Hot og godt:

Oppskrift på koreansk kylling og svin med sprø rissalat

SPICY: Marinert på koreansk vis flakser kylling og svin rett inn på hjemmekokkens ti-på-topp-liste. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Glem hvite duker, trøfler og flamberte fasaner. Det er på tide med hotte kyllingvinger på bordet.

Å gnage i meg saftige, salte, søte og sterke smaksbomber av lyst kjøtt er en øvelse jeg aldri blir lei av.

Servert raskt og upretensiøst med «lave skuldre» blir kyllingvinger, spareribs, sprø salat, lun ris og frisk yoghurt fort til det beste i verden.

Og kanskje det aller fineste med dette måltidet er at alt kan gjøres ferdig på forhånd, og gjerne dagen før. På denne måten kan du risikere å være til stede som velfungerende gjest i ditt eget selskap.

Les også: – Her fikk vi en overraskelse

Kylling og svin gir oss to av de mest brukte proteinene i verdenskjøkkenet. Heldigvis for oss er det bra tilgang på dette i Norge også.

Av kyllingkjøtt får vi heldigvis ikke bare små tynne industribryst, men også låret og begge delene av vingen fra store landkyllinger. Kyllingbryst er for magert og fungerer veldig dårlig, ikke i det hele tatt faktisk, til denne retten.

Her er man nødt å bruke kjøtt med mer fett og struktur – og det har kyllingvinger, kyllinglår og rå spareribs fra gris. Bruk én eller flere av disse variantene når du trår til.

Les også: Du har helt rett - dette smaker dårlig

Tips: Kjøp litt for mye, for det blir fort en del svinn i form av smugspising, bein og fordamping.

I denne retten er det fire komponenter som utfyller hverandre superfint. Smakene i marinaden/sausen styrer i hovedsak showet i munnen. Med rettens bløte konsistens, samt søte, sterke og salte smak, er det viktig med noe sprøtt og friskt i smaksbildet. Hjertesalat eller romanosalat er knasende sprø og gir en knall, crispy konsistens. Sushi-risen bidrar som vomfyll/karbohydrat, mens den syrlige yoghurten tilfører nødvendig syrlighet. Med et magisk sesamsesamdryss på toppen er det duket for et dukfritt måltid.

Smakskontraster og servietter er dagens to visdomsord.

Koreansk kylling og svin med sprø rissalat

Ingredienser (4 personer)

Kylling/svin:

2 kg rå kyllingvinger og spareribs

Marinade til spareribs og kyllingvinger:

1 dl soya

4 ss riseddik (sushieddik), ev. limesaft

1 ss sesamolje

3 ss brunt sukker eller honning

2 fedd presset hvitløk

40 g revet ingefær

½ revet eple

½ finhakket/revet løk

 Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent for Kniv og kjærlighet. Han har vært kokk i 22 år og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». (FOTO: Carl Martin Nordby) Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent for Kniv og kjærlighet. Han har vært kokk i 22 år og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». (FOTO: Carl Martin Nordby)

1 ts grov svart pepper

1 ss Sriracha hot chilisaus (ev. 1 finhakket rød chili)

1 ts potetmel

2 ss sesamfrø, svarte og/eller hvite

Ris:

200 g sushiris

Passe kaldt vann (sjekk målene på pakken)

1 ts salt

Yoghurtdressing:

2 dl gresk yoghurt

50 g vann

1 klype salt

Salat:

10 blader sprø hjertesalat eller romanosalat

Framgangsmåte

Kyllingvinger og spareribs: Kyllingvingene fungerer helt fint hele, men jeg pleier å «trimme» dem ved å hakke av toppen med en litt tung kniv. Når toppleddet er hogget av, dytter jeg kjøttet litt nedover beinet. På denne måten kommer beina finere fram og kjøttet kryper litt mer sammen til en ball.

Kyllingen er klar for marinaden og ovnen uten mer tilberedning. Spareribsen derimot kokes først i lettsaltet vann ca. 30 minutter. Legg ribs og/eller kyllingvinger i en ildfast form og hell over marinaden. Bak formen under folie i én time på 200 grader. Ta av folien og bak formen videre til sausen fordamper og blir tykkere. I og med at det er litt potetmel i marinaden, vil den tykne og henge seg på spareribsen og kyllingvingene underveis.

Marinade: I en bolle blandes Sriracha (eller finhakket chili), hvitløk, løk, ingefær, eple, soyasaus, eplejuice, sukker/honning, pepper, sesamolje og potetmel. Marinaden helles over kjøttet i formen. Sesamfrøene drysses på etter baking.

Ris: Skyll risen i 20 minutter i kaldt vann. Nå fjernes rusk, rask og overflødig stivelse, samtidig som bløtleggingen av riskornene er i gang. Kok opp risen og vannet, skru deretter ned platen til nivå 3/9 og sett på et helt tett lokk. La risen koke/trekke i 15 minutter. Trekk kjelen til side og fjern lokket. La risen dampe i minst 10 minutter før du vipper den litt rundt i kjelen. Ikke rør rundt i nykokt ris.

Yoghurtsaus: Rør sammen vann, salt og yoghurt til sausen blir rennende. That's it.

Salat: Kast de store ytterste bladene. Løsne bladene fra hverandre og legg dem i kaldt vann i 20 minutter. Tørk bladene godt og legg dem på et fat. Legg biter av ris oppå salaten, og topp med kjøtt og striper av yoghurt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus