Barn og stillesitting:

– Barn sitter for lenge i barnevogn

TUR MED BARN I VOGN: Foreldre er flinke til å gå tur, men det blir som regel med barnet i vogna, sier barnefysioterapeut, som oppfordrer foreldre til å droppe barnevogna når barnet kan gå selv. © Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
TUR MED BARN I VOGN: Foreldre er flinke til å gå tur, men det blir som regel med barnet i vogna, sier barnefysioterapeut, som oppfordrer foreldre til å droppe barnevogna når barnet kan gå selv. © Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

– Vurder å droppe vogna når barnet er 2,5 år, sier bekymret fysioterapeut.

- Barn sitter lenger i vogn enn de gjorde før, sier barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen, som leder faggruppen for Barne- og ungdomsfysioterapi i Norsk fysioterapeutforbund.

For 20-30 år siden ble vognen hovedsakelig brukt til å sove i.

Nå plasseres barn helt opp til fireårsalderen i vogn - til og fra barnehagen, eller på tur med mamma og pappa.

- Vi vet ikke hvorfor det er slik, men en mulighet er at det er mer praktisk for foreldrene. Det mener jeg er leit, sier Haugen.

Generelt mener barnefysioterapeuten at bruken av vogn bør reduseres eller kuttes ut når barnet er rundt 2,5 år, eller har sluttet å sove i vogna.

På jakt etter ny vogn? Her er tidenes største test av barnevogner: En av vognene får en sekser på terningen.

Praktisk med vogn

Hun tror at det hovedsakelig er av hensyn til foreldrene at barna blir plassert i vogna, selv etter at de har lært å gå.

- Foreldre er flinke til å trille tur, men det blir sjelden på barnas premisser. Barnet sitter i vogna, mens mamma og pappa går tur, sier Haugen.

- Vogn er enkelt. Det tar tid å gå med en toåring, det er mer effektivt å stroppe barnet fast i vogna slik at han ikke sprader avgårde.

Haugen har forståelse for at en toåring fort kan bli sliten, og at det kan være godt å ha med vogna som en avlastning.

Men et barn på fire år bør ha god kondisjon og kan gå ganske langt, ifølge fysioterapeuten.

- En fireåring har ikke noe i en vogn å gjøre. Barn trenger erfaring med å gå langt og bli slitne, det er ikke noe farlig med det. Barn er laget for å være aktive og i bevegelse, men i dag blir de tidlig vant til å sitte mye.

Visste du at ifølge forskning så er bakovervendt barnevogn klart best for barna? Barn bør ha øyekontakt med den som triller, mener overlege Gro Nylander.

God motorikk gir barnet fordeler

Barn som er trege motorisk, går glipp av mange fordeler i livet, ifølge barnefysioterapeuten.

- Får ikke barnet erfaring med å bevege seg, blir muskelstyrken og utholdenheten dårlig. De får ikke erfaring med å gå, bli andpusten og sliten. Motorikken i barneårene skal danne en grunnmur for resten av livet. Barn som ikke får utfolde seg fysisk, får huller i denne grunnmuren, forklarer hun.

Barn og skjermbruk: – Øynene går harde tider i møte hvis trenden fortsetter

Gjør det bedre både sosialt og faglig

Det kan få flere konsekvenser enn at barnet blir overvektig.

Forskning viser at barn som er fysisk aktive og har god motorikk, gjør det bedre på skolen og får flere venner enn andre barn.

God motorikk gir også barnet selvtillit og psykisk velvære.

- Aktive barn har det rett og slett bedre enn andre barn. Jeg skjønner at vognen kan være det enkle valget i en travel hverdag. Men foreldre bør prøve å sette av mer tid, slik at barnet kan få mulighet til å gå mer selv, også til og fra barnehagen eller parkeringsplassen, sier barnefysioterapeuten.

Modner hjernen

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen er enig med Karianne Bruun Haugen i at fysisk aktivitet er essensielt for smårollinger, og ikke bare for å utvikle motorikken:

- Også hjernen blir stimulert av at kroppen er fysisk aktiv. Barn må få lov å klatre, krype, og undersøke saker og ting med hendene. Det å bevege seg mye som liten, modner hjernen. Aktivitet gjør rett og slett barnet ditt mer intelligent, sier Gerhardsen.

Også samspillmessig er det fint for barnet å ikke sitte for lenge i vogna, som ofte er forovervendt etter at barnet har fylt ett år.

- Når to voksne går på trilletur med barn i vogn, snakker de gjerne med hverandre, og ikke med barnet. Det blir mye hyggeligere for alle om de voksne gjør barnet oppmerksomt på det dere ser og det som skjer rundt dere. Stopp gjerne opp, ved en dam for å titte på endene, eller for å se på traktorer og gravemaskiner, sier barnepsykologen.

- Det som er virkelig utviklende for et barn, er å selv få gå i natur. Dere trenger ikke gå så langt, det holder med et lite skogholt, eller langs en bekk. Ta gjerne med vognen, men pass på at barnet får gå mye selv.

Her er 11 gode råd for å få med barna ut på tur.

En ett-toåring går sakte og gjerne i feil retning, så da kan det være lurt å stoppe opp for å være et sted, for eksempel i en park. La barnet få leke fritt, og småprat om det dere ser, foreslår Gerhardsen.

Da får barnet den stimuleringen han trenger, både med tanke på samspill, språk og motorikk.

- Det gir familien en felles opplevelse, og barnet får en helt annen og mye sterkere stimulering enn ved å sitte innendørs.

Ungdom sitter mer enn pensjonister

Undersøkelser Helsedirektoratet har gjennomført, viser at dagens 15-åringer sitter hele 45 timer i gjennomsnitt foran en skjerm, utenom skolen.

Andel overvektige barn og unge er økende. Hele 22 prosent av 8 år gamle jenter har overvekt eller fedme, ifølge Helsedirektoratet.

- Det at barn sitter mye fra tidlig alder av, spiller inn her, sier Karianne Bruun Haugen,

Den erfarne barnefysioterapeuten mener det er et paradoks at helsemyndighetene og fagpersonell er så opptatt av at vi sitter for mye, samtidig som vi lærer barna våre å sitte fremfor å bevege seg.

- Babyer sitter i vippestol, bilstol eller i vogn. Det handler om at vanene våre har endret seg. Vi går kanskje mer på kjøpesenter, og da er det praktisk med en bilstol som bare kan vippes over på et vognstativ.

Men for barnet er det ikke heldig å sitte såpass mye. De synker de sammen i overkroppen, slik at det blir vondt å puste.

Les også: - Overvektige barn spiser sunnest

Passiviserer barna

Den største faren ved å være mye inne, er likevel at barna lærer å være passive. Det mener både fysioterapeuten og barnepsykologen.

- Skjermaktivitet gjør barnet ekstremt fysisk passiv. Dagens foreldregenerasjon satt ikke så mye i ro innendørs da de selv var barn. Selv om de var inne, så krabbet de rundt på gulvet, bygde legotårn, lekte med barbiedukkene. De var mer i bevegelse, rett og slett, sier Elisabeth Gerhardsen, som mener det bør være en tankevekker at dagens femtenåringer sitter mer i ro enn pensjonister.

Derfor må foreldre passe på at barna får beveget seg når de ikke sitter foran skjermen.

- Ta barna med ut. Studier viser at det å være ute i naturen er mer stimulerende for barnet enn å være i en lekepark. At barnet klatrer i lekestativ er mye bedre enn å sitte foran en skjerm, men det er mer utviklende intellektuelt og motorisk om barna får klyve rundt i en steinrøys eller på noen falne trær i skogen, i det minste får gå fritt i parken, sier Gerhardsen.

Les også:

Sjekk om barnet ditt har normal utvikling

Slik roer du små villstyringer

Derfor kan du ikke lære barnet å gå

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Frykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Mange såret i opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring i Syria: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler
Siste nytt
10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkFrykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenMange såret i opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring i Syria: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus