Knust skjerm iPhone 5

Slik fikser du en knust skjerm på iPhone 5

KNUST IPHONE? Du kan fikse det selv for en drøyø tusenlapp. (Foto: Dreamstime, bildet er av en knust iPhone 4).
KNUST IPHONE? Du kan fikse det selv for en drøyø tusenlapp. (Foto: Dreamstime, bildet er av en knust iPhone 4).

Så enkelt fikser du en knust skjerm på iPhone 5.

Å bytte skjerm på en iPhone er en relativt smal sak.

Diverse iPhone-doktorer rundt omkring tar 1600–2000 kroner for å fikse det. Det innebærer enten at du må sende fra deg telefonen eller at du må oppsøke en «doktor» og vente for å få det gjort. Det hadde ikke vi tid til, så derfor bestilte vi skjermen selv.

Dagen etter vi bestilte skjermen fra iPimp.no på Hamar, lå skjermen i postkassa i Oslo, sammen med det nødvendige verktøyet. Med frakt kom det på 1168 kroner. Har du god tid kan du finne andre og kanskje rimeligere leverandører via nettsider som Ebay og Amazon.

Skjermen vi valgte er imidlertid den dyre måten å skifte skjerm på, siden frontkamera, sensor, hjemknapp og ørehøyttaleren allerede sitter på den nye skjermen. Det innebærer at vi bytter ut disse komponentene når vi fjerne den gamle skjermen.

Kjøper du bare skjermen, sparer du rundt 200 kroner, men må flytte disse komponentene over fra din knuste skjerm, noe som innebærer bruk av varme og smelting av lim. Det syntes ikke vi var verdt 200 kroner, og kjøpe en skjerm hvor alt var klart til montering.

Slik gjør du det:

1. Verktøy

Sørg for at du har det verktøyet du trenger. En sugekopp med en ring til å dra av skjermen, noen plastspaker og et plekter, en pentalobe-skrutrekker og en liten stjernetrekker. En pakke med dette verktøyet koster bare 20–40 kroner hos dem som selger skjermer.

Les også: Nå har nettbutikken åpnet i Norge

Saken fortsetter under bildet Knust skjerm iPhone 5 Knust skjerm iPhone 5

2. Bunnskruene

Begynn med de to skruene som sitter på

undersiden av iPhone 5. Her bruker du pentalobe-skrutrekkeren. Dette er noen veldig små skruer, så pass på å legge dem på et trygt sted fram til de skal skrus på plass igjen.

Les også: Tar mobilen som gissel

Saken fortsetter under bildet Knust skjerm iPhone 5 Knust skjerm iPhone 5

3. Sugekoppen

Nå skal du bruke sugekoppen til å dra opp skjermen. iPhone 5 åpnes ved at du trekker i den enden Hjem-knappen sitter. Når skjermen er knust kan det være vrient å få sugekoppen til å sitte. Å tape skjermen (noe du kanskje allerede har gjort siden glasset er knust) kan være et godt tips. Her valgte vi imidlertid å fjerne tapen og heller sette sugekoppen litt på siden.

Saken fortsetter under bildet Knust skjerm iPhone 5 Knust skjerm iPhone 5

4. Plekter og spaker

Så fort du får en glippe mellom skjermen og telefonen, lurer du et plekter eller en av plastspakene inn i sprekken. Jobb plekteret forsiktig rundt hjørnene og oppover helt til skjermen er løs. Merk at skjermen er hektet til telefonen på toppen oppe ved ørehøyttaleren, så ikke tving plekteret helt opp dit.

Les også: Dette er nytt i iOS 8

Saken fortsetter under bildet Knust skjerm iPhone 5 Knust skjerm iPhone 5

5. Skjoldet av

La skjermen stå 90 grader fra telefonkroppen. Ikke åpne den noe mer, siden det er noen tynne flatkabler som vi må løsne før vi kan ta skjermen helt av.

Det sitter et metallskjold over kontaktene som vi skal løsne, og skjoldet er festet med tre skruer. Skru ut disse skruene med en liten stjernetrekker.

Merk at disse skruene er enda mindre enn bunnskruene fra punkt 2, så pass ekstra godt på at de ikke forsvinner.

Les også: Slik behandler du PC-batteriet

Saken fortsetter under bildet Knust skjerm iPhone 5 Knust skjerm iPhone 5

6. Merk innfestingen

Skjoldet er på en måte hengslet ved hjelp av noen kroker, og blir stående på skrå opp etter du har fjernet skruene.

Ta en titt på hvordan skjoldet sitter, for du skal feste det igjen på samme måte litt senere. Pass på at du ikke bøyer noe, så ikke bruk noen som helst grad av makt for å fjerne det etter at skruene er ute.

Les også: Spis mer, forbrenn mer

Saken fortsetter under bildet Knust skjerm iPhone 5 Knust skjerm iPhone 5

7. Jekk vekk

Det er tre små flatkabler med tilhørende kontakter som skal løsnes. Til dette bruker du en plastspake og jekker dem forsiktig av en etter en. Kablene ligger delvis oppå hverandre, så det er bare en rekkefølge å gjøre dette på.

Saken fortsetter under bildet Knust skjerm iPhone 5 Knust skjerm iPhone 5

8. Ny skjerm på

Når alle kablene er løsnet, fjerner du den knuste skjermen og finner fram den nye. Flatkablene er klare for å festes i kontaktene. Legg merke til mothakene i skjermen som skal inn i spor øverst på telefonkroppen når du skal lukke telefonen igjen senere.

Les også: Gjør kattene fra seg i hagen din?

Saken fortsetter under bildet Knust skjerm iPhone 5 Knust skjerm iPhone 5

9. Koble til

Nå skal du klemme kablene forsiktig på plass i kontaktene i motsatt rekkefølge av du løsnet dem i punkt 7. Her må du føle deg litt forsiktig fram. Det er ikke store presset som skal til for at kontaktene popper på plass, men det kan være litt vrient å få dem i riktig posisjon. Om du ikke får det til med en gang, vær tålmodig. Når du har fått på den første, blir de to neste litt enklere.

Saken fortsetter under bildet Knust skjerm iPhone 5 Knust skjerm iPhone 5

10. Skjold på

Nå som skjoldet skal på igjen, tenk tilbake på trinn 6. Her er det noen skarpe kanter som kan skade de skjøre flatkablene om du ikke er forsiktig.

Skjoldet monteres enklest ved at du hekter hakene først og setter den første av de tre små skruene på motsatt side, ytterst mot telefonkanten. Skruene er bittesmå og kan være vanskelige å få på plass i hullene, men det gikk som en drøm ved å fukte en fingertupp slik at skruen ble hengene fast. Da kunne vi ganske enkelt få den på plass i hullet og skru den fast.

Les også: - Da går vi Knut, for her kan jeg ikke bo

Saken fortsetter under bildet Knust skjerm iPhone 5 Knust skjerm iPhone 5

11. Press på plass

Nå kan du legge skjermen forsiktig ned mot telefonkroppen. Pass på at hakene øverst på skjermen er på plass i sporene i telefonkroppen. På dette punktet kan du også skru på telefonen om du vil, for å sjekke at alt fungerer før du presser skjermen det siste stykket på plass i telefonkroppen. Dytt simpelthen skjermen forsiktig på plass, men pass på så den ikke bøyes noe særlig. Til slutt popper den nærmest på plass.

12. Bunnskruer og ferdig!

Avslutt med å skru på plass de to bunnskruene med pentalobe-trekkeren. Klapp deg selv på skulderen og gratuler deg selv med et godt stykke arbeid. Når du er i mål, føles det antagelig såpass tilfredsstillende at du glemmer irritasjonen over å ha knust skjermen og ha måtte betale nesten 1200 kroner for å fikse telefonen.

Les også:

Slik blir iOS 8

Klattlader du?

PC til 2500 kroner? Slik er Chromebook

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus