Slik unngår du at skjøteledningskrøll starter brann:

Skjøteledninger gir brannfare

ULOVLIG: - Jeg tror nesten ikke det finnes et hjem i Norge som ikke har en ledningkrøll som ligner denne, sier Roy Nilsen i Anticimex. En slik krøll kan føre til brann. Foto: Anticimex
ULOVLIG: - Jeg tror nesten ikke det finnes et hjem i Norge som ikke har en ledningkrøll som ligner denne, sier Roy Nilsen i Anticimex. En slik krøll kan føre til brann. Foto: Anticimex

Skjøteledninger bør kun brukes midlertidig. De kan ta fyr og starte en brann.

Noen gjør mest mulig elektrisk arbeid i hjemmet selv Mye blir dessverre feil. Hurtigkoblinger kan dessuten bli en dyr snarvei.

Roy Malmo Nilsen er direktør for privatmarked i bedriften Anticimex. De foretar 20.000 boliginspeksjoner i året, der de blant annet går over elektriske anlegg. Altfor ofte ser inspektørene smeltede skjøteledninger.

– Det er for mange kontakter og for mye strøm som går ut fra ett støpsel, sier Nilsen.

Temperaturen stiger, kontakten smelter, og brann kan oppstå. Nilsen betegner det som en kjempeutfordring, og påpeker at vi i dag gjerne har mer elektrisk utstyr enn boligen har opplegg til. Her er det elektriske utstyret som trenger mest strøm.

– Antall duppedingser som huset økes med, står ikke i nærheten av de faste elektriske installasjon. I stedet for å hyre en elektriker, kjøper man en rack, med grenuttak. Vi finner helt opptil 12 stikkontakter i en sånn rack. Bare tilfeldigheter gjør at det ikke blir brann, sier Nilsen.

Les også: Dette kan du gjøre selv av elektrisk hjemme

Branntilløp i skjøteledningene hjemme hos direktøren

Særlig trekker han frem tenåringsrom med PC og annet elektrisk anlegg som skummelt. Han snakker av personlig erfaring. En dag sønnen var borte, kjente Nilsen røyklukt fra soverommet til junior.

– Det sto stikkflammer ut av racken, en begynnende flamme, sier Nilsen.

SMELTET: Når strømmen som føres ut i skjøteledningen er større enn anlegget er dimensjonert for, kan dette skje. Foto: Anticimex SMELTET: Når strømmen som føres ut i skjøteledningen er større enn anlegget er dimensjonert for, kan dette skje. Foto: Anticimex

På gulvet lå en svær krøll av ledninger.

– De gikk til PC, høyttalere, stereoanlegg - hele pakken, sier han.

Heldigvis sto døren oppe, og det skjedde ikke på natten. Nilsen måtte frem med brannslokkingsapparatet og slapp med skrekken. Slik slukker du brann i elektriske anlegg.

– Men det er ikke tull, for mange nordmenn har eldre el-anlegg, advarer han.

I nye boliger settes det krav til et visst antall stikkontakter i hvert rom.

Les også: Selv minimale strømmengder kan få fatale følger

Fast installasjon - fast stikkontakt

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fraråder utstrakt bruk av skjøteledninger. Gjennom omfattende tester har de sett at skjøteledningene ikke alltid har like god kvalitet som stikkontakter på veggen, og at det lett kan bli varmeutvikling i kontaktene i en skjøteledning.

Det verste er å bruke en skjøteledning i en annen skjøteledning.

– Det hender sikringen ikke løses ut fordi ledningene blir for lange, sier Jostein Ween Grav, sjefingeniør i avdeling for el-sikkerhet i DSB.

Det er dessuten forbudt å legge skjøteledninger fra et rom et annet, hvis det er til utstyr som flyttes under bruk, som en støvsuger. Skjøteledning i seg selv er ikke ulovlig på permanente installasjoner, sier Grav.

– Så lenge man bruker en skjøteledning rett i kontakten, og utstyret er maks 1000 watt til sammen, ser vi ikke at dette medfører noen bestemt fare, sier han.

Les også: Derfor blinker lyset når naboen dusjer

Vær oppmerksom på elektriske apparater som krever mye strøm.

– Hvis du bruker skjøteledning på en elektrisk varmeovn på 1500-2000 watt eller mer, kan det medføre en reell fare. Denne typen kontakter er ikke egnet for langvarig høy belastning, sier han.

FRARÅDES: Skjøteledninger på faste installasjoner frarådes. - Særdeles farlig på vaskerom og vaskemaskiner, sier Roy Nilsen i Anticimex.=Skjøteledninger på faste installasjoner frarådes. - Særdeles farlig på vaskerom og vaskemaskiner, sier Roy Nilsen i Anticimex. Foto: Anticimex

Råd for skjøteledninger

De viktigste rådene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap er disse:

– Ikke la skjøteledningen bak sofaen eller under stereobenken bli en støvsamler. Ikke ustett den for mekaniske påkjenninger hver gang du dunker borti den med støvsugeren. Monter skjøteledningen på veggen eller lignende, med innebygde fester eller på annen måte. Støvlag øker temperaturen i ledningen og i kontakten og kan også antennes ved gnister etc.

– Bruk en skjøteledning med passe lang tilførselsledning, slik at du unngår flere meter med løs kabel under sofaen, eller bak stereobenken.

Les også: Lys uten en tråd

– Kortere lengder med tilførselsledning som blir til overs, kan kveiles opp og festes sammen med resten av skjøteledningen, slik at den også kommer opp fra gulvet. Da unngås at den blir utsatt for påkjenninger fra støvsugeren. Ikke lag for store kveiler. For mange ”runder” i kveilen kan føre til økt temperatur i ledningen.

– Ikke bruk skjøteledning til produkter som medfører langvarige høye belastninger, som varmeovner, varmtvannsberedere eller lignende.

– Alle koplinger er svake punkt i et elektrisk anlegg. Ikke sett flere forgrenere i hverandre. Ved flere forgrenere utenpå hverandre blir stikkontakten på veggen utsatt for mekaniske belastninger den ikke er beregnet for. Unngå også å seriekople flere skjøteledninger. Velg heller en skjøteledning med lenger tilførselsledning.

– Ikke legg skjøteledning fra rom til rom. Unngå også å legge skjøteledning inne fra huset og ut i friluft.

– Skjøteledninger som brukes der barn ferdes bør ha barnevern.

– Sjekk skjøteledningen for skader før og etter bruk.

– Ta gamle sprø misfargede skjøteledninger ut av bruk.

Les også: Så fort brenner barnerommet ned

– Ring en elektriker

Roy Nilsen er forferdet over brannfaren i norske hjem.

– Jeg tror knapt det finnes et hjem i Norge som ikke har en ledningkrøll i huset, sier han, og viser frem et bilde av et relativt vanlig eksempel Anticimex møter på inspeksjonene sine.

Så hva skal du gjøre hvis du ikke har nok stikkontakter, men vil ha strøm til TV, høyttaler, stereo og dvd-spiller - og alt det andre?

– Ring en elektriker, få dem til å sette på noen ekstra, faste stikkontakter på veggen, råder Nilsen, og håper folk tar temaet på alvor.

– Det er et kjempeproblem. Vi ser det altfor ofte, sier han.

Les også:

Selv minimale strømmengder kan gi fatale følger

Slik gjør du rent med bakepulver og eddik

Bruk den billigste matoljen på kjøkkenbenken

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag
Siste nytt
13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus