Meny

Hyppig vannlating:

Sjekk om du tisser for ofte

HYPPIG VANNLATING: Om du føler at du må på do hele tiden, skal du vite at det er hjelp å få. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
HYPPIG VANNLATING: Om du føler at du må på do hele tiden, skal du vite at det er hjelp å få. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er hjelp å få mot hyppig vannlating.

Hyppig vannlating om natten:

Nokturi er en samlebetegnelse på vannlating om natten, og vil si at man våkner en eller flere ganger om natten for å tisse - for deretter å legge seg til å sove igjen.

Ifølge Siri Harket, sykepleier og uroterapeut tilknyttet barnepoliklinikken ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål og Ferring legemidler, later 1 av 5 vannet to eller flere ganger i løpet av natten.

– Men det er viktig å finne ut om du våkner fordi du må tisse, eller om du tisser fordi du er våken, sier hun.

Økt urinproduksjon på natten på grunn av nedsatt produksjon av antidiuretisk hormon, søvnapne eller hjertesvikt, er ofte årsaken til nokturi, men plagene kan være sammensatte.

Andre vanlige årsaker er økt urinproduksjon på dagtid (stort væskeinntak, diabetes mellitus/insipidus), eller nedsatt blærekapasitet på grunn av for eksempel forstørret prostata, overaktiv blære eller nedsatt blæretømming.

– Nyere forskning har vist at sammenhengende søvn er nødvendig for god helse, og dårlig søvnkvalitet gir redusert immunforsvar og risiko for økt dødelighet, sier Harket.

– Hyppig vannlating om natten gir dårlig nattesøvn over tid, og redusert ytelsesevne påfølgende dag, sier uroterapeuten, som også svarer på spørsmål på DoktorOnline.no.


Å tisse når man er stresset:

Du har kanskje opplevd følelsen av å måtte tisse når du er nervøs eller stressa. At kroppen prøver å tømme seg for avfallsstoffer er en kroppslig reaksjon som svar på dette.

Urolog Høeg forklarer det slik:

– Fra naturens side, dersom kroppen opplever stress, gjør den seg klar til angrep/flukt. Da må kroppen være tømt for avfallsstoffer først. Det gjelder både urin og avføring. Noen får også løs eller urolig mage. Det er en måte å forberede kroppen på at det skal skje noe, sier han.

Han mener at stress for noen i dag nesten har blitt en kronisk tilstand.

– Stress kan dermed være en årsak til urolig blære for noen, sier Høeg.

– Hyppig vannlating kan rett og slett skyldes at man drikker for mye. Det som går inn, må ut, sier gynekolog Ellen Borstad, som nylig gikk av med pensjon fra stillingen som seksjonsoverlege for urogynekologi ved Kvinneklinikken, Oslo Universitetssykehus.

Men hvor mye en blære kan romme, varierer.

Hvor raskt det går fra man drikker til det når blæren, varierer også.

Åtte ganger i døgnet

Noen går ofte på do, andre klarer seg med færre turer i løpet av dagen.

– Å si hva som er normalt, er vanskelig. Når man gjør studier på pasienter med overaktiv blære, er kravet at de tisser mer enn åtte ganger i døgnet. Det kan være en slags pekepinn på hva som er vanlig, sier Borstad.

Det finnes ingen eksakte tall på hvor mange som plages av hyppig vannlating.

– Man regner med at det er rundt 300.000 i Norge, men her er det nok store mørketall, sier privatpraktiserende urolog Ole Martin Høeg.

Les også: – Vær så snill, ikke ta urin i ansiktet

Endrer seg gjennom livet

Vannlatingsmønsteret er ikke likt hele livet, og alder er en vanlig årsak til at det endrer seg.

Det er ikke til å komme fra, helseplagene våre øker jo eldre vi blir.

– Man tisser nok mindre i volum per toalettbesøk jo eldre man blir. Det å stå opp om natten for å tisse er vanligere hos eldre enn hos yngre. Det skyldes både at blæren er mindre, men også at eldre produserer mindre av det hormonet som regulerer at vi produserer mindre urin om natten enn om dagen, sier Borstad.

Vi produserer nemlig et antidiuretisk hormon som regulerer tissingen vår om natten, slik at vi får ro til å sove.

– Men alt slites med årene, det gjelder også produksjonen av dette hormonet. Når man er 60-70 år er det veldig, veldig vanlig at man må opp om natten for å tisse, sier gynekologen.

Les også: Åtte overraskende tegn på diabetes

Når bør du oppsøke lege?

– Dersom du opplever markante endringer i ditt urineringsmønster, bør du kontakte lege, sier urolog Høeg.

Blod i urinen er en endring som bør få alle til lege.

– Det kan være et tegn på prostatakreft eller blærekreft, sier han.

– Ellers så kommer det an på hvordan du selv opplever det å tisse ofte. Folk må selv vurdere hvor plaget de er i hverdagen. Jeg tror mange tenker at det ikke er noe å gjøre, derfor går de ikke til legen. Men de skal vite at det finnes behandling. Hyppig vannlating er ufarlig, men behandling kan dempe, eller bedre, symptomene, sier gynekolog Borstad.

Les også: Dette hjelper om du lekker

Prostata

En vanlig årsak til hyppig vannlating hos menn er godartet forstørret prostata.

– 50 prosent av menn over 50 år vil oppleve en markant vekst av prostata. Ikke alle av dem får vannlatingsproblemer, sier Høeg.

Også små prostataer som vokser kan hemme vannlatingen.

– Har du en prostata som vokser innover, vil prostatavev begynne å klemme av urinrørskanalen som går igjennom prostata. Det vil også hemme vannlatingen, sier urologen.

I noen tilfeller kan hyppig vannlating skyldes prostatakreft.

Tilleggssymptomer er, ifølge Kreftforeningen, tynn og svak urinstråle, vanskeligheter med å tømme urinblæren, blod i urinen, og smerter i rygg og skjelett.

Les også: Derfor bør du ta av vått badetøy

Det finnes medisin

Hos kvinner er det ofte urinblæra som er problemet, og da kan man få medisin som gjør at musklene i blæra slapper mer av. Menn kan ha prostataproblemer i tillegg, og vil da trenge medisin også mot det.

– Prostatatablett demper veksten av prostata, og gjør at vannet kommer lettere ut. Noen trenger dobbelt opp - både medisin til blæra og for prostata, sier Høeg.

Les også: En av fem har kvinnelidelse som gir sterke mensensmerter

I enkelte tilfeller kan det også være aktuelt å operere prostata. Enkelte kan også ha glede av botoxbehandling av blæra.

– Man kan ikke kurere hyppig vannlating, men man kan bedre situasjonen, sier urologen.

Fremfall i skjeden

For kvinner, kan fremfall av fremre skjedevegg også være en årsak til hyppig vannlating.

– Blære og urinrør ligger rett bak fremre skjedevegg, og fremfall vil ofte tøye blæren. Blæren er som en ballong, den vier seg ut når den blir full. Ved strekk vil den kjennes full ut, selv om den ikke er det, forklarer Borstad.

Fremfall er noe som i størst grad rammer eldre kvinner, og det kan opereres.

Les også: Slik vet du at du er i overgangsalderen

Urinveisinfeksjon

Hyppig vannlating kan også være et symptom på en sykdom, eller tilstand, som trenger behandling. Både menn og kvinner kan få urinveisinfeksjon.

– Da vil du få tilleggssymptomer som svie og smerter, og en sjelden gang blod i urinen. Svie ved vannlating er det mest fremtredende. Det at du går på do ofte er ikke alene et tegn på urinveisinfeksjon, sier Borstad.

Hyppig vannlating kan også være et symptom på blærekreft, men her er hovedsymptomet blod i urinen.

– Det forekommer oftere blod uten smerte ved blærekreft, sier gynekologen.

BildeTISSE OM NATTEN: Å måtte stå opp mange ganger om natten for å tisse kan være svært frustrerende. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Dette kan du selv gjøre

Men for de fleste som er plaget av hyppig vannlating, ligger det ikke alvorlig sykdom bak. Det betyr ikke at du ikke kan forsøke å gjøre noe med det.

Tisse og drikke-skjema:

– En liste over hvor mye du drikker og tisser daglig er en måte å få et bilde av hvor mye man egentlig drikker. Noen får seg en aha-opplevelse, sier urolog Høeg.

En slik liste er fin å ha med seg til legen eller urologen for å utelukke at den hyppige vannlatingen skyldes for høyt inntak av væske.

Hverken Borstad eller Høeg er noe glad i trenden med å gå rundt med vannflaske hele tiden.

– Kanskje drikker du to-tre liter om dagen, går på do 12-15 ganger i døgnet - og tror at noe er galt. Da er det et stort væskeinntak som gjør det. Mye kaffe og vann generelt vil gi hyppig vannlating, sier Høeg.

–Det at det skal være så sunt å drikke så mye er en utfordring for oss som jobber med lekkasjer. Kroppens evne til å si fra når den er tørst er en av kroppens funksjoner som er aller best regulert, sier Borstad.

Bekkenbunnsøvelser:

Både kvinner og menn som tisser for ofte kan ha god nytte av å trene opp bekkenbunnen.

– For deg som føler at du må raskt på do når du kjenner trangen, kan bekkenbunnstrening gjøre at du klarer å holde deg lenger, sier urolog Høeg.

Men merk deg at det å holde seg for lenge er ikke bra.

– En gang i blant går bra, men ikke få det som en vane. I ytterste konsekvens kan blæra utvide seg så mye at den vil få et problem med å tømme seg helt, sier han.

Mental blæretrening:

Når blæra begynner å fylles opp, sendes det signaler til hjernen. Hjernen overser disse signalene til det er et skikkelig volum i blæra, men hos de med hyppig vannlating, har den evnen blitt svekket.

Mental blæretrening går kort ut på at du må trene på å påvirke underbevisstheten din til ikke å reagere på signalene om at du må tisse.

– Når de første signalene om at du må tisse kommer, må du mentalt forsøke å overvinne trangen din til å gå på do, sier Høeg.

Han oppfordrer til å kombinere de mentale øvelsene med trening av bekkenbunnen.

Les også:

Slik holder du underlivet ungt

Seks tegn på at du trenger en blodprøve

Forum: – Du har sannsynligvis overaktiv blære, sier allmennlegen.

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump revurderer økt handelskrig med Kina10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen
Siste nytt
13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump revurderer økt handelskrig med Kina10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus