Meny

Slik unngår du at skjøteledningskrøll starter brann:

Skjøteledninger gir brannfare

ULOVLIG: - Jeg tror nesten ikke det finnes et hjem i Norge som ikke har en ledningkrøll som ligner denne, sier Roy Nilsen i Anticimex. En slik krøll kan føre til brann. Foto: Anticimex

Skjøteledninger bør kun brukes midlertidig. De kan ta fyr og starte en brann.

Noen gjør mest mulig elektrisk arbeid i hjemmet selv Mye blir dessverre feil. Hurtigkoblinger kan dessuten bli en dyr snarvei.

Roy Malmo Nilsen er direktør for privatmarked i bedriften Anticimex. De foretar 20.000 boliginspeksjoner i året, der de blant annet går over elektriske anlegg. Altfor ofte ser inspektørene smeltede skjøteledninger.

– Det er for mange kontakter og for mye strøm som går ut fra ett støpsel, sier Nilsen.

Temperaturen stiger, kontakten smelter, og brann kan oppstå. Nilsen betegner det som en kjempeutfordring, og påpeker at vi i dag gjerne har mer elektrisk utstyr enn boligen har opplegg til. Her er det elektriske utstyret som trenger mest strøm.

– Antall duppedingser som huset økes med, står ikke i nærheten av de faste elektriske installasjon. I stedet for å hyre en elektriker, kjøper man en rack, med grenuttak. Vi finner helt opptil 12 stikkontakter i en sånn rack. Bare tilfeldigheter gjør at det ikke blir brann, sier Nilsen.

Les også: Dette kan du gjøre selv av elektrisk hjemme

Branntilløp i skjøteledningene hjemme hos direktøren

Særlig trekker han frem tenåringsrom med PC og annet elektrisk anlegg som skummelt. Han snakker av personlig erfaring. En dag sønnen var borte, kjente Nilsen røyklukt fra soverommet til junior.

– Det sto stikkflammer ut av racken, en begynnende flamme, sier Nilsen.

SMELTET: Når strømmen som føres ut i skjøteledningen er større enn anlegget er dimensjonert for, kan dette skje. Foto: Anticimex SMELTET: Når strømmen som føres ut i skjøteledningen er større enn anlegget er dimensjonert for, kan dette skje. Foto: Anticimex

På gulvet lå en svær krøll av ledninger.

– De gikk til PC, høyttalere, stereoanlegg - hele pakken, sier han.

Heldigvis sto døren oppe, og det skjedde ikke på natten. Nilsen måtte frem med brannslokkingsapparatet og slapp med skrekken. Slik slukker du brann i elektriske anlegg.

– Men det er ikke tull, for mange nordmenn har eldre el-anlegg, advarer han.

I nye boliger settes det krav til et visst antall stikkontakter i hvert rom.

Les også: Selv minimale strømmengder kan få fatale følger

Fast installasjon - fast stikkontakt

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fraråder utstrakt bruk av skjøteledninger. Gjennom omfattende tester har de sett at skjøteledningene ikke alltid har like god kvalitet som stikkontakter på veggen, og at det lett kan bli varmeutvikling i kontaktene i en skjøteledning.

Det verste er å bruke en skjøteledning i en annen skjøteledning.

– Det hender sikringen ikke løses ut fordi ledningene blir for lange, sier Jostein Ween Grav, sjefingeniør i avdeling for el-sikkerhet i DSB.

Det er dessuten forbudt å legge skjøteledninger fra et rom et annet, hvis det er til utstyr som flyttes under bruk, som en støvsuger. Skjøteledning i seg selv er ikke ulovlig på permanente installasjoner, sier Grav.

– Så lenge man bruker en skjøteledning rett i kontakten, og utstyret er maks 1000 watt til sammen, ser vi ikke at dette medfører noen bestemt fare, sier han.

Les også: Derfor blinker lyset når naboen dusjer

Vær oppmerksom på elektriske apparater som krever mye strøm.

– Hvis du bruker skjøteledning på en elektrisk varmeovn på 1500-2000 watt eller mer, kan det medføre en reell fare. Denne typen kontakter er ikke egnet for langvarig høy belastning, sier han.

FRARÅDES: Skjøteledninger på faste installasjoner frarådes. - Særdeles farlig på vaskerom og vaskemaskiner, sier Roy Nilsen i Anticimex.=Skjøteledninger på faste installasjoner frarådes. - Særdeles farlig på vaskerom og vaskemaskiner, sier Roy Nilsen i Anticimex. Foto: Anticimex

Råd for skjøteledninger

De viktigste rådene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap er disse:

– Ikke la skjøteledningen bak sofaen eller under stereobenken bli en støvsamler. Ikke ustett den for mekaniske påkjenninger hver gang du dunker borti den med støvsugeren. Monter skjøteledningen på veggen eller lignende, med innebygde fester eller på annen måte. Støvlag øker temperaturen i ledningen og i kontakten og kan også antennes ved gnister etc.

– Bruk en skjøteledning med passe lang tilførselsledning, slik at du unngår flere meter med løs kabel under sofaen, eller bak stereobenken.

Les også: Lys uten en tråd

– Kortere lengder med tilførselsledning som blir til overs, kan kveiles opp og festes sammen med resten av skjøteledningen, slik at den også kommer opp fra gulvet. Da unngås at den blir utsatt for påkjenninger fra støvsugeren. Ikke lag for store kveiler. For mange ”runder” i kveilen kan føre til økt temperatur i ledningen.

– Ikke bruk skjøteledning til produkter som medfører langvarige høye belastninger, som varmeovner, varmtvannsberedere eller lignende.

– Alle koplinger er svake punkt i et elektrisk anlegg. Ikke sett flere forgrenere i hverandre. Ved flere forgrenere utenpå hverandre blir stikkontakten på veggen utsatt for mekaniske belastninger den ikke er beregnet for. Unngå også å seriekople flere skjøteledninger. Velg heller en skjøteledning med lenger tilførselsledning.

– Ikke legg skjøteledning fra rom til rom. Unngå også å legge skjøteledning inne fra huset og ut i friluft.

– Skjøteledninger som brukes der barn ferdes bør ha barnevern.

– Sjekk skjøteledningen for skader før og etter bruk.

– Ta gamle sprø misfargede skjøteledninger ut av bruk.

Les også: Så fort brenner barnerommet ned

– Ring en elektriker

Roy Nilsen er forferdet over brannfaren i norske hjem.

– Jeg tror knapt det finnes et hjem i Norge som ikke har en ledningkrøll i huset, sier han, og viser frem et bilde av et relativt vanlig eksempel Anticimex møter på inspeksjonene sine.

Så hva skal du gjøre hvis du ikke har nok stikkontakter, men vil ha strøm til TV, høyttaler, stereo og dvd-spiller - og alt det andre?

– Ring en elektriker, få dem til å sette på noen ekstra, faste stikkontakter på veggen, råder Nilsen, og håper folk tar temaet på alvor.

– Det er et kjempeproblem. Vi ser det altfor ofte, sier han.

Les også:

Selv minimale strømmengder kan gi fatale følger

Slik gjør du rent med bakepulver og eddik

Bruk den billigste matoljen på kjøkkenbenken

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus