Meny

Dette må du huske på når du legger ferdigplen

RULL UT: Husk at ferdigplen må betraktes som ferskvare og bør legges samme dag som du kjøper den. Selgerne mener du kan legge opptil 300 kvadratmeter på en dag. © Foto: Gressenteret - Bærum ferdigplen
RULL UT: Husk at ferdigplen må betraktes som ferskvare og bør legges samme dag som du kjøper den. Selgerne mener du kan legge opptil 300 kvadratmeter på en dag. © Foto: Gressenteret - Bærum ferdigplen

Med litt forarbeid er det en kjapp vei til grønn glede i hagen.

Drømmer du om grønt og frodig gress , men opplever at hagen din heller er full av mose og ugress? Hvis du er lei av å så og stelle med en umulig plen, så kan det kanskje passe deg å velge en ferdigplen.

- Den største fordelen ved å velge ferdigplen er at du får den ferdig på så kort tid. Hvis du skal så en plen selv, så kreves det oppfølging over lang tid for å få et fint resultat. Når vi kommer med ferdigplen til din hage, så har vi allerede passet godt på den i to år før du får den, sier daglig leder i Follo Ferdigplen, Petter Ravne Bugten, til klikk.no.

Han forteller at ferdigplen kan legges i alle slags hager, enten de er store eller små, flate eller med skråninger.

- Plenen blir slik som underlaget er. Det er lurt å jevne ut humper og groper i hagen, slik at underlaget blir jevnest mulig. Ferdigplen kan være ekstra bra i skråninger, fordi plenen da får etablert seg raskt, mens hvis du sår så risikerer du at frøene regner vekk og jorda renner bort.

Gjør det flatt og legg på jord

Før du ruller ut rullene med plen så bør du altså jevne ut groper og hull i bakken. Dette er viktig for å unngå at det er groper under plenen der vann kan samle seg. Det gjør det også lettere å klippe plenen.

For at plenen skal feste seg godt, bør jordlaget være løst og bearbeidet. Det anbefales å løse opp de øverste 20 cm av jordlaget med en jordfreser eller en spade. Deretter bør området tromles flatt.

Før legging bør man tilsette næringsstoffer, det vil si gjødsel og kalk. Hvor mye vil avhenge av jorda der du bor, men rundt 3-4 kg fullgjødsel og ca 15 kilo kalk per 100 kvadratmeter er mengder som anbefales. Pass på at det blir jevnt fordelt.

Hvis du har en gammel, slitt plen under, kan du legge på et jordlag på 4-5 centimeter, før du planerer det ut og ruller ut ferdigplenen oppå.

Tore Jakobsen er daglig leder av Bærum ferdigplen og understreker at det er veldig viktig å måle opp området nøyaktig før man bestiller plen.

- Bestill gjerne 5-10 prosent ekstra, så du ikke risikerer å gå tom for gress når du legger plenen, sier han.

- Som å legge puslespill

Bugten mener det er enkelt å legge ferdigplenen og har også laget en video til brukerne for å vise fremgangsmåten.

Plenen leveres i ruller som er 250 cm lange, 40 cm brede og 2 cm tykke. Hver rull veier ca 20 kilo.

Rullene bør legges ut så snart som mulig etter levering. Hvis det er varmt, er det ekstra viktig å få lagt plenen raskt, planlegg helst bestillingen slik at du kan legge plenen samme dag. De fleste steder kan levere plenen til deg, hvis du ikke har en stor nok tilhenger selv.

Slik legger du plenen:

Start utrulling fra arealets lengste rette kant. Det kan være lurt å begynne med å legge rammen rundt hagen, for å unngå å ende opp med for mange korte biter, er tipset fra Bærum ferdigplen.

Rull ut plenen og pass på å dra skjøtene godt sammen.

Det er viktig å legge rullene tett inntil hverandre, skjøtene skal være så lite synlig som mulig.

Rullene skal ikke overlappe hverandre, men ligge helt inntil.

Legg rullene slik at skjøtene ikke havner ved siden av hverandre. Tenk på legging av murstein eller parkett, når du begynner på neste rad, må du forskyve skjøtene, det kalles å legge i forband.

Skjær til endestykker og kanter med en spiss spade eller kniv, Bugten anbefaler en brødkniv.

Unngå å tråkke på nyutlagt plen. Legg gjerne ut en planke som du kan gå på mens du legger plenen.

- Det er ikke vanskelig å legge ferdigplen, det er som å legge et puslespill der du kan skjære til brikkene selv, sier Bugten.

Bilde

BEGYNN MED RAMMEN: Det kan være smart å legge en ramme rundt hagen først for å unngå for mange små biter mot slutten. © Foto: Gressenteret - Bærum ferdigplen

Må vannes mye i starten

Vann umiddelbart etter at du har lagt plenen. Fram til plenen har etablert seg, klarer den ikke suge opp vann selv og trenger derfor mye vanning.

Jakobsen understreker at den første vanningen er ekstra viktig.

- Den første gangen du vanner, bør du vanne i 2-3 timer. For å sjekke om det er nok, kan du løfte opp gressmatten og sjekke om det har blitt vått ned i jorda. Den første vanningen er ekstra viktig fordi du da skaper kontakt mellom ferdigplenen og bakken.

Den trenger rundt 20 mm vann hver eller annenhver dag den første uken, litt avhengig av temperaturen. Så kan intervallene forlenges gradvis ettersom røttene fester seg. 20 mm vil si 2-3 timers vanning med vanlig hageslange. Vann gjerne om kvelden for å unngå at vannet fordamper.

Når du først vanner, så vann skikkelig, det er viktig at vannet trenger ned til røttene.

Etter 2-3 uker er plenen klar til å bli brukt, du bør unngå å gå på den i disse ukene.

Klipp gresset ofte

Plenen kan legges hele året, men det er aller best å legge den når naturen og plenen er i god vekst, det vil vanligvis si fra månedsskiftet april/mai på Østlandet.

Etter at plenen er lagt vil det vanligvis ta to-tre uker før røttene har festet seg og du ser at plenen begynner å gro. Da kan du klippe den for første gang og siden bør den klippes en gang i uken i vekstsesongen.

Bugten anbefaler at du klipper såpass ofte at du bare klipper 1/3 av den totale gresshøyden hver gang. Klippehøyden må ikke være lavere enn 3,5 cm, kortere klippehøyder vil føre til at mosen får gode vilkår. Om høsten bør du la gresset være litt høyere.

Han anbefaler å unngå å vanne ferdigplenen når etableringstiden er over. Bare hvis det er spesielt tørt og plenen begynner å vise symptomer på visning og misfarging, trenger den vann. Hvis du vanner ofte vil det føre til at røttene utvikles bare i det øverste jordlaget.

Bilde

PASS PÅ SKJØTENE: Det er viktig å legge rullene helt tett inntil hverandre, men ikke oppå. Hvis det blir store gliper mellom rullene kan det oppstå tørkeskader her. © Foto: Gressenteret - Bærum ferdigplen

Gjødsel og raking

Gjødsling er viktig for å sikre god vekst og hindre etablering av mose. Jakobsen anbefaler å gjødsel minst tre ganger per sesong. Første gang i april/mai, så i juni og så i august.

Bruk 3-5 kilo plengjødsel og pass på å gjøre det i regnvær eller før vanning. Ikke gjødsle når det er veldig varmt. Husk at plener som får mye gjødsel vokser mye og får stor slitestyrke, men at de også må klippes ofte.

Kalking anbefaler Bugten hvert annet til tredje år.

- Det er viktig å rake plenen vår og høst. Løv og langt gress fjernes om høsten for å unngå at plenen bli kvalt om vinteren. Om våren gir raking lys og luft til nye skudd, sier han.

Det kan også være lurt å flytte rundt på ting som et fotballmål, for å unngå mye slitasje på et lite område.

Én kvadratmeter til 60 kroner

Ferdigplen kan kjøpes til alle størrelser av hager, du kan kjøpe én rull og dekke én kvadratmeter eller du kan dekke en fotballbane.

Prisene varierer selvsagt noe, men mange tar omtrent 60 kroner for én kvadratmeter. Å dekke en hage på 20 kvadratmeter vil koste omtrent 1200 kroner, en plen på 40 kvadratmeter vil koste rundt 2400 kroner. De fleste utsalgsstedene gir deg lavere pris per kvadratmeter når du kjøper store mengder, så en plen på 100 kvadratmeter vil koste rundt 4500 kroner.

Noen tar tillegg for frakt og husk at du også må beregne kostnader ved å kjøpe jord, gjødsel og kalk.

Les også:

Dyrk din egen mat i vinduskarmen

Vil ikke betale det håndverkerne koster

En PH-test kan redde hagen din

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:22 To personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte22:54 Europeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39 Fastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23 Beredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21 Strålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13 Bohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34 United-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50 FBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17 Russisk proffbokser døde etter kamp20:16 USA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11 25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48 Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45 Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner
Siste nytt
23:22NorgeTo personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte22:54VerdenEuropeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39NorgeFastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23NorgeBeredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21SportStrålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13KulturBohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34SportUnited-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50VerdenFBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17SportRussisk proffbokser døde etter kamp20:16VerdenUSA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11Verden25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48VerdenFrankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45VerdenFant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus