– Alle hjem bør ha en slik strømbryter

HOVEDBRYTER: Nå er én bryter nok til å kutte strømmen utsatte steder, senke varmen og skru av lyset på vei ut eller til sengs. Du kan selv bestemme hva som skal skrus av. (FOTO: NICKY TWANG)
HOVEDBRYTER: Nå er én bryter nok til å kutte strømmen utsatte steder, senke varmen og skru av lyset på vei ut eller til sengs. Du kan selv bestemme hva som skal skrus av. (FOTO: NICKY TWANG)

Familien på Kolbotn kan skru av alt fra ett sted. Og det er det flere gode grunner til

Etter at leiligheten til disse huseierne fra Oppegård ble totalskadet i brann, var brannsikkerhet og trygghet ekstra viktig da den skulle renoveres. Nå kan eierne kutte strømmen til alle utsatte steder med én bryter.

Eierne av boligen på Kolbotn opplevde marerittet i fjor da boligen ble totalskadet av brann etter en uavklart elektrisk feil. Da leiligheten skulle renoveres, sto brannsikkerhet i høysetet. Nå kan de skru av alt med én bryter.

Teknologirådgiver i Fornebu Consulting, Tor Sætrang, jobber til daglig med hvordan boliger kan bli tryggere og mer funksjonelle med teknologi.

‒ Alle hjem bør ha en slik bryter, sier Sætrang.

Forebygg: Dette sjekker de på elkontroll

Smart styringssystem

Tidvis høye strømpriser og ønske om kontroll og komfort har gjort smarte styringssystemer populært i Norge. Vi overvåker boligen , ringer hytten varm og de aller mest avanserte kan styre nesten hele boligen fra mobilen.

Da boligeierne på Kolbotn måtte renovere sin bolig etter brann, var kontroll på det elektriske anlegget spesielt viktig. Nå kan de skru av hele huset med én bryter.

‒ Med en slik masterbryter kan man sette huset i ulike modus, deriblant dvale. Da senkes temperaturen 2-3 grader, ikke-kritisk lys slukkes og strømmen kuttes på bestemte kurser, sier Magnus Bø, produktekspert i Eaton, som har levert styringssystemet, til Dinside.

Bryterne går på batteri, og kommuniserer trådløst. De kan plasseres på strategiske steder, og kobles til strømkilder man ønsker å kunne slå av - eller på. Kolbotn-familien har satt opp en bryter ved nattbordet, og en ved utgangsdøren.

- Når eierne er ute eller sover, vet de at huset er sikrere og ikke bruker mer strøm enn nødvendig. Glemmer de seg, kan de også styre alle funksjoner fra mobilen, sier Bø.

Smart: Styr boligen med mobilen

Kveler brannversting

Noen steder er mer brannutsatte enn andre. Glemte panner på komfyren eller pizzaer i ovnen, topper branner startet grunnet brukerfeil, mens kaffetraktere, vannkokere og strykejern er mer risikable, selv brukt riktig.

De har en innebygget termostat, og om denne feiler, blir det lett branntilløp. Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) råder derfor alle til å trekke ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater etter bruk.

I leiligheten på Kolbotn kuttes kursen til kjøkkenets utsatte stikkontakter automatisk når huset settes i dvale.

I dag er det blant annet påbudt med komfyrvakt og lekkasjesikring i nye boliger, og Sætrang fra Fornebu Consulting etterlyser at også tiltak for å kunne kutte strømmen inkluderes.

- 38 prosent av alle branner i Norge starter i elektriske apparater som ikke burde vært på, en risiko man definitivt reduserer med et styringssystem som kutter utsatte kurser, sier han.

Ikke vær for ivrig: Sjekk av brannslukkeapparat kan bli dyrt. Pass på dette når du snur pulverapparatet.

Sommerkomfort

Strømstyringssystemene er også koblet til mobil og nettbrett, for enkel kontroll, og mulighetene går langt utover det å bare skru av og på strømmen. På Kolbotn valgte boligeierne å sørge for litt ekstra komfort. Leiligheten har en stor vestvendt terrasse, og med små grep er det nå tilrettelagt for både svale sommerdager inne - og varme kvelder på terrassen.

Markise og varmeovn styres med smarttelefon. I tillegg har eierne koblet på høyttalere som er integrert i boligen, og forhåndsprogrammert ulike modus, blant annet gjestemodus.

- Da avspilles passende musikk med behagelig volum og belysningen dempes. Ettersom det også kan bli varmt med mange på besøk, senkes da varmen et par grader. Et styringssystem byr også på mye fornøyelse, sier Bøe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus