Meny

Eksperter advarer mot flate sko

PLAGER: Sko uten riktig stabilitet kan føre til plager i hele kroppen. © Hanna Sundquist
PLAGER: Sko uten riktig stabilitet kan føre til plager i hele kroppen. © Hanna Sundquist

Bor du i disse skoene, kan du bli dømt til smertefulle føtter resten av livet.

Fotterapeut ved sykehuset Telemark i Skien, Finn Asmussen, tror ikke folk skjønner hvor skadelig det faktisk er å tasse rundt på harde plastikksåler.

– Ved å bruke en flat sko uten stabilitet, presses hele foten ned mot underlaget og muskelfestene blir spente og strukket, noe som kan være smertefullt.

Han forteller videre at fotsmertene kan forplante seg oppover i kroppen, og samtidig svekke kroppens naturlige demping i legger, knær, hofter og rygg.

– I verste fall kan dette muskulære avviket i foten være så stort at du aldri blir smertefri igjen.

Han legger til at en ikke må bli hysterisk, men forteller at folk flest ikke vet hvor skadelig det er å bruke feil skotøy før en får komplikasjoner og fotsmerter.

– Jeg får en rekke henvendelser fra foreldre som sier at ungdommene deres klager over smerter i føttene. Mange bruker disse skoene hele dagen, og befinner seg mest på hardt underlag. Det er nesten som å be om komplikasjoner.

Les også: Ikke betal ekstra for grillmaten

Kan kurere hodepine

 SPESIALIST: Fotterapeut Christina S. Holmen har egen fotpleieklinikk i Kabelvåg. © FOTO: Privat SPESIALIST: Fotterapeut Christina S. Holmen har egen fotpleieklinikk i Kabelvåg. © FOTO: Privat

Det kan gå noen år før en merker

plagene bruk av feil skotøy kan gi

. Ofte starter det med at du føler deg nummen og sliten i forfoten. Deretter kommer smertene gradvis.

– Her om dagen hadde jeg en pasient med smerter i føtter, legger, rygg og hode. Etter å ha gitt henne riktig sko med god støtte, sa vedkommende at hodepinen hun plagdes med hadde forsvunnet.

– For mange kan det være en åpenbaring å bruke en sko som er perfekt tilpasset foten. Alt i kroppen henger sammen!, sier han.

Likevel understreker fotterapeuten at riktig skotøy selvsagt ikke er en løsning på all hodepine, og at det ikke er gjort noen medisinske undersøkelser som kan bekrefte at flate tøysko er skadelig

 FOTTERAPEUT: Finn Asmussen ved sykehuset i Skien er oppgitt over hvor mange som bruker feil skotøy. © FOTO: Privat FOTTERAPEUT: Finn Asmussen ved sykehuset i Skien er oppgitt over hvor mange som bruker feil skotøy. © FOTO: Privat

– Samtidig ser vi en klar og tydelig sammenheng mellom smerter, svekket muskulatur og feil bruk av skotøy. Jeg vil påstå det er umulig å bruke for eksempel Converse fast over lengre tid uten å få noen konsekvenser av dette. Noen får kolossale plager, mens andre får moderate, sier Asmussen.

Les også: Spis mer, forbrenn mer

Såle hjelper ikke

Han er ikke i tvil om hvilken sko som er best å bruke.

En god joggesko med litt demping som er tilpasset foten din, er absolutt det beste. Det finnes også andre gode sko fra for eksempel Ecco som er gode for foten, og som ser noenlunde fornuftige ut.

For de som sverger til tøysko, kan det hjelpe å legge i en ekstra såle?

– Nei. En liten såle er langt ifra nok til å kunne beskytte foten fra all belastningen en slik tøysko gir. Sålen er ikke tilpasset skoen, og vil bare bli ødelagt med en gang. Vi lever i en tid der vi tror at en enkel ting kan løse et stort problem. En såle er ikke bygd til å bære en slik belastning, sier han uten å nøle.

Asmussen forteller at når en bikker 50 år er det normalt å få et muskelavvik i foten som følge av slitasje. Da blir kroppens naturlige dempefjæringer redusert, og riktig skotøy blir vesentlig.

– Det vi derimot ser i dag er at dette avviket skjer blant den yngre befolkningen. Jeg vil ikke overdramatisere det, men når 90 prosent av ungdommene jeg behandler har fått komplikasjoner som følge av Converse-bruken, er det et problem, sier Asmussen.

Les også: – Alle hjem bør ha en slik strømbryter

Saken fortsetter under bildet BALLERINA: Flate sko uten støtte kan føre til smerter i føttene som kan forplante seg oppover i kroppen. © Hanna Sundquist BALLERINA: Flate sko uten støtte kan føre til smerter i føttene som kan forplante seg oppover i kroppen. © Hanna Sundquist

Roten til mange problemer

Fotterapeut Christina S. Holmen har spesialisering innen biomekanisk terapi, er enig med Asmussen, og bekrefter at feil sko er roten til mange problemer.

– Inngrodde negler, torner, hard hud, blemmer, nerveavklemming og leggsmerter er en brøkdel av plagene en kan få ved bruk av feil skotøy, sier hun.

Hun forteller videre at særlig kvinner fra tenårene og oppover gjerne velger å gå med sko som moteverdenen fremstiller som perfekte.

– Alt for få tenker over hvilke konsekvenser det kan få å bruke feil sko i ung alder. Blant annet kan en få feilstillinger en må slite med resten av livet, sier fotterapeuten.

Bruker du en dårlig sko gjennom hele arbeidsdagen, over flere dager, kan du få fotproblemer som forplanter seg til ankler, knær, hofte og rygg.

– Etter tid vil noen oppsøke dyre behandlinger for ryggproblemer. En blir da behandlet for ryggproblemer uten at mange tenker på at årsaken kan ligge i feil skobruk, sier Christin S. Holmen.

Les også: Skoene dine kan gi deg varige skader

Verst på høsten

Julie Birgithe Holen Sanden har jobbet på Löplabbet i sju år, og får ofte henvendelser fra folk som har plager som følge av feil skobruk.

– Hver høst øker henvendelsene spesielt. Sommeren er en tid der mange kanskje går mer enn ellers, kombinert med pumps, ballerinasko eller tøysko. Det er ingenting i veien med å bruke slike sko en gang i blant, men foten trenger variert belastning.

Hun forteller videre at foten hovedsakelig er skapt for å gå uten sko, men at vi i dag ofte befinner oss på et for hardt underlag.

– Før hadde vi ikke asfalt eller tredemøller. Det beste for foten er å gå barbeint i ujevnt terreng, noe mange av oss gjør alt for sjelden.

Les også: Rommet kan gjøre deg syk

Saken fortsetter under bildet FORPLANTER SEG: Fotsmerter kan forplante seg til hofter, bekken, rygg og nakke. © Foto: Thinkstockphotos.com FORPLANTER SEG: Fotsmerter kan forplante seg til hofter, bekken, rygg og nakke. © Foto: Thinkstockphotos.com

Variasjon er nøkkelen

Sanden påstår at tøysko og ballerinasko er for flate, noe som gjør at en synker ned i fotbøyen. Hva som er det optimale for foten er individuelt, men de fleste har godt av mer demping og støtte under lengdebuen på foten.

– Tidligere var en mer i generell aktivitet, og belastningen ble da jevnt fordelt utover dagen. I dag er de fleste i ro største deler av dagen, mens treningen er kort, intensiv og på hardt underlag, noe som gjør at kroppen gradvis ikke får bygget opp den dempingen og stabiliteten som er nødvendig.

Hun understreker at variasjon i skotøy er nøkkelen for å unngå smerter.

– Vi er alle unike, og det finnes ikke et fasitsvar om hvilket skotøy som er riktig å bruke. Det er den generelle belastningen som har noe å si.

Les også: - Uggs bør forbys

Ekspertenes grunnregler for hvordan du finner den rette hverdagsskoen:

  • Snu på skoen og se på sålen. Er den formet som en banan bør en ikke velge den. Denne formen kan føre til låsning i foten som hindrer riktig gangavvikling.
  • Skoen skal kunne bøyes ved grunnleddene til tærne. Fotens muskler aktiveres i frasparket.
  • Snørestykket skal ikke gå over bøyaksen til skoen. Dette vil styre foten i gal retning.
  • Hælkappen skal være lett avrundet etter hælens form, ikke for stiv eller for myk.
  • Yttersålen bør være lett avrundet i bakkanten av skoen.
  • Velg sko som er flate inni. Oppbygginger vil føre til pasifisering av fotens muskler og ledd.

NB: Disse skorådene gjelder for de som har normale tilstander i foten. Ved behandling av fotproblemer kan det være at man i opptreningsfaser velger kvaliteter på tvers av det ideelle for å aktivere muskulatur som har vært pasifisert over tid.

Kvinneguiden har vært i kontakt med Converse, som ikke ønsker å kommentere saken

Les også:

Derfor bør du fryse litt

Vet du når håndklær bør vaskes på 85 grader?

Catrines kropp ble totalt forvandlet

Denne saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over
Siste nytt
00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus