Verktøy i hjemmet

SAGETEKNIKK: Legg kneet over planken du skal sage for å holde den på plass, råder Mikkel Solbjørg. (FOTO: Marte Christensen / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva slags verktøy bør ethvert nevenyttig hjem ha?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mikkel Solbjørg står foran kasse på kasse med verktøy i garasjen på Jar i Bærum. Han har jobbet som snekker i 16 år, har bygget alt av kulisser for «Hotel Cæsar» og er for tiden møbelsnekker i interiør- og designprogrammet «Redesign» på TV 2 Bliss. På bordet foran ham ligger det han mener ethvert nevenyttig hjem bør ha på plass i verktøykassen:

Tommestokk, blyant og vinkel er det første han tar fram.

– Uten dette får du verken målt opp eller markert. Da kommer du ingen vei, sier han, og viser hvordan mange tommestokker også kan brukes som vinkel, ved å benytte den indre vinkelen i en tommestokk som er foldet ut 90 grader. Også en hammer og skrutrekker er «må ha». For prisens skyld anbefaler Solbjørg å kjøpe et sett, fremfor én og én.

Les også: Gjøre det selv, eller bruke håndverker?

Håndverktøy

En håndsag bør også være på plass, for å kutte planker. Det finnes ulike typer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En teflonsag er litt dyrere enn stålsag, men sager jevnere, sier Solbjørg.

Og når du skal henge opp hyller eller bilder: Ikke stol på øyemålet, bruk heller et vater – som er langt nok.

– I hvert fall 60 cm, kanskje helst 1,20 meter.

For å fjerne ujevnheter best mulig, anbefaler snekkeren å ha en kloss du fester sandpapiret til, slik at du får en større flate å pusse med.

En skiftenøkkel er et must, eventuelt også en rørtang for å skru løs større muttere.

– Men har du en stor skiftenøkkel fra før, trenger du ikke rørtang i tillegg, mener Solbjørg, som dessuten alltid har en Leatherman (multiverktøy) i lommen for å spisse blyanter, åpne pakker og komme til i små kriker og kroker med nebbtangen, som følger med. En vanlig tollekniv kan også være veldig greit å ha.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik får du støtte til oppussingen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elektrisk verktøy

Av elektrisk verktøy vil Solbjørg sterkt anbefale å investere i en drill.

– Det er veldig viktig, og den kommer i ulike størrelser. En liten på 10 volt er lett og grei. Gå opp til 14 volt for å få en som kan brukes til det aller meste, sier han.

En stikksag kan også brukes til mye. Grove sagblad kutter treverk, fine sagblad kan skjære ut små sirkler.

– Hvis du ikke har brukt sagen på en stund, bør du sette inn et nytt sagblad, råder Solbjørg, som påpeker at det er mye lettere å jobbe med en stikksag på batteri fremfor en med ledning. Vær også oppmerksom på at stikksagen ikke kutter helt rett.

For viderekomne

Når du har fått dette verktøyet på plass, og faktisk bruker det, vil kanskje behovet for mer utstyr melde seg. Da kan du gjerne supplere med en pussemaskin, som for eksempel raskt kan slipe ned kjøkkenbenken. En sirkelsag kutter planker på en-to-tre, og en slagdrill kan borre i hardt materiale, som betong. I tillegg kan du ha nytte av et laservater som måler opp en rett linje på sekunder, en spikerpistol til festing av innvendig panel og en baufil som er fin hvis du skal sage i edeltre: Hardt, eksklusivt treverk som teak, mahogni og bøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En baufil fliser mindre enn en annen sag, og kan i tillegg kutte skruer og metall, sier snekkeren.

Les også: Nå må du legge fram bevis for oppussingen

Tredje hånd

En tvinge kan også være svært nyttig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den er min tredje hånd, sier Solbjørg. Han bruker den for å holde sammen ting han limer, eventuelt hvis han skal holde på plass en planke han skal kutte, eller for å holde overskap på kjøkkenet sammen under monteringen.

Et hullborsett skjærer ut perfekte sirkler, som hvis du skal felle inn en spotlight, og en sirkelsag kommer med en skinne som gjør det svært enkelt å få et rett kutt. Med et brekkjern fjerner du lister og demonterer ting, og med et stemjern kan du for eksempel tilpasse en litt for stor låskasse i døren. Et såkalt pipenøkkelsett – med sylinderformet hode – kan utvide skrutrekkersettet, og med en multikutter kommer du til helt nede ved gulvet, som under en list hvis du skifter parkett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tøyle kjøpelysten

Solbjørg understreker at det er flytende overganger mellom grunnpakke en og to. Vanlige hobbysnekkere kan gjerne tøyle kjøpelysten foran verktøyhyllene til å begynne med, mener han.

– Det er som de tullingene – unnskyld meg – som går Birken for første gang med utstyr til titusenvis av kroner, sier han, og viser til folk som kjøper rådyrt, avansert verktøy som bare blir stående.

Som en tommelfingerregel ville han kjøpt håndverktøy – med unntak av hammer – fra billigkjedene, og heller brukt mer penger på en god drill, stikksag og sirkelsag.

– Hva slags verktøy du kjøper bør henge sammen med hvor mye du kommer til å bruke det, sier han.

Les også: Bør du ringe håndverkeren?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå nybegynnerfeil på verktøy:

Håndsag: Husk å merke av med vinkel først, så du får en rett strek å sage etter. Rett ut pekefingeren på hånden du holder sagen med, for å styre. Støtt med tommel fra andre siden. Legg kneet oppå planken for å holde den på plass når du sager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stemjern: Ikke bruk det som skrutrekker! Da blir det fort sløvt. Det er skarpt nok når du kan skrape av det øverste laget på neglen.

Hammer: Hold langt nede på skaftet, da får du mest kraft i slaget. Ikke bruk en tyngre hammer enn du kan håndtere.

Elektriske maskiner: La maskinene jobbe, ikke bruk mye av egne krefter.

Bruk bits som passer til skruen. På skruepakningen står det hvilken modell du skal bruke.

Borr alltid litt før du skal skru i treverk. Da sprekker ikke treverket opp. Men ikke borr like langt som skruen, to tredjedeler av skruens lengde er passe.

Bruk vater hvis du skal sette opp hylle – ikke ta det på øyemål, og ikke mål opp fra gulvet, gulvet kan være skjevt.

Kilde: Mikkel Solbjørg

Grunnpakke 1

Tommestokk, vinkel og blyant

Hammer

Skrutrekker

Håndsag

Kniv

Drill

Vater

Skiftenøkkel

Rørtang

Multiverktøy med nebbtang

Pussekloss

Stikksag (ikke på bildet)

Grunnpakke 2 – For litt viderekomne

Brekkjern

Pipenøkkelsett

Sirkelsag

Pussemaskin

Stemjern

Hullborrsett

Tvinge

Baufil

Laservater

Slagdrill

Spikerpistol

Multikutter