Ikke snu apparatet inne

KOSTBART: Det fine, fine pulveret kan gjøre stor skade, for eksempel på elektriske apparater. (Foto: SANDEFJORD BRANNVESEN)
KOSTBART: Det fine, fine pulveret kan gjøre stor skade, for eksempel på elektriske apparater. (Foto: SANDEFJORD BRANNVESEN)

Én kilo pulver kan gjøre skade for 15.000-20.000 kroner.

Sjekklisten
  • Ta pulverapparatet med ut, og snu det opp ned
  • Sjekk at pulveret risler fint, og ikke har klumpet seg
  • Sjekk om manometernålen står på grønt
  • Sjekk at plomberingen er hel og ikke borte
  • Sjekk at pulverapparatet er uten rust eller skader
  • Sørg for at apparatet er lett tilgjengelig og synlig
  • Sjekk at det ikke har fremmedlegemer i slangen og ved å bøye på slangen
  • Sjekk at slangen ikke er morken

Alle boliger skal ha minst ett brannslukningsapparat, og det er de som bor der som har ansvar for å sjekke at det virker.

En av de tingene du skal gjøre, er å snu brannslukkingsapparatet på hodet. Det bør du gjøre utendørs, er rådet fra Frende forsikring.

– Det hender pulverapparat blir utløst ved uhell, enten ved en slik rutinekontroll, eller ved barns lek. Det gir omfattende materielle skader, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonsansvarlig i Frende Forsikring.

Kostnadene ved å rette opp, kan fort komme opp i 15-20.000 kroner.

Les også: Slik unngår du at skjøteledningskrøll starter brann

Spesialutstyr

Opprydning etter pulverskade krever spesialutstyr, og man må ofte rekvirere brannetatens Restverdiredningstjeneste (RVR). I 2013 hadde RVR 85 såkalte pulversuginger, totalt 306 de tre siste årene.

– Rengjøringen etter bruk av pulverslukker kan koste mer enn selve brannen, sier Slettemoen.

Er det brann, skal du selvfølgelig ikke tenke på kroner og øre, men konsentrere deg om å slukke brannen, som kan få langt større konsekvenser.

– Løser du ut et pulverapparat i en enebolig har du pulver overalt. Pulveret er veldig flyktig og trykket gjør at det trenger inn i alle åpninger. Pulveret slukker ikke bare en eventuell brann, men sprer seg og forårsaker store skader, sier Øystein Mathisen i fagstyret i RVR.

Som leder for forebyggende avdeling i Sandefjord brannvesen har han sett enn rekke uhell og små branntilløp slukket med store mengder pulver, altfor store.

– Du må for all del ikke la være å slukke brann av frykt for pulverskader, men jeg vil anbefale å øve på å bruke slukkeapparatet, sier Mathisen.

Stor forskjell på pulverapparater: Slik sjekker du om pulverapparatet ditt er bra nok

Ha brannøvelse

Gå utendørs når du skal snu pulverapparatet, er rådet fra Heidi Slettemoen i Frende forsikring. (Foto: FRENDE)Gå utendørs når du skal snu pulverapparatet, er rådet fra Heidi Slettemoen i Frende forsikring. (Foto: FRENDE)

Alle i boligen bør gjøre seg kjent med hvor brannslukkeapparater eller slanger befinner seg, og hvordan de virker.

Med ett unntak: Barn skal ikke slukke, de skal komme seg ut av boligen og hente hjelp. Flere tips til brannøvelsen finner du her

– I de fleste hjem står pulverapparatet i en blindsone, bortgjemt. De færreste har utløst et pulverapparat og kjenner derfor ikke konsekvensene. Mange har ikke engang lest bruksanvisningen, sier Slettemoen.

Om det skulle oppstå en brann, er det lite sannsynlig at du har tid til å sette deg inn i instruksjonene.

–Er ulykken ute, har du ikke mange sekunder på deg, verken til å finne apparatet eller bruke det. Et seks liters pulverapparat er tømt i løpet av omtrent 17 sekunder, sier hun.

Små branner slukkes best med slukkeskum, er rådet fra Øystein Mathisen i Sandefjord Brannvesen. (Foto: SANDEFJORD BRANNVESEN)Små branner slukkes best med slukkeskum, er rådet fra Øystein Mathisen i Sandefjord Brannvesen. (Foto: SANDEFJORD BRANNVESEN)

Les bruksanvisningen, og prøv gjerne om pulverapparatet virker. Skal du prøve pulverapparatet bør du selvsagt også gjøre dette utendørs.

Har brannslukkingsapparatet ditt gått ut på dato?

Bytt om du hører et dunk

Én av årsakene til at du skal snu på brannslukningsapparatet, er for å høre at pulveret flyter fritt.

– Står manometernålen på grønt, og pulveret renner som fin sand, er som oftest alt i orden. Merker du et dunk, er det pulveret som har klumpet seg, forteller Slettemoen. For å løse opp klumpen kan du snu og vende apparatet til det risler fint igjen.

– Hjelper ikke det, må du ha service på apparatet eller kjøpe nytt, sier Slettemoen.

Hun anbefaler også at du sjekker at ikke slangen har morknet. Pulverapparater skal kontrolleres av sertifiserte fagpersoner hvert femte år. Hvert tiende år skal de leveres inn til service. For skumapparater gjelder kontroll hvert andre år og service hvert femte.

Et par år tilbake ble slukkeskum godkjent til brannslukking. Dette anbefaler Mathiesen å ha lett tilgjengelig i tillegg til større apparater eller en husbrannslange.

– Når det er på tide å skifte ut pulverapparatet anbefaler vi at du bytter til skum, det er godt nok til husbruk. Folk flest skal slukke små branntilløp, ikke storbrann, sier Mathisen.

– Til små branntilløp er en sprayboks effektiv. Dessuten er den håndterbar både for de minste og de eldste, sier brannmannen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus