Hyppig vannlating:

Sjekk om du tisser for ofte

HYPPIG VANNLATING: Om du føler at du må på do hele tiden, skal du vite at det er hjelp å få. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
HYPPIG VANNLATING: Om du føler at du må på do hele tiden, skal du vite at det er hjelp å få. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er hjelp å få mot hyppig vannlating.

Hyppig vannlating om natten:

Nokturi er en samlebetegnelse på vannlating om natten, og vil si at man våkner en eller flere ganger om natten for å tisse - for deretter å legge seg til å sove igjen.

Ifølge Siri Harket, sykepleier og uroterapeut tilknyttet barnepoliklinikken ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål og Ferring legemidler, later 1 av 5 vannet to eller flere ganger i løpet av natten.

– Men det er viktig å finne ut om du våkner fordi du må tisse, eller om du tisser fordi du er våken, sier hun.

Økt urinproduksjon på natten på grunn av nedsatt produksjon av antidiuretisk hormon, søvnapne eller hjertesvikt, er ofte årsaken til nokturi, men plagene kan være sammensatte.

Andre vanlige årsaker er økt urinproduksjon på dagtid (stort væskeinntak, diabetes mellitus/insipidus), eller nedsatt blærekapasitet på grunn av for eksempel forstørret prostata, overaktiv blære eller nedsatt blæretømming.

– Nyere forskning har vist at sammenhengende søvn er nødvendig for god helse, og dårlig søvnkvalitet gir redusert immunforsvar og risiko for økt dødelighet, sier Harket.

– Hyppig vannlating om natten gir dårlig nattesøvn over tid, og redusert ytelsesevne påfølgende dag, sier uroterapeuten, som også svarer på spørsmål på DoktorOnline.no.


Å tisse når man er stresset:

Du har kanskje opplevd følelsen av å måtte tisse når du er nervøs eller stressa. At kroppen prøver å tømme seg for avfallsstoffer er en kroppslig reaksjon som svar på dette.

Urolog Høeg forklarer det slik:

– Fra naturens side, dersom kroppen opplever stress, gjør den seg klar til angrep/flukt. Da må kroppen være tømt for avfallsstoffer først. Det gjelder både urin og avføring. Noen får også løs eller urolig mage. Det er en måte å forberede kroppen på at det skal skje noe, sier han.

Han mener at stress for noen i dag nesten har blitt en kronisk tilstand.

– Stress kan dermed være en årsak til urolig blære for noen, sier Høeg.

– Hyppig vannlating kan rett og slett skyldes at man drikker for mye. Det som går inn, må ut, sier gynekolog Ellen Borstad, som nylig gikk av med pensjon fra stillingen som seksjonsoverlege for urogynekologi ved Kvinneklinikken, Oslo Universitetssykehus.

Men hvor mye en blære kan romme, varierer.

Hvor raskt det går fra man drikker til det når blæren, varierer også.

Åtte ganger i døgnet

Noen går ofte på do, andre klarer seg med færre turer i løpet av dagen.

– Å si hva som er normalt, er vanskelig. Når man gjør studier på pasienter med overaktiv blære, er kravet at de tisser mer enn åtte ganger i døgnet. Det kan være en slags pekepinn på hva som er vanlig, sier Borstad.

Det finnes ingen eksakte tall på hvor mange som plages av hyppig vannlating.

– Man regner med at det er rundt 300.000 i Norge, men her er det nok store mørketall, sier privatpraktiserende urolog Ole Martin Høeg.

Les også: – Vær så snill, ikke ta urin i ansiktet

Endrer seg gjennom livet

Vannlatingsmønsteret er ikke likt hele livet, og alder er en vanlig årsak til at det endrer seg.

Det er ikke til å komme fra, helseplagene våre øker jo eldre vi blir.

– Man tisser nok mindre i volum per toalettbesøk jo eldre man blir. Det å stå opp om natten for å tisse er vanligere hos eldre enn hos yngre. Det skyldes både at blæren er mindre, men også at eldre produserer mindre av det hormonet som regulerer at vi produserer mindre urin om natten enn om dagen, sier Borstad.

Vi produserer nemlig et antidiuretisk hormon som regulerer tissingen vår om natten, slik at vi får ro til å sove.

– Men alt slites med årene, det gjelder også produksjonen av dette hormonet. Når man er 60-70 år er det veldig, veldig vanlig at man må opp om natten for å tisse, sier gynekologen.

Les også: Åtte overraskende tegn på diabetes

Når bør du oppsøke lege?

– Dersom du opplever markante endringer i ditt urineringsmønster, bør du kontakte lege, sier urolog Høeg.

Blod i urinen er en endring som bør få alle til lege.

– Det kan være et tegn på prostatakreft eller blærekreft, sier han.

– Ellers så kommer det an på hvordan du selv opplever det å tisse ofte. Folk må selv vurdere hvor plaget de er i hverdagen. Jeg tror mange tenker at det ikke er noe å gjøre, derfor går de ikke til legen. Men de skal vite at det finnes behandling. Hyppig vannlating er ufarlig, men behandling kan dempe, eller bedre, symptomene, sier gynekolog Borstad.

Les også: Dette hjelper om du lekker

Prostata

En vanlig årsak til hyppig vannlating hos menn er godartet forstørret prostata.

– 50 prosent av menn over 50 år vil oppleve en markant vekst av prostata. Ikke alle av dem får vannlatingsproblemer, sier Høeg.

Også små prostataer som vokser kan hemme vannlatingen.

– Har du en prostata som vokser innover, vil prostatavev begynne å klemme av urinrørskanalen som går igjennom prostata. Det vil også hemme vannlatingen, sier urologen.

I noen tilfeller kan hyppig vannlating skyldes prostatakreft.

Tilleggssymptomer er, ifølge Kreftforeningen, tynn og svak urinstråle, vanskeligheter med å tømme urinblæren, blod i urinen, og smerter i rygg og skjelett.

Les også: Derfor bør du ta av vått badetøy

Det finnes medisin

Hos kvinner er det ofte urinblæra som er problemet, og da kan man få medisin som gjør at musklene i blæra slapper mer av. Menn kan ha prostataproblemer i tillegg, og vil da trenge medisin også mot det.

– Prostatatablett demper veksten av prostata, og gjør at vannet kommer lettere ut. Noen trenger dobbelt opp - både medisin til blæra og for prostata, sier Høeg.

Les også: En av fem har kvinnelidelse som gir sterke mensensmerter

I enkelte tilfeller kan det også være aktuelt å operere prostata. Enkelte kan også ha glede av botoxbehandling av blæra.

– Man kan ikke kurere hyppig vannlating, men man kan bedre situasjonen, sier urologen.

Fremfall i skjeden

For kvinner, kan fremfall av fremre skjedevegg også være en årsak til hyppig vannlating.

– Blære og urinrør ligger rett bak fremre skjedevegg, og fremfall vil ofte tøye blæren. Blæren er som en ballong, den vier seg ut når den blir full. Ved strekk vil den kjennes full ut, selv om den ikke er det, forklarer Borstad.

Fremfall er noe som i størst grad rammer eldre kvinner, og det kan opereres.

Les også: Slik vet du at du er i overgangsalderen

Urinveisinfeksjon

Hyppig vannlating kan også være et symptom på en sykdom, eller tilstand, som trenger behandling. Både menn og kvinner kan få urinveisinfeksjon.

– Da vil du få tilleggssymptomer som svie og smerter, og en sjelden gang blod i urinen. Svie ved vannlating er det mest fremtredende. Det at du går på do ofte er ikke alene et tegn på urinveisinfeksjon, sier Borstad.

Hyppig vannlating kan også være et symptom på blærekreft, men her er hovedsymptomet blod i urinen.

– Det forekommer oftere blod uten smerte ved blærekreft, sier gynekologen.

BildeTISSE OM NATTEN: Å måtte stå opp mange ganger om natten for å tisse kan være svært frustrerende. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Dette kan du selv gjøre

Men for de fleste som er plaget av hyppig vannlating, ligger det ikke alvorlig sykdom bak. Det betyr ikke at du ikke kan forsøke å gjøre noe med det.

Tisse og drikke-skjema:

– En liste over hvor mye du drikker og tisser daglig er en måte å få et bilde av hvor mye man egentlig drikker. Noen får seg en aha-opplevelse, sier urolog Høeg.

En slik liste er fin å ha med seg til legen eller urologen for å utelukke at den hyppige vannlatingen skyldes for høyt inntak av væske.

Hverken Borstad eller Høeg er noe glad i trenden med å gå rundt med vannflaske hele tiden.

– Kanskje drikker du to-tre liter om dagen, går på do 12-15 ganger i døgnet - og tror at noe er galt. Da er det et stort væskeinntak som gjør det. Mye kaffe og vann generelt vil gi hyppig vannlating, sier Høeg.

–Det at det skal være så sunt å drikke så mye er en utfordring for oss som jobber med lekkasjer. Kroppens evne til å si fra når den er tørst er en av kroppens funksjoner som er aller best regulert, sier Borstad.

Bekkenbunnsøvelser:

Både kvinner og menn som tisser for ofte kan ha god nytte av å trene opp bekkenbunnen.

– For deg som føler at du må raskt på do når du kjenner trangen, kan bekkenbunnstrening gjøre at du klarer å holde deg lenger, sier urolog Høeg.

Men merk deg at det å holde seg for lenge er ikke bra.

– En gang i blant går bra, men ikke få det som en vane. I ytterste konsekvens kan blæra utvide seg så mye at den vil få et problem med å tømme seg helt, sier han.

Mental blæretrening:

Når blæra begynner å fylles opp, sendes det signaler til hjernen. Hjernen overser disse signalene til det er et skikkelig volum i blæra, men hos de med hyppig vannlating, har den evnen blitt svekket.

Mental blæretrening går kort ut på at du må trene på å påvirke underbevisstheten din til ikke å reagere på signalene om at du må tisse.

– Når de første signalene om at du må tisse kommer, må du mentalt forsøke å overvinne trangen din til å gå på do, sier Høeg.

Han oppfordrer til å kombinere de mentale øvelsene med trening av bekkenbunnen.

Les også:

Slik holder du underlivet ungt

Seks tegn på at du trenger en blodprøve

Forum: – Du har sannsynligvis overaktiv blære, sier allmennlegen.

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Voldtekter over internett anmeldes stadig oftere07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36 USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32 Verdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09 Burgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49 FN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46 Tre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13 Saudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10 Kvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37 Kvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36 Diplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30 Nye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27 Greta Thunberg gir ut bøker i USA23:30 Ocean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12 Britisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56 Svensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53 17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Fugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59 Person skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 – Hvis vi ikke skynder oss, kommer vi til å miste 50 millioner barn uten grunn14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Venter du på likelønn i Norge, må du vente lenge12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Her har 2.000 ansatte arbeidet i månedsvis uten å motta lønn12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp
Siste nytt
12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeVoldtekter over internett anmeldes stadig oftere07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36NorgeUSAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32ReiseVerdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09VerdenBurgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49VerdenFN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46NorgeTre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13VerdenSaudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10NorgeKvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37NorgeKvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36VerdenDiplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30NorgeNye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27KulturGreta Thunberg gir ut bøker i USA23:30VerdenOcean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12VerdenBritisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56SportSvensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53Sport17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenFugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59NorgePerson skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42PolitikkDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstil– Hvis vi ikke skynder oss, kommer vi til å miste 50 millioner barn uten grunn14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerVenter du på likelønn i Norge, må du vente lenge12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportHer har 2.000 ansatte arbeidet i månedsvis uten å motta lønn12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus