Skitt fiske!

FANGST: Det blir fisk på første forsøk for sportsfiskekonsulent Steinar Paulsen i NJFF. (FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix)

Du bor sannsynligvis like ved et fiskevann. Så hvorfor ikke prøve lykken?

Fakta

Markfiske

Bruker du markstang, er det lettest hvis snøret er litt kortere enn stanga. Du kan prøve med lengre snøre når du blir mer dreven.

Knyt på dupp, søkke og krok. Husk å væte snøret når det knytes – hvis ikke kan det gå varmt og bli skjørt.

Tre på mark. Start med én mark, og ta heller på flere etter hvert. Det er ikke så farlig at kroken vises.

Prøv deg fram for å finne ut hvor dypt vannet er. Marken skal gjerne henge 20-30 centimeter over bunnen.

I litt større vassdrag kan du bruke en enkel haspelstang for å kaste lenger. Da kan du droppe duppen.

Hvor er fisken? Se etter overganger i vannet: Foran og bak steiner, innganger og utganger ved kulper, og under små skumflak der fisken kan gjemme seg.

Husk at kroker og søkker er en forbruksvare. Ha med flere når du er på fisketur.


Slukfiske

* Du trenger ikke kraftig utstyr for lett innenlandsfiske. Bruk gjerne sluker på 3-15 gram og snøre på 0,20-0,25 millimeter. På fiskestangen står det hva som er passende slukvekt.

* Det er viktig at utstyret er tilpasset den typen fiske du skal på.

* På snøret fester du en svivel/hempe. Svivelen gjør at du kjapt kan bytte sluk, og den motvirker at snøret tvinner seg. Husk å væte snøret når det knytes – hvis ikke kan det gå varmt og bli skjørt.

* Det er tre hovedkategorier sluker: Skjesluk, spinner og sildesluk. Du bør ha et par varianter av alle.

* Hvis vannet er brunt, kan det lønne seg å bruke en sluk med sterke farger, slik som oransje eller gul. På fjellfiske er det mange som sverger til skjesluken Sølvkroken Spesial. Men det finnes ingen fasitsvar på hvilke sluker som fungerer, så det er bare å prøve seg fram.

* Husk at sluker er en forbruksvare. Ha med flere når du er på fisketur.


Slik avliver du fisken

* Mindre fisk (30-35 centimeter) kan avlives ved at du knekker nakken på den. Hold tak i fiskekroppen og knekk fiskens hode bakover ved hjelp av tommelen.

* Større fisk er enklere å avlive med to-tre slag oppå hodet. Da kan du bruke en kjepp eller en stein.

* Hvis du i tillegg kutter strupen eller noen av gjellebuene på fisken rett etter at den er avlivet, tømmes den for blod. Dette bedrer matkvaliteten.

* Kjapp sløying av fisken er også viktig for kvaliteten på kjøttet. Sprett opp buken og fjern innvollene, samt blodranden som ligger langs ryggraden.

(Kilde: NJFF)

– Her nede står det fisk. Det er bankers, sier sportsfiskekonsulent Steinar Paulsen i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).

Vi klyver ned til Lomma, elva som flyter idyllisk gjennom den grønne oasen av skog ikke langt fra veier og boligområder i Bærum. Under vannoverflaten svømmer det visstnok fine ørreter. Men vil noen la seg friste av en mark på en krok? Paulsen rigger kjapt til en fiskestang med dupp.

– Duppfiske med mark er den enkleste formen for fiske. Det er billig også. Du kan få greit utstyr til en hundrelapp, sier han.

Et lett sving med stangen, og agn, krok og dupp lander i elva. Ganske snart dras duppen under vann.

– En liten frokostfisk!

En ørret sitter på kroken ved første forsøk.

Les også: Mystisk fisk får forskerne til å klø seg i hodet

Bra fiskevær

Det er fint sommervær, og klokka viser midt på dagen. Fangsten er beviset på at du kan få fisk selv om tidspunktet for fisking ikke er ideelt. Fisken er nemlig ivrigst tidlig på morgenen og om kvelden. Men som Paulsen sier: Man må jo bare fiske når man har tid.

Også været påvirker fiskebettet.

– Skiftende forhold er det beste. Her er det fint med litt skog og kratt som lager skygger i elva. Og har det vært en regnskur, bør du skynde deg ut, sier Paulsen.

Er vannstanden over eller under normalen, kan fisken være vrien å lure. Har det vært flom og vannet er på vei ned, biter fisken derimot ofte lett.

Men husk at voksne ofte trenger fiskekort. På Inatur.no finner du en oversikt over hvor du må betale for å fiske. Hovedregelen er at barn under 16 år fisker gratis i ferskvann mellom 1. januar og 20. august. Retten til fritt fiske for barn gjelder ikke i vassdrag med laks, sjøørret eller sjørøye.

Les også: - Fisk blir dummere i fremtiden

Fisketriks

Hva slags agn sikrer mest fisk? Hva skremmer fisken? Og bør du være helt stille når du fisker? Sportsfiskere har ofte sterke meninger om hva som er de beste fisketriksene. Den som hevder at man ikke kan snakke mens man fisker, ønsker egentlig bare å nyte naturens fred og ro, tror Paulsen.

– Fisken merker ikke snakking. Men den kan bli skremt av tramping på bredden der bevegelsen forplanter seg ut i vannet, sier sportsfiskekonsulenten.

Og hvis du står nære vannet, bør du ha mest mulig nøytrale klær.

I fjor prøvde rundt 40 prosent av nordmenn over 15 år fiskelykken, viser tall fra Ipsos MMI. Nå håper NJFF å få opp interessen med Sportsfiskets år 2014/2015. Når året rundes av juni 2015, har over 1.000 fiskearrangementer gått av stabelen.

– Det er få i Norge som bor mer enn 1 kilometer fra et fiskevann. Det er muligheter overalt, sier Paulsen.

Les også: Kompisgjeng fikk tre meter lang sagfisk på kroken

Vak gir håp

Den gode starten på fisketuren etterfølges av mange resultatløse kast med markstangen. Vi beveger oss oppover elva og finner en dam. Der tar Paulsen fram haspelstangen, en kastestang, og boksen med sluker: Spinnere, skjesluker og sildesluker.

– Å være optimist er halve moroa, humrer han og fester på en skjesluk.

Noen vak gir håp, og Paulsen plasserer kastet nær ringene i vannet. Mens han sveiver inn, gjør han noen små rykk med fiskestangen. Av og til stopper han sveivingen helt, slik at sluken får tid til å synke litt.

– Det er viktig å skape liv i agnet. Sluken skal kopiere et skadd byttedyr, forklarer han.

Men det blir ikke mer fisk i dag – selv om det er nære på når en fin rugg biter på kroken og følger med helt inn til land, men slipper i siste øyeblikk. Også det hører med på fisketur.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus