Hvordan barbere seg riktig

Bruker du barberhøvelen riktig?

UNNGÅ DETTE: Barberer du deg på dagen? Det kan resultere i både utslett og en irritert hud. - Det kan være lurt å barbere seg på kvelden og vente med deodoranten til dagen etter, slik at huden under armene ikke blir irritert av de sterke antiperspirerende ingrediensene, råder hudlegen deg. © FOTO: Thinkstock.com
UNNGÅ DETTE: Barberer du deg på dagen? Det kan resultere i både utslett og en irritert hud. - Det kan være lurt å barbere seg på kvelden og vente med deodoranten til dagen etter, slik at huden under armene ikke blir irritert av de sterke antiperspirerende ingrediensene, råder hudlegen deg. © FOTO: Thinkstock.com

Hvordan unngår man brannsår fra barbering? Og hvor lenge kan egentlig høvelen brukes? I dag får du svar på alt du lurer på angående shaving!

Fakta:

Lindrende ingredienser til after-shave

- Kamomille-ekstrakt.

- Grønn te-ekstrakt.

- Aloe Vera.

- E-vitamin.

- Tee trea

Kilder: Ernst-Jan Veer og Hanna Burhol


Fremgangsmåte:

  1. Varm og myk opp huden i dusjen.
  2. Eksfolier huden.
  3. Påfør rikelig med barberingsskum.
  4. Bruk en skarp og ny høvel.
  5. Barber i hårenes retning.
  6. Husk at underarmshår vokser i tre retninger.
  7. Vent med deo i minst 30 minutter.

Barbering av legger og underarmshår kan for mange føles som en nødvendig onde, spesielt om sommeren når både legger og bikinilinjen hyppigere trenger en runde med høvelen enn ellers på året.

Hårene i armhulene blir av mange barbert vekk daglig, og hvis det virker som om hårene kommer raskere tilbake her enn andre steder på kroppen, er det med god grunn.

– Hårene under armene vokser hurtigere enn de på leggene, så det kan være behov for hyppigere hårfjerning her enn på resten av kroppen, forklarer hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Ernst-Jan Veer.

Les også: Derfor skal du lage to matpakker

Unngå brannsår

Mange tror at den hyppigere barberingen av underarmshår i seg selv er grunnen til at hårene gror fortere, men dette har en langt mer fysiologisk forklaring.

– Både veksthastighet, vekstfasen og hvilefasen oppfører seg ulikt på ulike steder på kroppen. Dette er en naturlig fysiologisk prosess som er genetisk og hormonelt betinget, forteller Lill Bjerkholt, faglærer ved Hudpleieakademiet.

Selv om barbering av kroppshår ikke er noe av det mest spennende å bedrive tiden sin med, har det for mange blitt en naturlig og forholdsvis rask del av hverdagen.

Men det er fort gjort å bruke feil teknikk eller utstyr, slik at huden blir irritert og sår, og små kviselignende prikker, eller kanskje aller verst; brannsår, kan oppstå.

– Har man problemer med nupper og betennelser ved for eksempel bikinikanten, er det viktig å ha en ren høvel og eventuelt bruke en huddesinfisering i forkant, råder hudpleier ved Elite Klinikken, Hanna Burhol.

I tillegg kan det være lurt å barbere seg på kvelden og vente med deodoranten til dagen etter, slik at huden under armene ikke blir irritert av de sterke antiperspirerende ingrediensene.

Les også: Slik barberer du deg riktig

Saken fortsetter under bildet FEIL: Selv ved bruk av barberingsskum bør huden mykgjøres og varmes opp i dusjen før man barberer seg. © FOTO: Thinkstock.com FEIL: Selv ved bruk av barberingsskum bør huden mykgjøres og varmes opp i dusjen før man barberer seg. © FOTO: Thinkstock.com

Sjekk barberhøvelen din

Men den vanligste tabben som fører til irritert hud er, ifølge ekspertene, at man bruker en barberhøvel som er gammel.

– En gammel og sløv barberhøvel vil kunne irritere huden og føre til småkutt, sier Veer og fortsetter:

– En ren barberhøvel, fuktig og varm hud med barberkrem eller såpe er en meget god start for å unngå brannsår, men man kan likevel oppleve sår og utslett etter barbering.

At barberhøvelen oppbevares slik at den holder seg så ren og frisk som mulig er også viktig. Barberhøvler som blir liggende på gulvet i dusjen eller festes på veggen slik at vann konstant renner over den, kan ha lett for å bli slitt fortere.

Les også: Slik holder du bikinilinjen hårfri

Saken fortsetter under bildet UNNGÅ SÅR: Små kutt og brannsår kan lett oppstå hvis du ikke bruker korrekt teknikk og utsyr ved barbering av kroppshår. © FOTO: Thinkstock.com UNNGÅ SÅR: Små kutt og brannsår kan lett oppstå hvis du ikke bruker korrekt teknikk og utsyr ved barbering av kroppshår. © FOTO: Thinkstock.com

– Skal brukes maks ti ganger

Den største grunnen til at barbering kan være en ubehagelig affære, både mens og etter utførelsen, er at høvelen er gammel.

Nordisk kommunikasjonsansvarlig ved P&G, Carolin W. Söderblom, kan fortelle at Venus Gilette anbefaler følgende:

– I gjennomsnitt burde kvinner erstatte bladene på barberhøvelen sin etter tiende barbering, eller før hvis man merker at den ser sløv ut og barberingen føles ubehagelig. Siden kroppshår vokser forskjellig fra kvinne til kvinne, må man tilpasse dette til eget behov.

Mens Bjerkholt mener brukstiden kommer an på kvaliteten på bladet, og hvor lenge det holder seg skarpt. Med andre ord; har bladet blitt sløvere, er det på tide men en ny!

Les også: For 68 000 kroner kan du velge kjønn på barnet ditt. Er det greit?

Barber nøye

For å oppnå en penest mulig barbering, og styre unna en rød og sviende hud, er det lurt å dobbeltsjekke om du egentlig gjør det riktig.

– For å unngå brannsår og småkutt, er det viktig å barbere seg etter en varm dusj, og aldri tørrbarbere seg over vasken. Hår og hud er da varmet opp og mykgjort, og bedre tilpasset for barbering, tipser Burhol.

Hudlege Veer er enig i at tørrbarbering er noe man burde styre unna.

– Friksjonen øker når man barberer tørt. Da blir det gjerne mer utslett og irritasjon, forklarer hudlegen.

Når man står i butikken med flust av forskjellige typer barberskum foran seg, er det lett å lure på hvorvidt man egentlig trenger dette – holder det ikke med vann og såpe?

– Et barberskum gir en merkbar jevnere, lettere, glattere og mer komfortabel barbering, samtidig som den beskytter huden under selve barberingen. Den renser og desinfiserer gjerne i tillegg til å forebygge og roe hudirritasjoner og rødhet, forklarer Bjerkholt.

Ved å eksfoliere huden godt med en mild peelingkrem, spesielt langs bikinilinja, har man også en langt større sjanse for å unngå nupper, inngrodde hår og kløe i etterkant.

Les også: Hvorfor får man kviser?

Saken fortsetter under bildet BARBERHØVELEN: Visste du at barberhøvelen burde byttes etter å ha brukt den ti ganger, og for mange oftere? © FOTO: Thinkstock.com BARBERHØVELEN: Visste du at barberhøvelen burde byttes etter å ha brukt den ti ganger, og for mange oftere? © FOTO: Thinkstock.com


Alle retninger

I tillegg har både retningen du følger når du barberer og trykket du påfører huden, mye å si for et godt resultat.

– Det er viktig å barbere i den retningen som de forskjellige kroppshårene vokser, for å unngå utslett og inngrodde hår, råder Veer.

Og husk at det er ikke alle områder hvor kroppshårene gror i en nedovergående retning.

– Vi anbefaler å være lett på hånden og ikke trykke høvelen for hardt på huden. Barber i den retningen som føles mest komfortabelt, men under armene hvor hårene gror i forskjellige retninger er det viktig å barbere nedover, oppover og fra siden for en tettere barbering, forteller Söderblom.

Les også: Sjekk om du har sensitiv hud

Etterbehandling

Etter å ha utført en korrekt barbering, er det viktig at man også følger opp med en tilpasset etterbehandling for å sørge for at huden holder seg jevn og fin så lenge som mulig.

– Tidligere brukte menn ofte etterbarberingsvann som inneholdt alkohol. Men selv om dette kan forhindre små infeksjoner, kan det også virke irriterende på huden. Nå er det vanligere å bruke etterbarberingsprodukter som rengjør, fukter og beroliger huden med for eksempel ingredienser som E-vitamin, grønn te- og kamomille-ekstrakt, tipser Veer.

Fukt og smøring er viktig under barbering, men minst like viktig etter barbering også.

Jo lengre du klarer å holde huden godt hydrert, jo finere blir resultatet.

– Skyll kroppen godt etter barbering, og klapp huden nesten helt tørr uten å gni. Vannet som er igjen vil låse seg inne i huden når du påfører fuktighetskrem, og hjelper til med å eliminere tørr og flassende hud. Husk å smøre huden godt for ekstra myk og skinnende hud, tipser Söderblom.

Les også: Tisser du 15 ganger i døgnet og tror at noe er galt?

Saken fortsetter under bildet STELL PENT: På sommeren barberer vi oss langt oftere, men huden er også mer utsatt for eksterne skader så pass på å unngå små sår og kutt når du barberer deg for å unngå innfeksjon. © FOTO: Thinkstock.com STELL PENT: På sommeren barberer vi oss langt oftere, men huden er også mer utsatt for eksterne skader så pass på å unngå små sår og kutt når du barberer deg for å unngå innfeksjon. © FOTO: Thinkstock.com

Bare en myte

Mange er redde for at barbering kan føre til mørkere og tykkere hårvekst, men dette kan ekspertene avkrefte med en gang.

– Det stemmer ikke at hårene vokser ut tykkere og mørkere! Det som skjer er at man kutter av et hår som naturlig smalner mot tuppen, slik at den midterste delen som vokser ut igjen kan oppleves som tykkere. Men egentlig er den som den alltid har vært, forklarer Veer.

Burhol forklarer også at hårvekst har mye med hver enkelt sin hormonelle tilstand å gjøre.

– Man blir født med et visst antall hårsekker, og hvorvidt disse er i dvale eller i aktivitet bestemmes av hormoner som ikke blir påvirket av barbering. Det er derfor umulig for en barberhøvel å forandre på utseendet til kroppshåret.

Les også:

Slik bør menn barbere seg

Vi testet barbering, voksing og epilator

Dette gjør du med skjemmende hårvekst

Denne saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:09 LO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55 Nye demonstrasjoner mot Egypts president03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet
Siste nytt
04:09NorgeLO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus