen koster altså en 20-pakning 12 kroner og 50 øre.

Nordmenn driter i røykeloven på fly – risikerer skyhøye bøter

E-sigaretter under utredning

– Veldig mye tyder på at e-sigaretter er mindre farlig enn tradisjonelle sigaretter, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet, som ikke vil si noe mer om deres holdning ennå.

Sammen med Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket jobber de med å meisle ut e-sigarettens fremtid i Norge, på vegne av Helse- og omsorgsdepartementet. Jobben skal være ferdig i løpet av året, så skal politikerne si hva de mener.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor raskt det så jobbes i departementet er vanskelig å si, forteller Klepp, som dermed ikke vet når en eventuell legalisering vil skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange forventer at e-sigaretter uansett blir lovlig i 2016, når EUs nye tobakksdirektiv trer i kraft. Da blir e-sigaretten sidestilt med vanlige sigaretter, og Norge må i så fall bruke sin vetorett om de fortsatt vil nekte damperne dampen.

Saken fortsetter under bildetULOVLIG: Det er slik væske som fordampes og skaper «røyken» i e-sigaretter. Inneholder væsken nikotin, er den ulovlig å selge i Norge. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeULOVLIG: Det er slik væske som fordampes og skaper «røyken» i e-sigaretter. Inneholder væsken nikotin, er den ulovlig å selge i Norge. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

For e-legalisering

– Jeg er helt klart for legalisering av e-sigaretter i Norge, sier Maurseth.

– Selvfølgelig bør dette legaliseres. Hvorfor ikke? spør Skillebæk retorisk.

– Det kommer nok, bare de får bestemt seg for avgiftene. De skylder på mangelfull forskning – javel? Men forskning på vanlige sigaretter er vel opplest og vedtatt. Og det er da ikke forbudt?

Kan vi få et røykeforbud også i norske biler?