Slik behandler du PC-batteriet

MYTER: Hvordan skal man egentlig behandle batteriet i en bærbar PC? © Illustrasjon, HjemmePC
MYTER: Hvordan skal man egentlig behandle batteriet i en bærbar PC? © Illustrasjon, HjemmePC

Batteriet i PC-en din er forbundet med myter om hvordan du bør behandle det. HjemmePC rydder opp og forteller hva du bør tenke på.

Hvor ofte har du hørt at du må lade batteriet helt ut før du lader det helt opp igjen?

Antagelig mange, og antagelig nesten like ofte som du har gått til en butikk for å få hjelp til å velge et produkt du skal kjøpe. I samme slengen har du antagelig også fått beskjed om at du aldri bør klattlade, altså plugge i laderen bare for å lade litt.

Myte for fall

Tanken ved å unngå klattlading og bare lade helt ut og helt opp til 100 % igjen er forbundet med en myte om at batteriene har en minneeffekt. For eksempel om man begynner å lade batteriet ved f.eks. 25 % hver eneste gang, sier myten at vil batteriet etter hvert miste kapasiteten under denne 25 %-grensen.

Denne minneeffekten er noe som er forbundet med nickel-batterier. De oppladbare AA- og AAA-batteriene dine (Ni-, Cd- og Ni-Mh-batterier) kan derfor svekkes over tid. Riktignok er det også andre faktorer som gjør at batteriene blir dårligere over tid, som har med antall ladesykluser, overutladning og overladning osv. å gjøre.

Dette trenger vi ikke å gå inn på her, for i forhold til batterier i bærbare PC-er, mobiltelefoner og nettbrett, holder det å si at de ikke har Ni-Cd eller Ni-Mh-batterier. De har litiumbatterier, enten litium-ion (Li-ion) eller litium-polymer (li-po).

Litium-batterier er ikke forbundet med denne minneeffekten. At de ikke tåler klattlading og bør lades helt ut og helt opp for å vare lenger, er rett og slett en myte som vi kan ta liv av her og nå.

Tvert imot kan et slik utladnings- og laderegime være skadelig for batteriet.

=

UNNGÅ VARME: Batteriet tar ikke skade av at du lar ladepluggen stå i over lang tid om gangen. Men vær oppmerksom på om varmeutvikling i annen maskinvare gjør at batteriet blir varmt - da er det nemlig lurt å ta det ut av maskinen.

Likevel ta ut batteriet?

Moderne litiumbatterier kan lades uansett hvilket nivå de er på uten at dette ødelegger batteriet på noe vis. Men det er likevel ting å passe på for å få batteriet til å vare så lenge som mulig.

Den siste tiden har HjemmePC hatt gjentatt kontakt med en leser som hadde ødelagt batteriet i en Samsung-PC på rekordtid. Ved reklamasjon hadde han fått beskjed om at han burde ha tatt batteriet ut av PC-en, siden PC-en likevel bestandig sto tilkoblet laderen.

Dette er kanskje også et råd du har fått en del ganger, men dette har ikke noe å gjøre med at batteriet ikke tåler at laderen står i.

For det første så slutter batteriet å motta ladeenergi med en gang det når 100 %, og deretter er denne energien sendt direkte til strømforsyningskretsen i PC-en.

Overladning er dermed ikke mulig.

Enkelte PC-er vi har inne til test, ser vi dessuten at lading ikke starter dersom vi setter i laderen når batteriet er mellom 95 og 99 %.

Å ha laderen stående i PC-en er altså ikke skadelig i seg selv, så hvorfor anbefales det å ta ut batteriet? Litium-batteriets verste fiende er varme. Det er forskjell på PC-er, og dersom du har en PC som blir veldig varm, særlig i nærheten der batteriet sitter, bør du ta ut batteriet når du likevel jobber på strømdrift.

Dette kan være om PC-en har dårlig kjølesystem, eller du har en gaming-laptop som du spiller med og dermed kjører prosessor og grafikkbrikke veldig varme over lang tid om gangen.

Om du derimot har en PC hvor prosessor, grafikkbrikke og harddisk holder seg relativt kjølige, la oss si 40-50ºC, kan du trygt la batteriet stå i. Her kan du også bruke sunn fornuft og kjenne på batteriet. Hvis ladingen er ferdig og batteriet likevel kjennes varmt ut, er det varmt på grunn av varmeutvikling i andre komponenter i PC-en, og da kan du gjerne ta det ut for å spare det. Merk at mange nye PC-er ikke har mulighet til å ta ut batteriet.

Heldigvis er dette da som oftest slanke PC-er basert på strømgjerrig teknologi hvor komponentene i PC-en ikke blir så innmari varme.

Hvordan kalibrere

Litiumbatterier bør faktisk ikke lades helt ut til 0 %, siden det sliter på batteriet. Derfor vil også innstillingene i Windows som standard være slik at maskinen slår seg av en god stund før den når 0 %.

Før den slår seg av vil den også ha advart deg om lavt batterinivå en rekke ganger. Delvis utladning til 20–30 % og hyppige ladinger anbefales gjerne i stedet for fullstendig ut- og opplading.

Det er lett å ha kontroll på batteriets kapasitet til enhver tid, siden batteriet har en måler og rapporterer dette til operativsystemet.

Denne måleren kommer bør imidlertid kalibreres med jevne mellomrom, la oss si en gang i måneden.

Har du noen gang opplevd at operativsystemet sier at det er 10 % eller 20 % igjen av batteriet og PC-en likevel plutselig har skrudd seg av, er det antagelig fordi måleren ikke er kalibrert. Da har du også foretatt en fullstendig utladning av batteriet uten at det var meningen, noe som altså er skadelig for batteriet.

Rekalibrering av batteriet går rett og slett ut på å lade det helt opp, lade det ut og deretter lade det opp igjen. Her er det noen som anbefaler at du lar batteriet hvile i et par timer etter du ladet det opp første gangen.

Dette kan gjøres mens du bruker PC-en med laderen i, dersom annen maskinvare i PC-en ikke varmer batteriet for mye. Sett deretter at PC-en skal gå i dvale ved 5 %, eller det laveste som PC-en tillater, dog ikke lavere enn 5 %. Så lar du PC-en gå på batteridrift kontinuerlig helt til den går i dvalemodus av seg selv. Du kan f.eks. sette på en film dersom du ikke kan bruke PC-en selv all denne tiden.

Etter PC-en har gått i dvale, anbefaler mange at du lar batteriet hvile igjen. Opp gjennom årene har vi lest anbefalinger på alt fra 30 minutter til 5 timer eller mer. Etter batteriet har hvilt, lader du det non-stopp opp til 100 % igjen. Da skal måleren være kalibrert og operativsystemet vil vise batteristatusen korrekt igjen. Merk at Apple sier at slik kalibrering ikke er nødvendig på Macbook Pro med integrert batteri – OS X skal visstnok håndtere dette selv.

Konklusjon

Moderne litiumbatterier, som det som sitter i PC-en din, er ikke noe å bekymre seg nevneverdig over. Batteriet vil selvsagt blir dårligere over tid, men egentlig er det bare tre ting du bør være oppmerksom på: 1. Unngå fullstendige utladninger og plugg i laderen ved 20-30%. 2. Unngå å utsette batteriet for høy varme. 3. Gjør regelmessige rekalibreringer.

Les også:

Dette er de beste actionkameraene

Fjorårets toppmobiler: Fortsatt gode - bare mye billigere

Test: Sony Xperia Z2 Tablet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus