Alle ansiktene rundt oss

SMILEFJES PÅ MARS: NASA har flere ganger tatt bilder av «ansikter» og andre menneskelignende former på overflaten av Mars. Dette bildet ble tatt i januar 2008. (FOTO: NASA / JPL-Caltech / MSSS)

Verden og verdensrommet er fullt av underverker. Noen ganger har de menneske- eller dyrelignende former. Er det en mening bak eller bare morsomme tilfeldigheter?

Den gamle mannen i fjellet
Hodelignende klipper finnes det en del av rundt om i verden, også flere steder i Norge. Ett norsk eksempel er en knaus ved Ballstad i Lofoten. Ansiktet i fjellet går under det lokale kallenavnet «han Tordenskjold».


En av de mest kjente «hodeklippene» befinner seg i White Mountains i den amerikanske delstaten New Hampshire. Det vil si, den befant seg der fram til 3. mai 2003. Da kollapset nemlig klippen, som ble kalt «The Old Man of the Mountain». Det mandige ansiktet er blitt gjengitt på postkort, frimerker og mynter, men det kan altså ikke lenger beskues live.

Det kan imidlertid «apache-hodet» på øya Ébihens i Frankrike, «ansiktet» i klippen på den lille øya Stac Levenish (del av den skotske øygruppen St. Kilda), «sfinksen» i Bucegifjellene i Romania og Hoburgsgubben på Gotland i Sverige.

Noen nettsider

* Morsom side med mye som ser ut som ansikter: www.thingsthatlooklikepeople.com

* Jan-Ole Hesselbergs nettside: www.tankesmed.no

* Fin sak i Dagbladet om gjenkjennelige former i verdensrommet, kort link: http://bit.ly/1nouwAN

* Søk etter «Badlands Guardian» i www.google.com/maps (satellittversjon), og se om du ser «indianeren». Hans «venn», Badlands Guardian's Buddy, ligger like ved.

* La deg lure av «priming» (som betyr at noen setter griller i hodet på oss, og at vi derfor kanskje ikke får med oss alt). Her: www.theinvisiblegorilla.com/videos.html

* Les mer om priming, apofeni («apophenia» på engelsk) og pareidoli (pareidolia) på Wikipedia.

Siden 12. september 2007 har «apetreet» i Singapore blitt besøkt av tusenvis av mennesker. De fleste av dem er hinduister eller tilhengere av kinesisk mytologi. Førstnevnte mener det er apeguden Hanuman som har manifestert seg i treet, sistnevnte mener det er apekongen Sun Wukong.

Utvekster på treet kan minne om to aper – den ene litt større enn den andre – med ansikter, kropper og føtter. Folk ber ved treet og ofrer gaver som bananer, penger og peanøtter til «apene».

Ifølge parkvesenet i Singapore skyldes utvekstene at flere kjøretøyer har kollidert med treet, som ligger rett ved en vei. Etter hver kollisjonen har treet leget seg selv ved å gjøre den skadde delen hardere, noe som har resultert i utvekster som tilfeldigvis ser ut som to apekropper.

Les også: Neandertalerne kan ha snakket som oss

Gjenkjenner lett sinte fjes

Noen er hellig overbevist om at det er en mening bak aper og andre menneske- eller dyrelignende former i miljøet rundt oss, for eksempel et ansikt i en klippe, en potet, en loffskive eller på overflaten til planeten Mars.

Å gi slike former en dypere mening, kalles pareidoli. Det er en grein av det psykologene kaller apofeni, som kort forklart er hangen til å se mønster der de ikke finnes. Både pareidoli og apofeni er nær knyttet til at mennesker er svært sosiale dyr som er fullstendig avhengige av andre for å overleve, ifølge psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg.

– I menneskenes naturlige habitat, altså i vår arts tidlige fase, levde vi i forholdsvis små grupper. Viktigheten av raskt å gjenkjenne venner og fiender har antakelig gjort at ansiktsgjenkjenning har ført til økt overlevelse. At spedbarn er uforholdsmessig interessert i ansikter, er dessuten en indikasjon på at denne egenskapen delvis er medfødt, forteller Hesselberg.

– Det fascinerende med ansiktsgjenkjenning er ikke bare hvor raskt vi identifiserer et fjes, men også hvor raskt vi leser følelser og hensikter i dem. Det gjelder uansett om fjeset er ekte, en tegning eller tilfeldige strukturer i naturen. De fleste av oss er for øvrig flinkere til å identifisere sinte ansikter enn smilende, noe som også er fornuftig evolusjonært sett, legger han til.

Les også: Tause vitner

Feilbarlige sanser

Evnen til å gjenkjenne ansikter og andre mønster, inkludert lyder, er en basisfunksjon. Den er til for at vi raskt skal oppdage forskjellen på ufarlige ting og alt som er farlig. Noen ganger – for eksempel når vi hører lyden av et farlig dyr – må vi reagere instinktivt, forklarer arkeolog og forfatter Jørgen Bøckman.

– Problemet er at hjernen fyrer seg opp litt for ofte. Men én gang for mye er jo bedre enn én gang for lite, sier Bøckman, som er medlem i skeptikerforeningen Skepsis.

Han mener at en god del fortellinger om spøkelser, sjøormer, uidentifiserte flygende objekter – og andre overnaturlige fenomener som aldri er blitt bevist – kan forklares med pareidoli.

– Både sanseapparatet og hukommelsen er feilbarlig, særlig når vi er trøtte og slitne. Derfor kan lyder, lys, skygger og andre ting gjøre at vi oppfatter feil. De som tror det finnes spøkelser eller sjøormer, er mer tilbøyelige til å tolke noe ukjent de hører eller ser som et spøkelse eller en sjøorm. Og for hver gang de husker eller forteller om det, og i praksis lagrer en ny versjon i hukommelsen, jo mer forsvinner tvilen om at det ukjente kunne ha en naturlig forklaring, bemerker skeptikeren.

Les også: Forskerne vil klone oss digitalt

Litt for mye dopamin

Ifølge Jan-Ole Hesselberg er det et hav av mulige forklaringer på at noen folk er skråsikre på at de har møtt spøkelser eller sett en UFO.

– Pareidoli er en av forklaringene, men hallusinasjoner som følge av utmattelse, oksygenmangel og søvnparalyse er nok vel så viktige, sier han.

Han understreker at mennesker er generelt sårbare for å tillegge tilfeldige hendelser mening.

– Hvem har vel ikke fått en «bølge» av røde trafikklys på vei til jobb og tenkt «verden vil meg vondt i dag»? Samtidig er det åpenbart at noen er mer tilbøyelige til det enn andre. Flere forskere har forsøkt å lete etter hvorfor det er slik, og noen mener at det henger sammen med nivået av signalstoffet dopamin. Studier tyder på at de som har mye av det, oftere ser sammenhenger i tilfeldig materiale, sier psykologspesialisten.

Både Hesselberg og Bøckman mener det er viktig å være klar over at vi kan oppleve hallusinasjoner, og at sansene kan spille oss et puss.

– I likhet med røykvarslere som piper oftere enn det faktisk er fare på ferde, gjenkjenner vi ansikter og skvetter av ukjente lyder oftere enn det er grunnlag for. Det er i utgangspunktet bra, for det er bedre å se ansikter i skyer og loffskiver enn å gå glipp av et ansikt som lurer i skogen du trasker gjennom, påpeker Hesselberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Tobarnsmor i al-Hol-leiren nådde ikke fram med krav om å bli utlevert til Norge11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder
Siste nytt
13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTobarnsmor i al-Hol-leiren nådde ikke fram med krav om å bli utlevert til Norge11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus