Du kan straffes for å kjøpe tyvegods

PASS PÅ: Ser du annonser der selger tilbyr dyre varer svært rimelig, er det grunn til å være på vakt. Kjøper du tyvegods, kan du bli dømt for heleri. (Annonsen er en illustrasjon, fabrikert av DinSide). Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PASS PÅ: Ser du annonser der selger tilbyr dyre varer svært rimelig, er det grunn til å være på vakt. Kjøper du tyvegods, kan du bli dømt for heleri. (Annonsen er en illustrasjon, fabrikert av DinSide). Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om du ikke visste at den superbillige sykkelen på Finn.no var stjålet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Utdrag, straffelovens paragraf 317:
  • «Den som mottar eller skaffer seg eller andre del i utbytte av en straffbar handling (heleri), eller som yter bistand til å sikre slikt utbytte for en annen (hvitvasking), straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år».
  • «Uaktsom overtredelse av første eller annet ledd straffes med bøter eller fengsel inntil 2 år».

Tidligere solgte tyvene stjålne mobiler og sykler med oppklipte låser i mørke bakgater. Langt fra de legitime butikkene.

Nå selges mye av tyvegodset på selvbetjente nettsider som Finn.no. Side om side ved helt lovlige varer.

Dermed risikerer du å kjøpe stjålne varer helt uten å vite det. Ikke bare risikerer du å miste varen uten erstatning om politiet oppdager den, men du kan også straffes.

– Du kan bli dømt for både forsettlig og uaktsomt heleri, forteller politiadvokat Ole Kristian Bjørge i Follo politidistrikt til DinSide.

Har du reklamasjonsrett på brukte gjenstander, også? Og hva skjer om varen ble ødelagt i posten?

To typer heleri

Heleri er det juridiske ordet på å blant annet kjøpe tyvegods, og er straffbart etter straffeloven.

Men det finnes altså to typer:

  • Forsettlig heleri: Å kjøpe tyvegods med viten og vilje. For eksempel en dyr sykkel for en hundrelapp i en mørk bakgate fra en du vet er kriminell. Da risikerer du bøter eller fengsel på inntil tre år.
  • Uaktsomt heleri: Å kjøpe tyvegods uten å vite det, når du likevel burde ha forstått det. For eksempel å kjøpe en ny, uåpnet iPhone for tusenlappen på Finn.no, uten å sjekke om den kan være stjålet. Du risikerer da bøter eller fengsel på inntil to år.

– Dette er det viktig at allmennheten vet om, mener Bjørge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kriminelt å ikke sjekke

DOKUMENTASJON: Jo mer dokumentasjon selger kan gi deg, som kvitteringer, jo tryggere vil kjøpet trolig være. Foto: Per ErvlandDOKUMENTASJON: Jo mer dokumentasjon selger kan gi deg, som kvitteringer, jo tryggere vil kjøpet trolig være. Foto: Per Ervland

Uaktsomt heleri betyr at du nettopp har vært uaktsom ; av Store Norske Leksikon definert som å handle «uten den omtanke eller forsiktighet som kreves i vedkommende forhold».

«Når du kjøper en vare av et firma eller en privatperson, er det viktig å sjekke at det ikke er tyvegods. Du har selv ansvar for å sjekke dette, og kan i verste fall bli tiltalt for heleri hvis du kjøper varer som er stjålet» skriver Finn.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bare så det er helt klart: Man kan altså straffes for å ikke være flink nok til å sjekke varen man kjøper?

– Ja, det kan man bli, helt klart. Man må vurdere om pris eller andre omstendigheter rundt kjøpet tyder på at man har med tyvegods å gjøre, svarer Bjørge i politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og folk blir faktisk dømt for uaktsomt heleri?

– Å ja, absolutt. Det blir de.

Selgere jukser med kilometerstanden – slik avslører du svindelen

Slik avslører du tyvgods

Å være aktsom, motsatt av uaktsom, handler om å være våken. I verste fall slipper du å bli straffet for tyvegodset du kjøper, i beste fall slipper du å kjøpe tyvegods i det hele tatt.

UNDERSØK: Du trenger ikke nødvendigvis gå gjennom hele lista, men litt detektivarbeid ved bruktkjøp kan lønne seg. Foto: All Over PressUNDERSØK: Du trenger ikke nødvendigvis gå gjennom hele lista, men litt detektivarbeid ved bruktkjøp kan lønne seg. Foto: All Over Press

Her er noen råd:

  • Pris: Om noen selger et produkt svært mye billigere enn alle andre, bør du være på vakt.
  • Salgssted: Det er større grunn til å være skeptisk til noe som selges i en mørk bakgate, enn noe på Finn.no. Selv om mye av poenget med denne artikkelen selvfølgelig er at også tyver bruker nettet.
  • Selgeren: Be selgeren identifisere seg, og sjekk at det han oppgir er reelt. Du kan uansett få bruk for dette om handelen byr på andre problemer.
  • Dokumentasjon: Be om å få se kvitteringer eller andre bevis for at varen faktisk er kjøpt og eid av selgeren. All annen dokumentasjon bør også være på plass, som bilers vognkort.
  • Registre: Alle varer med et serienummer kan spores, da eierne kan registrere dem stjålet. Det sikreste for å sjekke om en bil er stjålet er å ringe politiet , i tillegg til å sjekke heftelser hos Brønnøysundregisteret . Mange sykler kan sjekkes i Falck sykkelregister , andre kan sjekkes med politiet. Mobiler kan ha IMEI-nummeret registrert som stjålet (finnes ved å «ringe» *#06#), og igjen: Politiet kan søke den opp. Mange båter kan sjekkes hos Småbåtregisteret . Det finnes også uoffisielle registre som Ettersøkt.no . I Oslo kan du også bruke stjaletgods.oslo.politi.no.
  • Identifikatorene: For å søke i registrene i forrige punkt, brukes ofte diverse serienumre du fysisk finner på produktet. Er disse skrapet bort, eller nekter selger å oppgi disse før kjøp, er det fare på ferde.
  • «Pakka»: Bruk den sunne fornuften din. Virker noe rart, kan det fort ha sine årsaker. Kanskje du da rett og slett bare skal spørre «Dette er vel ikke tjuvgods, vel?». Da vil de kanskje ta handelen et annet sted, med noen mer uaktsomme kjøpere.

Slik sikrer du telefonen din mot tyveri

Avsløres heleri?

Dette høres kanskje voldsomt ut. Men som sagt: Poenget er å være våken. Begynner du å snuse på et kjøp som virker litt for godt til å være sant, trenger du neppe gå gjennom alle punktene før du lukter lunta.

– Er det egentlig noen sjanse for å bli oppdaget som en uaktsom heler, da?

– Det er naturligvis mye som ikke oppdages, men i disse tider med «Finn min iPhone» og slikt, hender det stadig oftere at vi finner tyvegods, forteller politiadvokat Bjørge.

– Alt med serienummer er i teorien sporbart.

Har du selv vært borte i kjøp og salg av tyvegods på nettet? Stem over, og hør gjerne fra deg i debatten nedenfor.

«Nøklene du sliper hos billigsjapper som Mister Minit er ikke gode nok» mener konkurrent, som møter motstand