Meny

Bruk kroppsspråket i barneoppdragelsen

Slik får du barnet til å høre på deg

BRUK KROPPEN: Du kan bruke kroppsspråket ditt til å oppmuntre barnet til å gjøre mer av oppførsel du liker. © Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Kroppsspråk, ansiktsuttrykk og tonefall sier mer enn tusen ord.

– Forskning viser at nærmere 80 prosent av menneskelig kommunikasjon er ikke-verbal, det vil si at den består av kroppsspråk, bevegelser, toneleie og ansiktsuttrykk.

Det forteller barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen, som mener at foreldre vil ha mye igjen for å være mer bevisst sitt eget kroppsspråk.

Og jo yngre barnet er, jo mer betyr kroppsspråket.

– For en ettåring er kroppsspråk nesten alt. Frem til barnet får god språkforståelse, lener det seg i stor grad på kroppsspråk for å forstå og tolke menneskene som omgir det, sier Gerhardsen.

Det betyr at barn lytter til det du uttrykker, selv når du ikke snakker.

Visste du at du kan jukse deg til et kroppsspråk som gjør at andre ser deg som mer selvsikker enn du egentlig er?

Selv som spedbarn kan barn forstå grunnleggende følelser som glede og sinne ut fra ansiktsmimikken til voksne.

I tillegg vil barnet merke på kroppsbevegelser og stemmen din om du er stresset, urolig, bekymret, trygg, glad eller fornøyd.

Barn helt ned i ni måneder kan merke uvennskap mellom voksne, basert på kroppsholdning og toneleie, ifølge Forskning.no . Babyen din kan faktisk lære tegnspråk før han eller hun er i stand til å lære vanlig talespråk.

Og 18 måneder gamle barn kan lese ansiktsuttrykk så nøyaktig, at de kan avsløre når du er falsk, og når du mener alvor.

Kroppsspråk forsterker budskapet

Barn lærer med andre ord veldig tidlig å gjenkjenne følelser bak ansiktsmimikk, kroppsspråk og stemmeføring.

– Kroppsspråket ditt kan forsterke det du sier til barnet, men også ta piffen fra budskapet. Om du roser et barn, men samtidig virker trist og sliten, eller sier at du er glad i barnet samtidig som du er på gråten, blir det en form for dobbeltkommunikasjon som bare gjør barnet usikkert, sier barnepsykologen.

Da vil ikke det du sier, nå inn til barnet.

– Skal du si til barnet at du er glad i det, må du få barnet til å tro på det du sier. Det er viktigere å vise entusiasme med ord, tonefall og et åpent kroppsspråk når du erklærer din kjærlighet, enn ved å bruke fine ord, sier Gerhardsen.

Les også: – Underbevisstheten din avslører løgner

Opplever stemmer og kroppsspråk sterkere enn voksne

Også Hans Holter Solhjell, pedagog og daglig leder for Foreldrekompetanse.no og Famlab.no, påpeker at barn kan reagere sterkere på kroppsspråk, ansiktsuttrykk og tonefall enn det voksne gjør.

– Barn er mindre enn oss, og avhengig av voksne. De forstår også mindre av språket, og konteksten. Samtidig leser de situasjoner ut ifra voksnes reaksjoner, kroppsspråk og stemmeleie i enda større grad enn voksne gjør. De vil derfor oppleve det som skummelt og utrygt om foreldrene snakker til hverandre med sinte, høye stemmer, og med morske ansiktsuttrykk.

Andre voksne vil kanskje oppleve det som en liten diskusjon om en bagatell, men for små barn kan tonefall og kroppsspråk være sterkere enn innholdet i det som sies, forklarer Solhjell.

Visste du at barn kan påta seg skylden når foreldrene krangler? Det skaper stress, nervøsitet og skader barnets selvbilde.

Er det en sint, sarkastisk tone mellom de voksne i familien, vil barna lett kunne fange opp denne måten å snakke på, og kopiere denne.

– Da viser du også frem en måte å opptre på som barn lett kan ta med seg videre til andre situasjoner, og opptre på samme måte selv i forhold til andre barn eller voksne, sier Solhjell.

Skjermene stjeler kontakt

Nettbrett, mobiltelefoner og pc-skjermer stjeler mange prosent av kontakten mellom foreldre og barn, tror Gerhardsen.

– Sitter du sammenkrøpet over nettbrettet i sofaen, samtidig som du halvhjertet prater med barnet, er budskapet til barnet at "du er ikke så innmari interessant". Det blir som å være på date med en kjæreste som surfer på mobilen, sier barnepsykologen.

Legg bort alle duppedingsene når du er sammen med barnet, eller gjør i det minste noe sammen på nettbrettet, anbefaler hun.

Les også: – Øynene går harde tider i møte hvis trenden fortsetter

Roping har dårlig holdbarhet

Opplever du at barnet ditt stadig ignorerer det du sier, er det mange som reagerer med å heve stemmen.

Roper du med høy stemme for å få barnet til å høre på deg, bør du være klar over at det er en strategi med dårlig holdbarhet, ifølge barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

– Effekten forsvinner ganske fort om du er en person som roper og skriker mye til barna dine. Du blir nødt til å rope stadig høyere for å bli hørt, så det blir til slutt ganske meningsløst. Da er det mer effektivt å bruke kroppen din bevisst for å få kontakt med barnet før du gir en beskjed, sier Gerhardsen.

Har du et barn som ikke hører etter, kan du forsøke å nå inn til barnet ved å sette deg på huk og ta barnet på skulderen før du snakker til det.

– Setter du deg i samme høyde som barnet og berører det, før du minner barnet om at nå er det på tide å gå i barnehagen, oppnår du en helt annen kontakt enn ved å stå i døråpningen og rope at "nå må du kle på deg", sier barnepsykologen.

Vis interesse for det barnet driver med

Hans Holter Solhjell bekrefter at det kan være lurt å bevege seg mot barnet, passe på at barnet ser deg, og forsøke å få en kontakt før du gir en beskjed.

– Den innledende kontakten dreier seg mye om det nonverbale, som øyenkontakt, det å smile, sette deg på huk foran barnet. Da er det lettere for barnet å forholde seg til deg. Barnet lærer også at det er flere nyanser i menneskelig kommunikasjon, og lærer selv flere strategier for kontakt og relasjoner.

Om vi voksne går fort frem, kanskje tar ting fort ut av hendene på barn, eller roper eller skriker mye, er det dette de lærer, sier han.

Det kan også være en god idé å først snakke om eller kommentere noe barnet allerede er fokusert på og opptatt av, og vise interesse for barnet og barnets aktivitet, før du gir beskjeden din.

– Det er lettere for barnet å skifte fokus til deg, om du først har fått kontakt gjennom at dere har et felles fokus på det barnet holder på med, forklarer Solhjell.

Er du sint, øk avstanden

Det som er vanskelig for mange foreldre, er å håndtere konflikter, ifølge Hans Holter Solhjells erfaring.

Er du sint på barnet, eller om barnet selv reagerer med sterkt sinne, kan det være en løsning å øke den fysiske avstanden, i stedet for å gå nærmere barnet, ifølge Hans Holter Solhjell.

– Om du for eksempel kommer med rask gange rett mot et barn, og bruker en streng eller sint tone, så vil du lett kunne fremprovosere en negativ reaksjon, og skape både aggresjon og usikkerhet. Det ødelegger muligheten for en dialog.

Det er ofte slik at når den voksne hever stemmen, går han eller hun mot barnet, med et sint kroppsspråk - som gjør barnet ytterligere sint eller redd.

– Om du da tar på barnet, er det sannsynlig at barnet vil reagere med å forsøke å rømme, vri seg unna, slå, sparke eller bite. Da kan du ikke skylde på barnet, det er en naturlig beskyttelsesrefleks, forklarer Solhjell.

Les også: Forskning viser hvor de ulike følelsene virker i kroppen

Fokus på barnets perspektiv

Forsøk heller å trekke deg noe unna, alt fra en halv meter til et par meter, om du merker at barnet blir sintere. Og fortsett situasjonen derfra, i noe saktere tempo, med fokus på barnets perspektiv på situasjonen.

Er det en konflikt-situasjon hvor du er nødt til å gå nærmere barnet, for å ta noe fra det, løfte det opp eller holde det fast, kan det være lurt å ha gitt beskjed om dette på forhånd, slik at det ikke kommer brått og overraskende på.

– Da kan det være en god idé å først gi barnet et valg. For eksempel: "nå kan du enten gå selv, ellers så må jeg løfte deg opp", eller: " nå må du enten gi den til meg, eller så er jeg nødt til å ta den".

Får barnet litt tid på seg, vil de ofte velge det de opplever som minst krenkende, og best i forhold til å ivareta sin egen integritet, mener Solhjell.

Vær litt skuespiller

Du kan også bruke kroppsspråket bevisst for å oppmuntre barnet til å gjøre mer av oppførsel du liker, tipser barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

– Fremstår du som fornøyd og glad når barnet gjør noe du liker, øker sannsynligheten for at barnet vil gjenta handlingen.

Du som voksen har ansvar for å skape hyggelig stemning, og det gjør du både gjennom det du sier og måten du sier det på, men også kroppsspråket er med på å skape god atmosfære.

– Vær blid og prat i vei med barnet under middagen. Er du sur og stresset, så forsøk å ikke la det påvirke samtalen rundt bordet.

For de minste barna, kan man gjerne overdrive og være litt skuespiller for å skape god stemning. For eksempel klappe i hendene og juble når toåringen legger tilbake bilen i lekekasse når dere rydder, foreslår Gerhardsen.

– Det skaper hyggelig stemning, og barnet vil sannsynligvis putte flere biler tilbake i kassa med stor entusiasme.

Har barnet tegnet en tegning til deg, kan man gjøre mer enn bare å si: "så fin tegning" eller "så flink du er til å tegne".

– Det er viktigere å vise glede over at barnet kommer og vil vise deg noe det har laget, enn å gi ros, som blir en slags "karakter" på produktet, mener Hans Holter Solhjell.

Holder med små tegn

Men ikke alle er entusiastiske av natur. Det å skape god stemning med kroppsspråket, kan gjøres på flere måter. For eksempel ved stryke et barn som sitter rolig og tegner varsomt over kinnet eller håret i forbifarten, eller stryke barnets hånd med tommelen når dere leier ute på tur.

Da viser du at du setter pris på barnet, uten å nødvendigvis si det med ord.

– Små tegn fra deg kan være nok til å skape en god følelse hos barnet. Det trenger ikke alltid være voldsomme klemmer, sier Gerhardsen.

Artikkelen ble først publisert på Klikk.no.

Les også:

Slik "lurer" du barnet til å gjøre som du sier

Dette avslører om barnet ditt blir mobbet

Derfor får du ufordragelige barn

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:01 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:38 Mann til sykehus med stikkskader i Porsgrunn00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen
Siste nytt
02:01NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20VerdenAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:38NorgeMann til sykehus med stikkskader i Porsgrunn00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Helse og livsstil4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus