Kontrollpunkt på håndleddet

Fitbit Flex
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet fem smarte armbånd som vet mer om deg enn du gjør selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Hva er et smart armbånd?
* Smarte armbånd, som på engelsk kalles «wearables», er elektroniske produkter man har på seg, vanligvis direkte på kroppen. Som regel i form av et armbånd, selv om det også finnes produkter man har på som et smykke eller går rundt med i lommen.


* Som regel inneholder de fleste smarte armbånd den samme teknologien: Et akselerometer (= en elektronisk komponent som måler akselerasjon og registrerer brukerens bevegelser) og Bluetooth 4.0 Low Energy (også kjent som Bluetooth Smart, en trådløs teknologi som gjør at armbåndet kan sende opplysninger om aktiviteten til din smartmobil)

* Selv om noen armbånd også kommer med eget display, fungerer alle sammen med en app til enten iPhone eller Android. Appen bruker man vanligvis til å innstille og betjene armbåndet samt til å holde styr på og gi et overblikk over opplysningene armbåndet leverer.

* Noen av armbåndene er vanntette, mens andre må legges igjen når man hopper i bassenget eller skal i dusjen.

* De fleste armbåndene holder ganske lenge uten å måtte ha nytt batteri eller lades opp, men batteritiden kan likevel svinge fra tre dager til et helt år.

Slik fungerer smarte armbånd

Man skal helst ha det smarte armbåndet på hele døgnet, slik at det kan levere en jevn strøm av informasjon om bærerens fysiske aktivitet. Et smarte armbånd har vanligvis disse funksjonene:

* Skritteller som teller antall skritt per dag, og samtidig holder styr på hvor mange meter eller kilometer man har beveget seg, samt hvor mange kalorier man har forbrent.

* Søvnmåler som registrerer hvor lenge man sover, og i noen tilfeller også søvnkvaliteten, deriblant hvor ofte og hvor lenge man har vært våken.

* Alarmer som basert på brukerens konkrete aktivitetsnivå for eksempel gjør oppmerksom på at man ikke har beveget seg av flekken på en hel time. Eller som kan vekke brukeren om morgenen på det mest gunstige tidspunktet, basert på bærerens søvnrytme.

Vi har testet fem smarte armbånd som vet mer om deg enn du gjør selv.

Teknologi man bærer direkte på kroppen, er årets store trend. Men hvordan skal du best overvåke deg selv?

Testpersonen, som denne gangen er identisk med journalisten, veier 116 kilo. Ja, du leste riktig! Og nei, jeg er verken 2 meter høy eller spesielt muskuløs, så de fleste av kiloene er dessverre lokalisert rundt mageregionen. Kan «wearable technology», eller smarte armbånd som vi har valgt å kalle det, være noe for en mann av min støpning?

Nyttig for alle

Fordommene mine tilsa at disse produktene kun egner seg for idrettsfolk og ivrige mosjonister som vil holde styr på en aktiv livsstil, til å måle kaloriforbrenning under treningen.

Men etter å ha prøvd de smarte armbåndene på egen hånd, har jeg funnet ut at de er nyttige også for meg og deg – fordi de gir en helt ny og dypere innsikt i egen hverdag, aktivitetsnivå og livsstil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Store forskjeller

Testen vår viste at det er stor forskjell i funksjonalitet mellom de ulike armbåndene. Vi fant i tillegg ut at appene som er knyttet til de enkelte armbåndene, har meget stor betydning for nytteverdien og brukervennligheten.

Felles for alle produktene er som med, er at de ikke bare skal holde styr på treningen, men også tegner et bilde av brukerens generelle aktivitetsnivå i løpet av et døgn. Smartarmbåndet i seg selv får deg ikke i bedre form, men det gir deg verdifull kunnskap som du kan bruke til å få størst mulig utbytte av trening og livsstilsendringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Billigløsningen (Terningkast 3)

Fitbit Flex er testens billigste produkt, og kan de viktigste tingene – men heller ikke mer. Innblikket i søvnkvaliteten er overfladisk, og selv om man kan stille alarmer, blir Fitbit Flex aldri noe mer enn et vibrerende vekkerur. Selve armbåndet er litt for stort, og materialet virker billig. Brukervennligheten er dessverre heller ikke satt i høysetet, appen er ulogisk, og vi merket i løpet av testen hvor kjapt vi mistet lysten til å bruke produktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris: 775 kr

Til fitnessnerdene (Terningkast 4)

Garmin Vivofit er nok litt bedre enn de andre produktene i testen hvis man mener alvor med treningen. Armbåndet kan brukes for seg, uten app, på grunn av det innebygde displayet, og appen gir mulighet for å logge diverse treningsaktiviteter mer detaljert enn vi ellers har sett. Men til gjengjeld er appen i seg selv ikke spesielt brukervennlig, ei heller så velegnet til å gi brukeren en dynamisk og motiverende oversikt over dagens aktiviteter. Det skinner ganske tydelig igjennom at appen ikke er laget spesielt for Vivofit-armbåndet. Vi savner også flere smarte funksjoner, for eksempel alarmer, som aktivt benytter de informasjonene armbåndet samler inn.

Pris: 989 kr

Strålende smart (Terningkast 6 og «Best i test»)

Jawbone UP 24 er testens ubestridte seierherre. For det første har armbåndet en lekker design som får det til å ligne noe man har lyst til å gå rundt med til daglig, og for det andre er armbåndet mer robust, med materiale av høyere kvalitet, enn konkurrentene. Det medfølgende appen er en studie i brukervennlighet, og Jawbone kommer også med flere funksjoner enn de andre armbåndene i testen. Vi liker spesielt godt de smarte alarmene som for eksempel kan holde styr på en ettermiddagslur eller vekke brukeren om morgenen på det tidspunktet som er mest gunstig i forhold til søvnrytmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris: 1.190 kr

Enkel, elegant og effektiv (Terningkast 5 + «Beste kjøp»)

Misfit Shine er et ganske enkelt produkt som kan det nødvendige, men ikke så mye mer. Vi savner spesielt muligheten til å stille inn smarte alarmer. Til gjengjeld er produktet brukervennlig og veldig fleksibelt. Appen gir en god oversikt og er lett å betjene, og selve Shine-enheten fyller nesten ingen ting og kan brukes overalt – også når man svømmer, da den er vanntett. Designet er meget innbydende, og det å ha Shine på til daglig føles som å gå rundt med et smykke. Da prisen også er testens nest laveste, nøler vi ikke med å kåre Misfit Shine til testens beste kjøp.

Pris: 890 kr

God idé, men lykkes ikke helt (Terningkast 4)

Samsung Galaxy Gear Fit virker umiddelbart som et lekkert produkt spekket med funksjoner. Ikke noe annet armbånd i testen kommer med innebygget pulsmåler, og praktisk er det også å få melding på håndleddet hvis telefonen ringer eller man får en sms eller epost. Men Gear Fit mangler på den annen side et par viktige funksjoner som søvnlogging og alarmer. Uten en mulighet til å lese teksten på tvers ville Gear Fit vært nesten ubrukelig, men Samsung løste problemet som plaget de første prototypene, noe som er til stor hjelp – selv om vertikal tekst på en meget smal skjerm også kan være litt anstrengende i lengden.

Pris: 1.695 kr