Kjærlighetssorg:

Hørt om Broken heart syndrome?

KJÆRLIGHETSSORG: Skal ikke undervurderes, det kan nemlig føre til fysiske skader på hjertet. © Colourbox.
KJÆRLIGHETSSORG: Skal ikke undervurderes, det kan nemlig føre til fysiske skader på hjertet. © Colourbox.

Forskere mener de har funnet en kur mot kjærlighetssorg.

Broken heart syndrome

 • Syndromet er en midlertidig hjerte-tilstand som ofte er en følge av stressende situasjoner, for eksempel dødsfallet til en kjær. Personer med knust hjerte-syndrom kan kjenne plutselige brystsmerter eller tro de har et hjerteinfarkt.
 • I knust hjerte-syndrom skjer et midlertidig avbrudd i hjertets normale pumpefunksjon, mens resten av hjertet fungerer normalt eller med enda mer kraftfulle sammentrekninger.
 • Knust hjerte syndrom kan være forårsaket av hjertets reaksjon på en bølge av stresshormoner. Tilstanden kan også bli kalt takotsubo kardiomyopati, apikal ballong syndrom eller stress kardiomyopati av leger.
 • Symptomene er mulig å behandle, og tilstanden reverseres vanligvis etter cirka en uke.

(Kilde: Mayoclinic.org)

Kjærlighetssorg skal ikke undervurderes, for det er noe av det vondeste man kan oppleve som menneske. Man blir nemlig ikke bare "trist og nedfor", man kan også bli fysisk syk av det.

Knust hjerte eller hjertesorg bunner ut i en faktisk, fysisk tilstand som kalles "Broken heart syndrome", eller på fagspråket takotsubo. Denne tilstanden skjer som følge av kraftig kjærlighetssorg som påfører hjertet såpass mye stress at det endrer seg.

Skjer etter sterkt sjokk

Mennesker som opplever dette er pasienter som kommer inn akutt på sykehuset med symptomer som passer med et hjerteinfarkt.

- Det er først etter å ha gjennomgått undersøkelser at vi oppdager at det ikke er hjerteinfarkt, men "broken heart syndrome". Tilstanden skyldes nesten alltid at pasienten har opplevd et sterkt sjokk, forklarer Maja Lisa Løchen, professor i forebyggende medisin ved UiT Norges arktiske universitet, en godt kjent hjertespesialist, til Kvinneguiden.

Tilstanden kan komme etter et dødsfall eller samlivsbrudd med påfølgende kjærlighetssorg.

- Sjokket sender stresshormoner ut i kroppen - adrenalinlignende stoffer, det sympatiske nervesystemet aktiveres og hjertet går inn i en svikttilstand. Med røntgenkontrast, MR eller ultralyd av hjertet kan man se at venstre hjertekammer har svulmet opp og inntatt en krukkelignende form. Kransårene utenpå hjertet, som ved et hjerteinfarkt, kan ha en blodpropp og være blokkert, er helt åpne og normale, sier Løchen videre.

Trøsten for denne pasientgruppen er at prognosen er god, hvis man får riktig behandling og ikke får komplikasjoner i akuttfasen. De fleste pasientene blir utskrevet i løpet av noen dager.

Kvinner mest disponible

- Det er kvinner som er mest disponert for tilstanden. Vi tror det skyldes fysiologiske og anatomiske forhold og ikke emosjonelle forhold, forteller professoren.

Den psykiske og fysiske helsen henger altså tett sammen.

Leif Edward Ottesen Kennair, Phd., Professor ved Avdeling for psykologi ved NTNU, kan fortelle at følelser handler både om det som skjer i tankene våre, og det som skjer i kroppen vår.

- For eksempel økt hjerterate og svette. Dette gjelder både ved positive følelser, som glede og kåthet, og negative følelser,som frykt eller tristhet, sier Kennair Ottesen til Kvinneguiden.

- Det er noen funn som kan tyde på at depresjon gir fysiske komplikasjoner. Men likevel lite som tyder på at angst gir dette – i hvert fall ikke i så stor grad som angstpasienter selv frykter, sier han videre.

Medisinsk kur

Å jobbe med å bearbeide nedbrytende tanker kan virke som den beste løsningen når man opplever kjærlighetssorg.

Noen hevder likevel at man kan bli friskmeldt fra kjærlighetssorg gjennom å bruke en spesiell medisinsk kur.

Forsker og psykolog Brian D. Earp ved Oxford University i Storbritannia, er blant dem som mener dette.

Han hevder vitenskapen om hvordan hjernen og nervesystemet fungerer, har kommet så langt at det er mulig å lage en medisin mot kjærlighetssorg.

Ved Oxford University har de studert menneskers kjærlighetsliv over flere år, og nylig publiserte Earp en artikkel om dette i tidsskriftet American Journal of Bioethics, og den tar for seg hvordan en slik medisin vil kunne virke.

Earp og kollegaene mener følelsene kan deles inn i tre systemer:

 • Begjær
 • Tiltrekning
 • Tilknytning

Begjæret handler om seksuell lyst og er koblet til hormonene østrogen og testosteron.

Tiltrekning dreier seg om forelskelsens besettelse og oppstemthet, og er knyttet til signalstoffene adrenalin, dopamin og serotonin.

Tilknytning handler om å binde seg, og følelsen av trygghet og tilhørighet. Dette er forbundet med signalstoffet oksytocin og hormonet vasopressin.

Ifølge Mayoclinic er det samtidig ingen standarmetode for å behandle Broken heart syndrome, men ofte er behandlingen tilsvarende behandlingen man gir pasienter med hjerteinfarkt til diagnosen er klar.c

- Når det er klart at det er Broken heart symdrome som er grunnen til symptomene, vil legen skrive resept på hjertemedisin man tar mens man er på sykehuset. Dette er for eksempel angiotensin-converting enzyme (ACE), betablokkere eller diuretika, skriver nettsiden.

Disse medisinene vil redusere belastningen på hjertet mens man leges, og vil også forebygge fremtidig hjerteinfarkt.

- Vi må godta følelsene

Ottesen Kennair er heller skeptisk til en egen medisinsk kur for kjærlighetssorg.

- Nei, det er nok ikke innen rekkevidde med det første. Det er komplisert, en slik behandling må ikke påvirke andre relasjoner, vi er enda ikke særlig flinke til å medisinere depresjon generelt, og det er en millionindustri.

Professoren har tidligere uttalt til Forskning.no at hele problemstillingen er science fiction.

- Medisinene vi i dag har for å behandle depresjon har en effektivitet som bare er et par prosentpoeng bedre enn virkningen av sukkerpiller. Så hvor sannsynlig er det egentlig at vi skal finne effektive midler mot kjærlighetssorg med det første?

- Vi må godta at disse følelsene finnes, og at vonde følelser også kan ha en funksjon.

Dersom en kjærlighetssorg blir spesielt tung, finnes det dessuten mindre dramatiske tilbud om hjelp enn antikjærlighetsmedisiner.

- Psykoterapi ser ut til å gi varige effekter, har forskeren fortalt.

- Sunn sorg

- Hva kan man gjøre for å unngå at kjærlighetssorgen går så langt at man blir fysisk syk av det?

- Dette kan man nok ikke forebygge. Det er jo emosjonelle forhold som virker så sterkt på kroppen at man ikke har styring på det. Du kan ikke kontrollere det, mener Løchen.

Kennair Ottesen tenker at kjærlighet ikke er en form for depresjon, men en naturlig, sunn sorg.

- Det er en ønsket reaksjon også. Dersom kjæresten din slo opp med deg nå, mens du sitter og leser dette, ville du likt å reagere med "Å? Javel. Ok da." og ikke få noen følelsesmessig reaksjon? Hva ville det si om forholdet? Dersom du ikke reagerer med å bli lei deg når du mister noe du er svært tilknyttet til og glad i, ville det vært a) hjelpsomt i evolusjonshistorien til arten,og b) følelsesmessig adekvat i eget liv?, reflekterer han.

- Jeg ville nok derfor ikke forebygge kjærlighetssorg med noe annet enn normale tilpasninger i forholdet for å få det til å vare, vokse og modnes. Og dersom forholdet blir slutt heller kjenne på følelsene enn å ikke kjenne på dem, råder han.

Potensielle triggere til Broken heart syndrome:

 • Nyheter om uventet død av en kjær
 • Skilsmisse
 • En skremmende medisinsk diagnose
 • Stort økonomisk tap
 • Naturkatastrofer
 • Overgrep
 • Å måtte utføre et offentlig foredrag
 • En overraskelsesfest
 • Å miste jobben sin

(Kilde: Mayoclinic)

Les også:

Vinn krangelen med din partner

Derfor sovner menn etter sex

Den egentlige grunnen til at vi har sex

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus