Alt annet enn junkfood

IKKE I SLEKT: Hjemmelagde kyllingnuggets med pepperrotdipp kan knapt sies å være i slekt med junk-varianten av nuggets. Foto: Carl Martin Nordby
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når jeg setter tenna i hjemmelagde, knasende sprø og økologiske kyllingnuggets, er ikke junkfood det første jeg tenker på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Biodynamisk friskus

Vinene fra Østerrike har hatt en formidabel utvikling de siste 20 årene. Flaggskipet er druen Grüner Veltliner.

Tekst: Knut-Espen Misje

Ukens rett, kyllingnuggets servert med Nyr-dressing, er perfekt når du ønsker litt snacks ved siden av en lys pilsner, et glass musserende eller et friskt glass hvitvin. Drikken må være lett og frisk for å komplementere den milde kyllingen og den friske dressingen smaksatt med pepperrot og ramsløk.

Viner fra Østerrike gir god valuta for pengene, og det er fortsatt de hvite som er mest kjent. Den viktigste hvite druetypen i landet er utvilsomt Grüner Veltliner. Druen er meget anvendelig og kan levere viner på alle kvalitetsnivåer – fra enkle, fruktige viner til meget komplekse viner av topp kvalitet.

Ukens vin kommer fra kvalitetsvinsområdet Wagram (tidligere kalt Donauland), som strekker seg fra Klosterneuburg like vest for Wien mot de mer kjente vinområdene Kremstal og Kamptal. Fritsch Grüner Veltliner Wagram 2011 (varenr. 5879601, kr 127,10, bestillingsutvalg) er fremstilt av druer som er biodynamisk dyrket. Jeg synes det er spesielt hyggelig at både økologisk og biodynamisk landbruk synes å bli stadig med utbredt i vinindustrien – med de positive effektene det har på de lokale økosystemene.

Vår utvalgte vin passer godt til den friske retten, ikke minst til den friske dressingen basert på Nyr – der vinens aromabilde komplementerer både den aromatiske ramsløken og pepperrotens karakteristiske lukt. Grüner Veltliner har nemlig både peppertoner og grønne aromaer. Vinens friske syre og diskrete fedme i munnen både harmonerer med maten og renser ganen, uten at den milde kyllingsmaken overskygges.

Foto: Carl Martin NordbyFoto: Carl Martin Nordby

Ekte junkfood – eller søppelmat – fortjener som regel sitt triste tilnavn. Det dreier seg om farseprodukter der useriøse produsenter dumper fett, kjertler, sener og B-kjøtt. Disse råvarene burde heller vært brukt i dyrefôr. I farseproduktene bidrar de med altfor lite god smak, og altfor mye salt og fett.

Men pølser, burgere og nuggets kan selvfølgelig også lages med æren i behold, og være utrolig kul og smakfull mat. Som i ukas oppskrift. Her får du nemlig nuggets du kan servere med ryggen rak og god samvittighet!

Det fantastiske kjøttet på store, økologiske kyllinglår fra Holtegård er hovedingrediensen. Kyllingnuggets gjør seg ikke helt selv, men noen kompliserte arbeidsoppgaver er heller ikke i sikte.

Les også: Oppskrift på koreansk kylling og svin med sprø rissalat

Til salte og sprø nuggets må man servere noe syrlig – det er den viktigste smakskontrasten. En liten grønnsakssalat med en frisk vinaigrette vil være godt til. Eller som jeg har valgt her – en kald dipp laget på den friske og syrlige ferskosten Nyr, med revet pepperrot og ramsløk. Nyr er fortsatt å regne som et småskalaprodukt selv om det nå fås i ostedisken på en del Meny-butikker. Hvis du ikke finner Nyr, kan du prøve med kesam eller rømme, men da må du tilsette mer syre slik at du er sikker på at dette blir friskt nok. Pepperroten må være fersk. Det er denne som gjør at det river litt godt og sterkt i nesa når man spiser dippen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sesongen går nå mot slutten for ramsløken, så her du kan godt bruke ramsløkolje eller hakket gressløk i stedet.

Les også: Oppskrift på langstekt «pulled pork»: Svinete sak

Kyllingnuggets med pepperrotdipp

Ingredienser (4 personer)

Nuggets:

  • 400 g kvernet kyllinglårkjøtt med skinn (ev. kyllingkjøttdeig)
  • 5 g salt
  • ¼ ts grov svartpepper
  • 1 ts sukker
  • 2 ss potetmel
  • ½ dl vann
  • 1 hvitløksfedd
  • (2 ss smeltet smør, kun hvis du bruker lår uten skinn)

Panering:

  • 2 egg
  • 100 g mel
  • 200 g panko/brødkrumme/tørre loffsmuler

Dipp:

  • 1 boks Nyr (200 g)
  • 2 ts revet pepperrot
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss hakket ramsløk (ev. gressløk eller ramsløkolje)
  • 1 ts sukker
  • ½ ts maldonsalt
  • Nymalt grov svart pepper

Les også: Steke i olje?

Fremgangsmåte

Kyllingnuggets: Kvern kyllingkjøttet. Bland inn salt, potetmel sukker, pepper og presset hvitløk. Tilsett vannet til slutt. Legg bakepapir på et ovnsbrett og ha farsen over på dette. Brett papiret rundt farsen og press farsen til en tykkelse på 1–1,5 cm. Sett platen i ovnen på 200 grader i cirka ti minutter. Farsen skal koagulere og sette seg (bli hard) uten å få farge eller for høy temperatur. Får den for lang til i ovnen, presser farsen ut vann og fett, og da blir den tørr. Avkjøl kjøttet og del det opp i de formene du vil. Trekanter, rektangler, kvadrater eller hva du måtte ønske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er kjøttet klart til å paneres. Denne prosessen gir kyllingen den uimotståelige, sprø skorpen. Rull alle bitene i mel, rist dem slik at overflødig mel ramler av. Dypp dem deretter i sammenpisket egg. Jeg pleier å kjøre egget sammen med en stavmikser for at det skal være helt klumpfritt. Etter et raskt dypp i egg skal kjøttet rulles rundt i brødsmulene. Press farsebiten litt ned slik at det fester seg godt med brød rundt hele. Legg nuggetsene over på bakepapir, og ikke legg dem i høyden. Da kladder de seg fort sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stor test av store gassgriller

Nuggetsene er nå klare for panna. Har du frityrgryte så bruker du det, men man kan fint bruke kun en stekepanne med et par desiliter olje i. Sistnevnte gjør at man må snu nuggetsene under stekingen/friteringen slik at de får fin farge og sprø konsistens rundt hele. Stek fem-seks stykker av gangen, da har du god kontroll. Salt nuggetsene godt før servering.

Pepperrotdipp: Skrell og riv opp fersk pepperrot på det fineste rivjernet du har. Bland den inn i Nyr-osten sammen med olivenolje, finhakket ramsløk/gressløk, pepper, salt og sukker. Nå har du en spennende, fantastisk god og frisk dipp som passer perfekt til sprø kyllingnuggets.