Meny

Barnehageopptak

- Jeg tar keisersnitt for å få barnehageplass

Cecilie Rochstad frykter for kostnadene dersom hun føder etter termin 31.august. Da vil ikke barnet ha rett på barnehageplass før det er nesten to år. Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Cecilie Rochstad frykter for kostnadene dersom hun føder etter termin 31.august. Da vil ikke barnet ha rett på barnehageplass før det er nesten to år. Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Cecilie (32) og mannen har fem millioner i lån og ikke råd til å få barn i september.

- Vi har rett og slett ikke råd til at jeg skal gå over termin, sier Cecilie Rochstad (32). Sammen med ektemannen Thomas (32) venter hun barn nummer to. Terminen er 31. august.

Mens barn som fyller ett år senest 31. august er sikret barnehageplass ved hovedopptaket året etter, har barn født 1. september eller senere som kjent ikke krav på barnehageplass før de er nesten to år gamle.

Muligheten for barnehageplass vil altså i realiteten bli utsatt med et helt år, om ikke Cecilie føder på termindatoen eller tidligere.

Det vil gå kraftig ut over familiens økonomi.

Les også: Dobbelt så mange mødredødsfall i Norge som registrert

Har fått innvilget keisersnitt

- For meg er det helt uaktuelt å risikere å gå over termin og ikke få barnehageplass før den høsten minsten fyller to år. Derfor har jeg sørget for å få innvilget keisersnitt 28. august, forteller Cecilie, som understreker at det også er helsemessige grunner til at hun ikke ønsker å føde normalt.

- Men det er økonomien som er hovedårsaken, selv om jeg ikke kan si det til legen. Om jeg hadde blitt tvunget til å føde, ville jeg sannsynligvis ha gått over termin slik jeg gjorde med førstemann, sier den kommende tobarnsmoren til foreldre.no.

Skal familien ha penger til at en av foreldrene får i ulønnet permisjon i påvente av barnehagestart, kan konsekvensen bli at familien må selge huset og flytte i leilighet, ifølge Cecilie.

Noen annen løsning enn ulønnet permisjon, finnes ikke. Besteforeldre er i full jobb. Kontantstøtten, som fra 1. august 2014 heves til 6000 kroner per måned for alle ettåringer, vil kunne dekke dagmamma, men det er nærmest umulig å oppdrive.

Les også: «Vår nydelige datter trenger et nytt hjerte»

Fem millioner i boliglån

Cecilie forteller at hun og ektemannen har over fem millioner i boliglån. For ett år siden kjøpte de et oppussingsobjekt i Nordstrand bydel i Oslo. Etter et halvt år med oppussing, flyttet familien inn. Fortsatt gjenstår det en god del før boligen blir slik som familien ønsker.

Nordstrand er en av de bydelene i Oslo hvor kapasiteten i barnehagene er sprengt, og hvor det er usannsynlig å få barnehageplass før man har krav på det.

Eldstegutten Aleksander (3) står fremdeles på venteliste på barnehageplass i bydelen, men har foreløpig bare fått plass i nabobydelen Østensjø - noe som innebærer at foreldrene må kjøre gjennom bomringen to ganger om dagen, noe som koster dem 1400 kroner ekstra i måneden, i tillegg til barnehageutgiften.

Les også: Tvillinger ble født hånd i hånd

Har ikke råd til å leve på én inntekt

Ekteparet har satt seg ned og skaffet seg oversikt over inntekter og faste utgifter, mat og forsikringer, for å se om de kan knipe inn på de faste kostnadene. Men selv med planlegging og selvdisiplin, så har ikke familien råd til å leve på kun én inntekt i en lengre periode. Avdragsfrihet på boliglånet har de allerede.

Cecilie jobber som produktsjef og mannen er næringstakstmann. Med to inntekter har de ikke spesielt dårlig råd, og de har ingen problemer med å betjene boliglånet når begge er i jobb.

Men de har ikke råd til å ta ulønnet permisjon ut over den perioden foreldrepengene dekker, det vil si 59 uker med 80 prosent dekningsgrad.

- I barnehagen til sønnen min er to tredjedeler av barna født om våren eller sommeren. Det er så klart det smarteste. Men det er ikke alltid man får planlagt graviditeten, og da blir systemet for barnehageopptak urettferdig slik det er i dag, sier Cecilie bestemt.

Les også: Uforklarlige smerter holder Gabriell våken hver natt

Fikk kjenne barnehagepolitikken på kroppen

Hun mener Oslo kommune burde gå tilbake til opptaksordningen fra 2007, da de hadde bydelsopptak.

- Det burde også være rullerende opptak underveis, og ikke bare ett hovedopptak.

Da Cecilie var gravid første gangen, fikk hun føle konsekvensene av dagens barnehagepolitikk på kroppen. Hun hadde termin i april 2011, og gikk til samtaler jordmor på Ullevål sykehus fordi hun hadde fødselsangst. Cecilie ønsket keisersnitt, men ble beroliget med at jeg ikke trengte å «bestille» keisersnitt på forhånd, i tilfelle hun ombestemte seg og ønsket å føde normalt likevel.

- Men jeg fikk høre at jeg ville få keisersnitt når den tid kom. Slik gikk det ikke. Da april og termindatoen nærmet seg, var det fødeboom og fullt på sykehuset. Det var ikke ressurser til keisersnitt, og jeg ble i tillegg tvunget til å gå over tiden, sier Cecilie.

15 dager på overtid ble hun satt i gang. Da var hun ifølge eget utsagt nærmest lam fra livet og ned, på grunn av kraftig bekkenløsning og bekkenlåsning.

- Jeg kunne ikke gå på tre måneder etter fødselen. Den tøffe opplevelsen første gang er selvsagt noe av grunnen til at jeg ønsker keisersnitt denne gangen, men det er ingen enkel løsning. Jeg vet om farene forbundet med inngrepet, både for meg og barnet. Men jeg stoler på at vi vil bli godt tatt vare på, for jeg har verken penger eller helse til å føde i september.

Fødeboom i sommermånedene

De siste årene har norske sykehus meldt om fødeboom i sommermånedene. Barnehagefristen 31. august får mye av skylden

August er den måneden det blir født flest barn i Norge – tett fulgt av juli og juni.

Det er krevende for de ansatte at sommerferier skal avvikles nettopp når det er toppsesong for fødsler, har jordmødre ved norske sykehus tidligere uttalt til foreldre.no.

«Foreldre har aldri før hatt så gode rettigheter til barnehageplass»

På en e-post til Foreldre.no, svarer statssekretær Birgitte Jordahl i Høyre på vegne av politisk ledelse i kunnskapsdepartementet. Hun skriver at norske foreldre aldri før har hatt så gode rettigheter til en barnehageplass som de har i dag, også sammenlignet med andre land.

Men «det jobbes» med å finne gode innretninger for å gjøre barnehagetilbudet enda bedre:

«Dagens rettighetsbestemmelse ikke gir alle barn mulighet til barnehageplass ved fylte ett år. Regjeringen har sagt i sin politiske plattform at den vil arbeide for økt fleksibilitet i opptaket. I løpet av Stortingsperioden skal vi presentere forslag for hvordan vi vil få til dette», skriver Jordahl.

10 000 snart 1-åringer uten plass i 2013

«Per i dag er det en del barn født på høsten som får plass i barnehage før de ville hatt rett til plass etter barnehageloven.

Alle rettighetsbarn som søkte til rett tid og ønsket barnehageplass, fikk det i 2013. I 2013 var det om lag 19 000 ettåringer født etter 1. september, og av disse var det i underkant av 10 000 som ikke hadde barnehageplass per 15.desember.»

Ifølge statssekretæren har flere kommuner har allerede i dag et løpende opptak, og mange kommuner har kun få måneders ventetid på en plass.

«Målet er at alle som ønsker det skal få plass ved fylte ett år. Vi må gå dypere inn i problematikken før vi lager nye regler. Særlig fordi det er så stor variasjon mellom kommunene i dag», skriver Jordahl.

«Forstår at noen kan komme i en vanskelig situasjon»

Skolebyråd Anniken Hauglie (H) velger også å svare foreldre.no på e-post.

Hun skriver at hun forstår at noen kan komme i en vanskelig situasjon hvis de må vente lenge på barnehageplass, men understreker at Oslo faktisk klarer å tilby plass til flere enn de med lovfestet rett til barnehageplass.

«I løpet av de fem siste årene har antall barn med barnehageplass økt med om lag 4 800. Det er i kommunens økonomiplan lagt opp til en utbygging som sikrer barnehageplass til langt flere enn de som har lovfestet rett til plass. Per desember i fjor hadde om lag 39 prosent av ettåringene uten lovfestet rett (født etter 1.9) barnehageplass i Oslo. Byrådet i Oslo har en klar målsetting at det skal tilbys barnehageplass til flere barn enn de som omfattes av lovfestet rett til plass.

Oslo har allerede løpende opptak på alle ledige plasser. Det betyr maksimal kapasitetsutnyttelse til enhver tid. Vi får ikke flere plasser av å innføre to opptak. Det er den samlede kapasiteten som styrer hvor mange som får plass», skriver Hauglie til foreldre.no.

Les også:

Henriette Steenstrup: Lærerene er ingen sutrekopper

9 mnd gammel og i barnehagen

Trygt med vanlig fødsel etter keisersnitt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:42 Næringsministeren åpner for høyere styrehonorarer05:33 Dette skjedde i natt05:30 Israelske soldater stilles sjelden til ansvar for drap på sivile05:26 Undersøkelse: Flest med millioninntekt drakk daglig i sommerferien05:14 Kina: – USA undergraver global stabilitet05:05 Ingen nordmenn videre fra kvalifisering i svømme-VM04:33 Lima-gruppen vil etterforske korrupsjon og narkohandel i Venezuela04:23 Mulig pistoltrussel ved Grorud i Oslo04:01 Ung mann utsatt for skoran i Oslo03:38 Demokrater varsler «mer realistisk» klimaplan03:37 Hareide positiv til britisk operasjon i Persiabukta02:33 Israel skal ha skutt mot mål i Syria02:25 Meningsmåling: Sp er største parti i Nord-Norge02:21 10.000 Nissan-ansatte må gå02:01 Boligbrann i Trondheim – fire personer evakuert01:26 Sko solgt til rekordsum i New York00:25 USA åpner etterforskning mot teknologigiganter00:25 To personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte i Østfold00:07 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak23:40 Lexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40 Norges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27 Trump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse22:54 Europeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39 Fastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23 Beredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21 Strålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13 Bohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34 United-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50 FBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17 Russisk proffbokser døde etter kamp20:16 USA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11 25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48 Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45 Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium
Siste nytt
05:42NorgeNæringsministeren åpner for høyere styrehonorarer05:33NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenIsraelske soldater stilles sjelden til ansvar for drap på sivile05:26NorgeUndersøkelse: Flest med millioninntekt drakk daglig i sommerferien05:14VerdenKina: – USA undergraver global stabilitet05:05SportIngen nordmenn videre fra kvalifisering i svømme-VM04:33VerdenLima-gruppen vil etterforske korrupsjon og narkohandel i Venezuela04:23NorgeMulig pistoltrussel ved Grorud i Oslo04:01NorgeUng mann utsatt for skoran i Oslo03:38VerdenDemokrater varsler «mer realistisk» klimaplan03:37NorgeHareide positiv til britisk operasjon i Persiabukta02:33VerdenIsrael skal ha skutt mot mål i Syria02:25NorgeMeningsmåling: Sp er største parti i Nord-Norge02:21Verden10.000 Nissan-ansatte må gå02:01NorgeBoligbrann i Trondheim – fire personer evakuert01:26VerdenSko solgt til rekordsum i New York00:25VerdenUSA åpner etterforskning mot teknologigiganter00:25NorgeTo personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte i Østfold00:07Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak23:40SportLexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40NorgeNorges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27VerdenTrump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse22:54VerdenEuropeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39NorgeFastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23NorgeBeredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21SportStrålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13KulturBohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34SportUnited-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50VerdenFBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17SportRussisk proffbokser døde etter kamp20:16VerdenUSA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11Verden25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48VerdenFrankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45VerdenFant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus