Nostalgi på tapetet: – Nå er det lov til å bruke farger og mønstre

DAMASKINSPIRERT: – Klassiske tapeter fra forrige århundreskifte er tilbake i tiden, sier Kristian Halvorsen hos Intag. Denne tapeten heter «San Marco wall», kommer fra italienske Rubelli og koster 1.829 kroner per rull. Hva med gardiner i samme mønster? (FOTO: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du fornye stua? Sett fortiden til veggs!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tapetbruken har tatt seg opp. Etter lang tid med hvitt og minimalistisk interiør er det absolutt «lov» til å bruke farger og mønstre igjen, bedyrer Kristian Halvorsen hos Intag Interiøragenturer.

– Og den klassiske mønstertrenden fra forrige århundreskifte – fra historiske tapetprodusenter som italienske Rubelli, amerikanske Thibaut og engelske Morris & Co – er definitivt tilbake i tiden.

Det nostalgiske tapetdesignet preges blant annet av Arts & Crafts-bevegelsen. Denne formgivingsretningen oppsto på midten av 1800-tallet og varte til begynnelsen av 1900-tallet. Bevegelsen nådde sitt høydepunkt i England og USA rundt århundreskiftet og framhevet særlig de estetiske kvalitetene i kunsthåndverk. Stilretningen var spesielt inspirert av arbeidene til den engelske kunstneren og forfatteren William Morris, som er best kjent for sine tapet- og tekstilmønstre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå skal det historiske designet på veggen igjen, mener Halvorsen.

– Med alle sine fargerike former, ornamenter og tegninger!

Les også: Interiøret som forsvant

Toile, flokk og paisley

Populære gjengangere blant de historiske tapetene er veggpryd med mønstre av blomster og blader, organiske former og damasketterlikninger. Spesielle varianter som toile og paisley er dessuten tilbake etter årevis i dvale.

– Toile er opprinnelig fransk og betegner repeterende stiliserte romerske eller kinesiske landskapsmønstre, blomsterarrangementer eller tegninger av for eksempel piknik-scener eller «piker med paraply», forklarer Kristian Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse mønstrene var særlig populære på slutten av 1800-tallet, og figurerte både på tekstil og tapet.

Paisleymønsteret er fra samme tidsperiode, men dette kommer opprinnelig fra Persia. Navnet er imidlertid hentet fra den skotske byen Paisley, som gjorde det dråpeformede mønsteret populært på 1960-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Paisleydråpene er tilbake, og i dag får du mønsteret i alle mulige farger og kombinasjoner, sier tapetspesialist Halvorsen.

Mange tapeter fra «gamle dager» er dessuten taktile – det vil si at du kan kjenne mønsteret med fingrene. Én type følbar tapet kalles «flokk», og er laget med små fibre som står ut av overflaten i et gitt mønster, slik at tapetet framstår som om det har mønster i for eksempel velur.

– Flokk finner vi for eksempel på klassiske engelske og italienske tapeter med damasketterlikninger, sier Halvorsen.

– Men de moderne variantene er gjerne laget i vinyl eller fiber i stedet for silke, lin og strå. Dette er for at de skal tåle mer og ikke så lett blekes eller skades av sola, påpeker han.

Les også: Interiør-sjokk

Norsk arv

Vil du ha norsk historie på veggen, kan du hente inspirasjon fra for eksempel TSH Interiørdesign på Dokka eller det Hamar-baserte nettstedet www.gamletrehus.no. Disse fører tapetkolleksjonen «Norsk Arv», som strekker seg fra empirestilen på slutten av 1700-tallet til funkisformenes glansperiode fram mot midten av 1900-tallet. Tapetkolleksjonen «Norsk Arv» er laget i samarbeid med Riksantikvaren og Norsk Institutt for Kulturminneforskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De kulturhistoriske tapetene er trykket etter gammel metode, med biologisk nedbrytbare farger og celluloselim. Alle modellene er eksakte kopier og rekonstruksjoner av opprinnelige norske tapeter. forteller daglig leder hos Gamle Trehus, Roger Falldalen.

Den historiske norske veggpryden settes i dag opp i både gamle trehus og nye moderne bygg, skal vi tro Falldalen:

– Vi selger mye historiske tapeter som «reservedeler» til gamle trehus som skal pusses opp eller restaureres. Men nå er de gamle stiltapetene også blitt in i moderne hjem.

Les også: Sjekk de tapetene

Her finner du tapet på nett

www.gamletrehus.no

www.tsh-interior.no

www.sanderson-uk.com

www.tapetgalleriet.no

www.rubelli.com

www.william-morris.co.uk

www.tapetshop.no

www.eijffinger.com

www.kleurmijninterieur.nl

www.color24.eu

www.ecowallpaper.no

www.charlesrupertdesigns.com

www.engelskatapetmagasinet.se

www.interiors-europe.co.uk

www.ukwallpaper.co.uk

www.malerstua.no

www.cole-and-son.com

www.wallpaperstore.com

www.usawallpaper.com

www.starkwallcovering.com

www.farrow-ball.com

www.eadeswallpaper.com