Meny

Slik får du fart på gressklipperen

SKIFT HVERT ÅR: En gressklipper fungerer best hvis du tømmer den for olje og bensin om høsten og fyller på med nye produkter om våren. Tennplugg er også lurt å skifte, mens det holder å rense luftfilteret. Produktene selges der du kjøper gressklipperen. © Illustrasjonsfoto: Jernia.
Gjør litt vedlikehold, og gressklipperen varer i 15-20 år.

En frisk og grønn plen er selve hagedrømmen for mange nordmenn. Vi slåss mot ugress og mose for å kunne nyte en vakker hage. Enten man velger ferdigplen eller vanlig plen, må gresset klippes.

Men før du starter gressklipperen for sesongen, er det noen ting det er veldig viktig å sjekke. Gjør du disse tingene, bør gressklipperen fungere flott hele sesongen.

- Det beste er om du tømmer gressklippere for olje og bensin før du setter den bort om høsten. Hvis du ikke gjorde det, så bør du tømme den for olje og bensin om våren, sier Pål Strømberg i Jernia til klikk.no.

Bytt olje og bensin i gressklipperen

Svein Breili fra Maxbo forklarer at bensin er å anse som ferskvare.

- Bensin absorberer fuktighet fra luften og vann brenner som kjent dårlig. Oljen må også byttes hvert år. Gressklippere er luftavkjølt og kan på en varm sommerdag med langt gress, bli veldig varme. En gressklipper blir også gjerne kjørt med full gass under hele klippingen. De færreste kjører vel bilen sin med full gass hele tiden, så kravet til god smøring er viktig, sier han til klikk.no.

Les også: Sjekk verdens heftigste gressklipper

Breili mener dagens gressklippere er så pålitelige og lettstartet at de sjelden byr på problemer. Med litt stell, bør du ha et problemfritt forhold til gressklipperen din.

Den tredje avgjørende tingen du må gjøre er å ta ut tennpluggen og sjekke den.

- Hvis klipperen har riktig bensinblanding så skal denne være lys og sjokoladebrun, sier Breili.

Strømberg mener det er like greit å bytte tennpluggen hver vår. Da er du sikret at alt er i orden.

- Alle disse tre tingene; olje, bensin og tennplugg er en rimelig investering i en god gressklipper. Selve klipperen vil vare i mange år hvis du tar godt vare på den, sier Strømberg.

Han legger til at en gressklipper godt kan stå lagret i en kald garasje eller bod, den tar ikke skade av kuldegrader gjennom vinteren.

Sjekk luftfilter, hjul og kniv

Luftfilteret er også lurt å ta en titt på, det kan gjerne renses hvis det er tett, men trenger ikke skiftes ut like ofte som olje, bensin og tennplugg.

- I tillegg bør du sjekke at alle hjulene fungerer som de skal og at kniven er skarp og uten skader. Tar du deg tid til denne sjekken så vil gressklipperen gi deg et godt resultat også denne sommeren, sier Breili.

Han understreker at hvis du ikke er veldig trygg på hva du gjør, så bør alt annet arbeid enn det som er beskrevet her, gjøres av fagfolk.

- Sliping av knivene er for eksempel en jobb som krever nøyaktighet hvis ikke bladet skal komme i ubalanse, noe som igjen kan ødelegge motorakselen.

Ikke spyl klipperen med vann

Gressklipperprodusenten Stiga understreker at en gressklipper aldri må startes uten olje, det kan ødelegge den.

- Vi anbefaler at du tar første oljeskift etter 2-5 timers bruk og deretter ved vinterlagring. Det er viktig at du alltid bruker fersk bensin, gammel bensin kan gi startproblemer og fusking, forteller Christian Brenne til klikk.no.

Les også: Denne trillebåren trenger du ikke skyve

Han legger til at gressklipperen bør rengjøres med vann og såpe, også under klippeaggregatet. Det er ikke lurt å spyle en gressklipper med høyttrykkspyler fordi vann vil trenge inn i deler av motoren som ikke bør bli våt. Vann i bensintanken kan også skape problemer, så håndvask er den beste metoden.

Startsnoren er ikke noe du må bytte ofte, den skal holde i mange år. Men hvis den ryker kan du fjerne dekselet over der snoren er festet, vikle av den gamle snoren og montere på en ny snor. Viktig at du fører den nye snoren i samme retning som den gamle.

Bytte av startsnor kan være vanskelig å få til på mange modeller og kan være greit å sette bort til proffene, hvis du ikke er litt teknisk anlagt selv.

Elektrisk, bensin eller manuell

Vi har her tatt for oss bensindrevne gressklippere, som fortsatt er det mest vanlige i norske hager. Det er fordeler og ulemper med manuelle, elektriske, bensindrevne og automatiske gressklippere og du må vurdere hvilke behov du har.

Saken fortsetter under bildetSVÆRT VIKTIG: Start aldri en gressklipper uten først å sjekke at den har olje. Klipperen jobber hardt på varme sommerdager og smøring er avgjørende for at motoren skal fungere. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images SVÆRT VIKTIG: Start aldri en gressklipper uten først å sjekke at den har olje. Klipperen jobber hardt på varme sommerdager og smøring er avgjørende for at motoren skal fungere. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images

Hvis du har en mindre hage og har lyst på litt trim så kan en manuell gressklipper være det beste valget. Den bråker heller ikke, er miljøvennlig og koster ingenting i drift.

Har du en litt større hage eller en som er ujevn, vil ikke en manuell gressklipper være nok. Bensingressklippere finnes i mange varianter og størrelser og har god kapasitet. De krever litt vedlikehold som her beskrevet, er minst miljøvennlige og støyer ofte en del, men er veldig gode å klippe med.

Elektriske gressklippere bråker mindre enn bensindrevet. Men hvis du har en stor hage, kan det bli ganske irriterende å hele tiden passe på ledningen. Den kan også lett surre seg rundt busker og trær.

Les også:

Disse grønnsakene dyrker du selv

Derfor blir tujaen stygg

Ingen kan tvinge deg til å stille på dugnad

Saken fortsetter under bildetSVÆRT VIKTIG: Start aldri en gressklipper uten først å sjekke at den har olje. Klipperen jobber hardt på varme sommerdager og smøring er avgjørende for at motoren skal fungere. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images SVÆRT VIKTIG: Start aldri en gressklipper uten først å sjekke at den har olje. Klipperen jobber hardt på varme sommerdager og smøring er avgjørende for at motoren skal fungere. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus