Meny

Jo eldre du blir, desto sterkere lukter du

IKKE BARE YTRE ENDRINGER: Flere forskere og fagpersoner hevder at også kroppslukten endrer seg med alderen, samtidig er andre forskere skeptisk til eller ukjent med dette. (Colourbox)
IKKE BARE YTRE ENDRINGER: Flere forskere og fagpersoner hevder at også kroppslukten endrer seg med alderen, samtidig er andre forskere skeptisk til eller ukjent med dette. (Colourbox)

Forskning:
 • Fysisk aktivitet, kroppsmasseindeks og lungefunksjon er viktige livsstilsrelaterte forhold av betydning for god helse og lengre overlevelse også blant eldre.
 • I perioden 1965-71 gjennomgikk 6000 tilfeldig utvalgte menn og kvinner i Bergen i alderen 20-79 år en utvidet helseundersøkelse. Dette datamaterialet ble koblet mot et stort obduksjonsmateriale, Dødsårsaksregisteret (2005) og Folkeregisteret (2007).
 • Mens høy kroppsmasseindeks er assosiert med overdødelighet i yngre aldersgrupper, er lav kroppsmasseindeks mer risikabelt blant de eldre.
 • De fleste livsstilsfaktorer får avtakende betydning med alderen, men det gjelder ikke for fysisk aktivitet.
 • Fysisk aktivitet er minst like gunstig for overlevelsen blant de eldre som i de yngre aldersgruppene.

(Kilde: Utdrag fra lege og forsker Anne Kristine Gulsviks doktoravhandling "Age, modifiable risk factors, and mortality. A 42 years prospective follow-up study in a general population".)

Vi må alle innse det på ett eller annet tidspunkt i livet; kroppen endrer seg med alderen.

Rynker, hengehud, cellullitter, pigmentert hud, tørrere hår.

Det mange derimot ikke er klar over er at også kroppslukten vil endre seg etterhvert som vi blir eldre.

Sebum brytes ned

Det hevder et team med japanske hudforskere som i 2001 presenterte en studie basert på forskning som viser at så tidlig som i starten av 40-årene vil menneskers kroppslukt endre seg gradvis. Etter fylte 40 vil en persons kroppslukt inneholde en høyere konsentrasjon av 2-Noneal, et stoff som har en ubehagelig, fettete, gresskledd lukt som vi så kjærlig kaller " gammalmanns-lukt".

Talgkjertler i huden skiller ut sebum - en fet kombinasjon av lipider som hjelper å holde på fuktigheten. Sebumet som produseres blir brutt ned av bakterier på overflaten av huden, noe som bidrar til kroppslukt og kan være forsterket av hormonelle endringer og stress.

Hos yngre mennesker forsvarer hudens naturlige antioksidant denne prosessen gjennom å hindre at disse fettsyre-nedbrytningselementene oksideres av luften og endres til andre kjemikalier .

Eldre hud har færre antioksidanter. Dette, sammen med hormonelle endringer som øker lipid-produksjonen med talgkjertler, betyr at mer av de frie fettsyrene vil gjennomgå oksidasjon.

Resultatet er en opphopning av oksiderte stoffer, deriblant såkalt Nonenal.

Jo eldre vi blir, jo mer Nonenal produserer vi. Og fordi Nonenal er en liten, flyktig forbindelse, kan den finnes i luften rundt huden, absorbert i klær, puter og sofaputer.

Luktesansen svekkes også hele tiden gjennom livet, noe som gjør oss mindre klar over at dette skjer med kroppen.

Mat og mosjon spiller en rolle

Isabella Bukurie Krasniqi, klinikksjef og sykepleier hos Elitehelse, bekrefter at en persons kroppslukt vil endre seg etter fylte 40.

- Da vil kroppslukten inneholde inneholde en høyre konsentrasjon av substansen 2- noneal, som finnes i svette og på huden. Det kommer av nedbrytning av omega 7-fettsyrer ettersom vi eldes. Dette stoffet har en ubehagelig, fettete lukt, sier Krasniqi til Kvinneguiden.

Krasniqi har spesialisert seg innen funksjonell medisin med fokus på ernæring og bruken av laboratorieanalyser i forhold til forebyggende medisin.

Sykepleieren forteller at menn over 40 år har større konsentrasjon av stoffet enn kvinner.

Det kalles også aldringslukt.

- Utløsende faktorer er opphopning av avfall og nedsatt funksjon av avgiftningsorganene. Endring i kroppslukt som følge av aldring er således direkte tilknyttet til endringer i svettekjertel-aktivitet og talgsammensetningen, og indirekte på grunn av feil matinntak og matkombinasjon, samt avtagende mengder av fysisk aktivitet. Kroppslukt antas å fungere som et barometer for den fysiske tilstanden kroppen har i en gitt tid, sier Krasniqi videre.

Men økt kroppslukt indikerer også en mangel på stabilitet i matinntaket, urenslighet, opphopning av avfall og nedsatt evne til avgiftning samt lave nivåer av antioksidanter.

Faste annenhver måned

- Under slike forhold bør vi forsøke å bedre ernæringen for å fremme helse og bremse aldringsprosessen, og unngå økte nivåer av 2-noneal, sier hun.

Det er flere ting du kan gjøre selv.

Sykepleieren anbefaler først og fremst juice-eller vannfaste i tre dager én gang annenhver måned.

- Man kan også ta en tarmskylling en gang etter jul og etter sommer, spise minst 60 prosent planteføde, unngå eller redusere matvarer som hvete, kumelk, sukker og rødt kjøtt, gå eller jogge ut i naturen minst 40 minutter tre ganger i uken. Hold dine omgivelser vakre og tilstrekkelig rene og oppretthold en hyggelig personlig lukt da gode lukter er kjent for å være både mentalt og fysisk avslappende, sier sykepleieren.

Fothygiene

Hun anbefaler også å dusje hver dag siden dette reduserer bakterier på huden.

- Da bør du tørke føttene dine godt siden mikroorganismer elsker fukt mellom tærne, ellers kan du lett få fotsopp, tipser Krasniqi og anbefaler videre:

 • Bruk klær av bomull, slike, ull og kashmir da dette er naturlige materialer som puster.
 • Det er spesielt viktig at du unngår sokker som er laget av syntetisk materiale.
 • Bruk sko laget av ekte skinn, da unngår du fotsvette.
 • Bytt sokker minst én gang om dagen.
 • Gå barfot så ofte du kan.
 • Jogg og mediter da det kan hjelpe deg å kontrollere stresset og dempe triggerne som øker talgproduksjonen.

Testosteron og østrogen øker og synker

Talgkjertlene i huden, som hjelper med å holde på fuktigheten, produseres og blir brutt ned av bakterier på overflaten av huden, noe som altså bidrar til kroppslukt og kan være forsterket av hormonelle endringer og stress.

- Hos yngre mennesker jobber hudens naturlige antioksidantforsvar bedre og hindrer dermed fettsyre-nedbrytningsprodukter fra å bli oksidert av luften og omdannet til andre kjemikalier. Eldre hud har færre antioksidanter . Resultatet er en opphopning av oksiderte stoffer, da altså spesielt 2-Nonenal.

Det som i tillegg er vesentlig er at allerede fra 40-årsalderen begynner produksjonen av kjønnshormonet testosteron å minke hos menn.

- Aldringsprosessen er programmert slik hos menn at testosteronnivået minker, mens de kvinnelige hormonene øker.

- Hos kvinner er det helt motsatt, noe som kan forklare hvorfor gamle menn får hengepupper, mens eldre damer får sjeggvekst, forklarer sykepleieren.

Et spesielt kjennetegn som avslører en manns alder er den søte lukten.

- Når testosteronnivået synker, avtar den karakteristiske maskuline lukten i huden. I stedet vil mannens hud få en mer søtlig lukt, påvirket av østrogenhormoner. Jo eldre mannen blir, desto søtere lukt.

Dette kan du styre selv

Anne Kristine Gulsvik, overlege på Diakonhjemmet sykehus, forsker og spesialist på sykdom hos eldre, kjenner ikke til forskning som spesifikt dreier seg om endring av kroppslukt med alderen.

- Men hormonnivåene endrer seg med alderen, små barn før puberteten lukter annerledes enn voksne, og eldre etter overgangsalderen har mistet mye av de samme hormonene. Dette er de hormonene som blant annet regulerer fruktbarhet, og det er rimelig at mennesket har de samme koblingene mellom lukter og fruktbarhet som det dyrene har, sier Gulsvik til Kvinneguiden.

Aldringstegn er vanskelig å forhindre siden dette er en naturlig del av prosessen i kroppen.

Enkelte ting kan man ikke gjøre noe med, for eksempel når det gjelder gener og det faktum at menn i mange tilfeller lever kortere enn kvinner.

- Det er ikke noen medfødte indre anatomiske forklaringer på hvorfor menn lever kortere enn kvinner. Levetiden vår styres dels medfødt arvestoff - gener, dels faktorer som røykevaner, alkohol, fysisk aktivitet, utdanningsnivå og til dels sykdommer eller behandling man utsettes for gjennom livet.

- Genene styrer blant annet hormonnivåer. Mannlige kjønnshormoner i kunstig høye doser, som anabole steroider, gir økt dødelighet også dersom de blir brukt av kvinner.

Men selv om lukt, hudtekstur og formen generelt vil endre seg med tiden, betyr ikke dette at vi ikke styrer noe selv gjennom måten vi lever på.

- Dersom man ønsker å bidra selv for å forlenge egen levetid, skal man ikke røyke, man må drikke måtelig, spise sunt, ivareta et godt sosialt nettverk, dyrke interesser som gir en mening, og være fysisk aktiv. Fysisk aktivitet er ferskvare. Det hjelper ikke at man var topptrent som 20-åring dersom man sitter helt stille når man har blitt pensjonist. Den positive siden er at det aldri er for sent å få gevinst av å starte å mosjonere, og gevinsten er like stor for eldre som den er for yngre, forklarer Gulsvik og understreker:

- Den største forskjellen i forventet levetid er målt mellom dem som sitter helt stille og dem som er i litt daglig aktivitet med eksempelvis hagearbeid og lette gåturer.

Gulsvik forteller at japanerne er blant det folkeslag som lever lengst. Nordmenn lever også lenge, og vi lever gjennomsnittlig lengre enn for eksempel danskene, som ellers synes å ha rimelig like gener.

-Tobakk- og alkoholforbruket er høyere i Danmark enn i Norge, danskene har høyere BMI, og nordmenn er mer fysisk aktive. Dette kan være noen av grunnene til ulikhetene i gjennomsnittlige levelengder, sier legen.

Motsatt forskningsresultat

Johan Lundström er forsker ved Karolinska institutt i Sverige.

Han har blant annet forsket på kroppslukt gjennom aldring og skriver i sin rapport at det ikke bare er hos mennesker at endringen av kroppslukt skjer med alderen, men også hos dyr.

- Vår naturlige kroppslukt gjennomgår flere stadier etterhvert som vi blir eldre. Lignende endringer har også blitt rapportert hos flere dyrearter, forteller han.

For å undersøke mer om hvordan kroppslukten endrer seg med alderen, brukte han 41 forsøkspersoner som ble delt inn i tre aldersgrupper; unge mellom 20-30 år, middelaldrende mellom 45-55 år og eldre mellom 75-95 år.

Forskingen hans viste at det var signifikante forskjeller i rangeringer av lukt-intensitet, men her var resultatet helt motsatt av hva de japanske hudforskerne kom frem til:

- Kroppslukt fra den eldre aldersgruppen ble vurdert som mindre intens og mindre ubehagelig enn kroppslukter som stammet fra de unge og middelaldrene forsøkspersonene. Deltakerne var også i stand til å skille mellom alderskategorier, rapporterer Lundström videre.

Hans forsøk tyder på at mennesker, som dyr, er i stand til å skille på ulike aldre basert på kroppslukt alene.

Les også:

Dette sier duften om deg

Det hoper seg opp en del døde hudceller

Jeanstrikset holder barberbladene skarp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:27 Ung mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11 Hurtigruten nektes å seile i russisk farvann06:10 Dette skjer i dag06:00 Real Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39 Dette skjedde i natt05:24 KCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:58 Krabbefisker savnet i Arendal – stor leteaksjon iverksatt04:42 Oslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15 USA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41 Politiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56 Golf: Motgang for Hovland i Ohio02:04 Skuespiller Peter Fonda er død02:03 Mindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56 Ap, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00 USA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26 Galatasaray tapte med Linnes på benken00:22 Moské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19 Huddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04 38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33 Oppgang på Wall Street23:03 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40 Epstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13 Sykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09 Forsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08 Barcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52 Har tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22 Solberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17 Trump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00 Politiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54 Minst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32 Ekstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24 Imam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59 – Bør låne oss ut av bomknipa19:15 Northug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01 Pilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23 Lundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47 Manshaus i avhør hos politiet17:22 Påstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11 – Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08 Imam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06 Mos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46 En person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28 Hopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27 Ikke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11 Grønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42 Stefaren får ikke bistandsadvokat14:49 – Norge kan tjene 210 milliarder14:28 Kåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01 NTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42 Nederlandsk prinsesse er død13:33 G-Sport legges ned13:32 Fant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær13:05 Ebola har spredd seg til ny provins i Kongo12:47 MDG frykter at unge velgere skal svikte dem12:34 Moske-helt hedret: – Føler sorgen til Manshaus sin far12:26 Klopp bekrefter mulig keeperkrise for Liverpool12:17 Utenlandske pengespillselskap tapte søksmål mot Norge12:17 Iransk oljetanker forbereder seg på å forlate Gibraltar11:35 Vantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland11:30 Israel snur – tillater likevel politikere innreise11:29 Jussprofessor gir Jagland full støtte11:28 Nye oppskytinger fra Nord-Korea11:28 Solskjær: – Alexis blir i United10:50 Studie indikerer at fotballtitting er bra for helsen10:41 – Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat10:21 Høyre åpner for å danne byråd alene i Oslo10:05 Legendarisk James Bond-bil solgt på auksjon10:04 Norske matpriser øker mest i Norden10:03 En av de to sjekket etter mistenkelig dødsfall på Vinstra08:57 Ekspert mener Lagerbäck har et luksusproblem08:49 Regjeringen foreslår ny integreringslov08:42 Dobbeltdrapsdømt henrettet i Tennessee08:42 Fem personer omkom i trafikken i juli08:23 Aldri har det vært færre rovviltskader på sau08:10 Slik skader gummikuler ansiktet til demonstranter07:26 Mistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten07:19 Philip Manshaus avhøres fredag ettermiddag06:45 Toginteressen har eksplodert – men reisende klager06:43 Kinas myndigheter avviser mulig gjentakelse av Beijing-massakren i Hongkong06:37 Dette skjer i dag06:30 Medieyndlingen Solskjær: – Omtalen har rett og slett overgått det meste05:59 Dette skjedde i natt05:50 Hovland med knallstart i kampen om PGA-tourplass05:45 Aller Media tok ut rekordstort utbytte fra Dagbladet i fjor05:24 Politi fant migranter fra Bangladesh og Sri Lanka gående langs motorvei sørøst i Mexico05:20 Ordfører tror Putin-besøk kan hjelpe Frode Berg04:49 Stornes og Iden på 2.- og 4.-plass i triatlon i Tokyo04:41 Trump skylder på psykisk syke for masseskytinger03:58 Undersøkelse: Over 200 jordmødre vurderer å slutte i jobben03:55 Aviser: Epstein hadde brukne bein i nakke og hals03:29 Syklist funnet bevisstløs i Trondheim03:08 175 Ap-topper med opprop mot AAP-ordningen02:50 Molde unngikk flause og sikret avansement i europaligakvalifiseringen02:34 Nye oppskytinger fra Nord-Korea01:56 WSJ: Trump skal ha vist interesse for å kjøpe Grønland01:51 Savnet 10-åring i Bø funnet på Oslo S01:18 BT: Idrettsdommer erkjenner seksuell omgang med barn
Siste nytt
06:27NorgeUng mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11NorgeHurtigruten nektes å seile i russisk farvann06:10NorgeDette skjer i dag06:00SportReal Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenKCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:58NorgeKrabbefisker savnet i Arendal – stor leteaksjon iverksatt04:42NorgeOslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15VerdenUSA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56SportGolf: Motgang for Hovland i Ohio02:04VerdenSkuespiller Peter Fonda er død02:03NorgeMindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56NorgeAp, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00VerdenUSA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26SportGalatasaray tapte med Linnes på benken00:22NorgeMoské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19SportHuddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04Sport38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33VerdenOppgang på Wall Street23:03SportJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40VerdenEpstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40NorgeJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13SportSykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09NorgeForsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08SportBarcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52PengerHar tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22PolitikkSolberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17VerdenTrump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00NorgePolitiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54PolitikkMinst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32PolitikkEkstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24NorgeImam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59Bil– Bør låne oss ut av bomknipa19:15NæringslivNorthug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01VerdenPilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23SportLundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47NorgeManshaus i avhør hos politiet17:22PolitikkPåstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11Verden– Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08NorgeImam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06SportMos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46NorgeEn person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28SportHopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27NorgeIkke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11PolitikkGrønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42NorgeStefaren får ikke bistandsadvokat14:49Penger– Norge kan tjene 210 milliarder14:28Helse og livsstilKåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01NorgeNTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42VerdenNederlandsk prinsesse er død13:33PengerG-Sport legges ned13:32VerdenFant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær13:05VerdenEbola har spredd seg til ny provins i Kongo12:47PolitikkMDG frykter at unge velgere skal svikte dem12:34NorgeMoske-helt hedret: – Føler sorgen til Manshaus sin far12:26SportKlopp bekrefter mulig keeperkrise for Liverpool12:17NorgeUtenlandske pengespillselskap tapte søksmål mot Norge12:17VerdenIransk oljetanker forbereder seg på å forlate Gibraltar11:35VerdenVantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland11:30PolitikkIsrael snur – tillater likevel politikere innreise11:29NorgeJussprofessor gir Jagland full støtte11:28VerdenNye oppskytinger fra Nord-Korea11:28SportSolskjær: – Alexis blir i United10:50Helse og livsstilStudie indikerer at fotballtitting er bra for helsen10:41Norge– Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat10:21PolitikkHøyre åpner for å danne byråd alene i Oslo10:05MotorLegendarisk James Bond-bil solgt på auksjon10:04PengerNorske matpriser øker mest i Norden10:03NorgeEn av de to sjekket etter mistenkelig dødsfall på Vinstra08:57SportEkspert mener Lagerbäck har et luksusproblem08:49PolitikkRegjeringen foreslår ny integreringslov08:42VerdenDobbeltdrapsdømt henrettet i Tennessee08:42NorgeFem personer omkom i trafikken i juli08:23NorgeAldri har det vært færre rovviltskader på sau08:10VerdenSlik skader gummikuler ansiktet til demonstranter07:26NorgeMistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten07:19NorgePhilip Manshaus avhøres fredag ettermiddag06:45ReiseToginteressen har eksplodert – men reisende klager06:43VerdenKinas myndigheter avviser mulig gjentakelse av Beijing-massakren i Hongkong06:37NorgeDette skjer i dag06:30SportMedieyndlingen Solskjær: – Omtalen har rett og slett overgått det meste05:59NorgeDette skjedde i natt05:50SportHovland med knallstart i kampen om PGA-tourplass05:45KulturAller Media tok ut rekordstort utbytte fra Dagbladet i fjor05:24VerdenPoliti fant migranter fra Bangladesh og Sri Lanka gående langs motorvei sørøst i Mexico05:20NorgeOrdfører tror Putin-besøk kan hjelpe Frode Berg04:49SportStornes og Iden på 2.- og 4.-plass i triatlon i Tokyo04:41VerdenTrump skylder på psykisk syke for masseskytinger03:58Helse og livsstilUndersøkelse: Over 200 jordmødre vurderer å slutte i jobben03:55VerdenAviser: Epstein hadde brukne bein i nakke og hals03:29NorgeSyklist funnet bevisstløs i Trondheim03:08Penger175 Ap-topper med opprop mot AAP-ordningen02:50SportMolde unngikk flause og sikret avansement i europaligakvalifiseringen02:34VerdenNye oppskytinger fra Nord-Korea01:56VerdenWSJ: Trump skal ha vist interesse for å kjøpe Grønland01:51NorgeSavnet 10-åring i Bø funnet på Oslo S01:18NorgeBT: Idrettsdommer erkjenner seksuell omgang med barn

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus