Meny

Oppskrift på banankake: Gå bananas på kakefronten!

MODENT VALG: Å bake banankake er verdens beste strategi for håndtering av bananklaser du ikke vil rekke å spise opp før de blir for modne. FOTO: Carl Martin Nordby /
Har du noen skikkelig modne bananer? Da har du den perfekte unnskyldningen for å lage – og spise – kake. Nærmere bestemt saftig banankake.

For å lage en banankake med god banansmak og aroma er du nødt til å ha helt modne bananer. Men det er ikke alltid så lett å finne de gule, aromatiske, myke bananene i fruktavdelingen. Klaser med lysegrønne, harde bananer trenger du derimot ikke lete lenge etter. Har du tatt med deg en slik bananklase, må du la den ligge noen dager før du baker banankaker.

Hvis det haster med kaken, har jeg et kriseråd: Stikk på super'n og finn «singelkurven», som gjerne er merket med «Jeg er singel, men like god.» I denne kurven ligger som regel de beste, søteste og mest modne bananene.

Motsatt kan det jo hende du har en moden bananklase på kjøkkenbenken, som du vet du aldri vil rekke å spise opp før bananfluene inntar arenaen. Da har du den perfekte unnskyldningen for å lage – og spise – kake!

Til banansmaken er sjokolade helt perfekt. I denne kaken har jeg brukt en Valhrona sjokolade med 67 % kakao. Med så høyt kakaoinnhold får du lite sukker og fett, men masse herlig sjokoladesmak. Det er akkurat det kaken, som ellers er fet og søt, trenger. Kaken er supersaftig og myk, og holder seg fint flere dager i en kjølig kjeller eller et kjøleskap. Den smaker bedre lun enn kald, så varm den gjerne litt i mikroen eller ovnen før servering.

For å gjøre noe søtt og godt enda søtere og bedre, lager jeg en saus med aromatisk brunt sukker. Muscovadosukker er uraffinert sukker med en god, litt lakrisaktig smak. Siden sukkeret fortsatt inneholder sirup, har det en flott, gyllen farge og en tykk og seig konsistens. Den perfekte basen for en rask karamellsaus! I og med at kaken er blottet for syre, bruker jeg litt limesaft i sausen. Dette er et sårt tiltrengt innslag i smaksbildet. Liker du nøtter, så bruk det også i sausen. Macadamia, peanøtter, paranøtter og cashewnøtter er alle like godt egnet her. Det gjør ingenting om nøttene er saltet på forhånd.

Les også: Oppskrift på verdens beste gulrotkake

Oppskrift på banankake

Ingredienser

3 egg

250 g hvetemel

230 g sukker

1,5 dl solsikkeolje/smeltet smør

1 ts kanel

1/2 ts muskatblomme

1/2 ts nellik

1 ts salt

1,5 ts natron

1 vaniljestang (kun margen, ev. 1 ss vaniljesukker)

80 g mørk sjokolade (gjerne opptil 67 %)

3 modne bananer

Karamellsaus:

150 g brunt sukker/muskovadosukker

½ dl melk

80 g smør

2 ss limesaft

100 g nøtter

Se også: Tarte Tatin: verdensberømt fransk eplekake

Framgangsmåte

Smør en form og dryss litt mel i den. Min springform på 23 cm diameter var akkurat passe stor – den ga meg en litt høy kake, slik jeg liker. Det tar litt lengre tid enn hvis du bruker en videre former. Jeg måtte steke min i 60 minutter på 180 grader.

Visp sammen egg, olje, vaniljestang og sukker til sukkeret er gått i oppløsning. Dette trenger ikke bli en luftig eggedosis. Bland deretter inn alle de tørre ingrediensene på lav hastighet. Mos bananene med en gaffel, og bland mosen i røren. Til slutt vender du inn den hakkede sjokoladen.

Stek i 50 minutter før du tester om kaken er ferdig. Bruk det gamle trikset med å stikke en trepinne inn i den tykkeste delen av kjernen. Henger det rå deig igjen på pinnen, må kaken stekes ca 10 minutter til før du sjekker igjen.

Når kaken er ferdigstekt, prikker du hundre små hull i toppen av den med trepinnen. Hell halvparten av karamellsausen over kaken mens den fortsatt er varm og i springformen. La sausen trekke inn i kaken. Resten av sausen blander du med nøttene og serverer til kakestykket på tallerken.

Sausen lager du enkelt ved å blande sukker, melk og smør. Kok dette godt sammen. Hvis du vil ha en helt klar saus uten små prikker, siler du den gjennom en fin tesil eller den fineste silen du har. Bland inn limesaften og nøttene til slutt.

Ukens vinanbefaling: Søtt fra Sør-Afrika

Fra vinmarkene like utenfor Cape Town kommer en deilig dessertvin.

Øyvinds banankake med vanilje, muskat, nellik, kanel og mørk sjokolade serveres med rik karamellsaus og ristede cashewnøtter. Den er saftig og søt, med en diskré kryddertone – og i utgangspunktet ganske vinvennlig.

Det viktigste er at vinen er søt og rik nok til å hamle opp med kombinasjonen av kake og karamellsaus. Selv om det er mørk sjokolade i kaken, er det naturlig å bruke en hvit dessertvin – laget enten av tørkede druer eller av druer der mosten er konsentrert etter angrep av soppen Botrytis Cinera.

Jeg har valgt en Botrytis-vin til dagens rett. Botrytis Cinera er en sopp som lager små hull i drueskallet, slik at vannet i druejuicen fordamper. Da blir de andre komponentene i juicen konsentrert, samtidig som druen skrumper inn. Den tradisjonelle betegnelsen på denne typen råte er «edelråte». Prosessen forutsetter at fuktige, kjølige netter etterfølges av varme, solrike, tørre dager som holder soppen i sjakk.

Vinen jeg har valgt ut, kommer fra Sør-Afrika, nærmere bestemt fra vindistriktet Paarl som ligger like utenfor Cape Town. Sør-Afrika har etter apartheid vokst fram som et spennende vinland, og er i dag verdens niende største vinprodusent. Ingen andre land utenfor Europa har en like lang vinhistorie, og på vineiendommen Nederburg ble det plantet vinstokker så tidlig som i 1808.

Nederburg Noble Late Harvest 2012 (varenr. 2043802, kr 109,90, basiskategori 6) er dyp gyllen, med en kompleks aroma av eksotisk frukt, vanilje, karamell og krydder. Den er søt med høy syre, noe som tilfører kombinasjonen akkurat den friskheten vi trenger her. Vinens smak av honning, karamell og søt frukt smelter fint sammen med kakens tydelige banan-, sjokolade- og karamellsmak uten at det ene dominerer det andre.

Vinen er anbefalt av Knut-Espen Misje som underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus