Meny

Hvordan barbere seg riktig

Bruker du barberhøvelen riktig?

UNNGÅ DETTE: Barberer du deg på dagen? Det kan resultere i både utslett og en irritert hud. - Det kan være lurt å barbere seg på kvelden og vente med deodoranten til dagen etter, slik at huden under armene ikke blir irritert av de sterke antiperspirerende ingrediensene, råder hudlegen deg. © FOTO: Thinkstock.com
UNNGÅ DETTE: Barberer du deg på dagen? Det kan resultere i både utslett og en irritert hud. - Det kan være lurt å barbere seg på kvelden og vente med deodoranten til dagen etter, slik at huden under armene ikke blir irritert av de sterke antiperspirerende ingrediensene, råder hudlegen deg. © FOTO: Thinkstock.com

Hvordan unngår man brannsår fra barbering? Og hvor lenge kan egentlig høvelen brukes? I dag får du svar på alt du lurer på angående shaving!

Fakta:

Lindrende ingredienser til after-shave

- Kamomille-ekstrakt.

- Grønn te-ekstrakt.

- Aloe Vera.

- E-vitamin.

- Tee trea

Kilder: Ernst-Jan Veer og Hanna Burhol


Fremgangsmåte:

  1. Varm og myk opp huden i dusjen.
  2. Eksfolier huden.
  3. Påfør rikelig med barberingsskum.
  4. Bruk en skarp og ny høvel.
  5. Barber i hårenes retning.
  6. Husk at underarmshår vokser i tre retninger.
  7. Vent med deo i minst 30 minutter.

Barbering av legger og underarmshår kan for mange føles som en nødvendig onde, spesielt om sommeren når både legger og bikinilinjen hyppigere trenger en runde med høvelen enn ellers på året.

Hårene i armhulene blir av mange barbert vekk daglig, og hvis det virker som om hårene kommer raskere tilbake her enn andre steder på kroppen, er det med god grunn.

– Hårene under armene vokser hurtigere enn de på leggene, så det kan være behov for hyppigere hårfjerning her enn på resten av kroppen, forklarer hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Ernst-Jan Veer.

Les også: Derfor skal du lage to matpakker

Unngå brannsår

Mange tror at den hyppigere barberingen av underarmshår i seg selv er grunnen til at hårene gror fortere, men dette har en langt mer fysiologisk forklaring.

– Både veksthastighet, vekstfasen og hvilefasen oppfører seg ulikt på ulike steder på kroppen. Dette er en naturlig fysiologisk prosess som er genetisk og hormonelt betinget, forteller Lill Bjerkholt, faglærer ved Hudpleieakademiet.

Selv om barbering av kroppshår ikke er noe av det mest spennende å bedrive tiden sin med, har det for mange blitt en naturlig og forholdsvis rask del av hverdagen.

Men det er fort gjort å bruke feil teknikk eller utstyr, slik at huden blir irritert og sår, og små kviselignende prikker, eller kanskje aller verst; brannsår, kan oppstå.

– Har man problemer med nupper og betennelser ved for eksempel bikinikanten, er det viktig å ha en ren høvel og eventuelt bruke en huddesinfisering i forkant, råder hudpleier ved Elite Klinikken, Hanna Burhol.

I tillegg kan det være lurt å barbere seg på kvelden og vente med deodoranten til dagen etter, slik at huden under armene ikke blir irritert av de sterke antiperspirerende ingrediensene.

Les også: Slik barberer du deg riktig

Saken fortsetter under bildet FEIL: Selv ved bruk av barberingsskum bør huden mykgjøres og varmes opp i dusjen før man barberer seg. © FOTO: Thinkstock.com FEIL: Selv ved bruk av barberingsskum bør huden mykgjøres og varmes opp i dusjen før man barberer seg. © FOTO: Thinkstock.com

Sjekk barberhøvelen din

Men den vanligste tabben som fører til irritert hud er, ifølge ekspertene, at man bruker en barberhøvel som er gammel.

– En gammel og sløv barberhøvel vil kunne irritere huden og føre til småkutt, sier Veer og fortsetter:

– En ren barberhøvel, fuktig og varm hud med barberkrem eller såpe er en meget god start for å unngå brannsår, men man kan likevel oppleve sår og utslett etter barbering.

At barberhøvelen oppbevares slik at den holder seg så ren og frisk som mulig er også viktig. Barberhøvler som blir liggende på gulvet i dusjen eller festes på veggen slik at vann konstant renner over den, kan ha lett for å bli slitt fortere.

Les også: Slik holder du bikinilinjen hårfri

Saken fortsetter under bildet UNNGÅ SÅR: Små kutt og brannsår kan lett oppstå hvis du ikke bruker korrekt teknikk og utsyr ved barbering av kroppshår. © FOTO: Thinkstock.com UNNGÅ SÅR: Små kutt og brannsår kan lett oppstå hvis du ikke bruker korrekt teknikk og utsyr ved barbering av kroppshår. © FOTO: Thinkstock.com

– Skal brukes maks ti ganger

Den største grunnen til at barbering kan være en ubehagelig affære, både mens og etter utførelsen, er at høvelen er gammel.

Nordisk kommunikasjonsansvarlig ved P&G, Carolin W. Söderblom, kan fortelle at Venus Gilette anbefaler følgende:

– I gjennomsnitt burde kvinner erstatte bladene på barberhøvelen sin etter tiende barbering, eller før hvis man merker at den ser sløv ut og barberingen føles ubehagelig. Siden kroppshår vokser forskjellig fra kvinne til kvinne, må man tilpasse dette til eget behov.

Mens Bjerkholt mener brukstiden kommer an på kvaliteten på bladet, og hvor lenge det holder seg skarpt. Med andre ord; har bladet blitt sløvere, er det på tide men en ny!

Les også: For 68 000 kroner kan du velge kjønn på barnet ditt. Er det greit?

Barber nøye

For å oppnå en penest mulig barbering, og styre unna en rød og sviende hud, er det lurt å dobbeltsjekke om du egentlig gjør det riktig.

– For å unngå brannsår og småkutt, er det viktig å barbere seg etter en varm dusj, og aldri tørrbarbere seg over vasken. Hår og hud er da varmet opp og mykgjort, og bedre tilpasset for barbering, tipser Burhol.

Hudlege Veer er enig i at tørrbarbering er noe man burde styre unna.

– Friksjonen øker når man barberer tørt. Da blir det gjerne mer utslett og irritasjon, forklarer hudlegen.

Når man står i butikken med flust av forskjellige typer barberskum foran seg, er det lett å lure på hvorvidt man egentlig trenger dette – holder det ikke med vann og såpe?

– Et barberskum gir en merkbar jevnere, lettere, glattere og mer komfortabel barbering, samtidig som den beskytter huden under selve barberingen. Den renser og desinfiserer gjerne i tillegg til å forebygge og roe hudirritasjoner og rødhet, forklarer Bjerkholt.

Ved å eksfoliere huden godt med en mild peelingkrem, spesielt langs bikinilinja, har man også en langt større sjanse for å unngå nupper, inngrodde hår og kløe i etterkant.

Les også: Hvorfor får man kviser?

Saken fortsetter under bildet BARBERHØVELEN: Visste du at barberhøvelen burde byttes etter å ha brukt den ti ganger, og for mange oftere? © FOTO: Thinkstock.com BARBERHØVELEN: Visste du at barberhøvelen burde byttes etter å ha brukt den ti ganger, og for mange oftere? © FOTO: Thinkstock.com


Alle retninger

I tillegg har både retningen du følger når du barberer og trykket du påfører huden, mye å si for et godt resultat.

– Det er viktig å barbere i den retningen som de forskjellige kroppshårene vokser, for å unngå utslett og inngrodde hår, råder Veer.

Og husk at det er ikke alle områder hvor kroppshårene gror i en nedovergående retning.

– Vi anbefaler å være lett på hånden og ikke trykke høvelen for hardt på huden. Barber i den retningen som føles mest komfortabelt, men under armene hvor hårene gror i forskjellige retninger er det viktig å barbere nedover, oppover og fra siden for en tettere barbering, forteller Söderblom.

Les også: Sjekk om du har sensitiv hud

Etterbehandling

Etter å ha utført en korrekt barbering, er det viktig at man også følger opp med en tilpasset etterbehandling for å sørge for at huden holder seg jevn og fin så lenge som mulig.

– Tidligere brukte menn ofte etterbarberingsvann som inneholdt alkohol. Men selv om dette kan forhindre små infeksjoner, kan det også virke irriterende på huden. Nå er det vanligere å bruke etterbarberingsprodukter som rengjør, fukter og beroliger huden med for eksempel ingredienser som E-vitamin, grønn te- og kamomille-ekstrakt, tipser Veer.

Fukt og smøring er viktig under barbering, men minst like viktig etter barbering også.

Jo lengre du klarer å holde huden godt hydrert, jo finere blir resultatet.

– Skyll kroppen godt etter barbering, og klapp huden nesten helt tørr uten å gni. Vannet som er igjen vil låse seg inne i huden når du påfører fuktighetskrem, og hjelper til med å eliminere tørr og flassende hud. Husk å smøre huden godt for ekstra myk og skinnende hud, tipser Söderblom.

Les også: Tisser du 15 ganger i døgnet og tror at noe er galt?

Saken fortsetter under bildet STELL PENT: På sommeren barberer vi oss langt oftere, men huden er også mer utsatt for eksterne skader så pass på å unngå små sår og kutt når du barberer deg for å unngå innfeksjon. © FOTO: Thinkstock.com STELL PENT: På sommeren barberer vi oss langt oftere, men huden er også mer utsatt for eksterne skader så pass på å unngå små sår og kutt når du barberer deg for å unngå innfeksjon. © FOTO: Thinkstock.com

Bare en myte

Mange er redde for at barbering kan føre til mørkere og tykkere hårvekst, men dette kan ekspertene avkrefte med en gang.

– Det stemmer ikke at hårene vokser ut tykkere og mørkere! Det som skjer er at man kutter av et hår som naturlig smalner mot tuppen, slik at den midterste delen som vokser ut igjen kan oppleves som tykkere. Men egentlig er den som den alltid har vært, forklarer Veer.

Burhol forklarer også at hårvekst har mye med hver enkelt sin hormonelle tilstand å gjøre.

– Man blir født med et visst antall hårsekker, og hvorvidt disse er i dvale eller i aktivitet bestemmes av hormoner som ikke blir påvirket av barbering. Det er derfor umulig for en barberhøvel å forandre på utseendet til kroppshåret.

Les også:

Slik bør menn barbere seg

Vi testet barbering, voksing og epilator

Dette gjør du med skjemmende hårvekst

Denne saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Redningsaksjon i fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot har problemer i verdensrommet09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter
Siste nytt
13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterRedningsaksjon i fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot har problemer i verdensrommet09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus